Η Επιτροπή Επιλογής της Βουλή θα δώσει λύση στο ζήτημα της Ad Hoc Επιτροπής

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, μετά από επιστολή του ΑΚΕΛ για την ανάγκη τήρησης του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όσον αφορά τη λειτουργία της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό Πρόβλημα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ομάδας του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, του θέματος θα επιληφθεί η Επιτροπή Επιλογής της Βουλής.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, όπως είπε ο κ. Λουκαΐδης τέθηκε ότι για πρώτη φορά «συγκροτείται ad hoc επιτροπή και αυτή να έχει μετατραπεί ντε φάκτο σε μόνιμη επιτροπή της Βουλής», ενώ στο παρελθόν, άλλες ad hoc επιτροπές, αφού ετοιμαζόταν συνήθως έκθεση, ολοκλήρωναν την ευθύνη που είχαν αναλάβει. «Αυτή είναι η πρώτη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής που αφορά στην συγκρότηση, με απόφαση της Επιτροπής Επιλογής, της ad hoc επιτροπής για το δημογραφικό», είπε.

«Δυστυχώς, τότε – και αυτό επισημάναμε και στη σημερινή σύσκεψη – δεν καθορίστηκαν οι όροι εντολής αυτής της επιτροπής, με αποτέλεσμα αυτή η επιτροπή κατ’ επανάληψη να ασχολείται με το μεταναστευτικό και να εκτοπίζει από την αρμοδιότητα ή να επιχειρεί να εκτοπίσει την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που ασχολείται με το μεταναστευτικό, που είναι η Επιτροπή Εσωτερικών», πρόσθεσε ο κ. Λουκαΐδης, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο αυτό «απαράδεκτο».

«Όταν πριν δύο χρόνια αυτό αποφασιζόταν με τη σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των άλλων κομμάτων, αλλά και με απόφαση της Επιτροπής Επιλογής στην οποία συμμετέχουν μόνο τα κόμματα που διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα, τονίσαμε ότι καμιά υποχρέωση δεν είχαμε να δώσουμε προεδρία επιτροπής σε όλα τα κόμματα που δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα», σημείωσε ακολούθως, εξηγώντας ότι «στα πλαίσια της συναίνεσης, κατά χάρη είχαν παραχωρηθεί προεδρίες επιτροπών και σε κόμματα που δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα».

Υπογράμμισε, όμως, «ότι καμιά υποχρέωση ή ανάγκη έχουμε να κάνουμε οποιαδήποτε χάρη στο φασιστικό-ναζιστικό ΕΛΑΜ, στο παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι το εν λόγω κόμμα «εκμεταλλεύεται την προεδρία της συγκεκριμένης επιτροπής για να χύνει με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο το δηλητήριο του φασισμού και ρατσισμού στην κοινωνία».

Σημείωσε, ακολούθως ότι μια εξέλιξη που μπορεί να διαφοροποιήσει μερικώς τα δεδομένα είναι ότι «παρουσιάστηκαν έτοιμοι να συζητήσουν την προοπτική να τερματιστεί η παραβίαση του Κανονισμού σε ό,τι αφορά τους όρους εντολής της συγκεκριμένης επιτροπής, δηλαδή να τερματιστεί η πρακτική να μπαίνει η Ad Hoc Επιτροπή για το Δημογραφικό, στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Εσωτερικών».

«Δεν είμαι βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη στην Επιτροπή Επιλογής και πολύ περισσότερο δεν είμαι καθόλου βέβαιος, εφόσον παραμείνει αυτή η επιτροπή ως έχει με προεδρία από το φασιστικό-ναζιστικό ΕΛΑΜ, ότι δεν θα συνεχίσει να παραβιάζει τον Κανονισμό και να μπαίνει σε θέματα που ξεκάθαρα δεν θα είναι πλέον, με απόφαση της Επιτροπής Επιλογής, στην δική της αρμοδιότητα, αλλά στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Εσωτερικών», είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να εξετάζεται το δημογραφικό πρόβλημα στη Βουλή, όσον αφορά τις γεννήσεις, τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής για αύξηση των γεννήσεων κλπ.

Το θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη αρχηγών κλήθηκε να σχολιάσει και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι «η Επιτροπή Επιλογής της Βουλής καθόρισε και τις προεδρίες και αυτή θα δώσει λύση στο ζήτημα της Ad Hoc Επιτροπής».

ΚΥΠΕ

Vouli TV