Connect with us

50 +1 χρόνια μετά

Χριστοδουλίδης: Η λύση του Κυπριακού καθορίζει την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή

Avatar photo

Published

on

Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί καθοριστικό ζήτημα, καθώς υπάρχει πλέον αυξημένο ενδιαφέρον και από τα γειτονικά κράτη, τόνισε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος επισήμανε ότι πρόκειται για θέμα που αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, ενώ παράλληλα αποτελεί κομβικό στοιχείο για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απευθυνόμενος στο 21st Annual Economist Cyprus Summit, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος ανέφερε: «Η επίλυση του Κυπριακού είναι σημαντική, γιατί πλέον υπάρχει ενδιαφέρον από τα γειτονικά κράτη όχι μόνο για την επίλυση, αλλά και για τη μορφή και το περιεχόμενο της λύσης. Πρόκειται για μια υποχρέωση που υπερβαίνει τα εθνικά μας όρια, καθώς αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και έχει κεντρική σημασία για την ολοκλήρωση της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε υπερηφάνεια, τονίζοντας ότι η Κύπρος αναγνωρίζεται πλέον για την αξία της: ως ασφαλές λιμάνι σε μια ταραχώδη και γεωστρατηγικά κρίσιμη περιοχή, ως κόμβος συνδεσιμότητας και συνεργασίας μεταξύ τριών ηπείρων, και ως κράτος με ξεκάθαρο δυτικό προσανατολισμό. Παράλληλα, η Κύπρος καταγράφεται ως αξιόπιστος, προβλέψιμος και υπεύθυνος εταίρος, συνεισφέροντας στη σταθερότητα και στην αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων.

Σημείωσε ότι τα μικρά κράτη, όπως η Κύπρος, πρέπει να έχουν το θάρρος να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. «Η Κύπρος βαδίζει στο μονοπάτι της υπευθυνότητας και της εξωστρέφειας, με σαφείς στόχους, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, μετατρέποντας την ευθύνη σε δημιουργική δύναμη για σταθερότητα και συνεργασία», τόνισε.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Κύπρος πρωτοστάτησε στη δημιουργία τριμερών και πολυμερών μηχανισμών συνεργασίας με σημαντικούς περιφερειακούς εταίρους, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επιπλέον, όπως σημείωσε, «εργαζόμαστε για την ωρίμανση των αναγκαίων πολιτικών συνθηκών που θα επιτρέψουν τη σύσταση ενός περιφερειακού οργανισμού ασφάλειας και συνεργασίας, ενός ΟΑΣΕ ή ΝΑΤΟ της Μέσης Ανατολής, που θα αναδείξει τα οφέλη της συνεργασίας και θα προωθήσει την περιφερειακή συνοχή».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η Κύπρος έχει επανειλημμένα επιδείξει αξιοπιστία σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, όπως η απομάκρυνση πολιτών, η δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου «Αμάλθεια» για την παροχή βοήθειας στη Γάζα, καθώς και η αποστολή άνω των 25.000 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, το ΗΒ και την ΕΕ, θέτοντας πρότυπα υπεύθυνης ανθρωπιστικής διπλωματίας.

Παράλληλα, η Κύπρος παρουσίασε ένα συγκεκριμένο σχέδιο έξι σημείων για την υποβοήθηση της εφαρμογής του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ενώ ενίσχυσε τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ινδία. Ο Πρόεδρος επισήμανε ότι αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι η Κύπρος πρωτοστατεί αντί να παρακολουθεί, αξιοποιώντας τις δυνατότητές της.

Η συνεργασία με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Κύπρου σε περιφερειακό επίπεδο. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη χώρα ως αξιόπιστο, προβλέψιμο και υπεύθυνο εταίρο, ενώ η στρατηγική συνεργασία έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδα πρωτόγνωρα για το παρελθόν, με έργα όπως η αναβάθμιση της βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι οι κυπρο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικό επίπεδο, με κοινή βούληση για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας με άλλες χώρες σε κοινά στρατηγικά ζητήματα.

Σχετικά με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και η ενδυνάμωση των σχέσεων της Ένωσης με την περιοχή. Μια ισχυρή ΕΕ, τόνισε, «σημαίνει και μια ισχυρή Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ η ΕΕ πρέπει να εστιάσει όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στα θέματα του Νότου, αναγνωρίζοντας τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο ως γέφυρες κοινών συμφερόντων και προοπτικών.

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η υπεύθυνη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της Κύπρου, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εσωτερικών παραγόντων ισχύος (οικονομία, κράτος δικαίου, καταπολέμηση της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις) και των εξωτερικών, στοχεύει στην προώθηση της εθνικής προτεραιότητας για απελευθέρωση και επανένωση της χώρας.

Η ενεργός διπλωματία, οι περιφερειακές συνεργασίες, οι ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες, η γεωπολιτική αξιοπιστία και η διεθνής αναβάθμιση της εικόνας της Κύπρου συμβάλλουν καθοριστικά στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η στρατηγική αυτή έχει επαναφέρει το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό μετά από επτά χρόνια αδράνειας.

«Το βλέπουμε μέσα από το ανανεωμένο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Εθνών, τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, την ανάθεση πολιτικής προσωπικότητας από την ΕΕ, καθώς και τις συναντήσεις σε τριμερές και πολυμερές επίπεδο, όλα προγραμματισμένα το αμέσως επόμενο διάστημα», είπε.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι αυτή η κινητικότητα δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα πολιτικής ευθύνης, συνέπειας και μεθοδικότητας, βασισμένη σε συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Τέλος, παρά τις δυσκολίες και προκλήσεις που αναγνωρίζει πλήρως, ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η προσπάθεια για βιώσιμη και λειτουργική λύση θα συνεχιστεί, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες και οι προοπτικές της Κύπρου.

Continue Reading

50 +1 χρόνια μετά

Διπλή ατζέντα Έρχιουρμαν: Από τις συνομιλίες στο Κυπριακό στους διεθνείς οργανισμούς με στόχο την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Avatar photo

Published

on

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Τουφάν Έρχιουρμαν, φαίνεται να κινείται ταυτόχρονα σε μια δεύτερη ατζέντα, επικεντρωμένη στην προώθηση και ενίσχυση της παρουσίας του ψευδοκράτους τόσο στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών όσο και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο», ο κατοχικός ηγέτης άφησε να εννοηθεί ότι επιθυμεί να ανοίξει και χωριστό κανάλι διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον Τουφάν Έρχιουρμαν, «υπάρχει και ένας άλλος κόσμος εκτός του τραπεζιού» των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Όπως καταγράφεται σε δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο Έρχιουρμαν, μιλώντας σε εκδήλωση του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σχετικά με τη δική του παράλληλη ατζέντα. Τόνισε ότι θα συνεχίσει να προχωρά σε ενέργειες «στα θέματα που χρειάζονται με τις επαφές που θα αναπτύξουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πρόσθεσε ότι: «Θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας και στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, όχι μόνο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα αναπτύξουμε πιο ενεργά τις εργασίες μας με το καθεστώς του παρατηρητή». Ο Τουφάν Έρχιουρμαν υπογράμμισε επίσης ότι στόχος είναι η διασφάλιση των «δικαιωμάτων τους» στο καλύτερο δυνατό επίπεδο συνεργασίας.

Υπέρμαχος των τουρκικών εγγυήσεων

Το περασμένο Σάββατο, ο Έρχιουρμαν φάνηκε ενοχλημένος από δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση του τουρκικού στρατού αποτελούν προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Σε γραπτή του δήλωση, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποκάλεσε ως «προϋπόθεση» τη δική του πρόταση μεθοδολογίας τεσσάρων σημείων, λέγοντας: «Δεν ήταν προϋποθέσεις και άλλα παρόμοια, όμως με αυτή τη δήλωση, ο ίδιος θέτει επί τάπητος μια προϋπόθεση που γνωρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Σημείωσε ακόμη ότι: «Είναι μάταιο να επιχειρεί ο κ. Χριστοδουλίδης να θέσει τέτοια προϋπόθεση, δεδομένου ότι υπέγραψε πολλές στρατιωτικές συμφωνίες με κράτη που δεν έχουν την ιδιότητα του «εγγυητή», χωρίς τη συναίνεση του τουρκοκυπριακού λαού, που είναι ένας από τους δύο ίσους εταίρους και κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στο νησί». Ο Έρχιουρμαν τόνισε ότι απαιτείται ατμόσφαιρα για λύση και πρόσθεσε ότι η ευθύνη για πρόοδο στον διάλογο αναλογεί σε εκείνον και στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Συμπέρανε: «Σε αυτό το στάδιο, περιορίζομαι να πω ότι για εμένα η δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη είναι άκυρη, όπως ανέφερα πιο πάνω».

Με τη βούλα της Άγκυρας οι προτάσεις

Όλα όσα παρουσίασε ο Τουφάν Έρχιουρμαν στην πρώτη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη φαίνεται να έγιναν σε συνεννόηση ή με τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας.

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του πρώην Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, ο οποίος ανέφερε ότι ο «τετραπλός οδικός χάρτης για τη μετάβαση σε συνολικές διαπραγματεύσεις, καθώς και η πρόταση των δέκα σημείων για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», παρουσιάστηκαν μετά από συντονισμό και διαβουλεύσεις με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Ναμί, αυτές οι κινήσεις ανοίγουν το δρόμο ώστε «η ευθύνη για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων να μεταφερθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Πρόσθεσε ότι «η μπάλα φεύγει από τα δικά μας πόδια και περνά στα δικά τους».

ΠΗΓΗ: philenews.com

Continue Reading

50 +1 χρόνια μετά

Τι ζητά ο Erhürman πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες

Avatar photo

Published

on

Οι επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό μετά τη συνάντηση της Πέμπτης ανάμεσα στους δύο ηγέτες διαμορφώνουν ένα σύνθετο σκηνικό, στο οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει να διατηρήσει το θετικό κλίμα, την ώρα που η τουρκοκυπριακή πλευρά επανέρχεται με δημόσιες αιχμές και πρόσθετες «μεθοδολογικές» προϋποθέσεις. Στο επίκεντρο βρίσκονται ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Μενέλαος Μενελάου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Tufan Erhürman, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Maria Angela Holguin, η οποία αναμένεται εκ νέου στο νησί τις επόμενες ημέρες.

Ο Μενέλαος Μενελάου, μιλώντας στο Omega TV, σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Όπως εξήγησε, βασικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, με πλήρη διαφύλαξη του κεκτημένου – τόσο των συγκλίσεων όσο και των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών, του ίδιου και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Mehmet Dana, με στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη «διευρυμένη» συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Μενελάου, η επίσκεψη της Maria Angela Holguin στη Λευκωσία στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς και οι επαφές της σε Αθήνα και Άγκυρα, θα αποτελέσουν κρίσιμη φάση της προεργασίας. Η απεσταλμένη του ΟΗΕ αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Tufan Erhürman, αλλά και με άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες, ώστε –όπως είπε– «να πάμε στην επόμενη διευρυμένη με σαφέστερο πλαίσιο και προοπτική ουσιαστικών αποτελεσμάτων». Υπενθύμισε ότι στις δύο προηγούμενες διευρυμένες συναντήσεις, τον Μάρτιο και τον Ιούλιο, δεν υπήρξε διέξοδος σε θέματα ουσίας λόγω της επιμονής της τουρκικής πλευράς στη «κυριαρχική ισότητα» και στα δύο κράτη, θέσεις που βρίσκονται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Μενελάου εντόπισε ωστόσο μια πρώτη διαφορά στην πρόσφατη ρητορική του Tufan Erhürman σε σχέση με τον προκάτοχό του, σημειώνοντας ότι η αναφορά στην «κυριαρχική ισότητα» φαίνεται να αντικαθίσταται από τον όρο «πολιτική ισότητα». Όπως εξήγησε, η πολιτική ισότητα «είναι έννοια που εντάσσεται στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», σε αντίθεση με την κυριαρχική ισότητα, η οποία συνδέεται με λογική δύο κρατών. Παρά ταύτα, επισήμανε ότι οι μεθοδολογικές εισηγήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη «εμπεριέχουν στοιχεία που πρέπει να ξεκαθαρίσουν», δείχνοντας πως εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση μέχρι το σημείο όπου η επανέναρξη των συνομιλιών θα καταστεί πραγματικά απτή.

Στον αντίποδα, ο Tufan Erhürman, με δημόσια ανάρτησή του, επέλεξε να απαντήσει στις δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη κατά την τελετή απονομής μεταλλίων στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου στη Μαλούντα, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε διαμηνύσει ότι «για εμάς λύση του Κυπριακού χωρίς αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» και ότι λύση μπορεί να υπάρξει «μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη την προηγουμένη, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να αποφύγουν δημόσιες δηλώσεις μέσω των ΜΜΕ, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο εποικοδομητικό κλίμα. Όπως υποστήριξε, η συμφωνία αυτή «παραβιάστηκε» με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει «άκυρη και ανυπόστατη». Παράλληλα, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν μπορεί να διαμορφώνει θέσεις χωρίς τη βούληση του «τουρκοκυπριακού λαού», τον οποίο περιέγραψε ως έναν από τους δύο «ισότιμους συνιδρυτές εταίρους» του νησιού, ασκώντας κριτική και για τις αμυντικές συμφωνίες που η Λευκωσία έχει υπογράψει με κράτη που δεν είναι εγγυήτριες δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πλευρά της, επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, επιμένοντας ότι το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε κατά τη συνάντηση της Πέμπτης δεν πρέπει να μείνει «στο τυπικό επίπεδο», αλλά να μετατραπεί σε επόμενο βήμα. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε προσέγγιση οδηγεί σε λογική δύο χωριστών κρατών», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η επιμονή του Erhürman να τίθεται θέμα αλλαγής του στάτους κβο για τους Τουρκοκυπρίους, σε περίπτωση αποτυχίας του διαλόγου με ευθύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς, «υπηρετεί αυτή τη λογική».

Ο Αντωνίου σημείωσε ότι προσεγγίσεις του τύπου «ας δούμε από τώρα ποια θα είναι η επόμενη μέρα αν δεν υπάρξει κατάληξη» δεν βοηθούν τον διάλογο και τόνισε πως η Λευκωσία αποφεύγει να σχολιάσει οτιδήποτε θα μπορούσε να υπονομεύσει την προσπάθεια, «δηλητηριάζοντας το κλίμα» εξαρχής. Παράλληλα, χαρακτήρισε «θετική και δημιουργική» τη συνάντηση των δύο ηγετών, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν» και ότι η συνάντηση «επιτρέπει να συνεχίσουμε, υπό προϋποθέσεις, ώστε η συνέχεια να αποδειχθεί πιο δημιουργική».

Σε πιο τεχνοκρατικό επίπεδο, ο Μενέλαος Μενελάου επανήλθε, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει δρόμος» μέχρι την ουσιαστική επανέναρξη της διαδικασίας. Μίλησε για ανάγκη «εξαντλητικής προεργασίας» πριν από την επόμενη διευρυμένη συνάντηση, ώστε αυτή να μην περιοριστεί σε μια τυπική ανταλλαγή θέσεων, αλλά να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ως προς τις προϋποθέσεις και τη μεθοδολογία που θέτει η τουρκοκυπριακή πλευρά, υπογράμμισε ότι γνώμονας πρέπει να είναι η διαμόρφωση πλαισίου εντός του συμφωνημένου παραμέτρου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, κάτι που –όπως υπενθύμισε– η ελληνοκυπριακή πλευρά επαναλαμβάνει σταθερά έναντι των θέσεων για λύση δύο κρατών.

Ο διαπραγματευτής αναφέρθηκε και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι θα γίνει νέα προσπάθεια προώθησής τους, με άξονα και τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης. Τα ΜΟΕ, σύμφωνα με τη Λευκωσία, εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική δημιουργίας ενός κλίματος που θα διευκολύνει την επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο στον εσωτερικό τουρκοκυπριακό διάλογο πρόσθεσε, τέλος, ο Τουρκοκύπριος δήμαρχος Λευκωσίας Mehmet Harmanci. Αν και δήλωσε ότι στηρίζει τις συνολικές προσπάθειες του Tufan Erhürman, εξέφρασε επιφυλάξεις για μέρος των προϋποθέσεων που θέτει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, καλώντας να «χαλαρώσουν όσο μπορούν» οι όροι, προκειμένου να υπάρξει πραγματική πρόοδος. Διαφορετικά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα υπάρξουν δυσκολίες».

Continue Reading

50 +1 χρόνια μετά

Αποτίμηση της πρώτης συνάντησης Χριστοδουλίδη – Έρχιουρμαν

Avatar photo

Published

on

Τέσσερα θετικά σημεία που υποδηλώνουν πρόθεση επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο ηγετών, αλλά και ισάριθμες προϋποθέσεις που θέτει η τ/κ πλευρά για να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις, προέκυψαν από την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουφάν Έρχιουρμαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο», η κατ’ ιδίαν εικοσάλεπτη συζήτηση Χριστοδουλίδη – Έρχιουρμαν περιστράφηκε γύρω από τη λίστα ζητημάτων που παρέθεσε ο τ/κ ηγέτης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετείται αναλυτικά επ’ όλων.

