Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φορολογική Μεταρρύθμιση στην Κύπρο: Αντιδράσεις, Στόχοι και Προκλήσεις για το Μέλλον

Published

on

Η φορολογική μεταρρύθμιση στην Κύπρο θεωρείται αναγκαία, καθώς η τελευταία σημαντική αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε πάνω από 20 χρόνια πριν. Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της φορολογικής πολιτικής προκύπτει από τις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες και το νέο οικονομικό περιβάλλον, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και τη στήριξη της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η δημοσιονομική επίπτωση από τις αλλαγές αναμένεται να φτάσει τα 0,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 – 170 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από φορολογία φυσικών προσώπων και τα 230 – 300 εκατ. ευρώ από τη μείωση της αμυντικής εισφοράς. Παράλληλα, ο συνολικός αντίκτυπος στα κρατικά έσοδα εκτιμάται ότι θα είναι 220 – 270 εκατ. ευρώ από την αύξηση του εταιρικού φόρου, 80 – 130 εκατ. ευρώ από άλλες πιθανές φορολογικές μεταρρυθμίσεις και 50 – 70 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Ο στόχος είναι να εφαρμοστεί το νέο φορολογικό πλαίσιο το 2026, με την πλειοψηφία των εμπλεκομένων να θεωρούν τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης θετικά και προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα πιο σημαντικά σημεία που παρουσιάστηκαν από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (KOE) του Πανεπιστημίου Κύπρου περιλαμβάνουν την αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα στις 20.500 ευρώ, την αναδιάρθρωση των φορολογικών κλιμάκων και την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15% από 12,5%. Επίσης, προτείνεται η γενική μείωση της φορολογίας για τα νοικοκυριά από 63% έως 82%. Σημαντική είναι επίσης η πρόταση για την πλήρη κατάργηση της λογιζόμενης διανομής μερισμάτων και την επιβολή φόρου παρακράτησης 5% σε πραγματική διανομή μερισμάτων για φορολογικούς κατοίκους Κύπρου.

Για τη μεσαία τάξη, το νέο φορολογικό πλαίσιο περιλαμβάνει φορολογικές εκπτώσεις, με βάση το εισόδημα του νοικοκυριού, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 80.000 ευρώ για δύο εργαζόμενους συμβίους. Οι εκπτώσεις περιλαμβάνουν 1.000 ευρώ για κάθε παιδί ή φοιτητή, 1.500 ευρώ για δόσεις εξυπηρετούμενου δανείου πρώτης κατοικίας ή ενοικίου και 1.000 ευρώ για «πράσινες» αναβαθμίσεις του νοικοκυριού. Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα επωφεληθούν από το ευνοϊκότερο σενάριο, θεωρούμενες ως οικογένειες με δύο εργαζόμενους γονείς.

Για παράδειγμα, για ένα νοικοκυριό με δύο εργαζόμενους και μεικτό εισόδημα 56.184 ευρώ, η φορολογία σήμερα ανέρχεται σε 2.150 ευρώ. Με το νέο σύστημα, η φορολογία για ένα παιδί θα μειωθεί κατά 37%, δηλαδή 800 ευρώ, για δύο παιδιά κατά 56% (1.200 ευρώ), για τρία παιδιά κατά 68% (1.454 ευρώ) και για τέσσερα παιδιά κατά 77% (1.654 ευρώ).

Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, η δημοσιονομική επίπτωση μπορεί να είναι διαφορετική. Ο οικονομολόγος και Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG Κύπρου, κ. Τάσος Γιασεμίδης, ανέφερε ότι οι αλλαγές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς μειώνουν το φορολογικό βάρος των πολιτών και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων. Ωστόσο, σημείωσε την ανάγκη για αναλύσεις ευαισθησίας για να διαπιστωθεί η δημοσιονομική επίδραση σε περίπτωση που δεν καταγραφεί οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, τόνισε ότι δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα ο αντίκτυπος των «πράσινων φορολογιών» και η διαχείριση του διοικητικού φόρτου θα είναι κρίσιμη, καθώς το Τμήμα Φορολογίας θα πρέπει να εξετάσει πολλές μεταβλητές όπως τη σύνθεση των οικογενειών, τα δάνεια και τις πράσινες επενδύσεις.

Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Κύπρου, κ. Μιχάλης Περσιάνης, υπογράμμισε ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη πλήρη ενημέρωση για την επίδραση της φορολογικής μεταρρύθμισης στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την ανακατανομή του πλούτου που προκύπτει από την ταυτόχρονη μείωση και αύξηση φόρων. Η ανακατανομή αυτή ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική ζήτηση στην οικονομία και να επηρεάσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Όταν θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση, θα μπορέσουν να διαμορφωθούν σαφέστερες απόψεις για τη δημοσιονομική ουδετερότητα της Κύπρου, ενώ τα αντισταθμιστικά μέτρα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia