Σε μια περίοδο όπου η τουρκική ηγεσία αμφισβητεί ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάνης και εργαλειοποιεί μειονότητες προς όφελος των στρατηγικών της επιδιώξεων, το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισαν να θέσουν επιτέλους το ζήτημα στη Βουλή, καταθέτοντας ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, σχετικά με την ανεξέλεγκτη εξαγορά ακινήτων και επιχειρήσεων σε ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια μεταμφιεσμένα σε ελληνικές ή ευρωπαϊκές εταιρείες.

Το ερώτημα είναι απλό: υπάρχει έστω ένας μηχανισμός που να ελέγχει ποιος αγοράζει τι και πού; Η απάντηση, δυστυχώς, είναι απογοητευτική. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, διαμορφωμένο από προχειρότητα και αφέλεια, επιτρέπει πλέον σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με ευρωπαϊκή ιθαγένεια, ακόμα κι αν προέρχονται από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, να αποκτούν ακίνητα και επιχειρήσεις σε στρατηγικές περιοχές, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Με απλά λόγια, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οργανωμένη επενδυτική διείσδυση, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Όπως αναφέρθηκε και στο πρόσφατο Forum Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ακόμα και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έκανε λόγο για έναν άτυπο “εποικισμό” του Έβρου, την ώρα που η ΕΥΠ ερευνά τον ρόλο του τουρκικού real estate στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παρ’ όλα αυτά, τα συναρμόδια υπουργεία δεν φαίνεται να βιάζονται ιδιαίτερα να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται από τους βουλευτές της ΝΔ.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό κράτος είχε στο παρελθόν θεσπίσει περιορισμούς στην αγοραπωλησία ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές, ακριβώς για την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, οι νόμοι αυτοί καταργήθηκαν ή τροποποιήθηκαν προς το χειρότερο, προφανώς για χάρη της «ελεύθερης αγοράς». Μόνο που η ελεύθερη αγορά δεν λειτουργεί όταν απέναντί σου έχεις έναν αντίπαλο που σχεδιάζει μεθοδικά την οικονομική διείσδυση και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης κρίσιμων περιοχών.

Οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις: Ποιος ελέγχει τα funds των κόκκινων δανείων που πλειστηριάζουν ακίνητα στις ακριτικές περιοχές; Θα αποκατασταθεί ο έλεγχος στις συναλλαγές μέχρι το φυσικό πρόσωπο, ώστε να αποτραπεί η μεταβίβαση στρατηγικών εκτάσεων σε ύποπτα συμφέροντα; Πώς θα προστατευθεί η δημογραφική σύνθεση της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου;

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να μιλά αόριστα για ανάπτυξη και επενδύσεις, ίσως θα έπρεπε να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα: η χώρα δεν μπορεί να παραδοθεί αμαχητί σε ξένα κεφάλαια που λειτουργούν ως πολιτικά εργαλεία γειτονικών κρατών. Οι βουλευτές έκαναν το πρώτο βήμα. Η κυβέρνηση θα κάνει το αυτονόητο ή θα συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα;

ΠΗΓΗ: MILITAIRE