Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Avatar photo

Published

on

ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ 

Το Citychannel σε συνεργασία με το Vouli.TV ανακοινώνουν δημοσκόπηση που αφορά την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Η έρευνα επικεντρώνεται στη λειτουργία του νέου θεσμού του Επαρχιακού Συμβουλίου και ποιος μπορεί να είναι ο καταλληλότερος για τη θέση του Προέδρου, βάση των απόψεων των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Στην ερώτηση «ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑΤΕ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ;» οι επιλογές των ονομάτων έγιναν στη βάση των υφισταμένων δημάρχων της ελεύθερης επαρχίας και στα ονόματα ακόμη πέντε επιφανών δημοτών. Υπάρχει πάντοτε και η επιλογή «ΑΛΛΟΣ» αν δεν σας ικανοποιούν οι επιλογές ονομάτων που δίνονται.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα παρουσιαστούν σε ειδική εκπομπή του καναλιού μας σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Για την δημοσκόπηση εφαρμόζονται τα πλέον σύγχρονα Secure Electronic Voting Protocols (SEVP) για την αποτροπή πολλαπλών ψήφων από τον ίδιο χρήστη, συσκευή ή μοτίβων επαναλαμβανομένων ψήφων.

ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η υπόθεση Σύκα «φρενάρει» τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ

Avatar photo

Published

on

Την εκ νέου αναβολή της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού γνωστοποίησε η ηγεσία του κόμματος, επικαλούμενη σχετική γνωμάτευση του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου. Η απόφαση συνδέεται άμεσα με τη συνεχιζόμενη διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που αφορά την αίτηση για άρση της ασυλίας του βουλευτή Νίκου Σύκα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνεδρία που ήταν προγραμματισμένη για τις 7 Ιανουαρίου 2026 είχε ήδη αναβληθεί όσον αφορά τη συζήτηση της εισήγησης του Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο είχε υιοθετήσει δήλωση της Προέδρου του κόμματος σχετικά με το εάν ο κ. Σύκας θα παραμείνει ή όχι στο ψηφοδέλτιο για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η αναβολή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της εκκρεμούς αίτησης άρσης ασυλίας, ώστε να μπορέσει η Αστυνομία να λάβει κατάθεση στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας που αφορά φερόμενη τέλεση ποινικού αδικήματος. Όπως διευκρινίζεται, η εκδίκαση της αίτησης, που ήταν ορισμένη για σήμερα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη. Εφόσον η κατάληξη της διαδικασίας και το ενδεχόμενο συνέχισης ή μη της αστυνομικής έρευνας αποτελούν τη βάση τόσο της δήλωσης της Προέδρου όσο και της εισήγησης του Εκτελεστικού Γραφείου, αποφασίστηκε νέα αναβολή της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου μέχρι να ολοκληρωθεί η ακρόαση και να εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου, η οποία αναμένεται να καταδείξει σε μεγάλο βαθμό αν θα συνεχιστούν οι έρευνες της Αστυνομίας, το Πολιτικό Γραφείο θα συνέλθει εκ νέου προκειμένου να εξετάσει την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Η ηγεσία του ΔΗΣΥ επισημαίνει ότι, έως τότε, τόσο η δήλωση της Προέδρου του κόμματος όσο και η εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου προς το Πολιτικό Γραφείο παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τα αμερικανικά σχέδια στα ιρανικά αδιέξοδα – Το πολιτικό στοίχημα Πεζεσκιάν

Avatar photo

Published

on

«Όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές για τον Πρόεδρο Τραμπ, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί μέχρι στιγμής κάποια απόφαση», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πλέον ενώπιόν του ένα φάσμα επιλογών για τη στήριξη των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στο Ιράν, με βασικό ζητούμενο την αποδυνάμωση του καθεστώτος, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Axios.

Η καθοριστική σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στον Λευκό Οίκο, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και του επικεφαλής του Πενταγώνου Πιτ Χέγκσεθ. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην επιλογή πιθανών στόχων σε διάφορες περιοχές του Ιράν, καθώς οι διαμαρτυρίες κλιμακώνονται και οι απώλειες αυξάνονται δραματικά. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση», επανέλαβε Αμερικανός αξιωματούχος.

Δεύτερη πηγή διευκρίνισε ότι στα σενάρια περιλαμβάνονται και στρατιωτικά πλήγματα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποια επιλογή θα προτιμήσει τελικά ο Τραμπ». Οι πιθανοί στόχοι αποτέλεσαν, σύμφωνα με τρεις αμερικανικές πηγές, αντικείμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας το Σάββατο μεταξύ του Μάρκο Ρούμπιο και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παρά ταύτα, ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να αποδυναμώσει το κύμα διαμαρτυριών στο εσωτερικό του Ιράν. Τονίζουν όμως ότι εξετάζονται σοβαρά εναλλακτικές όπως κυβερνοεπιθέσεις και επιχειρήσεις πληροφόρησης κατά του καθεστώτος. «Λαμβάνοντας υπόψη το προηγούμενο της αμερικανικής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον περασμένο Ιούνιο, οι αγιατολάχ φοβούνται ότι είναι θέμα ημερών μια νέα μεγάλη επιχείρηση από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, με βασικό στόχο τις βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης, τον πυλώνα του θεοκρατικού συστήματος», επισημαίνουν Άραβες αναλυτές.

Πώς θα αντιδράσει το Ιράν

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, η Τεχεράνη θα στοχοποιήσει αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο, καθώς και το Ισραήλ.

Οι απειλές αυτές, ωστόσο, θεωρείται ότι είναι πλέον πιο δύσκολο να υλοποιηθούν, καθώς το καθεστώς εμφανίζεται ευάλωτο. Στην πραγματικότητα έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς: οι σύμμαχοί του – Χεζμπολάχ, Χαμάς και Χούθι – έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις προκαλεί αμηχανία ακόμη και στο ίδιο το καθεστώς, το οποίο απαντά με πρωτοφανή σκληρότητα.

«Οι ελίτ της χώρας και η ένοπλη πτέρυγά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης, καταφεύγουν όπως πάντα σε θρησκευτικά προσχήματα για να συγκαλύψουν τις αποτυχίες τους: μια οικονομία σε κατάρρευση, τις διεθνείς κυρώσεις που οδηγούν τον πληθυσμό σε αχρείαστες θυσίες, την πλήρη άρνηση πολιτικών δικαιωμάτων και τους παράλογους περιορισμούς εις βάρος των γυναικών», σημειώνουν ειδικοί αναλυτές.

Αντίθετα, ο Μασούντ Πεζεσκιάν, παρά τον μαχητικό τόνο που υιοθέτησε χθες εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, εμφανίστηκε συγκριτικά πιο μετριοπαθής και λιγότερο εμπρηστικός. Προσπάθησε να εκφράσει κατανόηση για τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δηλώνοντας «έτοιμος να ακούσει τον λαό του» και επισημαίνοντας ότι μαζί με την κυβέρνησή του «ακούμε τους διαδηλωτές και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους».

«Εναλλακτική» ο Πεζεσκιάν;

Ο 71χρονος πρόεδρος, που ανέλαβε καθήκοντα το 2024 μετά τη νίκη του ως επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου, βλέπει το διογκούμενο κύμα διαμαρτυριών και τη βίαιη στάση των Φρουρών της Επανάστασης και των δυνάμεων ασφαλείας ως διπλή απειλή για την εξουσία του.

Στο πλαίσιο αυτό, επιχείρησε να ανταποκριθεί σε αιτήματα της κοινωνίας αντικαθιστώντας τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, προωθώντας περιορισμένα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης και αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής και του πληθωρισμού.

Για τον Πεζεσκιάν, ωστόσο, υφίσταται σαφής διάκριση μεταξύ των «διαδηλωτών», που πρέπει να ακουστούν, και των «ταραξιών», οι οποίοι, κατά την άποψή του, οφείλουν να κατασταλούν. «Ενώ οι υπερσυντηρητικοί κληρικοί θεωρούν τη σιδηρά πυγμή αυτονόητα θεμιτή, ο Πεζεσκιάν και η κυβέρνησή του ακολουθούν μια πιο σύνθετη και προσεκτική γραμμή», υπογραμμίζουν ειδικοί για το Ιράν. «Όπως ακριβώς ο υπουργός Εξωτερικών του, Αμπάς Αραγτσί, βρέθηκε να παλεύει επί μήνες με τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα πριν από τον πόλεμο του Ιουνίου, έτσι και ο Πεζεσκιάν καλείται τώρα να βρει τον τρόπο να προωθήσει το σχέδιό του για άνοιγμα προς την κοινωνία των πολιτών και τη μεσαία τάξη – μια διαδικασία που μπορεί να ιδωθεί ως μια ιδιότυπη περεστρόικα με σιιτικό πρόσημο».

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε κρίσιμες αποφάσεις ο Πρόεδρος – Ανοικτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο Φορέας

Avatar photo

Published

on

«Η πρώτη μου σκέψη είναι η οριστική κατάργηση του Φορέα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στη Λεμεσό, μετά τις αποκαλύψεις που προέκυψαν από το επίμαχο βίντεο της περασμένης εβδομάδας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει την υπόθεση με απόλυτη σοβαρότητα και δεν προτίθεται ούτε να την υποβαθμίσει ούτε να την υποτιμήσει, καλώντας τις αρμόδιες αρχές να αξιοποιήσουν κάθε διαθέσιμο μέσο για την πλήρη διερεύνησή της.

«Θεωρώ σημαντικό ότι υπάρχει συνδρομή και από τρίτα κράτη αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε σχέση με τον Φορέα, θέλω να μοιραστώ μαζί σας ότι η πρώτη μου σκέψη είναι η πλήρης κατάργησή του», ανέφερε. «Ακούω προτάσεις για μεταφορά του στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, όμως και πάλι κάποιοι θα βρουν αφορμές να με κατηγορήσουν, αφού εγώ διορίζω, η κυβέρνηση διορίζει, το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζει τον πρόεδρο του οργανισμού», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα μείνουν ακάλυπτοι οι χιλιάδες φοιτητές που έχουν επωφεληθεί μέσω του Φορέα.

Σε ερώτηση αν προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των δωρητών, ο Πρόεδρος απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο, στο πλαίσιο της νομοθεσίας. «Ανοιχτά χαρτιά και, πάνω απ’ όλα, καθαρά χέρια», τόνισε.

«Σε τέτοιες στιγμές κρίσης –γιατί πρόκειται αναμφίβολα για μια κρίση– δεν επιχειρώ να ωραιοποιήσω τα πράγματα. Κάθε ηγέτης που έχει καθαρά χέρια οφείλει να παραμένει ψύχραιμος», σημείωσε. «Το μήνυμά μου προς τις πολιτικές δυνάμεις είναι πως φοβάμαι ότι όλοι θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της αντίδρασης στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Σέβομαι απόλυτα τα κόμματα, ακόμη και εκείνα της συμπολίτευσης, τα οποία είναι ελεύθερα να πράξουν όπως κρίνουν».

Αναφορικά με την παραίτηση του Διευθυντή του Γραφείου του, Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί γραπτώς σύντομα, χαρακτηρίζοντάς την «πράξη αυτοπεποίθησης». «Η κίνηση του κ. Χαραλάμπους δεν είναι προϊόν πίεσης ούτε ένδειξη ενοχής, αλλά πράξη αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προειδοποιήσεις για υβριδικό πόλεμο, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας, διευκρινίζοντας πως το ζήτημα χειρίζονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες και ότι η εκτελεστική εξουσία δεν παρεμβαίνει στις έρευνες.

Ερωτηθείς αν αναμένονται και άλλες εξελίξεις για τον υβριδικό πόλεμο, παρέπεμψε στους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Σε ερώτηση αν υπάρχει εμπιστοσύνη ως προς τις επαφές του Προεδρικού, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «όταν δεν έχεις κάτι να φοβηθείς για τις ενέργειές σου, δεν διστάζεις να μιλήσεις με κανέναν».

Τέλος, ερωτηθείς αν η υπόθεση αυτή έχει πλήξει την Κυβέρνηση και αν έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «ενδεχομένως κάποιοι να το επιδιώκουν». «Δεν θα αναφερθώ στα μηνύματα που λαμβάνω από πολίτες όλων των πολιτικών χώρων. Επαναλαμβάνω ότι είμαι εδώ, τοποθετούμαι δημόσια και δεν έχω να φοβηθώ τίποτα», κατέληξε.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia