Με κυρίαρχο στοιχείο την ανησυχία της αντιπολίτευσης για μερίδα του λέοντος από τους ισχυρούς και διαβεβαιώσεις από την Κυβέρνηση για δίκαιη κατανομή των πόρων εκτυλίχθηκε η πρώτη συνεδρία της επιτροπής οικονομικών της βουλής για το σχέδιο ανάκαμψης και σταθερότητας.

Το σχέδιο δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ και η ανάγκη διαφάνιας ήταν τοποθετήσεις βουλευτών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης διαβεβαίωσε για το αντίθετο.

Έντονη ήταν η συζήτηση και για τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί.Ουσιαστικά πρόκειται για προαπαιτούμενα που έχουν ήδη ζητηθεί από
την Ευρωπαική Ενωση μέσω του μνημονίου του 2013. Αφορούν τον τομέα της Υγείας , της ενέργειας , την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα αλλά και την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ζήτησε να ενημερωθεί για τη διαδικασία μέσω της οποίας καταλήξαμε σε αυτά τα προαπαιτούμενα με τον υπουργό οικονομικών να τον διαβεβαιώνει ότι θα ενημερώσει γραπτώς την επιτροπή

Αποπληρωμή με διπλάσια συνδρομή στην ΕΕ

Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών στο ερώτημα του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Καυκαλιά για τον τρόπο με τον οποίο θα αποπληρωθεί το ποσό του 1.2 δις που θα λάβει η Κύπρος από την ΕΕ στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάκαμψης. Ο κύριος Πετρίδης ξεκαθάρισε ότι το ποσό θα επιστραφεί μέσω των χρημάτων που καταβάλλει ετησίως η Κύπρος στην ΕΕ και το οποίο θα διπλασιαστεί !

Η αναβολή εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι προαπαιτούμενο
Απαντώντας σε ερώτημα του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η αναβολή των εκλογών Τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού του σχεδίου.

Απάντησε θετικά σε παράδειγμα που του τέθηκε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν και οι νέοι τοπικοί άρχοντες να αναλάβουν να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα για την μεταρρύθμιση.

Επιοκοδομητική Ασάφεια για τα ορόσημα

Επιχειρώντας να εξηγήσει ότι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων και η επιτυχία του σχεδίου ανάκαμψης είναι μονόδρομος ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το σχέδιο διέπεται από εποικοδομητική ασάφεια. Υπάρχουν είπε χώρες που το έχουν εγκρίνει ” με το στανιό ” και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια θα είναι η αντίδραση τους αν παρατηρηθεί καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός προαπαιτούμενου ή αν παρατηρηθεί καθυστέρηση σε μερικά από τα προαπαιτούμενα.