ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές ΗΠΑ: Ένα άδωρο δώρο για τον Ερντογάν
Εν αναμονή του αποτελέσματος των πλέον κρίσιμων προεδρικών εκλογών των τελευταίων ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί, κυρίως στη Δύση, κρατούν την ανάσα τους.
Το ερώτημα που πλανάται εδώ και μήνες στη χώρα μας είναι αν προτιμάμε τον Τραμπ ή τη Χάρις για την αποτελεσματικότερη προώθηση των ελληνικών θέσεων, κυρίως σε σχέση με την Τουρκία. Είναι όμως απλοϊκό και παραπλανητικό, για τέσσερις λόγους. Πρώτον, δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε την πολιτική που θα ακολουθήσουν συνολικά οι Ηνωμένες Πολιτείες από τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τη ΝΑ Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο. Δεύτερον, οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον τόσο επιδραστικές όσο στο παρελθόν στα παγκόσμια και περιφερειακά δρώμενα. Τρίτον, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπάρχει έτσι κι αλλιώς μία αξιοπρόσεκτη συνέπεια και συνέχεια, η οποία ναι μεν δεν φαίνεται πως θα διαταραχθεί λόγω (και) διακομματικής συναίνεσης, ωστόσο, μπορεί και πρέπει να διανθιστεί, προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται τόσο από τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή όσο και από τη σταθερή απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση. Και, τέταρτον, διότι έτσι οδηγούμαστε σε μία παθητική παραδοχή ότι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ ορίζονται σχεδόν αποκλειστικά από αυτές και το μόνο που μας απομένει είναι να ταυτιζόμαστε μαζί τους.

Οσοι Ελληνες διπλωμάτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν διαβουλευθεί τα τελευταία χρόνια με τους Αμερικανούς μπορούν να βεβαιώσουν ότι κάθε φορά που η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από την Τουρκία και τον πάγιο αναθεωρητισμό της, οι συνομιλητές τους κοιτούσαν το ρολόι ή έδειχναν δυσφορία και προτιμούσαν να συντομεύσουν τη συζήτηση ή να αλλάξουν θέμα. Οταν, όμως, η ελληνική πλευρά τους παρουσίαζε το σχέδιό της για τις περιφερειακές εξελίξεις, προτείνοντας λύσεις και αναλαμβάνοντας ακόμη και ενδιάμεσο ρόλο στην επίλυση προσωρινών ή μόνιμων προβλημάτων, κέρδιζαν την προσοχή των Αμερικανών και σε κάποιες περιπτώσεις μας εζητείτο η συνδρομή μας με γραπτές προτάσεις ή και απευθείας μεσολάβηση.
Ασφαλώς, το ποιος θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο θα επηρεάσει σε μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό τις σχέσεις των ΗΠΑ με κράτη αλλά και θεσμούς. Και κατ’ επέκταση αυτή η νέα συνθήκη στο ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ ή η διατήρηση της υφιστάμενης, εφόσον εκλεγεί η Χάρις, θα έχει αντίκτυπο τόσο στην περιοχή μας όσο και στις σχέσεις μας με τους γείτονες αλλά και στη θέση μας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Επί παραδείγματι, τυχόν επιβολή από μεριάς Τραμπ συνθηκολόγησης στην Ουκρανία για να λήξει ο πόλεμος με τη Ρωσία θα περιορίσει την επιχειρησιακή αξία της Αλεξανδρούπολης. Εντούτοις, η Αλεξανδρούπολη έχει πολυδιάστατη σημασία σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας, τροφοδοσίας αλλά και μεταφορών και δικτύωσης με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
Πιθανή αποστασιοποίηση της Ουάσιγκτον από το ΝΑΤΟ, στη λογική Τραμπ ότι δεν είναι υποχρεωμένη να συνδράμει τους εταίρους της, ακόμη και σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση αλλά και τυχόν πρόκληση αντιπαράθεσης με την Ε.Ε. μέσω της επιβολής δασμών, θα στείλει το λάθος μήνυμα στην Αγκυρα. Εφόσον, μάλιστα, δεν υπάρξουν τελικά τα θεσμικά αντίβαρα στο Κογκρέσο αλλά και το κατάλληλο επιτελείο δίπλα στον Τραμπ, η Ελλάδα θα πρέπει να επαγρυπνεί, δεδομένου ότι έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην εδραιωμένη σχέση της με τις ΗΠΑ, στην αποτροπή που αυτή δημιουργεί έναντι της Τουρκίας και στη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργητικό παίκτη στην περιοχή μέσω τριγωνικών σχηματισμών με Αίγυπτο και Ισραήλ. Είναι όμως αλήθεια ότι αυτές οι συμπράξεις στηρίχθηκαν περισσότερο κατά την προεδρία Τραμπ σε σχέση με αυτήν του Μπάιντεν. Μάλιστα, οι στενοί δεσμοί του πρώτου με το Ισραήλ, σε μία κρίσιμη καμπή στη Μέση Ανατολή, όπου η Τουρκία βρίσκεται εμφατικά απέναντι στους Ισραηλινούς, ασφαλώς θα επηρεάσουν την πολιτική του έναντι του Ερντογάν, συρρικνώνοντας τη δυνατότητα επιθετικών ελιγμών του τελευταίου εις βάρος του Τελ Αβίβ. Από την άλλη, το μοντέλο διακυβέρνησης Τραμπ, ο θαυμασμός που επιδεικνύει έναντι αυταρχικών ηγετών και ο απόλυτα συναλλακτικός τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύεται θα ενισχύσουν εκ των πραγμάτων ομολόγους του που πολιτεύονται με ανάλογες μεθόδους, γιατί μιλούν την ίδια γλώσσα.

Κάποιες φορές, όμως, αυτό δεν είναι απαραιτήτως καλό για ηγέτες όπως ο Ερντογάν, κάτι που αποδείχθηκε άλλωστε στην περίπτωση του πάστορα Μπράνσον, διότι ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος και δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στη σκληρή γραφειοκρατία της Ουάσιγκτον, η οποία πάγια στηρίζει την Τουρκία. Ο Τραμπ –για το καλό ή το κακό– σκέφτεται και πράττει έξω από το κουτί, ενώ πολλοί αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν την Τουρκία με όρους ψυχροπολεμικούς, θεωρώντας την απολύτως χρήσιμη ώστε να κάνουν τα πάντα για να μην τη χάσουν. Αυτή τη βεβαιότητα πάνω στην οποία συχνά βασίζεται η Αγκυρα, ενδεχομένως να την απολέσει με τον Τραμπ. Πέραν του Ισραήλ, σημαντικός παράγων στην σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας είναι οι Κούρδοι, ειδικότερα της Συρίας, τους οποίους «άδειασε» ανερυθρίαστα όταν του είχε ζητηθεί από τον Ερντογάν, όπως βέβαια και τα εξοπλιστικά (F-16, F-35, S-400). Ως προς αυτά, τα μηνύματα στην πρώτη προεδρία Τραμπ έναντι της Τουρκίας ήταν συγκεχυμένα, αλλά θεωρώντας εαυτόν τον καλύτερο μπίζνεσμαν, έμφαση θα δοθεί σε συμφωνίες που θα εξασφαλίζουν την αμερικανική αμυντική βιομηχανία και όχι στους κανόνες συμπεριφοράς. Αν, δηλαδή, η Αγκυρα ενταφιάσει τους S-400, αναδιπλωθεί στην εμπρηστική ρητορική έναντι του Ισραήλ και εμπεδώσει την εικόνα ότι δεν συνιστά απειλή ασφαλείας για την Ελλάδα, δεν αποκλείεται να πετύχει την επαναφορά του αιτήματος για την αγορά F-35.
Σε περίπτωση εκλογής της Χάρις, λογικά δεν θα δούμε θεαματικές διαφοροποιήσεις στους βασικούς άξονες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, με το βαθύ κράτος να παραμένει στον αυτόματο πιλότο. Στην τετραετία Μπάιντεν, πάντως, ναι μεν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ενισχύθηκαν, όμως, είχαν αποκτήσει πρωθύστερα μία δυναμική η οποία δύσκολα θα ανεκόπτετο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παλινωδίες της Τουρκίας αλλά και την άμεση ευθυγράμμιση της Ελλάδας στο ζήτημα της Ουκρανίας. Είχαμε μεν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία και τη σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών, με έμφαση πάντως περισσότερο στα στρατιωτικά και λιγότερο στην ενέργεια, όμως οι προϋποθέσεις ήταν περίπου ιδανικές, ενώ χρεώνεται στον Μπάιντεν η απόσυρση από το σχήμα 3+1 και η μη εξυπηρέτηση των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων μέσω του «πακέτου Μπλίνκεν» ως αντίδωρο για την έγκριση πώλησης των F-16 στην Τουρκία.
*O κ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.
Πηγή: Kathimerini
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Απορρίπτεται το σχέδιο αξιολόγησης από την ΟΕΛΜΕΚ – Προγραμματίζεται στάση εργασίας
Σε στάση εργασίας 3,5 ωρών προχωρούν οι καθηγητές, απορρίπτοντας το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ, η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 7:30 π.μ. έως τις 11:00 π.μ., την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται η πρώτη κατ’ άρθρο συζήτηση του Σχεδίου Κανονισμών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.
Την ίδια μέρα, στις 9:00 π.μ., η ΟΕΛΜΕΚ θα διοργανώσει εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ
Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (Κ.Δ.Σ.) απορρίπτει το Σχέδιο Κανονισμών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Α.Ν.) για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 4 Νοεμβρίου 2025. Το σχέδιο παραμένει ταυτόσημο με προηγούμενα, τα οποία είχαν απορριφθεί τόσο από την ΟΕΛΜΕΚ όσο και από το 92% των καθηγητών στο Δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου 2025.
Οι λόγοι απόρριψης
Η ΟΕΛΜΕΚ επισημαίνει ότι το Σχέδιο Κανονισμών διατηρεί σειρά προνοιών με τις οποίες διαφωνεί η οργάνωση (βλ. αποφάσεις Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ 8/5/2025 και Π.Σ.Γ.Α. 5/6/2025), οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί επανειλημμένα τόσο στο Υ.Π.Α.Ν. όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ενδεικτικά:
-
Αριθμητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τον Διευθυντή.
-
Διεύρυνση της κλίμακας αξιολόγησης από το 40 στο 100.
-
Δύο προγράμματα εισδοχής για νεοεισερχόμενους καθηγητές.
-
Συμμετοχή Επιθεωρητών στη διαμορφωτική αξιολόγηση.
-
Ετήσιες διαδικασίες αξιολόγησης.
-
Αύξηση γραφειοκρατίας.
Σημαντικές πτυχές του νέου συστήματος δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, όπως:
-
Τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
-
Οι διαδικασίες μεταξιολόγησης.
-
Ειδικά κριτήρια αξιολόγησης των αποσπασμένων.
Η συζήτηση αυτών των προνοιών παραπέμπεται σε Επιτροπή Παρακολούθησης, που θα αποτελείται από οκτώ μέλη: πέντε ανώτερους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας και τρεις εκπροσώπους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. Στην ίδια επιτροπή παραπέμπονται όλα τα κενά και οι ασάφειες του Σχεδίου Κανονισμών του Υ.Π.Α.Ν. Η πρακτική «πρώτα ψηφίζουμε – μετά καθορίζουμε», μάλιστα σε επιτροπή ελεγχόμενη από το Υ.Π.Α.Ν., δεν γίνεται αποδεκτή.
Οικονομικές και θεσμικές ενστάσεις
Οι οικονομικές ρυθμίσεις που προτείνει το Υ.Π.Α.Ν. κρίνονται ελλιπείς και αδικαιολόγητες. Παρά τα πολλαπλά νέα καθήκοντα για όλους τους εκπαιδευτικούς (συμβασιούχους, μόνιμους, Βοηθούς Διευθυντές Α’ και Διευθυντές), δεν προβλέπεται ουσιαστική στήριξη για την εκπλήρωσή τους ούτε νέες θέσεις Βοηθών Διευθυντών. Από τα €12,9 εκατ. που θα κοστίσει το νέο σύστημα, το 75% κατευθύνεται στην υπέρμετρη αύξηση των Επιθεωρητών.
Απόφαση Κ.Δ.Σ.
Δεδομένου ότι δεν εισακούστηκε η έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει άμεσα το προτεινόμενο Σχέδιο, ούτε το κάλεσμα προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και τα κόμματα να αναστείλουν τη συζήτησή του, το Κ.Δ.Σ. αποφάσισε τα εξής μέτρα:
-
Στάση εργασίας από τις 7:30 π.μ. έως τις 11:00 π.μ., την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025, ημέρα της πρώτης κατ’ άρθρο συζήτησης του Σχεδίου Κανονισμών στην Επιτροπή Παιδείας.
-
Εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 9:00 π.μ. έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η ΟΕΛΜΕΚ θα αποφασίσει στη συνέχεια τη συνέχιση ή και κλιμάκωση των μέτρων, ανάλογα με τις εξελίξεις.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το ΕΔΔΑ αποφάσισε – Νόμιμες οι μειώσεις μισθών και συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων κατά την οικονομική κρίση
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) έκρινε, σε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, ότι οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων της Κύπρου κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης ήταν συμβατές με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η υπόθεση Constantinou and Others v. Cyprus, που αφορά πέντε ομαδικές προσφυγές δεκάδων εργαζομένων και συνταξιούχων, οδήγησε την πλειοψηφία του Δικαστηρίου στο συμπέρασμα ότι οι περικοπές συνιστούσαν νόμιμη και αναλογική παρέμβαση σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών.
Το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι η επιβολή έκτακτων εισφορών και οι μειώσεις μισθών συνιστούσαν παρέμβαση στο δικαίωμα των προσφευγόντων στην περιουσία. Ωστόσο, η πλειοψηφία έκρινε ότι η παρέμβαση δεν υπερέβαινε τα όρια του Άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου 1, καθώς στόχευε στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης εκτεταμένης οικονομικής κρίσης.
Το ΕΔΔΑ υπενθύμισε ότι τα κράτη διαθέτουν «ευρεία διακριτική ευχέρεια» όταν διαχειρίζονται κοινωνικοοικονομικές πολιτικές. Η πλειοψηφία κατέληξε ότι οι μειώσεις ήταν προσωρινές, αναλογικές και στοχευμένες, χωρίς να θέτουν τους προσφεύγοντες σε κίνδυνο αδυναμίας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει η απόφαση, δεν συνιστάτο παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία.
Σημαντικό τμήμα των προσφυγών αφορούσε τη συνέπεια της νομολογίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου. Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι το Ανώτατο είχε αποφασίσει «απρόβλεπτα», παραβιάζοντας προηγούμενες αποφάσεις του. Το ΕΔΔΑ απέρριψε τον ισχυρισμό, υπογραμμίζοντας ότι «το Δικαστήριο δεν διαπιστώνει απόκλιση ή αντίφαση ικανή να υπονομεύσει την ασφάλεια δικαίου» και ότι οι διαφοροποιημένες προσεγγίσεις ήταν επαρκώς αιτιολογημένες. Κατά συνέπεια, δεν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 6 της Σύμβασης.
Έντονη η μειοψηφία
Η απόφαση συνοδεύτηκε από εκτενή μειοψηφούσα γνώμη τριών δικαστών, οι οποίοι διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις σε επίπεδο νομικής συλλογιστικής και θεσμικής συνέπειας.
Οι δικαστές της μειοψηφίας τόνισαν ότι το κυπριακό Σύνταγμα, συγκεκριμένα το Άρθρο 23, παρέχει αυστηρότερη προστασία στο δικαίωμα ιδιοκτησίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση. Υποστήριξαν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου και στη συνέχεια το ΕΔΔΑ θα έπρεπε να λάβουν σοβαρότερα υπόψη αυτή τη διαφορά. Επεσήμαναν ότι η ερμηνεία της κυπριακής νομολογίας ήταν απρόβλεπτη, θίγοντας την ασφάλεια δικαίου, προσθέτοντας ότι «η υιοθετηθείσα προσέγγιση ήταν ανεπαρκώς αιτιολογημένη και επέτρεψε στο κράτος να παρακάμψει τις αυστηρότερες συνταγματικές εγγυήσεις». Οι μειοψηφούντες έκλεισαν με προειδοποίηση για τις επιπτώσεις.
Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το ΕΔΔΑ δίνει ευρεία κατανόηση στις κρατικές παρεμβάσεις σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ειδικά όταν οι μειώσεις είναι προσωρινές και στοχευμένες, στο πλαίσιο της «αναγκαστικής ισορροπίας» μεταξύ ατομικών δικαιωμάτων και επιβίωσης του κράτους. Ωστόσο, η μειοψηφία θέτει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τα όρια προστασίας των συνταγματικών δικαιωμάτων και τη συνέπεια της νομολογίας κατά την αλλαγή του νομικού πλαισίου αντιμετώπισης της κρίσης.
Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απέρριψε πέντε αιτήσεις που κατατέθηκαν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από 450 εργαζόμενους και συνταξιούχους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, εξαιτίας της μερικής περικοπής των μισθών ή των συντάξεών τους από το Γενικό Λογιστήριο λόγω της οικονομικής κρίσης. Η ετυμηγορία του ΕΔΔΑ κρίθηκε εξαιρετικά σημαντική για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Οι πέντε υποθέσεις αμφισβητούσαν τον «Νόμο περί Μείωσης Απολαβών και Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, Ν. 168(I)/2012» και τον «Νόμο περί Έκτακτης Εισφοράς Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, Ν. 112(I)/2011». Οι 450 αιτητές προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ αφού οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν, κατά πλειοψηφία, από το Ανώτατο Δικαστήριο (Αποφάσεις Γεώργιος Χαραλάμπους κ.ά. v. Κυπριακή Δημοκρατία και Κυπριακή Δημοκρατία v. Αυγουστή και άλλων).
Οι αιτητές υποστήριξαν παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας (Άρθρο 1 Πρωτοκόλλου 1), παραβίαση δικαιώματος δίκαιης δίκης (Άρθρο 6 ΕΣΔΑ) λόγω αντιφάσεων στην κυπριακή νομολογία και παραβίαση της απαγόρευσης διακρίσεων (Άρθρο 1 Πρωτοκόλλου 12) λόγω διαφορετικής μεταχείρισης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Το ΕΔΔΑ απέρριψε τον ισχυρισμό παραβίασης δίκαιης δίκης, θεωρώντας ότι δεν υπήρξε απόκλιση στη νομολογία του Ανώτατου. Όσον αφορά το δικαίωμα ιδιοκτησίας, η πλειοψηφία έκρινε ότι οι μειώσεις αποτελούσαν νόμιμη παρέμβαση, προβλεπόμενη από τον νόμο και σύμφωνη με τα πρότυπα του ΕΔΔΑ. Οι μειώσεις εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον σε περίοδο κρίσης, ήταν κλιμακωτές, περιορισμένης διάρκειας και πέτυχαν δίκαιη ισορροπία μεταξύ δημοσίου συμφέροντος και ατομικών δικαιωμάτων.
Σχετικά με την απαγόρευση διακρίσεων, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ή αξιωματούχοι που βασίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό δεν βρίσκονταν σε ανάλογη θέση με άλλους εργαζόμενους.
Στην απόφαση συμφώνησαν πέντε δικαστές του ΕΔΔΑ, ενώ οι κ. Γιώργος Σεργίδης και κα Anna Adamska-Gallant διατύπωσαν μειοψηφούσα γνώμη. Την υπόθεση εκπροσώπησε ενώπιον του ΕΔΔΑ η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας κα Θεοδώρα Χριστοδουλίδου, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΤΑ: Αρχική συμφωνία επιτεύχθηκε με συγκλίσεις και παραχωρήσεις
Το μεσημέρι, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, υπογράφηκε η καταρχήν συμφωνία για την ΑΤΑ, η οποία διασφαλίζει τη σταθερή λειτουργία του θεσμού.
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «επιτυγχάνεται μόνιμη συμφωνία για την ΑΤΑ».
«Ένα ζήτημα που παρέμενε ανοιχτό για πάνω από δεκαπέντε χρόνια, αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κρίσης που επηρέασε τη χώρα, επιλύεται σήμερα οριστικά, με σεβασμό στους θεσμούς του κοινωνικού διαλόγου και με προοπτική για το μέλλον της οικονομίας και των εργαζομένων», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε: «Ολοκληρώνεται μια σημαντική προσπάθεια και επιτυγχάνεται, μέσω υπεύθυνου και εποικοδομητικού διαλόγου, η μόνιμη συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή».
Όπως εξήγησε, «παραλάβαμε την ΑΤΑ στο 50% και σήμερα επιτυγχάνεται η πλήρης αποκατάστασή της στο 100% εντός 18 μηνών».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, «με το νέο πλαίσιο εντάσσονται πάνω από 55.000 νέοι δικαιούχοι».
«Για να φτάσουμε στη συμφωνία, χρειάστηκαν συγκλίσεις και συμβιβασμοί μεταξύ των δύο πλευρών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ2 weeks agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
#exAformis2 weeks ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Off the Record2 days agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis2 weeks ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή2 weeks agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis2 weeks agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ2 weeks agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ

