Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην καθολική αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος ως λιμάνι ασφάλειας σε μια περιοχή που πλήττεται από παρατεταμένες κρίσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη σημασία θα έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε χαιρετισμό του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ναυτικού Τουρισμού – International Sea Tourism Festival (ISTF), που πραγματοποιήθηκε στη Μαρίνα Αγίας Νάπας το Σάββατο, ο ΠτΔ τόνισε ότι παρά τις γεωπολιτικές και περιφερειακές προκλήσεις, η σημασία του θαλάσσιου τουρισμού για την Κύπρο είναι ήδη εμφανής. Ειδικότερα, για το 2025 το λιμάνι της Λεμεσού αναμένεται να υποδεχθεί 140 κρουαζιερόπλοια και 160.000 επιβάτες, καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε σύγκριση με το 2024.
Η θετική αυτή πορεία, όπως σημείωσε, προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2026, με αύξηση που εκτιμάται στο 25%.
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας αποτελεί έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και στηρίζοντας ουσιαστικά τις τοπικές οικονομίες. Διαβεβαίωσε ότι, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης Τουρισμού Κρουαζιέρας, η Κυβέρνηση επιδιώκει στρατηγικές συνεργασίες και εργάζεται συστηματικά ώστε η Κύπρος να καταστεί ανταγωνιστικός, βιώσιμος, ασφαλής και αξιόπιστος προορισμός, καθώς και έδρα για τους μεγάλους ομίλους του τουρισμού κρουαζιέρας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ανοδική πορεία παρουσιάζει και ο καταδυτικός τουρισμός, και σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση παρόχων υπηρεσιών καταδύσεων αναψυχής.
Εντός Νοεμβρίου αναμένεται να παρουσιαστεί η διεξοδική μελέτη του Υφυπουργείου Τουρισμού για την οργάνωση, την ανάπτυξη και την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού, ενώ μέσω Σχεδίου Επιχορήγησης στηρίζονται διεθνείς εκδηλώσεις θαλάσσιων αθλημάτων.
Ο Πρόεδρος έκανε επίσης αναφορά στις ιστορικά υψηλές επιδόσεις σε έσοδα και αφίξεις τουριστών το 2024, σημειώνοντας ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα υποδηλώνουν πως και το 2025 θα είναι μια ακόμη χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό.
Ο ΠτΔ τόνισε ότι το όραμα είναι η Κύπρος να καταστεί ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός και ένας από τους κορυφαίους κόμβους θαλάσσιου τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Κύπρος, με σταθερά βήματα, συγκεκριμένο πλαίσιο και στρατηγικό σχεδιασμό, εδραιώνεται σταδιακά ως δυναμικός και αναπτυσσόμενος κόμβος Γαλάζιας Ανάπτυξης, καταλαμβάνοντας ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή και ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο ΠτΔ αναφέρθηκε σε άρτιες τουριστικές και άλλες υποδομές, όπως η Μαρίνα Αγίας Νάπας, σε αξιόπιστες υπηρεσίες, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, άριστες σχέσεις με όλα τα κράτη και τους λαούς της περιοχής, καθώς και στην ασφάλεια, στοιχεία που αναδεικνύονται ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και αξιοποιούνται ενεργά για την προώθηση της χώρας.



Comments are closed for this post.