Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από τη Γάζα στην Ιορδανία και την Αίγυπτο; Η Πρόταση του Τραμπ για την μοίρα 2,4 εκατομμυρίων παλαιστίνιων

Published

on

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να επιμένει πως η Ιορδανία και η Αίγυπτος θα δεχθούν εκτοπισμένους Παλαιστινίους από τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις έντονες αντιδράσεις των δύο χωρών. «Θα το κάνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ρωτήθηκε πώς σκοπεύει να πείσει τις κυβερνήσεις τους να αποδεχθούν την πρότασή του. Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει πολλά για την Αίγυπτο και την Ιορδανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι περιμένει ανταπόδοση. Ωστόσο, δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι απέρριψε κατηγορηματικά αυτή την ιδέα, τονίζοντας πως ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη γη τους αποτελεί αδικία, στην οποία η Αίγυπτος δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, εξέφρασε επίσης την πλήρη αντίθεσή του, υπογραμμίζοντας τη σταθερή θέση της χώρας του ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να παραμείνουν στα εδάφη τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών.

Το περασμένο Σάββατο, ο Τραμπ παρουσίασε την πρότασή του να μεταφερθούν οι κάτοικοι της Γάζας στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, προκειμένου, όπως ανέφερε, να «καθαριστεί» η περιοχή, την οποία χαρακτήρισε ως «εργοτάξιο κατεδαφίσεων». Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε οργή τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη, καθώς ερμηνεύτηκε ως υποστήριξη της βίαιης εκδίωξης των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους.

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ επανήλθε, επιμένοντας ότι η μεταφορά του πληθυσμού θα προσέφερε στους κατοίκους της Γάζας την ευκαιρία να ζήσουν σε περιοχές πιο ασφαλείς και, ενδεχομένως, πιο άνετες. Οι δηλώσεις του, ωστόσο, δεν βρήκαν καμία υποστήριξη από διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις, που υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια μετακίνηση θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα όξυνε περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, ως γειτονικές χώρες με σημαντική παλαιστινιακή κοινότητα, θεωρούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να διαταράξει την εσωτερική τους σταθερότητα και να δημιουργήσει νέες προκλήσεις για την ασφάλεια. Επιπλέον, ανησυχούν ότι μια μαζική μετακίνηση Παλαιστινίων θα εδραιώσει την ισραηλινή κατοχή και θα εξαλείψει τις ελπίδες για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες. Η στάση του Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να επιμένει στην πολιτική του χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, έχει προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με τις αραβικές χώρες.

Η πολιτική του Τραμπ στο θέμα της προσφυγιάς επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, δεδομένης της εγγύτητας του νησιού μας στη Μέση Ανατολή αλλά και της ανοικτής πληγής του Κυπριακού ζητήματος. Η προσέγγισή του στο ζήτημα της εκτόπισης πληθυσμών, η οποία φαίνεται να είναι κυνική και χωρίς ιδιαίτερη ευαισθησία προς τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Κύπρο, όπου η μνήμη του εκτοπισμού από την τουρκική εισβολή του 1974 παραμένει νωπή. Η μετακίνηση πληθυσμών με τρόπο βίαιο και εξαναγκαστικό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, αλλά αντιθέτως δημιουργεί νέα προβλήματα και εντείνει τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή μας. Η Κύπρος, ως χώρα που έχει βιώσει τις συνέπειες της προσφυγιάς και της κατοχής, δεν μπορεί παρά να βλέπει με ανησυχία οποιαδήποτε πρωτοβουλία που προωθεί τον αναγκαστικό εκτοπισμό ανθρώπων από την πατρίδα τους.

 

Πηγή militaire.gr

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 11/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ο οποίος συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με έντονες τοποθετήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Θεόδωρος Τσάτσου (ΔΗΣΥ, Λευκωσία), Αλέξανδρος Γεωργίου (ΕΛΑΜ, Λευκωσία), Λάκης Κωνσταντίνου (ΕΔΕΚ, Λεμεσός) και Μαρία Κολά (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λευκωσία), καταθέτοντας τις θέσεις τους για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα και την ανάγκη για πιο προσιτή στέγη, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τις νεαρές οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατοικία.
• Την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά κατοικίας.
• Το μεταναστευτικό, τις ευθύνες των κομμάτων στη διαχείριση του ζητήματος και το κατά πόσο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη συνοχή του κράτους.
• Το δημογραφικό πρόβλημα και τα μέτρα που μπορούν να δοθούν ως κίνητρα προς τους νέους για δημιουργία οικογένειας και απόκτηση παιδιών.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 05/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Το παρόν και το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας μέσα από το πρίσμα της επικαιρότητας και των κοινωνικών προκλήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιες βουλεύτριες:
• Δήμητρα Χατζηβασιλείου (Άμεση Δημοκρατία – Λεμεσός)
• Έλενα Λυμπούρη Κοζάκου (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – Λευκωσία)
• Νατάσα Ιωάννου (Volt – Κερύνεια)
• Ελένη Χρυσοστόμου (ΔΗΠΑ– Λευκωσία)

Συζητήσαμε για :

• Την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και ειδικότερα το ζήτημα της άδειας μητρότητας
• Το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτεία
• Τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή
• Τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και τις πολιτικές που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους
Μια ουσιαστική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις, που ανέδειξε τις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που καίνε πραγματικά την κοινωνία.

Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Ανδρούλλα Καμιναρά, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ
▪️ Χαράλαμπος Γρηγορίου, υποψήφιος Βουλευτής Πάφου με το ΕΛΑΜ

Οι δύο υποψήφιοι διασταυρώνουν επιχειρήματα σε τέσσερις καυτές θεματικές ενότητες:

🔹 Ακρίβεια & Σύστημα – Ο κόσμος δεν βγαίνει. Ποιος φταίει; Είναι το σύστημα ή οι πολιτικές επιλογές;
🔹 Μεταναστευτικό – Μπορεί η Κύπρος να αντέξει άλλες ροές ή χρειάζεται άμεση αυστηροποίηση και έλεγχος συνόρων;
🔹 Κυπριακό – Διζωνική Ομοσπονδία ή τέλος στις συνομιλίες; Πού βρίσκεται η κόκκινη γραμμή;
🔹 Πολιτικό Σύστημα – Είναι διεφθαρμένο ή απλώς αναποτελεσματικό; Ποιος λογοδοτεί και πώς αλλάζει;

Με αυστηρό χρόνο, ξεκάθαρους κανόνες και πίεση για ουσιαστικές απαντήσεις, το The Duel φέρνει την πολιτική αντιπαράθεση στην ουσία της.

⚔️ DUEL: ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ 
📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia