Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία παρακρατεί παράνομα το 35% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξαρτάται από την πολιτική της στάση στο Κυπριακό, ανέφερε ο Αντρος Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ).

Σε ανακοίνωση του Δήμου Δερύνειας αναφέρεται ότι η παρέμβαση του κ. Καραγιάννη έγινε στη συνεδρία της Επιτροπής CIVEX (Ιθαγένεια, Διακυβέρνηση, Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις) της ΕΕτΠ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 6 Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία, ανέφερε ο Δήμαρχος Δερύνειας «συνεχίζει να αρνείται την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας τη λύση δύο κρατών και αγνοώντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εδώ και 50 χρόνια η Τουρκία, υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρακρατεί παράνομα το 35% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας χώρας μέλους της Ενωσης από το 2004» ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης «η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Κύπρο και απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την πολιτική στάση της στην Κύπρο, αφού ο κατοχικός στρατός συνεχίζει ακάθεκτος τα οχυρωματικά έργα, τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις, τόσο πλησίον της νεκρής ζώνης, όσο και στον εναέριο χώρο και στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου» σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας επισήμανε επίσης στα μέλη της ΕΕτΠ ότι «η Τουρκία συνεχίζει να ασκεί βέτο στις αιτήσεις της Κύπρου για ένταξη σε αρκετούς διεθνείς Οργανισμούς. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για διάνοιξη της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, με τη στήριξη του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα».

Ο Αντρος Καραγιάννης «κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλει στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του συγκεκριμένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της Κύπρου προς όφελος των δύο Κοινοτήτων στο νησί».

Πηγή: Dialogos
Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.