Διατεθειμένοι για διάλογο

Τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Τουφάν Έρχιουρμαν φάνηκαν να επιδεικνύουν πρόθεση για διάλογο κατά την πρώτη τους συνάντηση, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο εντατικές επαφές ανάμεσα στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του τ/κ ηγέτη ανέδειξε τέσσερα ενθαρρυντικά σημεία, αλλά ταυτόχρονα άφησε στο τραπέζι τέσσερις βασικές προϋποθέσεις που θέτει η τ/κ πλευρά.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, επιστρέφοντας από τη συνάντηση, κατέγραψε τα θετικά στοιχεία που προέκυψαν. Τα τέσσερα αυτά σημεία αφορούν:

  1. Τη συμφωνία για κοινή συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, εντός Δεκεμβρίου.

  2. Την επανέναρξη των συναντήσεων των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, με στόχο την προετοιμασία μιας νέας, ευρύτερης συνάντησης υπό τον ΟΗΕ.

  3. Τις επερχόμενες επισκέψεις της κ. Ολγκίν σε Ελλάδα και Τουρκία, που εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν το πλαίσιο των εξελίξεων.

  4. Το προγραμματισμένο ταξίδι στην Κύπρο του Ευρωπαίου απεσταλμένου για το Κυπριακό, Γιοχάνες Χαν, επίσης τον Δεκέμβριο.

Ζητούμενο οι συνομιλίες

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θεωρεί κρίσιμο ότι «μπαίνουμε σε μια διαδικασία» η οποία αποσκοπεί στο βασικό ζητούμενο: την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Από την πλευρά του, ο Τουφάν Έρχιουρμαν, μέσα από τις τοποθετήσεις του, έδειξε ότι δεν συμμερίζεται απόλυτα τον ρυθμό και την κατεύθυνση που επιδιώκει η ε/κ πλευρά.

Η λίστα με τα δέκα σημεία που παρουσίασε —και τα οποία σχολίασε ο ΠτΔ στη μεταξύ τους συζήτηση— καταδεικνύει πως ο τ/κ ηγέτης δίνει ιδιαίτερο βάρος σε έναν ενδοκυπριακό διάλογο που θα καλλιεργήσει θετικό κλίμα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι για πρώτη φορά είχε την ευκαιρία να καταθέσει ενώπιον του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του ΟΗΕ την πρόταση των «τεσσάρων σημείων για μια συνολική λύση» στο Κυπριακό.

Επιμένει στις προϋποθέσεις του ο Έρχιουρμαν

Οι τέσσερις προϋποθέσεις που θέτει ο τ/κ ηγέτης και στις οποίες εμφανίζεται αμετακίνητος είναι οι εξής:

α) Αναγνώριση της πολιτικής ισότητας από την ε/κ πλευρά, χωρίς αυτή να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
β) Θέσπιση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τη διαδικασία των συνομιλιών, ώστε να μην εξελιχθεί σε μια ατέρμονη διαδικασία.
γ) Μη επαναφορά θεμάτων που έχουν ήδη συμφωνηθεί σε προηγούμενες συνομιλίες.
δ) Πρόβλεψη εγγυήσεων για το αποτέλεσμα, ακόμη και αν η διαδικασία καταλήξει σε αδιέξοδο.

Παρότι ο Έρχιουρμαν εμφανίζεται θετικός σε μια πολυμερή διάσκεψη, ξεκαθαρίζει πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν προηγουμένως υπάρξει σύγκλιση σε ορισμένα βασικά ζητήματα.

Από τον Ανάν μέχρι και τον Γκουτέρες

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα τέσσερα σημεία του, ο Έρχιουρμαν υπενθύμισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει επισημάνει πολλές φορές πως «αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετικά».

Τόνισε ότι:

  • Η πολιτική ισότητα κατοχυρώνεται στα ψηφίσματα του ΣΑ και στις υφιστάμενες συγκλίσεις.

  • Η εκ περιτροπής προεδρία, αν και δεν περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα, αποτελεί μέρος των συγκλίσεων.

  • Το χρονικό πλαίσιο συζητήσεων αποτελεί διαχρονική αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ.

Κατά τον ίδιο, τα ζητήματα στα οποία υπάρχει συμφωνία δεν πρέπει να ξανανοίξουν, διότι κάτι τέτοιο θα παρατείνει τη διαδικασία για δεκαετίες.

Παρέπεμψε επίσης στο τέταρτο σημείο του, που αφορά τη δέσμευση να μην υπάρχει επιστροφή στο σημερινό στάτους κβο σε περίπτωση αποτυχίας — μια αναφορά που, όπως είπε, περιλαμβάνεται στην έκθεση του Κόφι Ανάν μετά τα δημοψηφίσματα του 2004.

Απόλυτα δεσμευμένος στην επίλυση του Κυπριακού

Ερωτηθείς για τη μεθοδολογία του Έρχιουρμαν και τη θέση του σε σχέση με τη ΔΔΟ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απέφυγε να μιλήσει εκ μέρους του τ/κ ηγέτη.

Τόνισε εκ νέου ότι το θετικό στοιχείο είναι πως και οι δύο πλευρές εισέρχονται σε διαδικασία που στοχεύει στη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο διακοπής στο Κραν Μοντανά.

Αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ανέφερε ότι συζητήθηκαν, κυρίως εκείνα που έχουν τεθεί ενώπιον του ΓΓ, ο οποίος —όπως σημείωσε— παραμένει απόλυτα προσηλωμένος στη λύση του Κυπριακού.

Σχετικά με την πιθανότητα διεξαγωγής διευρυμένης συνάντησης πριν από το τέλος του χρόνου, υπογράμμισε ότι ο ίδιος εξέφρασε την ετοιμότητα και την ανάγκη να πραγματοποιηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος αυτού.

Η λίστα απαιτήσεων του Έρχιουρμαν

Ο Έρχιουρμαν προσήλθε στη συνάντηση με συγκεκριμένες απαιτήσεις που, όπως εξήγησε, αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός θετικού περιβάλλοντος για διαπραγματεύσεις. Οι δέκα εισηγήσεις του είναι:

  1. Επίλυση του ζητήματος υπηκοότητας για τα παιδιά μεικτών γάμων και διευκόλυνση στη χρήση ε/κ αδειών οδήγησης από συζύγους Τ/κ μεικτών γάμων.

  2. Στελέχωση τρίτου κουβουκλίου στο σημείο ελέγχου Αγίου Δομετίου και παροχή δυνατοτήτων έκδοσης άδειας κυκλοφορίας και στα οδοφράγματα Δερύνειας και Αστρομερίτη–Ζώδιας.

  3. Συμμετοχή παιδιών κάτω των 14 ετών σε φιλικούς αθλητικούς αγώνες.

  4. Κοινή επίσκεψη των δύο ηγετών στη ΔΕΑ.

  5. Τερματισμός συλλήψεων και δικών που σχετίζονται με το περιουσιακό.

  6. Επίλυση γραφειοκρατικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι Τ/κ έμποροι.

  7. Υπογραφή και εφαρμογή της σύμβασης για το χαλλούμι.

  8. Επανενεργοποίηση της ad hoc επιτροπής εναρμόνισης της τ/κ κοινότητας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

  9. Δημιουργία καναλιού επικοινωνίας μεταξύ τ/κ και ε/κ δυνάμεων ασφαλείας.

  10. Παρουσία των δύο ηγετών στην έναρξη του έργου διαπλάτυνσης δρόμου στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο.

Μετά από καιρό ανακοίνωση από τον ΟΗΕ

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν προθυμία να εργαστούν για μια νέα διευρυμένη συνάντηση υπό τον Γενικό Γραμματέα.

Βγαίνοντας από τον χώρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς εξελίχθηκε η συνάντηση με τη φράση «πολύ καλά».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, η συνάντηση —υπό την καθοδήγηση του Ειδικού Αντιπροσώπου Χασίμ Ντιάν— έδωσε στους δύο ηγέτες την πρώτη ευκαιρία για μια ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων σε φιλική ατμόσφαιρα.

Οι δύο πλευρές:

  • Αναμένουν την άφιξη της κ. Ολγκίν και συμφώνησαν σε κοινή συνάντηση μαζί της στις αρχές Δεκεμβρίου.

  • Δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την επόμενη διευρυμένη άτυπη συνάντηση που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας.

  • Συμφώνησαν να εξετάσουν περαιτέρω ευκαιρίες για κοινές συναντήσεις.

  • Έδωσαν οδηγίες στους εκπροσώπους τους να συνεχίσουν τακτικές επαφές ενόψει της επίσκεψης Ολγκίν και της προετοιμασίας της επόμενης άτυπης διάσκεψης.

Στη συνάντηση συμμετείχε εξ αποστάσεως και η κ. Ολγκίν, από τη Λίμα του Περού.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia