Σε μια προσπάθεια για μείωση της γραφειοκρατίας και για πιο γρήγορη  διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, η Ολομέλεια της Βουλής άναψε το πράσινο φως για τροποποίηση της υφιστάμενης Νομοθεσίας ώστε να μην απαιτείται έκδοση άδειας οικοδομής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές υφιστάμενης οικοδομής.

Να σημειωθεί επίσης πως από την απόφαση της Βουλής εξαιρούνται οι οικοδομές οι οποίες:

  • έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέες ή αρχαία μνημεία και εμπίπτουν σε ελεγχόμενη περιοχή με βάση τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο
  • είναι σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου
  • σε ειδική ζώνη αερολιμένα

Την ίδια ώρα τoν κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, μετά την εν λόγω απόφαση της Βουλής, καθώς υπάρχει ο φόβος για κατάχρηση και αυθαιρεσίες στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών αφού πλέον δε θα απαιτείται η άδεια οικοδομής. Αν και υπάρχει ομοφωνία από τους αρμόδιους για το γεγονός ότι απλοποιείται πλέον η διαδικασία εγκατάστασης και αποφεύγεται η όλη γραφειοκρατία, εντούτοις, φαίνεται ότι το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις παραμένει ακόμη άλυτο, αφού υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ταλανίζουν τους καταναλωτές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φάνος Καραντώνης, δήλωσε πως «αυτή η απόφαση λύνει ένα από τα προβλήματα, αλλά όχι όλα όσα αντιμετωπίζουμε με τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Ένα σοβαρό μεγάλο μέρος της καθυστέρησης προκαλείται από την ΑΗΚ και τους ελέγχους που προνοούνται. Πέραν από τα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε το τελευταίο διάστημα όμως, σίγουρα λύνει ένα μέρος η συγκεκριμένη απόφαση, γι’ αυτό και εμείς από την πλευρά μας τη χαιρετήσαμε, όταν κατατέθηκε ως πρόταση Νόμου».

Παράλληλα όμως, οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους, γιατί όπως υπογράμμισε ο κ. Καραντώνης, «δε θέλουμε να υπάρξει αυθαίρετος και ανεξέλεγκτος τρόπος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, χωρίς την ανάληψη ευθύνης ως προς τη στατική επάρκεια και την ορθή εγκατάσταση στις οροφές των καταναλωτών. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να καταχραστεί κάποιος το γεγονός ότι δεν ελέγχεται στατικά, άρα δεν υπάρχει διαδικασία για έλεγχο και να γίνονται αυθαιρεσίες και κακές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών και των περίοικων. Επιλύθηκε ένα από τα τέσσερα προβλήματα που προκαλούν καθυστέρηση. Όσον αφορά τα υπόλοιπα τρία ζητήματα, είναι η έκδοση όρων σύνδεσης από την ΑΗΚ, η έκδοση σύμβασης που καθυστερεί από την ΑΗΚ και ο ορισμός του ραντεβού ελέγχου για τον έλεγχο της εγκατάστασης. Σίγουρα λύνεται ένα από τα προβλήματα, αλλά τα άλλα τρία που προκαλούν καθυστερήσεις παραμένουν άλυτα. Ωστόσο, έχουμε ενημερωθεί ότι η ΑΗΚ έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις και έχει τροχοδρομήσει καταστάσεις που θα βοηθήσουν να μειωθεί αυτός ο χρόνος εγκατάστασης».

Σημειώνεται ότι για τους καταναλωτές που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σήμερα, χρειάζεται περίπου ένα εξάμηνο και ίσως και περισσότερο χρονικό διάστημα σε κάποιες επαρχίες, για να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα συστήματα στις οικίες.

 

Πηγή: REPORTER

 

Έλενα Θεραπή