Σύντομα η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τον ρόλο των κυπριακών επιχειρήσεων, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στα Κεντρικά Γραφεία της ΟΕΒ, στη Λευκωσία, για συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΕΒ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «βρίσκομαι σήμερα στην ΟΕΒ, θέλω να αναφέρω πρώτα και πάνω από όλα ότι τους προσεγγίζουμε ως συνεργάτες στην κοινή προσπάθεια για ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας.

Διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης και της δικής μας Κυβέρνησης, εργαζόμαστε ώστε να προσελκύσουμε ποιοτικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή πρέπει να δούμε και τους Κύπριους επιχειρηματίες, πρέπει να δούμε πώς μέσα από συγκεκριμένα κίνητρα, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις ενισχύουμε και στην Κύπρο τους Κύπριους επιχειρηματίες, αλλά και τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό. Και είναι ένας από τους λόγους που είμαι σήμερα εδώ, για να συζητήσουμε συγκεκριμένα.

Και σύντομα η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάποιες ανακοινώσεις που αφορούν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τον ρόλο των κυπριακών επιχειρήσεων».

Φορολογική μεταρρύθμιση

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη φορολογική μεταρρύθμιση. Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα υπάρξει και αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται μελέτη. Είχα ο ίδιος συνάντηση με τους τεχνοκράτες, για να δω πώς πηγαίνει η όλη προσπάθεια».

«Είναι ένα θέμα που τους απασχολεί μετά και από τις δικές μας κατευθυντήριες γραμμές, όπως και άλλα θέματα. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να δεχτώ, και αναμένω τη συνεργασία όλων και είναι και ένας στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης, να έχουμε περίπου 30% παραοικονομία στη χώρα μας. Αντιλαμβάνεστε, αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο αυτό το φαινόμενο, τα οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, τόνισε ο Πρόερδος, «ναι, αγγίζουμε το θέμα που έχετε προαναφέρει που ήταν και προεκλογική μου αναφορά, με έμφαση στη μεσαία τάξη του τόπου μας και πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα, ειδικότερα όσον αφορά τις οικογένειες, τα παιδιά, τους μονογονείς, τους πολύτεκνους, όλα αυτά τα θέματα τα συζήτησα ο ίδιος προσωπικά. Θα έχω και νέα συνάντηση με την αρμόδια ομάδα».

«Θέλω περί τα τέλη του χρόνου που θα εφαρμόσουμε την πράσινη φορολογία, μαζί με την πράσινη φορολογία να ανακοινωθούν κάποια κομμάτια της φορολογικής μεταρρύθμισης που θα δείχνουν και την πρόθεση μας στο συνολικό πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν αυτό που θα ανακοινωθεί θα αποτελεί αντίβαρο για την πράσινη φορολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εκείνο θα είναι ξεχωριστό. Υπάρχουν αντισταθμιστικά που αφορούν αποκλειστικά το θέμα της πράσινης φορολογίας. Εγώ αναφέρομαι και σε κάποια άλλα μέτρα, έτσι ώστε να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη του τόπου μας».

Πηγή: ReporterCY

Δημήτρης Νικολάου