Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει: Ρωσικό δίκτυο παρακολούθησης για να κατασκοπεύει το ΝΑΤΟ με «κέντρο» εταιρεία στη Λεμεσό

Avatar photo

Published

on

Η Ρωσία φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα υποθαλάσσιο δίκτυο παρακολούθησης στην Αρκτική με σκοπό την κατασκοπεία σε βάρος του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που απέκτησε μέσω ενός πλέγματος εταιρειών-βιτρινών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο. Η αποκάλυψη προέρχεται από έρευνα του International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) σε συνεργασία με διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η Washington Post.

Η κυπριακή εταιρεία που εντοπίστηκε είναι η Mostrello Commercial Ltd., η οποία, σύμφωνα με το μητρώο του Εφόρου Εταιρειών, είναι καταχωρημένη στη διεύθυνση 155, Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Proteas Tower, 5ος όροφος, 3026 Λεμεσός.

Η εταιρεία αυτή εντάχθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2024 στη λίστα κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Ρωσίας. Όπως αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, η Mostrello είχε στην κατοχή της «πλοία με ρωσική σημαία», τα οποία πραγματοποιούσαν εργασίες τοποθέτησης υποθαλάσσιων καλωδίων και άλλες συναφείς δραστηριότητες για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Η διεθνής έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, αποκάλυψε ότι το ρωσικό δίκτυο παρακολούθησης δημιουργήθηκε με τη χρήση εξαρτημάτων δυτικής τεχνολογίας, τα οποία αποκτήθηκαν μέσω της Mostrello Commercial Ltd., η οποία φέρεται να λειτουργούσε ως εταιρεία-βιτρίνα. Το δίκτυο, γνωστό ως «Harmony», έχει σχεδιαστεί για την προστασία των πυρηνικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων της Μόσχας, με στόχο την ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας και την αντιμετώπιση της κυριαρχίας του ναυτικού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής.

Σύμφωνα με έγγραφα που εξέτασαν η Washington Post και το ICIJ, το σύστημα Harmony έχει εγκατασταθεί στον βυθό της Αρκτικής Θάλασσας, όπου ανιχνεύει υποβρύχια που εισέρχονται στα ύδατά της. Οι αισθητήρες του μεταδίδουν τα δεδομένα μέσω οπτικών ινών σε κέντρα ελέγχου στην ξηρά.

Διαρρεύσαντα έγγραφα της Mostrello αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία είχε συναλλαγές με περισσότερους από 50 προμηθευτές, κυρίως ευρωπαϊκούς, οι οποίοι προμήθευσαν ευαίσθητα εξαρτήματα για το δίκτυο Harmony, σύμφωνα με την έρευνα του ICIJ.

Τα έγγραφα προμηθειών δείχνουν ότι η Mostrello είχε αγοράσει σόναρ ερευνών αμερικανικής κατασκευής, από εταιρείες όπως η EdgeTech και η R2Sonic. Τα συγκεκριμένα συστήματα επιτρέπουν τη χαρτογράφηση του βυθού σε υψηλή ανάλυση, απαραίτητη για την ακριβή τοποθέτηση των αισθητήρων. Τιμολόγια και συμβόλαια που περιλαμβάνονται στην έρευνα φέρουν ρωσικούς όρους και υπογραφές μισθωτών με έδρα τη Μόσχα.

Δεδομένα από τα δρομολόγια των πλοίων δείχνουν ότι το δίκτυο Harmony σχηματίζει ένα εκτεταμένο τόξο από το Μούρμανσκ προς τα ανατολικά, τη Νόβαγια Ζεμλιά και βόρεια προς τη Γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ, δημιουργώντας ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την προστασία των βάσεων του Ρωσικού Βόρειου Στόλου.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι νορβηγικές αρχές ματαίωσαν την πώληση ενός συστήματος ακουστικού εντοπισμού υψηλής ταχύτητας από την Kongsberg στη Mostrello, όταν οι μυστικές υπηρεσίες της Νορβηγίας εντόπισαν τη συναλλαγή. Προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία άρχισε να αποκτά τέτοια συστήματα ήδη από το 2015.

Στρατιωτικοί αναλυτές που μίλησαν στη Washington Post εκτιμούν ότι το δίκτυο Harmony ενισχύει την ανθυποβρυχιακή άμυνα της Ρωσίας, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στα πυρηνικά υποβρύχιά της, όπως τα Borei.

Παράλληλα, γερμανική έρευνα του 2024, με τη συνδρομή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Mostrello λειτουργούσε ως βιτρίνα για τη ρωσική εταιρεία UPT, με έδρα τη Μόσχα, η οποία διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μετά τα πορίσματα αυτά, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις τόσο στη Mostrello όσο και σε συνδεδεμένες οντότητες.

Σε δήλωσή του στο νορβηγικό δίκτυο NRK, ο αντιναύαρχος Nils Andreas Stensønes, επικεφαλής της νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών, τόνισε ότι η Ρωσία συνεχίζει να επιχειρεί να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις και τους εξαγωγικούς περιορισμούς.

«Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται», εξήγησε, «είναι η δημιουργία πολύπλοκων δικτύων προμηθειών που αξιοποιούν ευρωπαϊκές εταιρείες ως ενδιάμεσους κρίκους. Εκμεταλλεύονται την ελεύθερη αγορά της ΕΕ για να αποκτούν δυτική τεχνολογία, ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτουν κρίσιμα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και τον τελικό ρωσικό αποδέκτη».

Σύμφωνα με το ICIJ, δημοσιογράφοι της ολλανδικής δημόσιας τηλεόρασης KRO-NCRV επισκέφθηκαν το δηλωμένο γραφείο της Mostrello στη Λεμεσό το φθινόπωρο και το βρήκαν εγκαταλελειμμένο, γεγονός που δείχνει ότι οι διαχειριστές του δικτύου είχαν ήδη μεταφέρει τις δραστηριότητές τους αλλού μετά την αποκάλυψη.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεταξύ Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων: Ο Έρχιουρμαν χάνει την πολιτική ισορροπία

Avatar photo

Published

on

Σε έντονο πολιτικό κλοιό πιέσεων βρίσκεται ο κατοχικός ηγέτης, Τουφάν Έρχιουρμαν. Από τη μία πλευρά δέχεται επικρίσεις από πρώην συνεργάτες του στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, αλλά και από ψηφοφόρους που τον είχαν στηρίξει για τις θέσεις του στο Κυπριακό και οι οποίοι πλέον διαπιστώνουν ότι ακολουθεί πολιτική που προσομοιάζει με εκείνη των πολιτικών του αντιπάλων.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, παρότι δεν φαίνεται να έχει παράπονα από τη συνεργασία μαζί του, δεν δείχνει να του έχει πλήρη εμπιστοσύνη, κάτι που αποτυπώνεται σε διάφορες κινήσεις της. Στην πράξη, η Άγκυρα φαίνεται να τον παρακάμπτει, να μην τον ενημερώνει και να μην τον λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη στις συζητήσεις που αφορούν το Κυπριακό. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο κ. Έρχιουρμαν, ο οποίος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι εκάστοτε εγκάθετοι της Άγκυρας διαθέτουν περιορισμένα περιθώρια αυτόνομης δράσης. Στο παρελθόν, ο μόνος που επιχείρησε, έστω και σε μία περίπτωση, να διατυπώσει διαφορετικές θέσεις προκαλώντας την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί. Στην ουσία, ο Τουφάν Έρχιουρμαν, τον οποίο ούτε οι ξένοι συνομιλητές του θεωρούν ότι μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ή να ασκήσει επιρροή, δεν εκφράζει διαφορετικές απόψεις από εκείνες που προωθεί η Άγκυρα.

Ο Έρχιουρμαν επιλέγει να κινείται πίσω από γενικές και αόριστες διατυπώσεις. Αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ότι εκείνο που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι η ονομασία της. Η στάση αυτή θεωρείται συνειδητή επιλογή, καθώς επιδιώκει να αποφύγει τόσο τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας όσο και τις αντιδράσεις από την Τουρκία. Σε πρόσφατες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, αναφέρθηκε στη θέση της Τουρκίας περί «κυριαρχικής ισότητας» και «ίσου διεθνούς καθεστώτος». Όπως δήλωσε, «πρόκειται για ένα εννοιολογικό πλαίσιο που τέθηκε μετά το Κραν Μοντανά, το περιεχόμενο του οποίου, ωστόσο, δεν έχει συζητηθεί ή συμπληρωθεί επαρκώς μέχρι σήμερα». Με αυτή τη διατύπωση, αποφεύγει να απορρίψει τους όρους που προωθεί η Άγκυρα, τους οποίους είχε υιοθετήσει με ιδιαίτερη ένταση και ο Ερσίν Τατάρ και οι οποίοι παραπέμπουν σε λύση δύο κρατών.

Τουρκία, Έρχιουρμαν και ψευδοκράτος

Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να κινείται στη λογική μιας χωριστής αυτόνομης περιοχής στα κατεχόμενα και μιας μορφής συγκυριαρχίας σε διάφορες πτυχές της λειτουργίας του κράτους. Μέσα από συνομοσπονδιακές προσεγγίσεις, εγείρει ζητήματα συνδιαχείρισης, όπως αυτό του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μια τέτοια συνεργασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και χωρίς συνολική λύση του Κυπριακού.

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα διατηρεί στενότερα κανάλια επικοινωνίας με την ψευδοκυβέρνηση, την οποία και στηρίζει ενεργά. Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να επιθυμεί η σημερινή «αντιπολίτευση», δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, να αναλάβει την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, προκρίνοντας αντ’ αυτού μια κατάσταση πολιτικής ισορροπίας. Παράλληλα, είναι εμφανές ότι η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής από την Τουρκία στα κατεχόμενα συνδέεται και με την ενίσχυση της ψευδοκυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «συμφωνία» που αναμένεται να υπογραφεί την 1η Ιουλίου για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τις κατεχόμενες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, τα κατεχόμενα αναμένεται να επισκεφθεί ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Cevdet Yılmaz. Σύμφωνα με τον ψευδοπρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2026 θα αρχίσει η πόντιση των αγωγών και θα ξεκινήσει επίσημα η υλοποίηση του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2029.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα εξέλιξη στην υπόθεση Αριστοτέλους – Το Υπουργικό εισηγείται εκ νέου διαθεσιμότητα

Avatar photo

Published

on

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη Δευτέρα να εισηγηθεί την εκ νέου θέση σε διαθεσιμότητα της Άννας Αριστοτέλους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, αποφάσισε να υποβάλει εισήγηση προς την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), προκειμένου η κ. Αριστοτέλους να τεθεί εκ νέου σε διαθεσιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την απόφαση της ΕΔΥ, βάσει της οποίας η πρώην Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις 5 Δεκεμβρίου 2025 έως την ολοκλήρωση της ποινικής υπόθεσης που εκκρεμεί εις βάρος της και σχετίζεται με έγγραφα των Κεντρικών Φυλακών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, κατά τον ουσιώδη χρόνο, η αρμόδια αρχή για να εισηγηθεί τη διαθεσιμότητα της αιτήτριας δεν ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά η Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς η κ. Αριστοτέλους εξακολουθούσε να υπηρετεί στην Προεδρία όταν κατατέθηκε η σχετική πρόταση προς την ΕΔΥ.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, «στις 28.11.2025 που υπεβλήθη η πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο, η αιτήτρια εξακολουθούσε να υπηρετεί στην Προεδρία και δεν είχε ακόμα αναλάβει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή», ενώ προστίθεται ότι «αρμόδια αρχή, για να εισηγηθεί την διαθεσιμότητα της αιτήτριας, ήταν η Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι το Υπουργικό Συμβούλιο».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέλος εποχής για τον Κιρ Στάρμερ – Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός

Avatar photo

Published

on

Πριν προχωρήσει στην ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Κιρ Στάρμερ έκανε έναν απολογισμό της πορείας του στην ηγεσία των Εργατικών, σημειώνοντας ότι παρέλαβε ένα κόμμα «πολιτικά, οικονομικά και ηθικά χρεοκοπημένο». Όπως ανέφερε, πολλοί πίστευαν εκείνη την περίοδο ότι το Εργατικό Κόμμα είχε ολοκληρώσει τον πολιτικό του κύκλο, ωστόσο, όπως υποστήριξε, κατάφερε να αποδείξει το αντίθετο.

Την απόφασή του να παραιτηθεί τόσο από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος ανακοίνωσε ο Κιρ Στάρμερ, σε δήλωσή του έξω από την Downing Street, σύμφωνα με τη ζωντανή ενημέρωση του BBC.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι το βασικό ερώτημα που τέθηκε ενώπιον του κόμματός του ήταν κατά πόσο ο ίδιος εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της παράταξης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Όπως δήλωσε, «άκουσε την απάντηση» που του έδωσε το κόμμα του και την αποδέχεται.

Στη δήλωσή του, ο Στάρμερ υποστήριξε ότι κάθε απόφαση που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε ως κύριο γνώμονα το συμφέρον της χώρας, τονίζοντας πως επιδίωξε πάντοτε να θέτει τη Βρετανία πάνω από όλα.

Πριν ανακοινώσει επίσημα την παραίτησή του, έκανε εκ νέου αναφορά στην πορεία του στην ηγεσία των Εργατικών, σημειώνοντας ότι ανέλαβε ένα κόμμα «πολιτικά, οικονομικά και ηθικά χρεοκοπημένο». Όπως είπε, πολλοί θεωρούσαν τότε πως οι Εργατικοί είχαν πολιτικά τελειώσει, ωστόσο ο ίδιος απέδειξε ότι μπορούσαν να επιστρέψουν δυναμικά.

Ο Στάρμερ ανέφερε ακόμη ότι προχώρησε σε ουσιαστικές αλλαγές στο κόμμα, απομακρύνοντας, όπως χαρακτηριστικά είπε, «το δηλητήριο του αντισημιτισμού». Παράλληλα, υποστήριξε ότι συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην άνοδό του στην εξουσία, χαρακτήρισε την είσοδό του στην Downing Street το 2024 ως την πιο περήφανη στιγμή της ζωής του. Όπως τόνισε, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική με στόχο να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του πραγματοποιήθηκε ενώ στην Downing Street είχαν συγκεντρωθεί μέλη της κυβέρνησης και στενοί συνεργάτες του Βρετανού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το BBC, ανάμεσά τους βρισκόταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λάμι.

Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται από το BBC ως ιδιαίτερα σημαντική για τη βρετανική πολιτική σκηνή, καθώς έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2024.

 

Continue Reading
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 week ago

Πόρισμα καταπέλτης για το “Κράτος-Μαφία” για 15 φυσικά και νομικά πρόσωπα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week ago

Μήνυμα ΔΗΠΑ προς Παπαδόπουλο: «Αναμένουμε την πρόσκληση» – Ανοικτοί σε συνεργασία αλλά με όρους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week ago

Πόρισμα «Κράτος Μαφία»: Πρώτα ενημερώνεται ο Αναστασιάδης, μετά η δημοσιοποίηση

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks ago

Κατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ6 days ago

Τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για «ισραηλινή κατάληψη» στην Κύπρο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks ago

Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Πρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 week ago

Στο φως νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση Χαμάς σε Ελλάδα και Κύπρο

50 +1 χρόνια μετά2 weeks ago

Στο καλό αγαπητέ Πάνο

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia