Το άμεσο διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ζήτησαν βουλευτές με αφορμή την ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για το 2024.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε ομόφωνα, ενώ τονίστηκε επίσης η σημασία του θεσμού, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση νομοθεσίας για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Επιτρόπου σε σχέση με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και τις εκποιήσεις.

Ο προϋπολογισμός του Φορέα για το 2024 είναι ελλειμματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €1.154.722 και έσοδα ύψους €1.004.722, τα οποία είναι μειωμένα κατά 7,3% σε σύγκριση με το έτος 2023. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μειωμένη πρόνοια που αφορά επιβαρύνσεις για την υποβολή παραπόνου.

Τα έσοδα του Φορέα θα προέλθουν κυρίως από την πάγια ετήσια εισφορά που καταβάλλεται από κάθε χρηματοοικονομική επιχείρηση στον Φορέα (€632.106), από ατομικές εισφορές που καταβάλλονται για την υποβολή παραπόνου, αίτησης και καταγγελίας (€24.000), επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις σε περιπτώσεις που η απόφαση του ΕΦΕΕΔΧΦ σχετικά με υποβληθέντα παράπονα στρέφεται εναντίον τους (€140.000), κρατική χορηγία για την κάλυψη της αντιμισθίας και των λοιπών ωφελημάτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και του Βοηθού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου (€166.229), καθώς και άλλα έσοδα (€35.000).

Το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα ύψους €150.000 θα καλυφθεί από τα ταμειακά αποθέματα του Φορέα.

Σε τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι η πρόσφατη νομοθεσία που ψηφίστηκε για τον Φορέα έχει δημιουργήσει κάποιες προσδοκίες στην κοινωνία και τους δανειολήπτες. Πρόσθεσε ότι τόση ήταν η έγνοια της Κυβέρνησης μετά τη νέα νομοθεσία, που έχει αφήσει τον Φορέα χωρίς Επίτροπο από τον περασμένο Ιούνιο. Είπε, επίσης, ότι ενημερώθηκαν ότι η πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ουσιαστικά χαθεί στο δρόμο και ότι παραμένει ο Φορέας χωρίς Επίτροπο. Κάποιοι, σημείωσε, πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι είναι και έκκληση του ΔΗΣΥ από τον περασμένο Ιούνιο ο διορισμός Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου αλλά και Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών. Αναφέρθηκε στη νευραλγική σημασία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ώστε να εφαρμόσει τη νομοθεσία που πέρασε η Βουλή και είπε ότι αναμένουν από την Κυβέρνηση ότι επιτέλους θα τον διορίσει.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι ο διορισμός Επιτρόπου είναι σημαντικότατος μετά την ψήφιση των νομοθεσιών για διεύρυνση των εξουσιών του. Σημείωσε ότι το νέο ΔΣ του Φορέα θα προκηρύξει τη θέση για να αποφασίσει και να πάρει την εισήγηση στο Υπουργικό και ανέφερε ότι αισιοδοξεί να γίνει αυτό σύντομα, ώστε να δοθεί ώθηση στον θεσμό. Είπε επίσης ότι το Γραφείο του Επιτρόπου θα πρέπει να προχωρήσει σε διαφημιστική εκστρατεία, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες για τις νέες αρμοδιότητες.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι δεν αποτελεί δικαιολογία ότι επρόκειτο να αλλάξει η νομοθεσία και για αυτό δεν διόρισαν Επίτροπο. Αντίθετα, ανέφερε, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα βοηθούσε στον σχεδιασμό της νομοθεσίας. Έκανε λόγο για δυστοκία της Κυβέρνησης στο θέμα, όπως και στον διορισμό Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών.

Πηγή: Dialogos

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.