Καθοριστική για την πορεία της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η σημερινή ημέρα, αφού στις 11.30 το πρωί θα ανακοινωθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην προσφυγή που έχει καταθέσει ο Δήμος Αγλαντζιάς, κατά του περί Δήμων Νόμου.

Στην προσφυγή του ο Δήμος Αγλαντζιάς υποστηρίζει ότι με τη νομοθεσία παραβιάζεται ο χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που προνοεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και διενέργεια δημοψηφισμάτων. Αμφισβητείται επίσης η δικαιοδοσία της Βουλής να καθορίζει τα όρια των δήμων.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της μεταρρύθμισης, ο Δήμος Αγλαντζιάς συνενώνεται με το Δήμο Λευκωσίας, τον Άγιο Δομέτιο και την Έγκωμη, ενώ θέση του Δήμου Αγλαντζιάς είναι ότι πρέπει να συνενωθεί με τα Λατσιά και το Γέρι.

Ερωτηθείς ο Υπουργός Εσωτερικών την περασμένη εβδομάδα για το θέμα, συγκεκριμένα αν τον προβληματίζει ότι εκκρεμεί απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου επί της προσφυγής του Δήμου Αγλαντζιάς κατά του περί Δήμων Νόμου, ο κ. Ιωάννου είπε πως το Υπουργείο προχωρά βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει, επειδή δεν γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση του Δικαστηρίου. «Αν και εφόσον η απόφαση του Δικαστηρίου θα είναι διαφορετική τότε θα πρέπει να αξιολογηθεί, αλλά εμείς προχωρούμε κανονικά», πρόσθεσε.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Έλενα Θεραπή