ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
ΓΕΕΦ: Αποστολή στις ΗΠΑ με κατάλογο οπλικών συστημάτων για αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς
Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει κλιμάκιο του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ. Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 26 και 29 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου, έχοντας μαζί της λίστα με συγκεκριμένα οπλικά συστήματα που ενδιαφέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία της διαρκούς αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς, κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Εμμανουήλ Θεοδώρου.
Ποια οπλικά συστήματα θέλει να αποκτήσει η Κύπρος
Η Κύπρος συμμετέχει ενεργά σε τρία αμερικανικά προγράμματα που παρέχουν πρόσβαση σε οπλικά συστήματα: Foreign Military Sales (FMS), Excess Defense Articles (EDA) και Title 10 Security Assistance. Η Λευκωσία εστιάζει αρχικά σε εξοπλισμό που μπορεί να αποκτηθεί δωρεάν ή με χαμηλό κόστος. Ειδικά στο πλαίσιο του προγράμματος EDA, η συνεργασία έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση — αυτή της υλοποίησης για την απόκτηση συστημάτων τα οποία ήδη έχει αιτηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.
Τα κύρια οπλικά συστήματα που ενδιαφέρουν την Κύπρο περιλαμβάνουν:
-
Ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιήθηκαν από την αμερικανική ακτοφυλακή, με δυνατότητα αξιοποίησης για επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης και πυρόσβεσης.
-
Πλωτά μέσα ακτοφυλακής, για τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει πρόθεση υποστήριξης της κυπριακής πλευράς στην απόκτησή τους.
-
Οχήματα και ελαφρύ οπλισμό, όπως τα Humvees και τα τυφέκια Colt M5 Carbine, που μπορούν να αποκτηθούν απευθείας από τα αμερικανικά αποθέματα.
Ανάλογα με την τελική κατηγορία εξοπλισμού, θα μεταβαίνουν στις ΗΠΑ ειδικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις σχετικές διαδικασίες. Η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας θα προχωρήσει ταυτόχρονα μέσω συνεργασιών με τις ΗΠΑ αλλά και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SAFE.
Ετοιμάζεται η μελέτη για την αεροπορική βάση
Η αμυντική στρατηγική της Κύπρου επικεντρώνεται στη σταδιακή και στοχευμένη ενίσχυση επίλεκτων μονάδων της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στην αναβάθμιση κρίσιμων στρατιωτικών υποδομών, όπως η αεροπορική βάση στην Πάφο και η ναυτική βάση στο Μαρί.
Για την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», Αμερικανοί και Κύπριοι ειδικοί συνεργάζονται ήδη στη σύνταξη μελέτης αναβάθμισης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις έως έξι μήνες. Τα έργα εκσυγχρονισμού προβλέπεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2026 ή στις αρχές του 2027.
Συνεχής αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς
Κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού ΓΕΕΦ, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «σε μια χώρα που τελεί υπό κατοχή από ξένα στρατεύματα, η αλλαγή ηγεσίας στην Εθνική Φρουρά αποτελεί πράξη υψίστης σημασίας».
Ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος και η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς αποτελούν κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα. Ανέφερε συγκεκριμένα την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου SAFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει για την Κύπρο χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισ. ευρώ, καθώς και τα προγράμματα EDA και FMS για προμήθεια εξοπλισμών από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, στάθηκε στη σημασία της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας και στην αναβάθμιση υποδομών όπως η αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου και η ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης.
Αλλαγή σκυτάλης στο ΓΕΕΦ
Ο Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, διαδεχόμενος τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα.
Ο νέος Αρχηγός της ΕΦ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να εκτελέσει «με αφοσίωση και συνέπεια» το έργο που του ανατέθηκε, έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης έναντι του κυπριακού λαού.
Η τελετή παράδοσης-παραλαβής πραγματοποιήθηκε στο Σταυροβούνι, παρουσία του Υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα, ο οποίος επισήμανε ότι «η Εθνική Φρουρά αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής ασφάλειας και της προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
MILITAIRE
Σχέδιο πολέμου 100 ημερών από τις ΗΠΑ – Στο τραπέζι η συμμετοχή των Κούρδων
Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο την αποστολή επιπλέον αξιωματικών στρατιωτικών πληροφοριών στην έδρα της στην Τάμπα της Φλόριντα, προκειμένου να ενισχυθεί η διαχείριση των πολεμικών επιχειρήσεων για ακόμη 100 ημέρες.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ημερησίως για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, δυτικές πηγές σημειώνουν ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο εμπλοκής των Κούρδων στον πόλεμο κατά του Ιράν. Οι Κούρδοι έχουν ήδη ζητήσει στρατιωτική στήριξη από τις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για πιθανή συνδρομή της CIA στην προμήθεια οπλισμού. Την ίδια στιγμή, Ιρακινοί ηγέτες στο Ερμπίλ και τη Βαγδάτη βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε επαφή με την κυβέρνηση Τραμπ.
Στόχος των κινήσεων αυτών φαίνεται να είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για μια ενδεχόμενη εξέγερση των Ιρανών πολιτών εναντίον του ισλαμικού καθεστώτος.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» στα ανοικτά της Πάφου
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση ανάφλεξης – και η διατύπωση αυτή δεν αποτελεί υπερβολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύουν σφοδρά πλήγματα κατά της Τεχεράνης, το Ισραήλ πραγματοποιεί επιθέσεις τόσο στο Ιράν όσο και στον Λίβανο, ενώ η Τεχεράνη απαντά με πυραυλικά και μη επανδρωμένα χτυπήματα σε στόχους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με αμερικανικές πρεσβείες, προξενεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις να θεωρούνται πλέον πιθανοί στόχοι, οι ΗΠΑ προχωρούν στην απομάκρυνση διπλωματικού προσωπικού από διάφορες χώρες της περιοχής. Παρόμοια οδηγία εκδόθηκε και για την Κύπρο, όπου κατέπλευσαν οι ελληνικές φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά», ενώ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί και δύο ζεύγη μαχητικών F-16. Παράλληλα, η Γαλλία ενισχύει την παρουσία της στη Μεγαλόνησο με την αποστολή φρεγάτας και μαχητικών Rafale.
Την ίδια ώρα, ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο έπληξε ξενοδοχείο στο προάστιο Χαζμία, ενώ νέες εκρήξεις καταγράφονται και στην Τεχεράνη. Στην ιρανική πρωτεύουσα πραγματοποιούνται σήμερα τελετές αποχαιρετισμού για τον Αλί Χαμενεΐ. Την προηγούμενη ημέρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ανέδειξε ως νέο ανώτατο ηγέτη της χώρας τον γιο του, Μοτζτάμπα Χοσεϊνί Χαμενεΐ. Υπό τη δική του καθοδήγηση σημειώθηκαν τα πρόσφατα πλήγματα στο αμερικανικό προξενείο στο Ντουμπάι καθώς και σε στρατιωτική βάση στο Κατάρ, τη μεγαλύτερη αμερικανική εγκατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Οι δραματικές αυτές εξελίξεις ενισχύουν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας ενεργειακής και οικονομικής κρίσης. Στις διεθνείς αγορές επικρατεί έντονη αναστάτωση, ενώ το πρωί της Τετάρτης τα χρηματιστήρια της Ασίας καταγράφουν έντονες απώλειες. Σήμα κινδύνου εκπέμπει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τις οικονομικές εξελίξεις.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr
MILITAIRE
Από τον Περσικό Κόλπο ως την Ανατολική Μεσόγειο: Η «επιβλητική αρμάδα» του Τραμπ
Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωσαν γύρω από το Ιράν σημαντικό όγκο στρατιωτικών δυνάμεων, ενόψει ενδεχόμενης επίθεσης τις προσεχείς ημέρες. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «μια επιβλητική αρμάδα», χρησιμοποιώντας τον ίδιο χαρακτηρισμό που είχε επιλέξει και πριν από την επίθεση του Ιανουαρίου κατά της Βενεζουέλας. Ωστόσο, η δύναμη που έχει πλέον αναπτυχθεί απέναντι στο Ιράν είναι αισθητά μεγαλύτερη και παραπέμπει σε επιχείρηση με προοπτική μεγαλύτερης διάρκειας.
Το μεγαλύτερο μέρος των πολεμικών πλοίων έχει μετασταθμεύσει στη βόρεια Αραβική Θάλασσα. Από την Ασία κατέφθασε το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, συνοδευόμενο από τρία αντιτορπιλικά, και εδώ και ημέρες πλέει ανοιχτά του Ομάν. Το Lincoln έχει δυνατότητα μεταφοράς έως και 90 μαχητικών αεροσκαφών, αν και δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός που φέρει αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, άλλα πλοία έχουν αναπτυχθεί στον Κόλπο του Ομάν — το θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Ομάν και Ιράν που οδηγεί στον Περσικό Κόλπο — καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Στενών του Ορμούζ. Τα Στενά αποτελούν κρίσιμο κόμβο για το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς από εκεί διέρχεται περίπου το 20% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου, ενώ η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα απειλήσει με αποκλεισμό τους σε περίπτωση επίθεσης. Για τον λόγο αυτό, τρία από τα πλοία που βρίσκονται πλησιέστερα στις ιρανικές ακτές έχουν αναλάβει αποστολή εξουδετέρωσης θαλάσσιων ναρκών και αντιμετώπισης υποβρυχίων απειλών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει επιπλέον αντιτορπιλικά και στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, προς την περιοχή του Ιράν κατευθύνεται και δεύτερο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση κατά της Βενεζουέλας και προερχόταν από την Καραϊβική Θάλασσα. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος των πλοίων διατηρείται σε απόσταση ασφαλείας από τις ιρανικές ακτές, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πλήγματος από πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Το Ιράν διαθέτει και πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας, όπως βαλλιστικούς, οι οποίοι όμως θεωρούνται λιγότερο ακριβείς.
Στη ναυτική ισχύ προστίθεται και η αεροπορική. Οι δύο αμερικανικές βάσεις που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο είναι εκείνη του Muwaffaq Salti στην Ιορδανία και του Prince Sultan στη Σαουδική Αραβία, όπου έχουν μεταφερθεί δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων F-35, F-15 και F-16. Εκτός από τα μαχητικά, έχουν αναπτυχθεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper, αεροσκάφη αναγνώρισης και επιτήρησης, επιθετικά ελικόπτερα, καθώς και αεροσκάφη εξοπλισμένα με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολών επικοινωνιών.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι μετακινήσεις σε επίπεδο επιμελητείας: έχουν επιβεβαιωθεί δεκάδες πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, με μεταγωγικά αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού και άλλα μέσα απαραίτητα για τη στήριξη παρατεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το στοιχείο αυτό ενισχύει την εκτίμηση ότι πρόκειται για επιχείρηση μεγαλύτερης κλίμακας σε σύγκριση με εκείνη στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με εκτίμηση της The Wall Street Journal, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν αναπτύξει τόσο ισχυρή αεροπορική παρουσία στη Μέση Ανατολή από την περίοδο της εισβολής στο Ιράκ το 2003.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν οκτώ μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και δεκάδες μικρότερες εγκαταστάσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι στην περιοχή βρίσκονται σήμερα από 30.000 έως 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Το τελευταίο διάστημα, οι αντιαεροπορικές άμυνες πολλών βάσεων έχουν ενισχυθεί με πρόσθετα συστήματα αναχαίτισης πυραύλων που ενδέχεται να εκτοξευθούν από το Ιράν, ενώ ορισμένες εγκαταστάσεις έχουν μερικώς εκκενωθεί.
Ένα ακόμη στοιχείο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αναλυτών είναι οι κινήσεις των βομβαρδιστικών B-2, αεροσκαφών πολύ μεγάλου βεληνεκούς που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη αξιοποιήσει κατά την επίθεσή τους εναντίον του Ιράν τον περασμένο Ιούνιο. Εκτιμάται ότι, εφόσον αποφασιστεί η χρήση τους, τα B-2 θα απογειωθούν απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr
-
Off the Record1 month agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
EKLOGES20261 week agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Behind Politics2 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
Off the Record4 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record3 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record4 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20264 weeks agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ

