Connect with us

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα: Αναδεικνύεται σε Κομβικό Παίκτη στην Ενεργειακή Σκακιέρα

Avatar photo

Published

on

 

Η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την εδραίωσή της ως ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τις αμερικανικές ενεργειακές κολοσσούς ExxonMobil και Chevron να πρωταγωνιστούν στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές. Μετά την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ από την ExxonMobil και την Qatar Energy, η αμερικανική εταιρεία προχωρά δυναμικά και στις ελληνικές έρευνες, έχοντας ήδη περάσει στη δεύτερη φάση στο οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου, ακολούθησε το παράδειγμα της ExxonMobil, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Helleniq Energy. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε δεκτό το ενδιαφέρον της Chevron για τις περιοχές «Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ», και αναμένεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη δήλωσή του, τόνισε τη στρατηγική σημασία αυτών των εξελίξεων, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή. Παράλληλα, ανέφερε ότι ακόμα και η Λιβύη, η οποία πρόσφατα δημοπράτησε θαλάσσια οικόπεδα, ακολούθησε τη μέση γραμμή, σεβόμενη τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Με την προσθήκη τεσσάρων νέων περιοχών προς παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση, η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Οι νέες περιοχές («Μπλοκ Α2», «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2»), συνολικής έκτασης 47.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, διπλασιάζουν τις ενεργές θαλάσσιες περιοχές προς έρευνα, αυξάνοντας τις πιθανότητες εντοπισμού αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.

Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποθέματα αερίου και πετρελαίου αξίας άνω των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Η εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων, ιδιαίτερα στον τομέα του φυσικού αερίου, θα μπορούσε να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και να την καταστήσει βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ζητούμενο παραμένει η επιβεβαίωση των αποθεμάτων και η επιτυχής άντλησή τους, κάτι που θα καθορίσει τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

 

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλεί να «ασκήσει τα δικαιώματα» της η Τουρκία-«Άκυρη η NOTAM Λευκωσίας»

Avatar photo

Published

on

Η τουρκική πλευρά επανέρχεται με αιχμηρή ρητορική για ζητήματα δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το Υπουργείο δήλωσε: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατά καιρούς εγείρει παρόμοια ζητήματα, προκαλώντας σύγχυση δικαιοδοσίας, με σκοπό να αγνοήσει τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» έχει εκδώσει αντι-NOTAM, η οποία ακυρώνει την προαναφερθείσα NOTAM. Η NOTAM που εκδόθηκε από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση είναι άκυρη», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Μήνυμα για την ασφάλεια των Τ/Κ

Η Άγκυρα συνδέει τις εξελίξεις με τη συνολική ασφάλεια της Κύπρου, προβάλλοντας τον ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη.

Όπως αναφέρεται, «επιπλέον, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στη Νότια Κύπρο έχει καταστήσει την Κύπρο στόχο τα τελευταία χρόνια, επιτρέποντας τη συσσώρευση όπλων στο νησί και επιτρέποντας σε άλλες χώρες να χρησιμοποιούν το νησί. Ως εγγυήτρια χώρα, η χώρα μας συνεχίζει να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια όχι μόνο της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», αλλά ολόκληρου του νησιού. Η δέσμευσή μας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και της ασφάλειας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» είναι ακλόνητη. Δεν διστάσαμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας παρέχονται από το καθεστώς του εγγυητή μας και δεν θα διστάσουμε να το πράξουμε και στο μέλλον».

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεσημέρι η κηδεία του Αλί Λαριτζανί – Το Ιράν δεσμεύεται να «εκδικηθεί» τον θάνατό του

Avatar photo

Published

on

Το ιρανικό ανώτατο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας επιβεβαίωσε την απώλεια του επικεφαλής του, μιας εξέχουσας μορφής της ιρανικής εξουσίας.

Η κηδεία του Αλί Λαριτζανί, επικεφαλής του ανωτάτου συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αναμένεται να τελεστεί εντός της ημέρας στην Τεχεράνη. Ο ισχυρός αξιωματούχος σκοτώθηκε χθες, Τρίτη, εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον αρχηγό του ιρανικού στρατού να ορκίζεται πως οι δυνάμεις του θα «εκδικηθούν» τον θάνατό του.

Το ιρανικό ανώτατο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας επιβεβαίωσε την απώλεια του επικεφαλής του, μιας εξέχουσας μορφής της ιρανικής εξουσίας, ο οποίος μόλις την Παρασκευή είχε εμφανιστεί σε διαδήλωση στην Τεχεράνη, αψηφώντας τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.

Η τελετή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) στην ιρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων FARS και Tasnim. Θα γίνει ταυτόχρονα με τις κηδείες του ηγέτη της παραστρατιωτικής δύναμης Μπασίτζ, Γολαμρεζά Σουλεϊμάνι, και των ογδόντα και πλέον ανδρών του πολεμικού ναυτικού που σκοτώθηκαν όταν φρεγάτα βυθίστηκε από αμερικανικό υποβρύχιο ανοικτά της Σρι Λάνκα.

Τα ονόματα των Αλί Λαριτζανί και Γολαμρεζά Σουλεϊμάνι προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο ιρανών ηγετών που, σύμφωνα με ιρανικές πηγές, σκοτώθηκαν από επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε την 28η Φεβρουαρίου, στις πρώτες ώρες του πολέμου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο FARS, ο Αλί Λαριτζανί έγινε στόχος «αμερικανικών και ισραηλινών αεροσκαφών στο σπίτι της κόρης του». Ο στρατηγός Αμίρ Χαταμί, επικεφαλής του ιρανικού στρατού, δεσμεύθηκε ότι το Ιράν «θα πάρει εκδίκηση» για «το αγνό αίμα» του Λαριτζανί και «των άλλων αγαπητών μαρτύρων».

Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι τα πλήγματα που έπληξαν το Τελ Αβίβ τη νύχτα —και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές— εξαπολύθηκαν για «να εκδικηθούμε» τον θάνατο του Λαριτζανί και άλλων αξιωματούχων.

«Ηγέτης de facto» και διεθνείς αντιδράσεις

Ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι ο Αλί Λαριτζανί ήταν «de facto ηγέτης του ιρανικού καθεστώτος, πάνω απ’ όλα εδώ και δυο εβδομάδες». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, «θεωρείτο αυτός που έπαιρνε αποφάσεις και κινούσε τα νήματα».

Ο ισραηλινός στρατός δεσμεύθηκε ότι την ίδια τύχη θα έχει και ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του ως ανώτατος ηγέτης πριν από μία εβδομάδα, χωρίς να έχει κάνει δημόσια εμφάνιση. Αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει «παραμορφωθεί» λόγω τραυματισμού στο πόδι από την επίθεση που σκότωσε τον πατέρα του.

Την 19η ημέρα του πολέμου, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί προειδοποίησε ότι οι συνέπειες της σύρραξης θα «πλήξουν όλο τον κόσμο». Όπως ανέφερε μέσω X, «το κύμα των παγκόσμιων επιπτώσεων μόλις ξεκίνησε και θα τους πλήξει όλους—ανεξαρτήτως πλούτου, θρησκείας ή φυλής».

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρούμπιο: Ψευδές το δημοσίευμα για απομάκρυνση του προέδρου της Κούβας

Avatar photo

Published

on

Ο Ρούμπιο χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ψευδές» και «βασισμένο σε τσαρλατάνους και ψεύτες».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον απαίτησε, σε πρόσφατες συνομιλίες με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Κούβας, την απομάκρυνση του προέδρου Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ από την εξουσία.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδας), ο κ. Ρούμπιο χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ψευδές», όπως και «πολλά (άλλα) σε μέσα ενημέρωσης», υποστηρίζοντας ότι «βασίζονται σε τσαρλατάνους και ψεύτες που παριστάνουν τους καλά πληροφορημένους».

Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης είχε αναφέρει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έθεσαν στους Κουβανούς διαπραγματευτές την απαίτηση να απομακρυνθεί ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ, προκειμένου να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη νήσο. Το δημοσίευμα σημείωνε πως η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει απαραίτητα την ανατροπή ολόκληρης της κομμουνιστικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ρούμπιο δεν διευκρίνισε αν θεωρεί «ψευδές» το σύνολο του ρεπορτάζ ή μόνο επιμέρους στοιχεία του. Ωστόσο, το επίμαχο άρθρο ανέφερε ότι «οι Αμερικανοί επέδωσαν το μήνυμα στους κουβανούς διαπραγματευτές ότι ο πρόεδρος (Ντίας-Κανέλ) πρέπει να φύγει», χωρίς να τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αφήνοντας στους Κουβανούς να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχολίασε επίσης τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Αβάνα, σύμφωνα με τα οποία η κουβανική διασπορά θα μπορεί να επενδύει στη χώρα και να κατέχει ιδιωτικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι απέχουν πολύ από το να είναι «επαρκή».

Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο, γιος μεταναστών από την Κούβα, παραμένει σταθερός επικριτής της κομμουνιστικής κυβέρνησης της νήσου, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από την επανάσταση του 1959 υπό τον Φιδέλ Κάστρο.

Continue Reading
Advertisement
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ6 hours ago

Απειλεί να «ασκήσει τα δικαιώματα» της η Τουρκία-«Άκυρη η NOTAM Λευκωσίας»

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ7 hours ago

Το μεσημέρι η κηδεία του Αλί Λαριτζανί – Το Ιράν δεσμεύεται να «εκδικηθεί» τον θάνατό του

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ7 hours ago

Ρούμπιο: Ψευδές το δημοσίευμα για απομάκρυνση του προέδρου της Κούβας

ΕΚΠΟΜΠΕΣ10 hours ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά | Χρίστος Κρασίδης | Τετάρτη 18/03 στις 6μμ

Off the Record13 hours ago

ΔΗΚΟ χωρίς παρασκήνιο δεν υπάρχει…

Off the Record14 hours ago

Οι φουστανέλες του Φράγκου- Ο σκληρός Στεφάνου και η Αννίτα

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Iran: regime change is a slogan, not a plan

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Εκδήλωση Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τις εκποιήσεις: Παρουσίαση κοινοβουλευτικών προτάσεων

Off the Record2 days ago

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο και οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο

Off the Record2 days ago

Ο εξοστρακισμός της Ειρήνης Χαραλαμπίδου

EKLOGES20263 weeks ago

Ekloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ

Behind Politics4 weeks ago

Behind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ

#exAformis4 weeks ago

#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

Off the Record3 weeks ago

Μακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι

EKLOGES20264 weeks ago

Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Κάτι σιγοβράζει στο ΑΚΕΛ

Off the Record4 weeks ago

Βελτιωμένη η εικόνα Χριστοδουλίδη- Αναδιάταξη κομματικού σκηνικού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Πάνω από δύο ώρες διήρκησε η κατάθεση Φαίδωνος-Κατέθεσαν πρόσωπα στην υπόθεση καταγγελίας για βιασμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Η δύσκολη εξίσωση ενός πολιτικού τριγώνου: Το στρίμωγμα της Ειρήνης από ΑΚΕΛ και η ανατίναξη γεφυρών από Οδυσσέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Αχιλλέας Αιμιλιανίδης για αθώωση Συλλούρη-Τζιοβάνη: «Πολύ αρνητική απόφαση για την κατηγορούσα Αρχή»

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia