ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φουντώνει η μάχη της συσπείρωσης
Ποιο άραγε θα είναι εκείνο το αποτέλεσμα που θα κάνει τα παραδοσιακά κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς να δηλώνουν νικητές των εκλογών; Και ποιο είναι εκείνο που θα ενεργοποιήσει την εσωστρέφεια; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που εγείρεται στα επιτελεία των κομμάτων τις τελευταίες μέρες. Για να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα, η κύρια επιδίωξή τους δεν είναι τόσο η εισροή νέων ψηφοφόρων, αλλά η μάχη της συσπείρωσης του υφιστάμενου εκλογικού τους ακροατηρίου και η αποτροπή των όποιων διαρροών προς άλλες ομάδες.
Τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, παρουσιάζουν σημαντική συσπείρωση και επιστροφή ψηφοφόρων που επέλεξαν την αποχή.
Επιστροφές αλλά και διαρροές από ΕΛΑΜ
Βάσει και της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research, o Δημοκρατικός Συναγερμός εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά λαμβάνοντας 22,8% έναντι του ΑΚΕΛ που λαμβάνει 21,6%. Ο ΔΗΣΥ, παρά τη βαθιά εσωστρέφειά του αλλά και τις κρίσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχει καταφέρει να συσπειρωθεί στο 72,2%, ενώ σημαντικές είναι οι εισροές του από ΕΛΑΜ που λαμβάνει το 18,8% όσων ψήφισαν το κόμμα της Ακροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές. Καταγράφεται, παράλληλα, μία σημαντική εισροή από την αποχή του 2021 της τάξεως του 12,8% και 10% από ψηφοφόρους που έκαναν άλλες επιλογές. Την ίδια στιγμή λαμβάνει 2,2% από ψηφοφόρους που ψήφισαν ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές του 2021, 3,5% από ΔΗΚΟϊκούς ψηφοφόρους, 2,9% από ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, 5,3% από ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ και 9,5% από τους Οικολόγους. Οι εισροές του κόμματος ενδεχομένως να συνδέονται και με την αλλαγή της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Δυσαρεστημένοι με την Πινδάρου ψηφοφόροι του 2016, να επιστρέφουν τώρα με την αλλαγή της ηγεσίας. Δεν είναι τυχαίο που η Αννίτα Δημητρίου, αν και έχει μία σχετική πτώση στην εικόνα της από τον περασμένο Φεβρουάριο, παρουσιάζει θετική εικόνα, με το 49% των ψηφοφόρων να την βλέπουν θετικά και το 39% αρνητικά.
Όσο όμως κι αν ο ΔΗΣΥ έχει επιστροφές από το ΕΛΑΜ, παρουσιάζει παράλληλα διαρροή από αυτό της τάξεως του 11,3%, ενώ το 5,2% των Συναγερμικών ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο συνεπώς το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ ενίσχυσε την αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ, με την προειδοποίηση πως ψήφος στο ΕΛΑΜ σημαίνει πρωτιά του ΑΚΕΛ στις επικείμενες εκλογές, αλλά και η στροφή της Πινδάρου συντηρητικότερα αποφεύγοντας ερωτήσεις για ΛΟΑΤΚι θέματα. Τις υψηλότερες εισροές ο ΔΗΣΥ τις παρουσιάζει στη Λευκωσία, με ποσοστό 24,3%, με την Αμμόχωστο να ακολουθεί στο 24%. Η Λάρνακα καταγράφει ποσοστό 22,8%, ακολουθεί η Λεμεσός με 21,4% και τελευταία η Πάφος με 21,1%. Η δυνατή ηλικιακά ομάδα για τον ΔΗΣΥ είναι οι 40-59 που καταγράφει ποσοστό 25,3%, ακολουθεί με 23,2% οι 60 και άνω και λαμβάνει το 18,9% από την ηλικιακή ομάδα 18-39.

Αιμορραγία από το Volt αλλά και επιστροφή της αποχής
Το ΑΚΕΛ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής τον ΔΗΣΥ λαμβάνοντας ποσοστό της τάξεως του 21,6%, έχοντας ήδη συσπειρωθεί στο 81,7%. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το κόμμα της Αριστεράς λαμβάνει 15,6% εισροές από όσους απείχαν στις εκλογές του 2021, που ίσως να συνδέεται με την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ΑΚΕΛ. Λαμβάνει μόλις 1,7% των Συναγερμικών ψηφοφόρων, 5,3% των ΔΗΚΟΪκών και 9% από τους Οικολόγους. Αξίζει να σημειωθεί πως λαμβάνει 4% από όσους έκαναν επιλογές στις βουλευτικές εκλογές που έμειναν εκτός Kοινοβουλίου, όπως για παράδειγμα ο συνδυασμός της Άννας Θεολόγου. Κύρια διαρροή ψηφοφόρων για το ΑΚΕΛ αποτελεί το νεοσύστατο Volt, από το οποίο χάνει ένα ποσοστό 5,4% ψηφοφόρων που στις εκλογές του 2021, στήριξαν το ΑΚΕΛ. Η πιο δυνατή επαρχία για το ΑΚΕΛ είναι η Λάρνακα, καθώς παρουσιάζει ποσοστό 28,3%. Ακολουθεί η Λεμεσός με 21,7%, η Λευκωσία με 19,8%, η Πάφος με 18,7% και τελευταία η Αμμόχωστος με 18,3%. Η πιο δυνατή ηλιακή ομάδα του ΑΚΕΛ είναι οι ψηφοφόροι των 60 και άνω με ποσοστό 29,8%, ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 18-39 με ποσοστό 18,8% και τελευταία η ηλικιακή ομάδα των 40-59 με 17,2%. Το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ είναι εν πολλοίς συσπειρωμένο εξηγεί και τον λόγο που κρατά χαμηλούς τόνους σε αυτό τον προεκλογικό. Δεν είναι τυχαίο ότι απέφυγε με κάθε τρόπο τις εντάσεις με τον ΔΗΣΥ, καθώς θεωρεί –βάσει και των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών– πως οι υψηλοί τόνοι απομακρύνουν τους πολίτες από την κάλπη. Την ίδια στιγμή όμως αποζητάει με αυτό τον τρόπο και ψήφο από την Κεντροδεξιά.
Κύρια διαρροή το ΕΛΑΜ
Το ΔΗΚΟ παρουσιάζεται στη δημοσκόπηση να λαμβάνει την τέταρτη θέση με ποσοστό της τάξεως του 9,1%. Το κόμμα έχει συσπειρωθεί στο 68,4%, και εδώ εξηγείται για ποιο λόγο έχει δώσει έμφαση στην ιστορία του κόμματος προεκλογικά, καθώς ελπίζει πως αυτό θα συμβάλει στη συσπείρωση. Ενδιαφέρον είναι πως λαμβάνει 8,6% από την ΕΔΕΚ, 4,8% από τους Οικολόγους, 6,4% από την αποχή του 2021. Αξίζει να σημειωθεί πως λαμβάνει 10% από ψηφοφόρους που επέλεξαν άλλους σχηματισμούς το 2021, όπως για παράδειγμα από την Αλληλεγγύη της Ελένης Θεοχάρους. Από το ΑΚΕΛ λαμβάνει 2,6%, ενώ δεν έχει εισροές από την Δημοκρατική Παράταξη. Κύρια διαρροή του Δημοκρατικού Κόμματος είναι το ΕΛΑΜ, από το οποίο χάνει το σημαντικό ποσοστό του 10,5% και έτσι εξηγούνται οι έντονες αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο. Δυνατή επαρχία για το ΔΗΚΟ είναι η Πάφος καταγράφοντας 11,9%, ακολουθεί η Αμμόχωστος με 10,3%, η Λάρνακα με 9,3%, η Λευκωσία με 8,9% και τελευταία η Λεμεσός με 7,9%. Η πιο δυνατή ηλικιακή ομάδα για το ΔΗΚΟ είναι οι 60 και άνω όπου καταγράφει 14,4%, ακολουθούν οι 40-59 με ποσοστό 8,9%, και καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά, της τάξεως του 3,3%, στις ηλικίες 18-39.
Εισροές από παντού
Το ΕΛΑΜ, βάσει και της δημοσκόπησης της «Κ» κλειδώνει την τρίτη θέση με ποσοστό 10,7% και όπως όλα δείχνουν έχει εισροές από παντού. Ενώ επικρατεί η αίσθηση πως η κύρια πηγή άντλησης ψήφων του ΕΛΑΜ είναι ο ΔΗΣΥ, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται στην έρευνα. Αντίθετα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο Συναγερμός φαίνεται να έχει επιστροφές ψηφοφόρων από το ΕΛΑΜ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2021, καθώς το 18,8% των ψηφοφόρων που στήριξαν ΕΛΑΜ επιστρέφουν στο κόμμα της Δεξιάς.
Το ΕΛΑΜ λαμβάνει Συναγερμικούς ψήφους που φτάνουν το 11,3%, η κύρια πηγή ψήφων ωστόσο προέρχεται από τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί και από το γεγονός ότι το ΕΛΑΜ βρέθηκε πολλές φορές να έχει συγκλίνουσες απόψεις με τα εν λόγω κόμματα. Το είδαμε σε θέσεις που αφορούσαν το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, με αποτέλεσμα οι διαχωριστικές τους γραμμές να μην είναι τόσο ευδιάκριτες που να ευνοούν τις μετακινήσεις. Το ΕΛΑΜ λαμβάνει 10,5% των ΔΗΚΟϊκών ψήφων, 17,1% των Σοσιαλιστικών ψήφων, 5,3% από τους ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ, 4% ψηφοφόρων που ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κόμμα που έμεινε εκτός Βουλής και 6,4% από την αποχή. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το ΕΛΑΜ έχει συσπειρωθεί στο 75%, λαμβάνοντας παράλληλα 2,2% ΑΚΕΛικές ψήφους. Σε σχέση με την δημοσκόπηση της «Κ» τον περασμένο Φεβρουάριο, το κόμμα της Ακροδεξιάς είχε μία άνοδο της τάξεως του 1,6%.
Πηγή: Kathimerini
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Στρατιωτική Σένγκεν: Το νέο βήμα της ΕΕ για ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων
Το Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται να προχωρήσει στην υιοθέτηση του εμβληματικού πακέτου για τη στρατιωτική κινητικότητα, που ουσιαστικά αφορά την άμεση μετακίνηση στρατευμάτων σε περίπτωση απειλής ή σύγκρουσης.
Το πακέτο προβλέπει την καθιέρωση κοινών και υποχρεωτικών διαδικασιών και θα επιτρέπει την εφαρμογή επειγόντων μέτρων, εξασφαλίζοντας ανεμπόδιστες και άμεσες στρατιωτικές μετακινήσεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Με φόντο τα προγράμματα SAFE και το Readiness 2030 (Ετοιμότητα 2030), το σχέδιο δράσης στοχεύει στη διασφάλιση της ταχείας και απρόσκοπτης μετακίνησης των στρατιωτικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό θα τους δίνει τη δυνατότητα γρήγορης αντίδρασης σε νέες απειλές στα εξωτερικά σύνορα και πέραν αυτών, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα γεωπολιτική κατάσταση, ειδικότερα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις σχέσεις της με τη Δύση, το πακέτο επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της στρατιωτικής κινητικότητας και προσδιορίζει νέους τομείς για περαιτέρω δράσεις, αντιμετωπίζοντας τις απειλές και προκλήσεις που προκύπτουν από το νέο περιβάλλον ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, ένα ειδικό Σχέδιο Δράσης για τη Στρατιωτική Κινητικότητα, το οποίο εγκρίθηκε από κοινού το 2018 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο, προσδιόρισε σειρά επιχειρησιακών μέτρων για την άρση φυσικών, διαδικαστικών ή κανονιστικών εμποδίων που παρεμποδίζουν τη στρατιωτική κινητικότητα εντός της ΕΕ.
Υπό το πρίσμα της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος, Κάγια Κάλας, ενέκριναν το αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης 2.0, με στόχο την επέκταση των μέτρων υποστήριξης για τη Στρατιωτική Κινητικότητα.
Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη της ΕΕ και όλους τους συναφείς φορείς.
Εφόσον, εκτός απροόπτου, το πακέτο υιοθετηθεί, θα ακολουθήσει και σχετική ενημέρωση με συνέντευξη Τύπου.
Το Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται να προχωρήσει στην υιοθέτηση του εμβληματικού πακέτου για τη στρατιωτική κινητικότητα, που ουσιαστικά αφορά την άμεση μετακίνηση στρατευμάτων σε περίπτωση απειλής ή σύγκρουσης.
Το πακέτο προβλέπει την καθιέρωση κοινών και υποχρεωτικών διαδικασιών και θα επιτρέπει την εφαρμογή επειγόντων μέτρων, εξασφαλίζοντας ανεμπόδιστες και άμεσες στρατιωτικές μετακινήσεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Με φόντο τα προγράμματα SAFE και το Readiness 2030 (Ετοιμότητα 2030), το σχέδιο δράσης στοχεύει στη διασφάλιση της ταχείας και απρόσκοπτης μετακίνησης των στρατιωτικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό θα τους δίνει τη δυνατότητα γρήγορης αντίδρασης σε νέες απειλές στα εξωτερικά σύνορα και πέραν αυτών, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα γεωπολιτική κατάσταση, ειδικότερα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις σχέσεις της με τη Δύση, το πακέτο επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της στρατιωτικής κινητικότητας και προσδιορίζει νέους τομείς για περαιτέρω δράσεις, αντιμετωπίζοντας τις απειλές και προκλήσεις που προκύπτουν από το νέο περιβάλλον ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, ένα ειδικό Σχέδιο Δράσης για τη Στρατιωτική Κινητικότητα, το οποίο εγκρίθηκε από κοινού το 2018 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο, προσδιόρισε σειρά επιχειρησιακών μέτρων για την άρση φυσικών, διαδικαστικών ή κανονιστικών εμποδίων που παρεμποδίζουν τη στρατιωτική κινητικότητα εντός της ΕΕ.
Υπό το πρίσμα της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος, Κάγια Κάλας, ενέκριναν το αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης 2.0, με στόχο την επέκταση των μέτρων υποστήριξης για τη Στρατιωτική Κινητικότητα.
Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη της ΕΕ και όλους τους συναφείς φορείς.
Εφόσον, εκτός απροόπτου, το πακέτο υιοθετηθεί, θα ακολουθήσει και σχετική ενημέρωση με συνέντευξη Τύπου.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr
50 +1 χρόνια μετά
Μητσοτάκης θέτει ψηλά τον πήχη για την πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Έρχιουρμαν
Στις προσδοκίες που διατηρεί για την επικείμενη πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Τουφάν Έρχιουρμαν, αναφέρθηκε την Τρίτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤnews, επαναλαμβάνοντας ότι η λύση των δύο κρατών απορρίπτεται εξ ορισμού.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη σχετική ύφεση της έντασης στα ελληνοτουρκικά την τελευταία διετία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «προφανώς τα ακανθώδη ζητήματα παραμένουν», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό. «Ανησυχώ πολύ και δεν χαίρομαι για το γεγονός ότι στο Κυπριακό εξακολουθούμε να βλέπουμε δηλώσεις υπέρ της λύσης των δύο κρατών, η οποία απορρίπτεται εξ ορισμού, όχι μόνο από εμάς, αλλά και από όλη τη διεθνή κοινότητα», τόνισε.
«Έχω σίγουρα τις προσδοκίες μου από την πρώτη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε.
Για το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου και το ενδεχόμενο συμμετοχής ξένων επενδυτών στο έργο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για έργα διασυνδεσιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Για να ποσοτικοποιηθεί και να διευρυνθεί περαιτέρω αυτό το ενδιαφέρον, απαιτείται επικαιροποίηση των τεχνικών δεδομένων του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου», επισήμανε, προσθέτοντας ότι υπάρχει και σύμφωνη γνώμη της κυπριακής κυβέρνησης για το ζήτημα.
Και στο πεδίο των ενεργειακών, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η ελληνική Κυβέρνηση στην πρόσφατη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, μέσω της συνεργασίας της ExxonMobil με τις ελληνικές εταιρείες Energean και Helleniq Energy.
Όπως επεσήμανε, ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, τους επόμενους 18 μήνες θα πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο, η οποία θα σημάνει την «πρώτη ερευνητική εξόρυξη φυσικού αερίου στη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια».
«Δεν ξέρουμε αν η εξόρυξη θα αποφέρει αποτελέσματα. Το γεγονός ότι προχωράει από μόνη της δείχνει, όμως, ότι υπάρχει ένα δυνητικό κοίτασμα μεγάλου ενδιαφέροντος», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για σημαντική ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας μέσω των συγκεκριμένων συμφωνιών, με την προοπτική η χώρα να αξιοποιήσει στο μέλλον τα δικά της κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Σχετικά με το νέο γεωπολιτικό και γεω-ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο, ενώ διαβεβαίωσε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει συνάντηση και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή μου με τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη συναντηθεί μαζί του στο παρελθόν. «Θέλω να σας θυμίσω ότι είμαι πλέον ένας από τους παλαιότερους Ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είχα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Τραμπ στην πρώτη θητεία του, τον Ιανουάριο του 2020. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα τον συναντήσω ξανά», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για πιθανή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σίγουρα θα συναντηθούν στο εγγύς μέλλον, καθώς «κάθε συνάντηση μπορεί να είναι χρήσιμη».
Σχετικά με το ευρύτερο κλίμα εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, σημείωσε ότι παρά τις σοβαρές διαφορές που παραμένουν, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, «σίγουρα δεν είναι κακό που τα πρωτοσέλιδα δεν είναι γεμάτα με σενάρια πολέμου και έντασης».
Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, όπως η ακρίβεια, η αύξηση των τιμών στα ενοίκια, η ενίσχυση των ΜΜΜ, οι μεταρρυθμίσεις στα ΕΛΤΑ, οι επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους, και επισήμανε τις αντίστοιχες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης σε αυτά τα θέματα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Orinda και η ενεργειακή του σχέση με τον κατεχόμενο βορρά
Το τουρκικό τάνκερ Orinda, που μετέφερε 4.000 τόνους PNG και έφερε τουρκική σημαία, επλήγη τη νύχτα της Δευτέρας στο πλαίσιο μαζικής ρωσικής επίθεσης με 128 drones και δύο πυραύλους Iskander κατά ουκρανικών στόχων, μεταξύ των οποίων και η Οδησσός. Στο πλοίο ξέσπασε πυρκαγιά, ενώ το πλήρωμα των 16 ατόμων κατάφερε να εκκενώσει με ασφάλεια.
Οι ρουμανικές αρχές προχώρησαν στην εκκένωση των χωριών Πλαούρου και Τσατάλκιοϊ, καθώς ορισμένα σπίτια βρίσκονται μόλις 300–500 μέτρα από το σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά.
Το Orinda ανήκει από το 2023 στην τουρκική εταιρεία Orinda Denizcilik A.Ş., θυγατρική του ενεργειακού ομίλου Lokai Enerji. Ο εν λόγω όμιλος συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων στον τουρκικό ενεργειακό τομέα και συνεργάζεται με διεθνείς κολοσσούς, όπως οι TotalEnergies, Shell και η ρωσική Lukoil. Η Dolugaz A.Ş., άλλη θυγατρική του ομίλου, είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας LPG στην Τουρκία, με ετήσιο όγκο 600.000 τόνων.
Ο επικεφαλής του ομίλου, Μουράτ Γιλντιρίμ, συμμετέχει ενεργά στον τουρκικό οικονομικό οργανισμό DEIK και έχει πραγματοποιήσει δημόσιες συναντήσεις με τον πρώην κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, με αντικείμενο ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή τροφοδοσία του κατεχόμενου βορρά.
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ3 weeks agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
Off the Record1 week agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis3 weeks ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
#exAformis3 weeks ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
#exAformis3 weeks agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ3 weeks agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ

