Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκμάθηση Ελληνικής γλώσσας για μετανάστες μελετά η Διυπουργική

Avatar photo

Published

on

Μέτρα ενσωμάτωσης των αιτητών ασύλου μελετά η Κυβέρνηση – 100.000 υπήκοοι τρίτων χωρών εργάζονται στην Κύπρο

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να εξεύρει τρόπους για τη διαχείριση των αυξημένων ροών μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το Υπουργείο προχωρεί σε αξιολόγηση μέτρων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη ένταξη ατόμων στα οποία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τους παραχωρηθεί το καθεστως διεθνούς προστασίας δηλαδή να εγκριθεί το αίτημά τους για άσυλο.

Ένα μέτρο που απασχολεί έντονα το Υπουργείο είναι η όσο το δυνατό καλύτερη ενσωμάτωση των αιτητών μέσω της εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας. Το μέτρο αυτό θα αξιολογηθεί από την Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα οριστεί με όρους εντολής να εξετάσει πλαίσιο διαχείρισης των μεταναστών, τόσο αυτών που εγκρίνονται για πολιτικό άσυλο όσο και αυτών που βρίσκονται στη λίστα αναμονής εξέτασης της αιτησής τους, ένα πλαίσιο το οποίο θα περιλαμβάνει και μέτρα για ενσωμάτωση των ατόμων αυτών όσο το δυνατό καλύτερα στην Κυπριακή Κοινωνία και Κουλτούρα. Όπως μας λέχθηκε από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας είναι μια από τις ‘ισχυρότερες’ βοήθειες που μπορούν να προσφερθούν στους μετανάστες για να μπορέσουν να εργαστούν αλλά και να ενσωματωθούν με την υπόλοιπη κυπριακή κοινωνία.

Η εκμάθηση της γλώσσας της χώρας στην οποία βρίσκονται οι Μετανάστες είναι ένα μέτρο βοήθειας που ακολουθείται από αρκετές χώρες στην ΕΕ όπως Γερμανία και Σκανδιναβία.

Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό ποιοι Υπουργοί / Υφυπουργοί θα συμμετάσχουν στην Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλα τα σχετικά θέματα. αλλά θεωρείται βέβαιο ότι σε αυτή, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχει τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών όσο και η Υφυπουργός Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου.

Μαθαίνουν την κυπριακή κοινωνία

Άλλα μέτρα που βρίσκονται στην ακίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και θα τεθούν στη διυπουργική είναι η επαγγελματική κατάρτιση, η εκμάθηση του δυτικού τρόπου σκέψης, η εμπέδωση των  κανόνων και των νομοθεσιών της κυπριακής κοινωνίας.

Θα ασκούν κοινωνική εργασία

Ένα από τα μέτρα που θα αξιολογηθούν όπως έγραψε η Offsite News είναι  οι αιτητές ασύλου να ασκούν κοινωνική εργασία μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους. Αυτό σύμφωνα με τους επιτελείς του Υπουργείου, θα βοηθήσει τόσο τους ίδιους τους αιτητές να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο όσο και τις τοπικές Αρχές.

Η Κυβέρνηση μελετά κατά πόσο θα εισάγει προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. (οι πόροι αυτοί υπάρχουν από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε). Τα προγράμματα θα απευθύνονται στη συγκεκριμένη  ομάδα στόχου (δηλαδή στα άτομα που έχουν μεγάλες πιθανότητες να λάβουν το καθεστώς διεθνούς προστασίας, είτε το καθεστώς του πρόσφυγα, είτε συμπληρωματικής προστασίας. Μάλιστα μελετούνται καλές πρακτικές άλλων χωρών).

Θα περιοριστούν περιστατικά γκετοποίησης

Τα προγράμματα θα βοηθήσουν έμμεσα την ίδια κοινωνία να περιορίσει τα περιστατικά γκετοποίησης ή συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές συμπεριφορές για τον τοπικό πληθυσμό και να περιορίσουν περιστατικά βίας.

550.000 οι εργαζόμενοι στην Κύπρο

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών από τις συνολικές θέσεις εργασίας στην Κύπρο, περίπου το 20% καλύπτονται από υπήκοους τρίτων χωρών, ένα άλλο 20%, περίπου, από Κοινοτικούς (πολίτες κρατών μελών ΕΕ) και το υπόλοιπο από Κύπριους πολίτες. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Brief, με βάση τη στατιστική Υπηρεσία, το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταν κατά το 2ο τρίμηνο του 2023 υπολογίζεται στα 464.107 άτομα, εκ των οποίων 413.120 είναι υπάλληλοι και 50.987 αυτοαπασχολούμενοι.

Continue Reading

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:

Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου

Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ

Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ

Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος

🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.

⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.

🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.

📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:

Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.

🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;

Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.

📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.

 

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ  | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.

Continue Reading

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia