Κατά τη συνεδρία ο Υπουργός Παιδείας επιχείρησε να απαντήσει ερωτήματα των βουλευτών μελών της επιτροπής με στόχο τη διασφάλιση του καλού κλίματος συνεργασίας.

Αναφέρθηκε κατά σειρά σε θέματα που θεωρεί προτεραιότητες του υπουργείου εκφράζοντας αγωνία για τις εξελίξεις με τον κορονοιο και το ενδεχόμενο νέου κύματος τον Σεπτέμβριο.

Πανδημία

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η προηγούμενη σχολική χρονιά δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τους μαθητές και επικαλέστηκε τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων τα οποία όπως είπε ήταν ανάλογα των προηγούμενων ετών

Επιφυλάχθηκε όσον αφορά τον βαθμό που επηρεάστηκαν οι μαθητές μέχρι την ολοκλήρωση Διαγνωστικής έρευνας που θα διενεργηθεί στα σχολεία κυρίως σε μαθητές της πρώτης και δευτέρας δημοτικού που θεωρείται ότι αντιμετώπισαν τα προβλήματα της πανδημίας καθόλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο.

 Πρωτοβουλία για Εμβολιασμούς Φοιτητών 

Το Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε πρωτοβουλία για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί φοιτητών στα πανεπιστήμια.H εφαρμογή του μέτρου είπε ο Υπουργός Παιδείας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ενώ το υπουργείο του βρίσκεται επί ποδός αξιολογώντας τις εξελίξεις για να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για εμβολιασμούς μαθητών (κάτω των 18 ) στα σχολεία

Τηλεκπαίδευση

Πλήρη ετοιμότητα για τηλεκπαίδευση εξέφρασε ο Πρόδρομος Προδρόμου ο οποίος επισήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν αποκτήσει πλέον εμπειρίες ενώ έχουν αναβαθμιστεί οι συνδέσεις όλων των σχολείων.Υπενθύμισε την παραχώρηση 3700 συσκευών σε μαθητές ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην τηλεκπαίδευση.

Ψηφιακή Αναβάθμιση και νέες εφαρμογές ασχέτως πανδημίας

Παραμένοντας στο θέμα της ψηφιακής αναβάθμισης των σχολείων αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης όλες οι αίθουσες διδασκαλίας θα μετατραπούν σε ψηφιακές.

Μεταξύ άλλων η μετατροπή θα περιλαμβάνει οθώνες έξυπνης τηλεόρασης (smart TV ) εξοπλισμό ηλεκτρονικής γραφίδας κυρίως για μαθήματα όπως τα μαθηματικά ενώ 7000 μαθητές Δημοτικών και 7000 μαθητές γυμνασίων θα επιχορηγηθούν για να αποκτήσουν ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης των μαθημάτων (pc tablets)

Ο πρόδρομος Προδρόμου επισήμανε ότι η πανδημία είχε και θετικές επιδράσεις όπως για παράδειγμα την ενασχόληση με την τεχνολογία η οποία ανέδειξε την χρησιμότητα εφαρμογών στην εκπαίδευση ασχέτως της πανδημίας.

Έρευνα για την ύλη των μαθητών

Το Υπουργείο Παιδείας αναμένει τα αποτελέσματα έρευνας για να λάβει αποφάσεις σχετικά με την διδακτέα ύλη των μαθητών . Η έρευνα επεκτείνεται από τα σχολεία στην ανώτερη εκπαίδευση αλλά και την αγορά εργασίας . Αναμένεται να καταδείξει το επίπεδο γνώσεων που πρέπει να έχει ένας απόφοιτος λυκείου ή τεχνικής σχολής για να είναι σε θέση να παρακολουθήσει μαθήματα και διαλέξεις σε ανώτερο και ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα .Δεν αποκλείεται ακόμα και η δημιουργία εξειδικευμένων σχολείων πψ θετικών επιστημών (ΣΤΕΜ).

Η πανδημία είχε θετικές επιδράσεις και στο θέμα του προσδιορισμού της διδακτέας ύλης αφού όπως είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου κατέδειξε ότι κάποια μαθήματα που αφαιρέθηκαν από το πρόγραμμα δεν προκάλεσαν αρνητικές επιδράσεις και άρα ο χρόνος των μαθητών μπορεί να αξιοποιηθεί με διαφοροποιημένο πρόγραμμα.

Ερωτήματα Βουλευτών 

Βροχή τα ερωτήματα των βουλευτών προς τον Υπουργό Παιδείας

Στελέχωση

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Παύλος Μυλωνάς επικεντρώθηκε στην στελέχωση των σχολείων ενόψη της νέας σχολικής χρονιάς με τον Υπουργό Παιδείας να απαντά ότι όλα αυτά τα θέματα θα έχουν ετοιμαστεί από τα μέσα Αυγούστου.

Το καθεστώς Αγοράς Εργασίας

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης όπως και άλλοι βουλευτές-μέλη της επιτροπής ήγειραν το θέμα των εκπαιδευτικών που απασχολούνται κυρίως σε απογευματινά προγράμματα εκπαίδευσης υπό το καθεστώς της ¨Αγοράς Εργασίας”

Ο Υπουργός Παιδείας απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η μορφή αυτή της εργοδότησης είναι παράνομη , μετά και από την σχετική απόφαση δικαστηρίου. Υποστήριξε ότι οι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία αριθμούν 4700 οι οποίοι όμως εντάσσονται σε 13 διαφορετικά προγράμματα.Επικαλέστηκε έρευνα του υπουργείου που κατέδειξε ότι ο μέσος όρος απολαβών των ανθρώπων αυτών είναι 200 ευρώ το μήνα και κατέληξε στην εκτίμηση ότι σε περίπτωση άλλης μορφής εργοδοσίας ο αριθμός των ανθρώπων που θα εργοδοτηθούν θα είναι σημαντικά μειωμένος.

Ουσιαστικά ο Υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής μορφής εργοδοσίας για αυτούς τους εκπαιδευτικούς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα σε αυτό το θέμα

Κανονικά οι εξετάσεις τετραμήνων και οι παγκύπριες 

Το θέμα της “διπλής εξέτασης” των τελειόφοιτων μαθητών ήγειρε επίσης ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης.Η απάντηση του Υπουργού Παιδείας ήταν ξεκάθαρη. Για το 2021-22 δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για διαφοροποίηση του συστήματος και άρα θα ισχύσουν οι εξετάσεις τετραμήνου και για τους τελειόφοιτους αλλά και οι παγκύπριες εξετάσεις για εισδοχή των μαθητών σε πανεπιστήμια

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης για την επόμενη χρονιά και εφόσον ο διάλογος αρχίσει από τώρα.

Τεχνική Εκπαίδευση 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ήγειρε το θέμα της τεχνικής εκπαίδευσης και της απουσίας θέσεων για μαθητές κυρίως στην Πάφο Είπε χαρακτηριστικά ότι μαθητής που επιθυμούσε να ακολουθήσει μαθήματα μηχανικού αυτοκινήτων αναγκάστηκε να επιλέξει τελικά την κομμωτική.

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το άνοιγμα νέων σχολείων τεχνικής εκπαίδευσης θα θα δώσει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν διότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος υλοποίησης Επέμεινε στην βελτίωση των επιλογών που παρέχονται στους μαθητές και την αναβάθμιση των τεχνικών σχολών.

Κλιματιστικά 

Αδυναμία εγκατάστασης κλιματιστικών στα σχολεία δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Αλαμπρίτη.Ο κύριος Προδρόμου εξήγησε ότι η εγκατάσταση κλιματιστικών σε 6600 αίθουσες διδασκαλίας θα ήταν εφικτή εάν δεν ήταν αναγκαία η αναβάθμιση της ηλεκτρικής εγκατάστασης των σχολείων ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες φορτίου αλλά και στις προδιαγραφές ασφάλειας που απαιτούνται.

Πολιτισμός

Το θέμα της αναγνώρισης επαγγέλματος των ανθρώπων του πολιτισμού ήγειρε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας. Θετική η ανταπόκριση του Υπουργού Παιδείας ο οποίος εξήγησε ότι οι προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνεται στη δημιουργία φορέων οι οποίοι θα είναι σε θέση να αποδώσουν τον τίτλο του ανθρώπου του πολιτισμού σε πρόσωπα. Η επιλογή της κατοχύρωσης μέσω του Υπουργείου εργασίας έρχεται σε δεύτερο χρόνο.

Οι φορείς αυτοί θα είναι ιδιωτικοί τόνισε ο Πρόδρομος Προδρόμου και θα είναι ένα πρώτο βήμα για την επαγγελματική κατοχύρωση των ανθρώπων αυτών

 

 

 

 

 

 

Vouli TV