MILITAIRE
Ερώτηση 11 βουλευτών της ΝΔ για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική
Σε μια περίοδο όπου η τουρκική ηγεσία αμφισβητεί ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάνης και εργαλειοποιεί μειονότητες προς όφελος των στρατηγικών της επιδιώξεων, το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισαν να θέσουν επιτέλους το ζήτημα στη Βουλή, καταθέτοντας ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, σχετικά με την ανεξέλεγκτη εξαγορά ακινήτων και επιχειρήσεων σε ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια μεταμφιεσμένα σε ελληνικές ή ευρωπαϊκές εταιρείες.
Το ερώτημα είναι απλό: υπάρχει έστω ένας μηχανισμός που να ελέγχει ποιος αγοράζει τι και πού; Η απάντηση, δυστυχώς, είναι απογοητευτική. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, διαμορφωμένο από προχειρότητα και αφέλεια, επιτρέπει πλέον σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με ευρωπαϊκή ιθαγένεια, ακόμα κι αν προέρχονται από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, να αποκτούν ακίνητα και επιχειρήσεις σε στρατηγικές περιοχές, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Με απλά λόγια, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οργανωμένη επενδυτική διείσδυση, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Όπως αναφέρθηκε και στο πρόσφατο Forum Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ακόμα και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έκανε λόγο για έναν άτυπο “εποικισμό” του Έβρου, την ώρα που η ΕΥΠ ερευνά τον ρόλο του τουρκικού real estate στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παρ’ όλα αυτά, τα συναρμόδια υπουργεία δεν φαίνεται να βιάζονται ιδιαίτερα να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται από τους βουλευτές της ΝΔ.
Ας μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό κράτος είχε στο παρελθόν θεσπίσει περιορισμούς στην αγοραπωλησία ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές, ακριβώς για την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, οι νόμοι αυτοί καταργήθηκαν ή τροποποιήθηκαν προς το χειρότερο, προφανώς για χάρη της «ελεύθερης αγοράς». Μόνο που η ελεύθερη αγορά δεν λειτουργεί όταν απέναντί σου έχεις έναν αντίπαλο που σχεδιάζει μεθοδικά την οικονομική διείσδυση και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης κρίσιμων περιοχών.
Οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις: Ποιος ελέγχει τα funds των κόκκινων δανείων που πλειστηριάζουν ακίνητα στις ακριτικές περιοχές; Θα αποκατασταθεί ο έλεγχος στις συναλλαγές μέχρι το φυσικό πρόσωπο, ώστε να αποτραπεί η μεταβίβαση στρατηγικών εκτάσεων σε ύποπτα συμφέροντα; Πώς θα προστατευθεί η δημογραφική σύνθεση της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου;
Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να μιλά αόριστα για ανάπτυξη και επενδύσεις, ίσως θα έπρεπε να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα: η χώρα δεν μπορεί να παραδοθεί αμαχητί σε ξένα κεφάλαια που λειτουργούν ως πολιτικά εργαλεία γειτονικών κρατών. Οι βουλευτές έκαναν το πρώτο βήμα. Η κυβέρνηση θα κάνει το αυτονόητο ή θα συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα;
ΠΗΓΗ: MILITAIRE
MILITAIRE
Ελληνοτουρκικά: Χαμόγελα που δείχνουν τα δόντια τους
Γράφει ο ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πήγε, ήρθε και απήλθε.
Οι «δίαυλοι επικοινωνίας» παρέμειναν – ευτυχώς – ανοιχτοί, κι έτσι του επετράπη να αναχωρήσει και να επιστρέψει.
Η γλώσσα του σώματος, από την οποία κάποιοι δημοσιογράφοι επιχείρησαν να αντλήσουν ρεπορτάζ, εμφανίζεται θετική. Δεν διακρίνονται εκχυμώσεις ή μώλωπες.
Η κυβερνητική ρητορική που προηγήθηκε της επίσκεψης υπήρξε πρωτοφανής: «Πάμε για να μείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί»! Πώς; εντός ή εκτός των Navtex; Προσδοκίες εξαιρετικά χαμηλού προφίλ για ζητήματα μείζονος σημασίας – ή μάλλον για προβλήματα. Εκεί όμως που θα έπρεπε κανείς να απομείνει άφωνος είναι στη λογική «να τα πούμε, πριν αναλάβει να μας τα βρει ο Τραμπ».
Τι ακριβώς να πούμε ώστε να μη μας τα «βρει» ο Τραμπ; Να τα βρούμε μόνοι μας; Και τι να βρούμε; Υπάρχει κάτι προς διαμοιρασμό;
Ρητορικές παιδαριώδεις και εμφανώς αμήχανες.
Πάντως δεν μπορούμε να παραπονεθούμε! Ο Ερντογάν με τον καλό λόγο στο στόμα: «Φυσάει άνεμος Τουρκίας στην περιοχή», αλλά χωρίς – όπως λέει – να ταράζει τα ήρεμα νερά. Ούτε καν γύρω από την Κάσο. Τέλος πάντων, ό,τι έγινε, έγινε· η συνάντηση πραγματοποιήθηκε.
Οι δηλώσεις που ακολούθησαν από τις δύο πλευρές ήταν περίπου αναμενόμενες.
Ο φίλος Ταγίπ, με τον δικό του τρόπο, υπογράμμισε το ζήτημα του Αιγαίου, αναφέρθηκε σε διευθετήσεις στη Γάζα και τη Συρία, ενώ επέδειξε ιδιαίτερη ένταση στο θέμα της μειονότητας στη Θράκη.
Στην απάντησή του, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη φιλοξενία, τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή, παραμένοντας σταθερός στις ελληνικές θέσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Για το μοναδικό ζήτημα που – κατά την ελληνική θέση – χωρίζει τις δύο χώρες στο Αιγαίο, ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενδεχόμενη προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, το οποίο θα αποφανθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Ο Ταγίπ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες «μοιράστηκαν τις σκέψεις τους», ενώ ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκανε λόγο για «μοιρασιά» οτιδήποτε άλλου.
Αυτά ειπώθηκαν ενώπιον των ανοιχτών θυρών· τι συζητήθηκε όμως πίσω από τις κλειστές, ουδείς γνωρίζει.
Είναι βεβαίως αδύνατον η Τουρκία να έχει αποσύρει από την ατζέντα της τη διεκδίκηση ελέγχου ανατολικώς του 25ου Μεσημβρινού ή το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών κ.λπ. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταδείξει αν βαδίζουμε προς ένα προαναγγελθέν και προσυμφωνημένο Βατερλώ ή όχι.
Η Τουρκία, πάντως, βρίσκεται σε κατάσταση «υπερεπέκτασης», με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την ίδια – αλλά και για την Ελλάδα, καθώς και για την Κύπρο.
Προς το παρόν, ο Ερντογάν παραμένει χαμογελαστός, αφήνοντας τους υπουργούς του να δείχνουν τα δόντια του…
ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr
MILITAIRE
Θερμή υποδοχή Ερντογάν στο Κάιρο, νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου
Εντυπωσιακή και υψηλού συμβολισμού υπήρξε η υποδοχή που επιφύλαξε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στις 4 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, προκειμένου να συμμετάσχει στη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δρόμοι του Καΐρου κοσμήθηκαν με αφίσες των δύο Προέδρων, ενώ η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια. Ανάλογης επισημότητας ήταν και η υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκαν κανονιοβολισμοί. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν προσέφερε στον Σίσι μία λιμουζίνα Togg T10X, τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής, μια πρακτική που ακολουθεί σε επισκέψεις ιδιαίτερης σημασίας για την Τουρκία.
Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου υπογράφηκαν συνολικά επτά συμφωνίες, με πλέον κομβική τη στρατιωτική συμφωνία-πλαίσιο. Η συγκεκριμένη συμφωνία συνιστά ένα νομικό και στρατηγικό κείμενο που καθορίζει τις βασικές αρχές, τους όρους και τις διαδικασίες για μελλοντική συνεργασία, προμήθειες αμυντικού υλικού ή επιχειρησιακές δράσεις μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, είτε πρόκειται για κράτη είτε για οργανισμούς. Λειτουργεί ως βάση για τη σύναψη μεταγενέστερων εκτελεστικών συμφωνιών, παρέχοντας ευελιξία και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Οι σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας εισέρχονται πλέον σε φάση ουσιαστικής εξομάλυνσης και στρατηγικής αναβάθμισης, αφήνοντας πίσω τους μια δεκαετία έντασης που επιβάρυνε τις διμερείς επαφές. Το ενδιαφέρον των δύο πλευρών στρέφεται πλέον στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, στην ενεργειακή σύγκλιση, στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και στον συντονισμό σε περιφερειακά ζητήματα όπως η Λιβύη, η Γάζα και το Σουδάν.
Παρά τη θετική δυναμική, η προσέγγιση Άγκυρας – Καΐρου γεννά προβληματισμό ως προς τις πιθανές μεταβολές των ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της Αιγύπτου με τη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, η οποία αφορούσε «μερική οριοθέτηση» μεταξύ του 26ου και του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων για το υπόλοιπο τμήμα. Αντιθέτως, η Τουρκία επιδιώκει συστηματικά την υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο, προβάλλοντας ως δέλεαρ την παραχώρηση μεγαλύτερης θαλάσσιας έκτασης σε σχέση με εκείνη που εξασφάλισε το Κάιρο μέσω της συμφωνίας με την Αθήνα.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE. gr
MILITAIRE
Ρωσικές καταγγελίες για στρατιωτική ενίσχυση του NATO στην Αρκτική
-
Off the Record3 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record4 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record4 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record2 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record5 days agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
Off the Record1 week agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς

