ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Εβδομάδα Ολγκίν» στο Κυπριακό
Η επάνοδος της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, το βράδυ της Τρίτης στη Λευκωσία σηματοδοτεί, ίσως, την πιο κρίσιμη καμπή από την ημέρα διορισμού της τον περασμένο Ιανουάριο και θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, αν θα υπάρξει τελικά διέξοδος στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο, επτά ετών, των συνομιλιών του Κυπριακού. Η Κολομβιανή διπλωμάτης θα παραμείνει στη Κύπρο για μια εβδομάδα -έως τις 14 Μαΐου- και αρχίζει αμέσως δουλειά, την Τετάρτη 8 Μαΐου, ξεκινώντας από δύο ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες (σ.σ. το πρωί της Τετάρτης στις 10 π.μ. με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κι ακολούθως, στα κατεχόμενα, στις 12 π.μ. με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ).
Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Ολγκίν το τελευταίο δίμηνο επισκέφθηκε τις πρωτεύουσες των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο), ενώ το τελευταίο εικοσαήμερο ολοκλήρωσε και μια μίνι-περιοδεία σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες -ενώ αφίχθηκε στη Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης από την Τουρκία, όπου επανήλθε έχοντας μάλιστα συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν. Προς το παρόν, ενώ έχει συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βρετανό ΠΘ, Ρίσι Σούνακ, δεν έχει -στο επίπεδο της Άγκυρας- δει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Πώς θα κινηθεί
Εκτός από τους δύο ηγέτες η κ. Ολγκίν -όπως ανακοινώθηκε επίσημα και από τον ΟΗΕ- θα πλαισιώσει την παρουσία της, για τρίτη φορά, στη Κύπρο με ένα ευρύ φάσμα συναντήσεων, μεταξύ άλλων, με συνομιλητές και από τις δύο πλευρές τόσο από επιχειρηματικούς κύκλους όσο και από την Κοινωνία των Πολιτών καθώς κι από οργανωμένα σύνολα ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων). Όπως πληροφορείται η «Κ» από πηγές με γνώση των πραγμάτων η κ. Ολγκίν -με εμπειρία από την ειρηνευτική διαδικασία της Κολομβίας- δίνει έμφαση στην αποστολή της τόσο σε διάφορες δυναμικές της κοινωνίας όσο και στα οργανωμένα -κατά μήκος της πράσινης γραμμής- επιχειρηματικά σύνολα για σκοπούς υποβοήθησης της διαδικασίας για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών. Πτυχή που θα μπορούσε να δημιουργήσει προοπτική για περαιτέρω εμβάθυνση ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) -πέραν της δέσμης που ανακοίνωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά με 14 μέτρα-δέσμη.
Τι να αναμένουμε
Η πρώτη επίσκεψη της κ. Ολγκίν στη Κύπρο ήταν διερευνητικού χαρακτήρα και στη δεύτερη δεν κατέστη εφικτό να δει τους δύο ηγέτες σε μια πλατφόρμα κοινής συνάντησης τύπου «τριμερούς». Αυτή την φορά η κ. Ολκγίν θέλει να προτείνει μια «τριμερή» συνάντησή της με τους κ.κ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ και κάτι τέτοιο προέρχεται και από τις επαφές που έχτισε προπαρασκευαστικά στην διπλωματία «πήγαινε-έλα» των τελευταίων εβδομάδων όπου πέραν της στήριξης της ΕΕ είχε και επαφές της τελευταίας στιγμής με την Άγκυρα. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως η κ. Ολγκίν θα ήθελε κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας κοινής συνάντησης με τους δύο ηγέτες με τρόπο που:
• Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν θα μπορούσε να αρνηθεί μια τέτοια εξέλιξη -εξέλιξη που περιλαμβάνει και το πράσινο φως από την Άγκυρα
• Η συνάντηση θα ήταν επιτυχής ώστε να αμβλύνει τις εκ διαμέτρου αντίθετες αφετηριακές θέσεις των δύο πλευρών, ώστε να υπάρξει προοπτική για την συνέχεια και τέλος
• Να εξυπηρετεί τα χρονοδιαγράμματα των όρων εντολής της, δεδομένου ότι ο προσεχής Σεπτέμβριος και το πώς το Κυπριακό εντάσσεται πάντα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να επιτρέπει τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων
Πηγή: Kathimerini
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΣΕΑΔ: Πραγματοποιήθηκε η Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο «ΜΑΖΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ»
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Απριλίου 2026, στο Δημαρχείο Στροβόλου, η Δημοσιογραφική Διάσκεψη του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ), στο πλαίσιο του επικείμενου Ετήσιου Συνεδρίου του Συνδέσμου.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες και η θεματολογία του 11ου Παγκύπριου Συνεδρίου ΠΣΕΑΔ με τίτλο «ΜΑΖΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ – Διαμορφώνοντας το Αύριο», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Απριλίου 2026, στις 8:45 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.
Το φετινό συνέδριο εστιάζει στις σημαντικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον ασφαλιστικό τομέα, με έμφαση στη φορολογική μεταρρύθμιση και τις επιπτώσεις της, στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των σύγχρονων τεχνολογιών, καθώς και σε καινοτόμες πρακτικές που επανακαθορίζουν τον ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.
Στη διάσκεψη τοποθετήθηκαν:
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ
Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.
Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ
Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:
🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»
💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»
🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»
⚡ Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»
🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»
Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.
📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων
-
Off the Record2 weeks agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record3 weeks agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE3 weeks agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE4 weeks agoTHE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Volt», Παρασκευή 20/03 στις 5μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

