ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ενημέρωσε Γκουτέρες για τις επαφές της η Ολγκίν – Τα επόμενα βήματα
Σε μια κοινή συνάντηση που διήρκεσε 45 λεπτά στην έδρα του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, η Προσωπική Απεσταλμένη του για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι συζητήσεις για το Κυπριακό.
Νωρίτερα, η κ. Ολγκίν είχε συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, τον οποίο ενημέρωσε διεξοδικά για την πρόοδο των επαφών της στην Κύπρο, ώστε να καθίσουν στη συνέχεια στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.
Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε μετά τη συνάντηση πως «για να μπορέσει να επέλθει στην Κύπρο η κατάσταση την οποία όλοι επιθυμούμε και η οποία είναι και μια διαχρονική απαίτηση του διεθνούς δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προσδοκούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για να μπορέσουμε να εκκινήσουμε τον διάλογο».
«Με τον Γενικό Γραμματέα συμφωνήσαμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε χαμένη και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Κυπριακού», δήλωσε κ. Γεραπετρίτης.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε στον Γενικό Γραμματέα τη βασική θέση της Ελλάδας ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουν με ειλικρίνεια έτσι ώστε να μπορεί να χτιστεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο Γενικός Γραμματέας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κ. Ολγκίν και θεωρεί ότι είναι μια έμπειρη διπλωμάτης που θα προσπαθήσει τα μέγιστα για να βρεθεί κοινός τόπος.
Επεσήμαναν πως ο Γενικός Γραμματέας είναι πρόθυμος να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και να σηκώσει το βάρος της ευθύνης, ώστε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για το Κυπριακό. Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε διαρκή επαφή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα η ελληνική πλευρά χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κ. Ολγκίν και υποστηρίζει τις προσπάθειές της στην Κύπρο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Τα επόμενα βήματα της Ολγκίν
Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του ΚΥΠΕ, η κ. Ολγκίν θα συνεχίσει την αποστολή της στην Κύπρο για ακόμα τρείς μήνες, με σκοπό να βρεθεί πεδίο συνεννόησης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Η κ. Ολγκίν θα υποβάλει την έκθεση της στον Γενικό Γραμματέα έως τα τέλη του Ιουνίου, και το Κυπριακό θα βρεθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο.
Σημειώνεται ότι την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Ιούλιο αναλαμβάνει η Ρωσική Ομοσπονδία.
Πηγή: Kathimerini
#exAformis
#ExAformis – Το Προσφυγικό Σήμερα: Πολιτική, Ευθύνες, Προοπτικές | Παρασκευή 09/01 στις 8μμ
Στην αποψινή εκπομπή του #exAformis ανοίγουμε έναν απαιτητικό και ουσιαστικό διάλογο για τον ρόλο, τις ευθύνες και τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, σε μια περίοδο όπου τα ζητήματα των περιουσιών, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σφετερισμού επανέρχονται με ένταση στο δημόσιο πεδίο.
Στο στούντιο συζητούν ο Στέλιος Ξιουρής, ο Ζαχαρίας Κουλίας και η Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, σε μια συζήτηση που εστιάζει όχι σε διαπιστώσεις αλλά σε ευθύνες, πράξεις και πολιτικές επιλογές.
Τι έχει πραγματικά γίνει και τι όχι; Υπήρξε ποτέ συνεκτική κρατική πολιτική για τους πρόσφυγες; Γιατί ο σφετερισμός ε/κ περιουσιών παραμένει σε μεγάλο βαθμό ατιμώρητος; Και πώς βιώνουν σήμερα την κρατική μέριμνα οι πρόσφυγες δεύτερης και τρίτης γενιάς;
📺 #exAformis – όταν η συζήτηση φεύγει από τα συνθήματα και επιστρέφει στον πυρήνα του δημόσιου συμφέροντος.
Παρασκευή 09/01 στις 8μμ
📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV
Άρθρα Χάρη Θεραπή
Πώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
*του Χάρη Θεραπή
Όταν το μοντάζ προηγείται της αλήθειας
Στην εποχή των social media, ένα πολιτικό σκάνδαλο δεν χρειάζεται πλέον αποδείξεις. Χρειάζεται αφήγημα, σωστό timing και εικόνα. Ένα καλά μονταρισμένο βίντεο μπορεί να προηγηθεί της έρευνας, να επιβάλει ερμηνεία και να αναγκάσει θεσμούς, κόμματα και μέσα ενημέρωσης να αντιδράσουν σε κάτι που παρουσιάζεται ως «ντοκουμέντο», πριν ακόμη ελεγχθεί.
Η πρόσφατη κυκλοφορία βίντεο από τον λογαριασμό Emily Thompson είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς κατασκευάζεται ένα πολιτικό viral σκάνδαλο βήμα-βήμα.
Από ποιον ξεκινά
Το σκάνδαλο δεν ξεκινά από οργανωμένο δημοσιογραφικό οργανισμό, αλλά από λογαριασμό χαμηλού θεσμικού κόστους. Έναν προσωπικό ή ημι-ανώνυμο λογαριασμό, χωρίς δεσμεύσεις δεοντολογίας, χωρίς νομική ευθύνη, χωρίς υποχρέωση επαλήθευσης.
Η αξιοπιστία δεν χτίζεται στο κύρος, αλλά στην αιφνιδιαστική «αποκάλυψη».
Η δύναμη της φόρμας
Το βίντεο υιοθετεί τη μορφή μικρού ντοκιμαντέρ: αφήγηση, δραματική μουσική, τίτλους έντασης, αποσπάσματα δηλώσεων. Η φόρμα λειτουργεί υποσυνείδητα ως εγγύηση εγκυρότητας.
- Απουσιάζουν όμως τα βασικά στοιχεία της έρευνας:
πλήρες, αμοντάριστο πρωτογενές υλικό, -
σαφής χρονολόγηση,
-
τεκμηρίωση με έγγραφα ή δεδομένα,
-
ανεξάρτητη επιβεβαίωση.
Η εικόνα πείθει εκεί όπου τα στοιχεία λείπουν.
Το μοντάζ ως εργαλείο πειθούς
Κεντρικός μηχανισμός είναι η αποσπασματική χρήση δηλώσεων. Φράσεις κόβονται, αφαιρούνται από το πλαίσιο και επανατοποθετούνται σε νέα αφήγηση που οδηγεί τον θεατή σε συγκεκριμένο συμπέρασμα. Δεν αποδεικνύεται παρανομία. Δεν παρουσιάζεται έλεγχος.
Δημιουργείται, όμως, η αίσθηση ότι «κάτι σοβαρό έχει συμβεί». Η αμφιβολία μετατρέπεται σε ενοχή χωρίς ενδιάμεσα στάδια.
Από τα ερωτήματα στα συμπεράσματα
Η τεχνική είναι γνώριμη: το υλικό ξεκινά θέτοντας «ερωτήματα» και καταλήγει να υποβάλλει απαντήσεις. Ο θεατής δεν καλείται να κρίνει· καθοδηγείται να συμφωνήσει. Το πλήρες υλικό δεν δημοσιοποιείται ποτέ. Δεν υπάρχει timeline, δεν υπάρχουν timestamps, δεν υπάρχει τρόπος επαλήθευσης. Η απουσία αυτή δεν είναι τυχαία: το πρωτογενές υλικό είναι εχθρός του αφηγήματος.
Το timing και η διάχυση
Τίποτα δεν ανεβαίνει τυχαία. Το πολιτικό viral επιλέγει περίοδο έντασης, θεσμικής ευαισθησίας ή προεκλογικού κλίματος. Δεν απευθύνεται πρώτα σε θεσμούς ή ανεξάρτητες αρχές, αλλά απευθείας στο κοινό.
Η κοινή γνώμη μετατρέπεται σε δικαστήριο χωρίς φάκελο.
Μόλις ξεκινήσει η αναπαραγωγή, πολιτικές αντιδράσεις και δημοσιογραφικές αναφορές —ακόμη και με επιφυλάξεις— λειτουργούν ως μηχανισμός νομιμοποίησης του αφηγήματος.
Όταν η ζημιά προηγείται της αλήθειας
Ακόμη κι αν το υλικό αμφισβητηθεί ή αποδομηθεί εκ των υστέρων, το αποτύπωμα έχει ήδη μείνει. Το πολιτικό viral σκάνδαλο δεν χρειάζεται να είναι αληθινό. Χρειάζεται να προλάβει την αλήθεια.
Το πραγματικό διακύβευμα
Το πρόβλημα δεν είναι ένα βίντεο. Είναι το μοντέλο. Όταν το μοντάζ υποκαθιστά την έρευνα και το viral αντικαθιστά τη θεσμική διαδικασία, η πολιτική συζήτηση μετατρέπεται σε πεδίο εντυπώσεων.
Και τότε, το σκάνδαλο δεν είναι αυτό που καταγγέλλεται.
Είναι ο τρόπος που μαθαίνουμε να το πιστεύουμε.
*Διευθυντής του Vouli.TV
LIVE
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 08/01 στις 9μμ
Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής, ο Πέτρος Φαναρής φιλοξενεί:
🔹 Παναγιώτη Σαββίδη, Οικονομικό Αναλυτή
🔹 Τάσο Γιασεμίδη, Οικονομολόγο, Μέλος Δ.Σ. KPMG
Μια συζήτηση ουσίας, χωρίς ωραιοποιήσεις, για την οικονομία και την πολιτική όπως επηρεάζουν τον πολίτη.
🔍 Στο τραπέζι της συζήτησης:
• Από την ευημερία των αριθμών στην ευημερία των πολιτών
• Το άρθρο και οι βασικές του προεκτάσεις
• Εκποιήσεις: οι παρεμβάσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και η ανάγκη διορθωτικών κινήσεων
• Παιδεία και δημόσιες δαπάνες: 33% του προϋπολογισμού – κόστος ή επένδυση;
🎯 Καθαρός λόγος
🎯 Τεκμηριωμένη ανάλυση
🎯 Απλή Πραγματικότητα
Πέμπτη 08/01 στις 9μμ
📺Αποκλειστικά στο Vouli.TV
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
#exAformis1 month ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 week agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month ago«Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: Ο όρκος δεν ανέχεται υπεκφυγές – ή ενεργείς, ή παραιτείσαι.»
-
Think Tank2 weeks agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΠαραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα
-
#exAformis3 weeks ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΣτάθμευση Κυπριακών μαχητικών αεροσκαφών στο σύμμαχο μας Ισραήλ
-
#exAformis3 weeks ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ

