Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι φήμες για ανασχηματισμό επανέρχονται

Avatar photo

Published

on

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναζωπυρώθηκαν οι φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού. Πρόκειται για φήμες που εδώ και αρκετούς μήνες κυκλοφορούν, ξεθυμαίνουν και επιστρέφουν εντονότερες, καθώς οι εκτιμήσεις για την πραγματοποίησή του μετατίθενται συνεχώς.

Αρχικά, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανασχηματισμό μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο, όπου συμμετείχε στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά, η φονική πυρκαγιά στη Λεμεσό ώθησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να δώσει προτεραιότητα στα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων, ενώ ταυτόχρονα ήθελε να αποφευχθεί η εντύπωση τιμωρίας για Υπουργούς που πιθανόν θα αντικαθιστούνταν, με αποτέλεσμα η διαδικασία να μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι.

Οι φήμες επανήλθαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς θεωρείτο ότι υπήρχε παράθυρο για προώθηση των διαδικασιών πριν την έναρξη της περιόδου των Προϋπολογισμών. Ωστόσο, εκκρεμούσαν ακόμη συζητήσεις για την πυρκαγιά στη Βουλή, ενώ ο Πρόεδρος απουσίαζε για αρκετές ημέρες λόγω ταξιδιών στον Καναδά για επενδυτικές επαφές και στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και τριμερείς συναντήσεις για το Κυπριακό. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, η συζήτηση αναζωπυρωνόταν περιοδικά, ενώ το τελευταίο διάστημα φούντωσε ξανά, καθώς πλησιάζει η ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και γίνεται σαφές ότι τυχόν αλλαγές θα πρέπει να προηγηθούν.

Η διασύνδεση των τελευταίων ημερών αφορά κυρίως την ΑΤΑ. Η Κυβέρνηση φαίνεται να αισιοδοξεί, μετά και τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τις εργοδοτικές οργανώσεις την Κυριακή το βράδυ, ότι βρισκόμαστε σε τροχιά συμφωνίας για ένα ζήτημα που παραμένει επί μήνες άλυτο και είχε προκαλέσει παναπεργία. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να φανεί εάν αυτή η αισιοδοξία έχει βάση, καθώς παραμένουν κάποια σημεία τριβής που δεν επιτρέπουν ακόμα την οριστική συμφωνία.

Αν κλείσει το ζήτημα της ΑΤΑ, αφαιρείται ένα σημαντικό θέμα που χειρίζονταν δύο Υπουργοί, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο κάδρο του ανασχηματισμού. Πρόκειται για τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, για τον οποίο φημολογείται πιθανή μετακίνηση σε άλλο χαρτοφυλάκιο, και τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, για τον οποίο υπήρχαν ψίθυροι περί πλήρους αποχώρησης, χωρίς ωστόσο να θεωρείται δεδομένο ότι θα αλλάξει κάτι για οποιονδήποτε από τους δύο. Η πολύμηνη φημολογία έχει καταστήσει σαφές πως τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Η ΑΤΑ δεν αποτελεί τη μοναδική εκκρεμότητα για την προώθηση ανασχηματισμού. Αρκετές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αναμονή περίπου δύο εβδομάδων, καθώς η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2026 βρίσκεται σε εξέλιξη. Ενώπιον της Βουλής έχουν παρουσιαστεί αρκετοί Υπουργοί και Υφυπουργοί, αλλά εκκρεμεί ακόμη η συζήτηση του προϋπολογισμού των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Εξωτερικών και Παιδείας, καθώς και των Υφυπουργείων Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας και Εσωτερικών, με ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 17 Νοεμβρίου με την παρουσίαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας.

Πολλοί θεωρούν αδόκιμο να αντικατασταθούν Υπουργοί ενόσω εκκρεμούν οι προϋπολογισμοί τους, καθώς ένα νέο πρόσωπο, όσο καλά ενημερωμένο κι αν είναι, δεν μπορεί να έχει το ίδιο επίπεδο γνώσεων και ικανότητας να απαντήσει ή να επιχειρηματολογήσει στη Βουλή όσο εκείνος που χειρίζεται τα θέματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτό, θεωρείται πιο λογικό να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στη συνέχεια να γίνουν οι αλλαγές. Ο Πρόεδρος, φυσικά, μπορεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό όποτε θέλει, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αντιδράσεις, εάν ανατρέψει προγραμματισμένες παρουσίες Υπουργών στη Βουλή.

Εάν ο ανασχηματισμός γίνει άμεσα, ένα από τα πρόσωπα που φαίνεται να μην γνωρίζει τίποτα είναι ο βουλευτής της συμπολιτευόμενης ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, του οποίου το όνομα «παίζει» για υπουργοποίηση από τις αρχές καλοκαιριού. Σε τηλεοπτική του δήλωση ανέφερε πως δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση, αλλά αν του γίνει, θα τη σκεφτεί. Προσέθεσε ότι, αφού οι φήμες κυκλοφορούν, το καλύτερο θα ήταν να πραγματοποιηθεί σύντομα, αλλά εκτιμά πως «κάπου κοντά είμαστε».

Η μη ενημέρωση του Μουσιούττα μπορεί να υποδηλώνει ότι τελικά δεν βρίσκεται στα σχέδια του Προέδρου ή ότι ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο ανασχηματισμό του 2024, η ενημέρωση των νέων προσώπων γινόταν λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση και οι συζητήσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά το προηγούμενο βράδυ. Η διαφορά φέτος είναι ότι προβλέπονται και εσωτερικές μετακινήσεις προσώπων εντός του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εδώ και μήνες ακουγόταν, χωρίς επιβεβαίωση, η πιθανότητα αντικατάστασης Υπουργών Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Γεωργίας και της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ υπήρχαν φήμες για αποχώρηση των Υπουργών Ενέργειας, Οικονομικών και των Υφυπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού. Τα ονόματα των Γιάννη Παναγιώτου, Ειρήνης Πική, Βασίλη Πάλμα, Νικόλα Ιωαννίδη και Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη συζητούνται για πιθανές εσωτερικές μετακινήσεις, χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια θα επικυρωθούν.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος χαρακτήρισε ως «φαντασιώσεις» τη σύνδεση μεταξύ ανασχηματισμού και ΑΤΑ. «Διαβάζω τις φαντασιώσεις κάποιων, δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο», δήλωσε. Παρά ταύτα, δεν διέψευσε την πρόθεση για επικείμενο ανασχηματισμό, επιτρέποντας στις φήμες να συνεχίζουν να κυκλοφορούν, ενώ η πολύμηνη αναμονή ενισχύει την ένταση των σεναρίων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεταξύ Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων: Ο Έρχιουρμαν χάνει την πολιτική ισορροπία

Avatar photo

Published

on

Σε έντονο πολιτικό κλοιό πιέσεων βρίσκεται ο κατοχικός ηγέτης, Τουφάν Έρχιουρμαν. Από τη μία πλευρά δέχεται επικρίσεις από πρώην συνεργάτες του στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, αλλά και από ψηφοφόρους που τον είχαν στηρίξει για τις θέσεις του στο Κυπριακό και οι οποίοι πλέον διαπιστώνουν ότι ακολουθεί πολιτική που προσομοιάζει με εκείνη των πολιτικών του αντιπάλων.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, παρότι δεν φαίνεται να έχει παράπονα από τη συνεργασία μαζί του, δεν δείχνει να του έχει πλήρη εμπιστοσύνη, κάτι που αποτυπώνεται σε διάφορες κινήσεις της. Στην πράξη, η Άγκυρα φαίνεται να τον παρακάμπτει, να μην τον ενημερώνει και να μην τον λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη στις συζητήσεις που αφορούν το Κυπριακό. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο κ. Έρχιουρμαν, ο οποίος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι εκάστοτε εγκάθετοι της Άγκυρας διαθέτουν περιορισμένα περιθώρια αυτόνομης δράσης. Στο παρελθόν, ο μόνος που επιχείρησε, έστω και σε μία περίπτωση, να διατυπώσει διαφορετικές θέσεις προκαλώντας την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί. Στην ουσία, ο Τουφάν Έρχιουρμαν, τον οποίο ούτε οι ξένοι συνομιλητές του θεωρούν ότι μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ή να ασκήσει επιρροή, δεν εκφράζει διαφορετικές απόψεις από εκείνες που προωθεί η Άγκυρα.

Ο Έρχιουρμαν επιλέγει να κινείται πίσω από γενικές και αόριστες διατυπώσεις. Αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ότι εκείνο που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι η ονομασία της. Η στάση αυτή θεωρείται συνειδητή επιλογή, καθώς επιδιώκει να αποφύγει τόσο τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας όσο και τις αντιδράσεις από την Τουρκία. Σε πρόσφατες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, αναφέρθηκε στη θέση της Τουρκίας περί «κυριαρχικής ισότητας» και «ίσου διεθνούς καθεστώτος». Όπως δήλωσε, «πρόκειται για ένα εννοιολογικό πλαίσιο που τέθηκε μετά το Κραν Μοντανά, το περιεχόμενο του οποίου, ωστόσο, δεν έχει συζητηθεί ή συμπληρωθεί επαρκώς μέχρι σήμερα». Με αυτή τη διατύπωση, αποφεύγει να απορρίψει τους όρους που προωθεί η Άγκυρα, τους οποίους είχε υιοθετήσει με ιδιαίτερη ένταση και ο Ερσίν Τατάρ και οι οποίοι παραπέμπουν σε λύση δύο κρατών.

Τουρκία, Έρχιουρμαν και ψευδοκράτος

Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να κινείται στη λογική μιας χωριστής αυτόνομης περιοχής στα κατεχόμενα και μιας μορφής συγκυριαρχίας σε διάφορες πτυχές της λειτουργίας του κράτους. Μέσα από συνομοσπονδιακές προσεγγίσεις, εγείρει ζητήματα συνδιαχείρισης, όπως αυτό του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μια τέτοια συνεργασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και χωρίς συνολική λύση του Κυπριακού.

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα διατηρεί στενότερα κανάλια επικοινωνίας με την ψευδοκυβέρνηση, την οποία και στηρίζει ενεργά. Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να επιθυμεί η σημερινή «αντιπολίτευση», δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, να αναλάβει την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, προκρίνοντας αντ’ αυτού μια κατάσταση πολιτικής ισορροπίας. Παράλληλα, είναι εμφανές ότι η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής από την Τουρκία στα κατεχόμενα συνδέεται και με την ενίσχυση της ψευδοκυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «συμφωνία» που αναμένεται να υπογραφεί την 1η Ιουλίου για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τις κατεχόμενες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, τα κατεχόμενα αναμένεται να επισκεφθεί ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Cevdet Yılmaz. Σύμφωνα με τον ψευδοπρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2026 θα αρχίσει η πόντιση των αγωγών και θα ξεκινήσει επίσημα η υλοποίηση του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2029.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα εξέλιξη στην υπόθεση Αριστοτέλους – Το Υπουργικό εισηγείται εκ νέου διαθεσιμότητα

Avatar photo

Published

on

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη Δευτέρα να εισηγηθεί την εκ νέου θέση σε διαθεσιμότητα της Άννας Αριστοτέλους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, αποφάσισε να υποβάλει εισήγηση προς την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), προκειμένου η κ. Αριστοτέλους να τεθεί εκ νέου σε διαθεσιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την απόφαση της ΕΔΥ, βάσει της οποίας η πρώην Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις 5 Δεκεμβρίου 2025 έως την ολοκλήρωση της ποινικής υπόθεσης που εκκρεμεί εις βάρος της και σχετίζεται με έγγραφα των Κεντρικών Φυλακών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, κατά τον ουσιώδη χρόνο, η αρμόδια αρχή για να εισηγηθεί τη διαθεσιμότητα της αιτήτριας δεν ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά η Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς η κ. Αριστοτέλους εξακολουθούσε να υπηρετεί στην Προεδρία όταν κατατέθηκε η σχετική πρόταση προς την ΕΔΥ.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, «στις 28.11.2025 που υπεβλήθη η πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο, η αιτήτρια εξακολουθούσε να υπηρετεί στην Προεδρία και δεν είχε ακόμα αναλάβει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή», ενώ προστίθεται ότι «αρμόδια αρχή, για να εισηγηθεί την διαθεσιμότητα της αιτήτριας, ήταν η Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι το Υπουργικό Συμβούλιο».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέλος εποχής για τον Κιρ Στάρμερ – Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός

Avatar photo

Published

on

Πριν προχωρήσει στην ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Κιρ Στάρμερ έκανε έναν απολογισμό της πορείας του στην ηγεσία των Εργατικών, σημειώνοντας ότι παρέλαβε ένα κόμμα «πολιτικά, οικονομικά και ηθικά χρεοκοπημένο». Όπως ανέφερε, πολλοί πίστευαν εκείνη την περίοδο ότι το Εργατικό Κόμμα είχε ολοκληρώσει τον πολιτικό του κύκλο, ωστόσο, όπως υποστήριξε, κατάφερε να αποδείξει το αντίθετο.

Την απόφασή του να παραιτηθεί τόσο από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος ανακοίνωσε ο Κιρ Στάρμερ, σε δήλωσή του έξω από την Downing Street, σύμφωνα με τη ζωντανή ενημέρωση του BBC.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι το βασικό ερώτημα που τέθηκε ενώπιον του κόμματός του ήταν κατά πόσο ο ίδιος εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της παράταξης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Όπως δήλωσε, «άκουσε την απάντηση» που του έδωσε το κόμμα του και την αποδέχεται.

Στη δήλωσή του, ο Στάρμερ υποστήριξε ότι κάθε απόφαση που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε ως κύριο γνώμονα το συμφέρον της χώρας, τονίζοντας πως επιδίωξε πάντοτε να θέτει τη Βρετανία πάνω από όλα.

Πριν ανακοινώσει επίσημα την παραίτησή του, έκανε εκ νέου αναφορά στην πορεία του στην ηγεσία των Εργατικών, σημειώνοντας ότι ανέλαβε ένα κόμμα «πολιτικά, οικονομικά και ηθικά χρεοκοπημένο». Όπως είπε, πολλοί θεωρούσαν τότε πως οι Εργατικοί είχαν πολιτικά τελειώσει, ωστόσο ο ίδιος απέδειξε ότι μπορούσαν να επιστρέψουν δυναμικά.

Ο Στάρμερ ανέφερε ακόμη ότι προχώρησε σε ουσιαστικές αλλαγές στο κόμμα, απομακρύνοντας, όπως χαρακτηριστικά είπε, «το δηλητήριο του αντισημιτισμού». Παράλληλα, υποστήριξε ότι συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην άνοδό του στην εξουσία, χαρακτήρισε την είσοδό του στην Downing Street το 2024 ως την πιο περήφανη στιγμή της ζωής του. Όπως τόνισε, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική με στόχο να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του πραγματοποιήθηκε ενώ στην Downing Street είχαν συγκεντρωθεί μέλη της κυβέρνησης και στενοί συνεργάτες του Βρετανού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το BBC, ανάμεσά τους βρισκόταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λάμι.

Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται από το BBC ως ιδιαίτερα σημαντική για τη βρετανική πολιτική σκηνή, καθώς έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2024.

 

Continue Reading
Advertisement
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 week ago

Πόρισμα καταπέλτης για το “Κράτος-Μαφία” για 15 φυσικά και νομικά πρόσωπα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks ago

Πόρισμα «Κράτος Μαφία»: Πρώτα ενημερώνεται ο Αναστασιάδης, μετά η δημοσιοποίηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week ago

Μήνυμα ΔΗΠΑ προς Παπαδόπουλο: «Αναμένουμε την πρόσκληση» – Ανοικτοί σε συνεργασία αλλά με όρους

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ1 week ago

Τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για «ισραηλινή κατάληψη» στην Κύπρο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks ago

Κατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks ago

Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους

50 +1 χρόνια μετά2 weeks ago

Στο καλό αγαπητέ Πάνο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 week ago

Στο φως νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση Χαμάς σε Ελλάδα και Κύπρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week ago

«Κράτος Μαφία»: Σφοδρές αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks ago

Προεδρία της Βουλής: Η μάχη των ισορροπιών και οι πραγματικοί νικητές

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia