Βαθύτερη φαίνεται πως είναι η κρίση στον Δημοκρατικό Συναγερμό με τη νέα ηγεσία να καλείται να διαχειριστεί τα προβλήματα που προκύπτουν ως προς την εξεύρεση των κατάλληλων υποψηφίων για να συμπληρωθεί το παζλ των προσώπων που θα ριχθούν στη μάχη των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η εσωκομματική εσωστρέφεια στον Δημοκρατικό Συναγερμό μπορεί να είχε ως αφετηρία την Επαρχία Πάφου και την επιλογή της ηγεσίας να στηρίξει τον Κωστάκη Κωσταντίνου, αλλά το χάσμα μεταφέρθηκε και σε άλλες περιφέρειες, ιδιαίτερα στη Λάρνακα και τη δυστοκία ως προς την εξεύρεση υποψηφίου με τα «Όχι» να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Τα εσωκομματικά προβλήματα μπορεί να κρύβονταν εδώ και καιρό κάτω από το χαλί, με τη νέα ηγεσία να καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποφασίσει, ωστόσο η χρονική καθυστέρηση για επιλογή των εκλεκτών της τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιούργησε ρήγμα μεταξύ της βάσης του κόμματος και της ηγεσίας.

Τα επαναλαμβανόμενα «Όχι» στη Λάρνακα

Δεν είναι ψέμα ότι αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη Δημαρχία στη Λάρνακα είναι ο νυν Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας όπου πέραν του ΑΚΕΛ, λαμβάνει τη στήριξη και των υπολοίπων κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ, ενώ έχει και την εμπειρία της νίκης από τις εκλογές του 2016.

Στο κόμμα οι προσπάθειες για εξεύρεση υποψηφίου συνεχίζονται με τον Κοινοβουλευτικό Συνεργάτη της Ευρωβουλεύτριας Ελένης Σταύρου, Χριστόδουλο Ιωάννου, να διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί πρότασής από το κόμμα να κατέλθει στις εκλογές και απόρριψης από τον ίδιο.

Μιλώντας στην «Κ», ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε δέχθηκε κάποια πρόταση από την Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου για να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Λάρνακας στις εκλογές Ιουνίου, τονίζοντας παράλληλα πως εργάζεται ως Διευθυντής του Γραφείου της Ελένης Σταύρου ενώ επίσης είναι σύμβουλος του κόμματος για διεθνή ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Παράλληλα, η Πινδάρου διέψευσε και τα όσα γράφτηκαν για το γεγονός ότι το κόμμα έκανε πρόταση στον Φίλιππο Χατζηζαχαρία για την Λάρνακα, ωστόσο πηγές άφησαν να αιωρείται ότι η πρόταση έγινε και η απάντηση από τον τέως Υφυπουργό Καινοτομίας ήταν αρνητική.

Μάλιστα, εκτεθειμένος ένιωσε και ο Γιώργος Κάρουλλας ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος όταν η Πρόεδρος Αννίτα Δημητρίου τον κάλεσε ανοιχτά για να κατέλθει ως υποψήφιος για τον Δήμο, ενώ προηγουμένως είχε απαντήσει αρνητικά σε προηγούμενή τους ιδιωτική συνάντηση. Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του κόμματος βολιδοσκόπησε και τις προθέσεις του κυρίου Γιώργου Λυσανδρίδη με την απάντηση του να είναι αρνητική.

Για τη θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας, το κόμμα ακολούθησε τη πολιτική των δημοσκοπήσεων με τον Δήμαρχο Αραδίππου Ευάγγελο Ευαγγελίδη να είναι πρώτος. Ενδιαφέρον πέραν του κ. Ευαγγελίδη εξέφρασαν οι Χάρης Μίλλας και ο επαρχιακός του κόμματος στη Λάρνακα Θεολόγος Μανώλη. Ωστόσο, η καθυστέρηση της ηγεσίας να επιλέξει οδήγησε στο να αποσυρθούν από μόνοι τους οι Θεολόγος Μανώλη και ο Χάρης Μίλλας, ενώ ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης φαίνεται ότι δεν επιθυμεί πλέον τη θέση.

Η κρίση στην Πάφο

Η επιλογή της ηγεσίας να στηρίξει τον Κωστάκη Κωνσταντίνου για τη θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Πάφου προκάλεσε αντιδράσεις παρά το γεγονός ότι στην Πινδάρου θεώρησαν ότι με αυτό τον τρόπο θα «επαναπατρίζονταν» οι ψηφοφόροι του κόμματος που επέλεξαν Νίκο Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές του 2023.

Να σημειωθεί ότι η κρίση στην Πινδάρου ξεκίνησε όταν το μέλος της τοπικής επιτροπής του ΔΗΣΥ Λέμπας, Μάριος Τσέλεπος δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει στις εσωκομμάτικες κάλπες για να διεκδικήσει την θέση του Περιφερειάρχη στην Πάφο, διαμαρτυρόμενος για την υποψηφιότητα του Κωστάκη Κωνσταντίνου, ο όποιος, όπως τόνισε ο κ. Τσέλεπος, γύρισε την πλάτη του στο κόμμα στηρίζοντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Επίσης, 17 στελέχη του ΔΗΣΥ έστειλαν επιτολή στην ηγεσία, στηρίζοντας τη θέση του κ Τσέλεπου, χαρακτηρίζοντάς την «κομματικά ορθή και ιδιαίτερα αξιοπρεπής».

Μάλιστα, τη Δευτέρα, με νέα του επιστολή προς την Πρόεδρο Αννίτα Δημητρίου, το μέλος της Τοπικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Συναγερμού Λέμπας ζήτησε την παραίτηση της Επαρχιακής Γραμματείας και του Επαρχιακού Συμβουλίου Πάφου, καθώς επίσης και την ακύρωση της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου για την υποψηφιότητα του Κωστάκη Κωνσταντίνου στη θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Πάφου.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσέλεπος, ο Επαρχιακός Γραμματέας Πάφου δεν ενημέρωσε τα μέλη της Γραμματείας για την επιστολή που απέστειλε, ενώ διαπίστωσε ότι καμία ενέργεια δεν έχει γίνει η δρομολογηθεί. Παράλληλα, το μέλος της Τοπικής Επιτροπής Λέμπας, κάνει λόγο για τα όσα ο Μάριος Πελεκάνος ανέφερε «για το γεγονός ότι εισακούστηκαν οι απόψεις των Επαρχιακών Γραμματειών και ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες».

Διαφωνία για την υποψηφιότητα του Κωστάκη Κωνσταντίνου είχε εκφράσει και ο νυν Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος με τον Ευθύμιο Δίπλαρο σε ρόλο «πυροσβέστη» να αναρτά κοινή φωτογραφία των δύο κατά την κοπή της βασιλόπιτας του ΔΗΣΥ Πάφου.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έγραψε στην ανάρτησή του: «Φαίδωνας Φαίδωνος και Κωστάκης Κωνσταντίνου Ενώνουν Δυνάμεις για την Πάφο και την μεγάλη μας παράταξη τον Δημοκρατικό Συναγερμό».

Ο «αντάρτης» Παπαχαραλάμπους

Παρά το γεγονός ότι στην περίπτωση Κ. Κωνσταντίνου η ηγεσία επέλεξε να στηρίξει έναν ένθερμο υποστηρικτή του Νίκου Χριστοδουλίδη, στην περίπτωση του νυν Δήμαρχου Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους η Πινδάρου προτίμησε να μην σταθεί στο πλευρό του αλλά να πάει με τον υποψήφιο της Δημοκρατικής Παράταξης Χρίστο Τσίγκη.

Η απόφαση του κ. Παπαχαραλάμπους να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στον Στρόβολο, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προκαλέσει διαρροή των συναγερμικών ψηφοφόρων, ενώ δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι το 2016 κατάφερε να εκλεγεί Δήμαρχος χωρίς την στήριξη του κόμματός του.

Ο ίδιος εξάλλου σε συνέντευξή του στην «Κ» και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Κημήτρη, δήλωσε ότι παραμένει μέλος του ΔΗΣΥ και ότι ποτέ δεν έγινε επίσημη κουβέντα για την στήριξη του. Σε ερώτηση αν τον ενοχλεί που στην περίπτωσή του Κωστάκη Κωνσταντίνου στην Πάφο ο ΔΗΣΥ κινήθηκε διαφορετικά, ο κύριος Παπαχαραλάμπους είπε, «Θέλω να είμαι ειλικρινής. Για συναισθηματικούς λόγους θα ήμουν ευτυχής αν το κόμμα από το οποίο προέρχομαι πολιτικά με στήριζε επίσημα. Από τη στιγμή, όμως, που ο Συναγερμός δεν θέλησε να μπει σε αυτή τη διαδικασία, είναι απολύτως σεβαστό. Προχωρώ χωρίς να μπαίνω στη διαδικασία των όποιων ανταλλαγμάτων, κάτι που δεν συνάδει με τα πιστεύω μου».

Σημαντικό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η απόφαση κ. Παπαχαραλάμπους να διεκδικήσει τη Δημαρχία Στροβόλου πιθανότατα να φέρει και τη διαγραφή του από τον ΔΗΣΥ, μετά και την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν σέβονται και δεν ακολουθούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.