VOULI REPORT
Επ Ενέργειας 8/9/21.Σκέψεις για μείωση τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Ιδέες , σκέψεις και εισηγήσεις κατέθεσαν οι βουλευτές- μέλη της επιτροπής ενέργειας κατά τη συνεδρία της επιτροπής στην οποία κλήθηκαν εκπρόσωποι όλων των φορέων που συνδέονται με την παροχής ηλεκτρισμού.
Κοινές συνισταμένες των εισηγήσεων η απορρόφηση του αυξημένου κόστους από την ΑΗΚ και το κράτος.
Η πρώτη σκέψη αφορά τη μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον επί των αυξήσεων που παρατηρούνται στους λογαριασμούς που λαμβάνουν αυτές τις μέρες οι καταναλωτές.
Παράλληλα κατατέθηκε εισήγηση για απορρόφηση κόστους από τον ίδιο τον οργανισμό με μείωση των αποθεμάτων του .
Τρίτη εισήγηση η επιτάχυνση της εφαρμογής της ενδιάμεσης λύσης (Ελευση Φυσικού Αερίου ) η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί από το τέλος του 2022
Επικράτησε προβληματισμός για τις λύσεις που δύναται να εφαρμοστούν ενώ η ΑΗΚ από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι οι λογαριασμοί του επόμενου διμήνου δεν πρόκειται να παρουσιάσουν μεγαλύτερη αύξηση Αντίθετα η ΑΗΚ εκτιμά ότι θα είναι μειωμένοι κατά 2%
παράλληλα τα μέλη της επιτροπής άφησαν αιχμές για σκανδαλώδη διαχείριση του θέματος με αναφορές στην έλευση του φυσικού αερίου που συζητείται από το 2006 μέχρι σήμερα , την μειωμένη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την καθυστέρηση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την συμπεριφορά των τραπεζών οι οποίες σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν ενώπιον τους τα μέλη της επιτροπής δεν δανειοδοτούν με ευκολία την δημιουργία φωτοβολταικών πάρκων
Μέλη της επιτροπής επισήμαναν ότι ενδεχομένως οι τράπεζες θα πρέπει να επαναξιολογήσουν την πολιτική τους έναντι των έργων αυτών και να προσαρμόσυν ουσιαστικά την αξιολόγηση ρίσκου που έχουν υιοθετήση και με βάση την οποία παραχωρούν τα δάνεια.
VOULI REPORT
Βουλή: Μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το εκλογικό σύστημα
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σειρά σημαντικών νομοσχεδίων που φέρνουν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο τη διεύρυνση της εκλογικής συμμετοχής και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Το πακέτο, που εγκρίθηκε ομόφωνα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση του δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη, την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και την κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου, με πλήρη εφαρμογή από τις προεδρικές εκλογές του 2028.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών, που εστιάζει στην ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής, ιδιαίτερα των νέων, τη διαφάνεια και τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων. Μεταξύ άλλων, μειώνεται το ηλικιακό όριο για ψήφο στα 17 έτη, θεσπίζεται διαδικασία εκκαθάρισης εκλογικού καταλόγου για πρόσωπα άνω των 100 ετών χωρίς ενεργό ταυτότητα ή σύνταξη, ενώ καταργείται το εκλογικό βιβλιάριο και η ταυτότητα ή η άδεια οδήγησης γίνονται αποδεκτά μέσα ταυτοποίησης.
Η νέα νομοθεσία καλύπτει όλες τις εκλογικές διαδικασίες, από προεδρικές, βουλευτικές και ευρωεκλογές μέχρι τοπική αυτοδιοίκηση και συμμετοχή Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Οι περισσότερες αλλαγές προέρχονται από κυβερνητικά νομοσχέδια, ενώ έχουν ενσωματωθεί τροποποιήσεις από προτάσεις νόμου κομμάτων και βουλευτών.
Επιπλέον, εγκρίθηκαν προτάσεις νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ που αφορούν την κατανομή βουλευτικών εδρών, τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση κομμάτων, την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες και τη διόρθωση λαθών στις υποψηφιότητες. Προβλέπεται ενίσχυση της συμμετοχής ατόμων με αναπηρία μέσω διάθεσης τεχνολογίας και εξοπλισμού για την αυτόνομη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, καθώς και δυνατότητα διορθωτικών ενεργειών από υποψήφιους για την αποφυγή αποκλεισμών λόγω τυπικών λαθών.
Οι βουλευτές τόνισαν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχικής δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τον τεχνικό και θεσμικό χαρακτήρα των αλλαγών.
Πηγή: ΚΥΠΕ
VOULI REPORT
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών – Πότε θα διαλυθεί η Βουλή;
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως, μετά από συνεννόηση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας και την Αστυνομία Κύπρου, οι Βουλευτικές Εκλογές του 2026 θα διεξαχθούν την Κυριακή, 24 Μαΐου 2026.
Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Συντάγματος, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να λάβει απόφαση για τη διάλυσή της κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 23 Απριλίου 2026.
Η επίσημη προκήρυξη των εκλογών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 24 Απριλίου 2026, μέσω σχετικού Διατάγματος του Υπουργού Εσωτερικών, το οποίο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν την Τετάρτη, 6 Μαΐου 2026.
LIVE
Συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής – 03/04/2025
Παρακολουθήστε την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα θέματα που θα συζητηθούν.
📌 Νομοθετική Εργασία:
Στη συνεδρίαση θα εξεταστούν σημαντικά νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων:
-
Νομοσχέδια που αφορούν τη Διαμεθοριακή Ρύπανση της Ατμόσφαιρας,
-
Κυρωτικοί νόμοι που σχετίζονται με διεθνείς επενδυτικές συμφωνίες,
-
Φορολογικές τροποποιήσεις και θέματα άμυνας,
- Νομοσχέδια για την Εθνική Φρουρά, τη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία και τον προϋπολογισμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
🔴 Ζωντανά στο www.vouli.tv
Μείνετε ενημερωμένοι για τις αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας!
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ6 days agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
#exAformis1 week ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
#exAformis1 week ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 week agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis1 week agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΛευκωσία – Παρίσι σε τροχιά στρατηγικής συμμαχίας: Σύντομα στην Κύπρο ο Μακρόν
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΗ «Γαλάζια Πατρίδα» συναντά την πραγματικότητα: Κύπρος και Λίβανος λένε «όχι» στα σχέδια της Τουρκίας, οριοθετώντας κοινή ΑΟΖ
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ1 week agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ

