Off the Record
«ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΤΟ… ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΤΟ»…
 
																								
												
												
											Πολλά είναι τα χρόνια που βολοδέρναμε μεταξύ του Κινήματος των ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ και της Ορθόδοξης Αρκούδας που όλο και θα μας έσωζαν. Τόσο πολύ πιστέψαμε σε αυτούς (ΡΩΣΟΥΣ και ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥΣ) που τελικά το 1974 χάσαμε 37% του νησιού μας.
Και μην ακούσω ότι όλα έγιναν και σχεδιάστηκαν από το ΝΑΤΟ… Την ώρα που ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ «μιτσοκαμμούσε» τη μια στους ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥΣ (με διάφορες τριτοκοσμικές χώρες) και την άλλη στην τότε Σοβιετική Ένωση, έκλεινε ταυτόχρονα κάθε δίοδο προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του.
Τώρα θα μού πείτε «ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΤΟ… ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΤΟ».. και διάφορα άλλα συνθήματα από τα πολλά που χρησιμοποιούν ως «επιχειρήματα» οι ΑΚΕΛΙΚΟΙ μεταξύ άναρθρων κραυγών, FREE PALESTINE και σπρωξιμάτων.
Έλα, όμως, που λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο… Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι, ίσως, ο μόνος Πρόεδρος που μίλησε ανοιχτά για τη θέληση του να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ. Κάτι που επανέλαβε σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ελληνικό διαδικτυακό μέσο, κάνοντας το σαφές ότι η ΚΥΠΡΟΣ ανήκει στη ΔΥΣΗ.
Όλα τα υπόλοιπα κουλτουριάρικα δεν οδηγούν πουθενά. Ο μόνος δρόμος δεν είναι η «αντίσταση και πάλι» βασανισμένε ψηφοφόρε αλλά η πρόσδεση μας ή τουλάχιστον η προσπάθεια πρόσδεσης μας στο Αμερικάνικο άρμα.
Για να το καταλάβουμε, όμως, έπρεπε να χάσουμε μισό νησί… Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
ΝΑΤΟΙΚΟΣ
Off the Record
Δεν βρέχει στο ΑΚΕΛ…
 
														Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην πολιτική ζωή του τόπου. Ούτε η κατρακύλα των παραδοσιακών κομμάτων, ούτε και το γεγονός ότι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ στη χώρα μας δεν έχει πλέον κανένα μα κανένα λαϊκό έρεισμα…
Η στάση του ΑΚΕΛ στα εθνικά ζητήματα, στο Κυπριακό καθώς και στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης (με την πολιτική δώστε γη και ύδωρ) ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες με την απόφαση της Εζεκία να διεκδικήσουν (όχι αύξηση συντάξεων ή μισθών, όχι δίκαιη λύση στο ΚΥΠΡΙΑΚΟ) μνημείο στους αγνοούμενους της Τουρκοκυπριακής ανταρσίας.
Ναι, καλά διαβάσατε. Τη στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι βρίσκουμε ομαδικούς τάφους, τη στιγμή που τα παιδιά θάβουν γονείς 51 χρόνια μετά και τη στιγμή που η αδιαλλαξία των κατοχικών ηγετών χτυπάει κόκκινο, στο ΑΚΕΛ επιδιώκουν να εξισώσουν τις φρικαλεότητες των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων που έλαβαν χώρα το 1974 με τις δικοινοτικές ταραχές που ξεκίνησαν από την ανταρσία της μειονότητας του 18%.
Πλέον, δεν μαζεύονται σύννεφα, ούτε και βρέχει στην Εζεκία. Κάτι άλλο συμβαίνει με όλα αυτά τα σταγονίδια που πέφτουν στα γραφεία του ΑΚΕΛ…
Η πολιτική της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ουδέποτε ήταν πατριωτική και ουδέποτε στήριξε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό το ξέραμε πολύ καλά. Αλλά να φτάσουν και σε τέτοιο σημείο η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε.
Φαίνεται ότι στο ΑΚΕΛ έχουν αλλεργία στην πρωτιά, αφού μόλις είδαν ότι ανέβηκαν στην πρώτη θέση, φρόντισαν να πέσουν και πάλι στα τάρταρα…
ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ
Off the Record
Η αλήθεια για το Καλώδιο Κύπρου – Κρήτης: Ώρα να μιλήσουμε ξεκάθαρα
 
														Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, παρουσίασε πρόσφατα στον Έλληνα ομόλογό του ένα τεκμηριωμένο σχέδιο για την επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης – Ευρώπης. Ένα έργο που δεν αποτελεί απλώς τεχνική υποδομή, αλλά κρίσιμο κρίκο για την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Παρ’ όλα αυτά, από την πλευρά της Αθήνας δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Καμία ουσιαστική τοποθέτηση, καμία πολιτική βούληση, καμία δέσμευση.
Η στάση αυτή προκαλεί εύλογες απορίες και απογοήτευση. Πολλοί Έλληνες πολίτες, αλλά και Κύπριοι, αντιλαμβάνονται πως η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει τη σιωπή και την αδράνεια για να αποφύγει την πολιτική πίεση που συνοδεύει το έργο. Κυκλοφορεί πλέον ευρέως η πεποίθηση ότι η Αθήνα υπέκυψε, άμεσα ή έμμεσα, σε τουρκικές αξιώσεις, αποσύροντας τη στήριξή της από ένα σχέδιο που θα ενίσχυε τον Ελληνισμό στο σύνολό του. Και το χειρότερο: επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη για τη μη υλοποίηση στην Κύπρο, κατηγορώντας τη Λευκωσία για δήθεν αδυναμία ή αθέτηση δεσμεύσεων.
Αν αυτό πράγματι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Διότι εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί με συνέπεια απέναντι σε ένα καθαρά ενεργειακό και τεχνικό έργο, πώς θα σταθεί απέναντι στην πανίσχυρη Τουρκία; Πώς θα διαχειριστεί τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στο Κυπριακό, όταν δείχνει διστακτικότητα να υπερασπιστεί ένα κοινό στρατηγικό συμφέρον; Το ηλεκτρικό Καλώδιο Κύπρου – Κρήτης είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια γραμμή μεταφοράς ενέργειας. Είναι σύμβολο ενότητας, ανεξαρτησίας και κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής. Η απουσία της Ελλάδας από αυτό το έργο εκπέμπει λάθος μήνυμα – προς τους συμμάχους, αλλά κυρίως προς τους αντιπάλους.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τοποθετήθηκε πρόσφατα με σαφήνεια, τονίζοντας ότι η Κύπρος δεν εκβιάζεται και δεν αποδέχεται ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου για πολιτικές αποφάσεις τρίτων. Η Λευκωσία έχει κινηθεί με συνέπεια, έχει καταθέσει προτάσεις, έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και έχει δείξει βούληση να προχωρήσει. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: η ευθύνη για τη στασιμότητα του έργου δεν βαραίνει την Κύπρο. Η απόφαση αποστασιοποίησης προήλθε από την Αθήνα – είτε για να αποφευχθούν πολιτικές εντάσεις, είτε για να ικανοποιηθούν εξωτερικές πιέσεις.
Παρά ταύτα, σε επίπεδο δημόσιου λόγου, επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Κύπρος δεν ανταποκρίθηκε στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Γίνεται λόγος για ένα ποσό 25 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο – αν πράγματι αποτελεί ζήτημα – οφείλει να διευκρινιστεί άμεσα από τη Λευκωσία. Όχι επειδή φέρει ευθύνη, αλλά για να μη δοθεί η παραμικρή αφορμή σε όσους επιδιώκουν να συγκαλύψουν τις δικές τους επιλογές μεταθέτοντας το βάρος αλλού. Η αλήθεια πρέπει να είναι καθαρή και διαφανής, χωρίς μισόλογα και πολιτικές υπεκφυγές.
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι οικονομικό. Είναι βαθιά πολιτικό και εθνικό. Η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει ιστορική και ηθική υποχρέωση να λειτουργεί με υπευθυνότητα και στρατηγικό σχεδιασμό. Η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου αφορά άμεσα και την Ελλάδα, διότι χωρίς ενεργειακή διασύνδεση η Κύπρος παραμένει απομονωμένη, ευάλωτη και εξαρτημένη. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία ενισχύει τον ρόλο της ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, αυξάνοντας την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η απώλεια του έργου δεν είναι μια απλή καθυστέρηση. Είναι στρατηγική ήττα. Η διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης θα παρείχε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ελέγχει ενεργειακά την ανατολική πτέρυγα της Μεσογείου, να εδραιώσει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού και να ενισχύσει την ασφάλεια του Ελληνισμού. Αντί αυτού, επικράτησε η λογική του φόβου και της σιωπής. Μια στάση που, αντί να διασφαλίζει σταθερότητα, στέλνει σήμα αδυναμίας.
Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι όταν η Ελλάδα επιλέγει την αδράνεια απέναντι στην Κύπρο, οι συνέπειες είναι πάντα οδυνηρές. Από το 1974 μέχρι σήμερα, οι λανθασμένοι υπολογισμοί και η έλλειψη στρατηγικής συνέπειας έχουν κοστίσει ακριβά. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για νέα λάθη. Ο ελληνισμός, και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, δικαιούται αλήθεια, διαφάνεια και τόλμη.
Η Κύπρος δεν ζητά χάρη. Ζητά συνεργασία και συνέπεια. Δεν μπορεί να γίνεται συνεχώς το εύκολο εξιλαστήριο θύμα των πολιτικών υποχωρήσεων της Αθήνας. Οι καιροί απαιτούν καθαρές θέσεις και πράξεις, όχι προφάσεις. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίξει έμπρακτα ένα έργο που υπηρετεί το κοινό εθνικό συμφέρον, τότε πώς θα σταθεί απέναντι σε πολύ πιο απαιτητικές κρίσεις που έρχονται;
Το μήνυμα προς την Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο: αναλάβετε τις ευθύνες σας. Όχι μόνο ως εταίροι, αλλά και ως εγγυητές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η υπονόμευση του Καλωδίου Κύπρου – Κρήτης δεν πλήττει μόνο την Κύπρο, αλλά και την ίδια την Ελλάδα. Εάν το εθνικό συμφέρον του ελληνισμού καταρρέει στη Λευκωσία, η επόμενη κρίση θα εκδηλωθεί αναπόφευκτα στο Αιγαίο.
Η Αθήνα δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά. Οφείλει να μιλήσει, να εξηγήσει και να ενεργήσει. Οι εποχές των διπλωματικών συμβιβασμών τελείωσαν. Η ιστορία απαιτεί θάρρος και αποφάσεις. Ο Ελληνισμός αξίζει ηγεσίες που να μπορούν να κοιτάξουν τον λαό στα μάτια και να πουν την αλήθεια. Η Κύπρος δεν είναι μόνη – εκτός αν η ίδια η Ελλάδα επιλέξει να την αφήσει μόνη.
ΚΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛ
Off the Record
Οι σπάταλοι Δήμοι που απορροφούν χρήμα
 
														Ξαφνικά οι Δήμαρχοι εμφανίστηκαν οργισμένοι να διακηρύττουν ότι θα κλείσουν τα Δημαρχεία, γιατί θέλουν και άλλα χρήματα.
Η στρεβλή μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης για την οποία όλοι οι διαμαρτυρόμενοι μας υπόσχονταν ότι θα μας προσφέρει φθηνότερες υπηρεσίες και καλύτερη εξυπηρέτηση αποτελούν τεράστιο ψέμα.
Όλα αυτά ξεχάστηκαν και οι ίδιοι που έλεγαν αυτά για μεταρρύθμιση έφθασαν στο σημείο να ζητούν περισσότερα χρήματα, γιατί οι σπατάλες είναι το κύριο μενού των Δήμων.
Ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει δικαίωμα να δώσει περισσότερα χρήματα στους Δήμους για να συνεχίσουν τις σπατάλες τους. Έχει υποχρέωση να διαφυλάξει το δημόσιο χρήμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
- 
																	   #exAformis4 days ago #exAformis4 days ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση 
- 
																	   #exAformis4 days ago #exAformis4 days ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ 
- 
																	   Άρθρα Χάρη Θεραπή4 days ago Άρθρα Χάρη Θεραπή4 days agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός; 
- 
																	   #exAformis4 days ago #exAformis4 days agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025 
- 
																	   Βουλευτικές Εκλογές 20264 days ago Βουλευτικές Εκλογές 20264 days agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026 
- 
																	   Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 
- 
																	   #exAformis4 days ago #exAformis4 days agoΧαμηλή ικανοποίηση των πολιτών από το έργο της κυβέρνησης – Κυρίαρχο πρόβλημα η ακρίβεια 
- 
																	   ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ4 days ago ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ4 days agoΛευκωσία – Παρίσι σε τροχιά στρατηγικής συμμαχίας: Σύντομα στην Κύπρο ο Μακρόν 

 
								 
									 
																	 
									 
																	 
									 
																	 
									 
																	 
									 
																	 
									 
																	
 
											 
											 
											