Η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ενέκρινε την Πέμπτη με πλειοψηφία, το Ψήφισμα του Εισηγητή της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Συνέλευσης, Piero Fassino για το θέμα «Έκκληση για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η συμβολή του μέλους της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας όπου συζητείτο το θέμα, Γιώργου Λουκαΐδη καθώς και του επικεφαλής και των υπολοίπων μελών της κυπριακής αντιπροσωπίας, υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την θετική έκβαση του ψηφίσματος και τη συμπερίληψη ιδιαίτερα σημαντικών αναφορών, και υπό μορφή τροπολογιών, μέσα από τις οποίες γίνεται, μεταξύ άλλων, ξεκάθαρη αναφορά σε εισβολή και κατοχή και που στην ολότητά τους αφορούν στο κυπριακό πρόβλημα και το ιδιαίτερο θέμα της Αμμοχώστου.

Προστίθεται ότι βασικό μέλημα των Κυπρίων Βουλευτών, πέραν από την αντίκρουση των γνωστών τουρκικών ισχυρισμών, ήταν η ανάδειξη των κινδύνων που ελλοχεύουν από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με το μερικό «άνοιγμα» της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και τις συνέπειες της συνέχισης της παρούσας απαράδεκτης κατάστασης για τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Σημειώνεται ότι το Ψήφισμα όπως υιοθετήθηκε, αναφέρεται στην ανάγκη ανάκλησης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, «οι οποίες, όπως επισημαίνεται, δυσχεραίνουν την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης των Ηνωμένων Εθνών που προνοούν για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα».

Για το θέμα της Αμμοχώστου, αναφέρεται, «το Ψήφισμα θεωρεί επίσης ως μόνη εφικτή λύση την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, μέσω της εφαρμογής των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή ως μέρος ενός πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενισχύοντας έτσι τις προσπάθειες επίτευξης συνολικής λύσης».

Το Ψήφισμα εκφράζει ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Περαιτέρω, επισημαίνει ότι οι τουρκικές αξιώσεις για λύση «δυο κρατών» στην Κύπρο αλλά και οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και καλεί την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να εφαρμόσουν τα σχετικά με την Αμμόχωστο ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να επιστρέψουν στο διάλογο», προστίθεται.

Το Ψήφισμα αναφέρει επίσης ότι η συνεχιζόμενη διαίρεση στην Κύπρο βλάπτει τα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού και δύναται, ανά πάσα στιγμή να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Επαναλαμβάνει τη θέση αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για επανένωση της Κύπρου και επίτευξης δίκαιης, διαρκούς και συνολικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος που να διασφαλίζει τα νόμιμα συμφέροντα των δυο κοινοτήτων, και εκφράζει την ετοιμότητα του Οργανισμού να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι το Ψήφισμα εγκρίθηκε «με σημαντική πλειοψηφία», ενώ μόνο Τούρκοι Βουλευτές το καταψήφισαν.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.