ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γενικός Εισαγγελέας: Διψήφιος αριθμός καταγγελιών για κυρώσεις
Διψήφιο αριθμό καταγγελιών έχει ενώπιον της η Νομική Υπηρεσία για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, η οποία ασχολήθηκε με την αξιολόγηση των ευρημάτων που προκύπτουν από την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) που δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2023.
Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ζητήσει ειδικούς από ξένη χώρα οι οποίοι θα συνδράμουν στο έργο της Αστυνομίας, ενώ τόνισε πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με την δημιουργία της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση το συντομότερο ώστε να αποκατασταθεί το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μηδενική η ανοχή της Κυβέρνησης, λέει εκπρόσωπος της Προεδρίας
Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία είπε πως η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη για μηδενική ανοχή και καμία κάλυψη και καμία σκιά δεν πρέπει να μένει για τέτοια φαινόμενα.
Η απόφαση του Υπουργικού στις 28 Ιουνίου θα εφαρμοστεί πλήρως, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, είπε και σημείωσε πως κανένας και κανένα συμφέρον δεν είναι πάνω από την αξιοπιστία και τη φήμη της χώρας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας ως κέντρο παροχής σωστών υπηρεσιών και ελκυστικό προορισμό ποιοτικών και σωστών επενδύσεων. Για αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε ειδικούς από χώρα με τεράστια εμπειρία σε τέτοια ζητήματα για να συνδράμουν στις αστυνομικές έρευνες ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα μας να μην μείνει οποιαδήποτε σκιά γύρω από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και έχουμε ως καταγγελίες», είπε.
Διψήφιος αριθμός καταγγελιών, ειδική ομάδα εντός Αστυνομίας
Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης μιλώντας εντός της Επιτροπής είπε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος πως οι υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας θα διερευνηθούν. Όπως σημείωσε, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας να δείξει ότι συμμορφώνεται έτσι ώστε να εμπεδώσουμε στους ξένους επενδυτές ότι υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο και ότι όποιος ξεφεύγει από αυτό υπάρχουν κυρώσεις.
Ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως έχει φτάσει στη Νομική Υπηρεσία διψήφιος αριθμός καταγγελιών για παραβίαση των κυρώσεων από διάφορες πηγές εντός και εκτός Κύπρου και έχει συσταθεί μια ομάδα εντός της Αστυνομίας για αυτές τις καταγγελίες. Πρόσθεσε πως ετοιμάζεται μια κατάσταση στην Αστυνομία με τις τελευταίες καταγγελίες και λόγω της αύξησης των καταγγελιών αυτών αυξήθηκαν τα μέλη της ομάδας αυτής.
Ο κ. Σαββίδης είπε πως μετά τα τελευταία δημοσιεύματα πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία ήταν παρών, και στη συνέχεια μια άλλη στο Γραφείο του για συντονισμό των ενεργειών ενώ υπάρχει προγραμματισμένη και μια 3η σύσκεψη την 1η Δεκεμβρίου.
Σημείωσε πως η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που έχει ποινικοποιήσει από το 2016 την παραβίαση των κυρώσεων που αφορούν αποφάσεις της ΕΕ ή του ΟΗΕ και είναι αυτό που μας επιτρέπει, όπως είπε, να προχωρήσουμε στη διερεύνηση των υποθέσεων.
Είπε πως είναι δύσκολο να υπάρξουν ποινικές καταδίκες για παραβιάσεις κυρώσεων αλλά σε κάποιες υπό διερεύνηση υποθέσεις φαίνεται ότι υπάρχει το υπόβαθρο για να οδηγηθούν στο Δικαστήριο.
Ενίσχυση ανακριτικής ομάδας με 4 ανακριτές
Η Υπουργός Δικαιοσύνης Αννα Κουκκίδη Προκοπίου μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής είπε πως όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας θα διερευνηθούν με χρονικό ορίζοντα και στόχος είναι να ολοκληρωθεί αυτή η διερεύνηση το συντομότερο ώστε να αποκατασταθεί το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Υπουργός είπε πως δεν παρακολουθεί τις έρευνες της Αστυνομίας αλλά την πορεία των ερευνών και τόνισε την πολύ στενή συνεργασία της Αστυνομίας με τη Νομική Υπηρεσία.
Όπως ανέφερε εντός της Επιτροπής η κ. Προκοπίου, τα πρόσφατα δημοσιεύματα δεν είναι κάτι καινούριο αλλά είναι υποθέσεις που διερευνώνται από την Αστυνομία, σημειώνοντας πως ελάχιστα ήταν τα νέα στοιχεία που προσέδωσαν τα δημοσιεύματα αυτά.
Είπε πως η ερευνητική ομάδα της Αστυνομίας ενισχύθηκε από το περασμένο Καλοκαίρι και πρόσθεσε πως θα γίνει περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας με άλλους 4 ανακριτές. Είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης, διαβεβαίωσε η Υπουργός, να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να αποκατασταθεί το όνομα της χώρας μας.
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου συμπλήρωσε σε αυτά που ανέφερε η Υπουργός και ο Γενικός Εισαγγελέας πως κάποια τραπεζικά ιδρύματα έχουν ήδη δεσμεύσει λογαριασμούς ατόμων που διερευνά η Αστυνομία.
Ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς Χάρης Πογιατζής είπε εντός της Επιτροπής, διαψεύδοντας κάποια σημερινά δημοσιεύματα περί παρέμβασης του Γενικού Εισαγγελέα στις έρευνες της Αρχής, πως δεν είναι ο Γενικός που σταματά τις έρευνες αλλά ο ίδιος ο Νόμος. Τόνισε πως δεν ευσταθούν τα δημοσιεύματα για παρέμβαση του κ. Σαββίδη στο έργο της Αρχής.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
🎙️ Επί Θέσεων | Podcast Therapy – Ελένη Φωκά
🎙️ Μαρτυρία ζωής από την Καρπασία
Γεννημένη στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας της Καρπασίας το 1950, σπούδασε Οικιακή Οικονομία σε ελληνικό πανεπιστήμιο και από το 1973 διορίστηκε ως εκπαιδευτικός.
Η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 τη βρήκε στο σπίτι της στο χωριό της. Από εκείνη τη στιγμή έζησε όλη τη φρίκη του πολέμου και της κατοχής.
Παρέμεινε εγκλωβισμένη στην Καρπασία για 23 χρόνια, αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις και τις θηριωδίες των Τούρκων εποίκων, με έναν σκοπό:
να προσφέρει μόρφωση στα λιγοστά εγκλωβισμένα Κυπριόπουλα και να δίνει κουράγιο στους συγχωριανούς της.
Το 1997, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας την ανάγκασε να μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές. Από τότε δεν της επιτράπηκε να επιστρέψει στο σκλαβωμένο χωριό της.
Στις ελεύθερες περιοχές συνέχισε τον αγώνα του «Δεν Ξεχνώ», στεκόμενη δίπλα στις μάνες των αγνοουμένων. Συμμετείχε σε αντικατοχικές εκδηλώσεις και έδωσε διαλέξεις σε σχολεία της Κύπρου και στο εξωτερικό, μιλώντας για την κατοχή και το κυπριακό πρόβλημα.
Σήμερα ζει με τις μνήμες της σε ένα λιτό προσφυγικό σπίτι σε προάστιο της Λευκωσίας.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
🎙️ Επί Θέσεων | Podcast Therapy – Κώστας Γρίβας
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» στα ανοικτά της Πάφου
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση ανάφλεξης – και η διατύπωση αυτή δεν αποτελεί υπερβολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύουν σφοδρά πλήγματα κατά της Τεχεράνης, το Ισραήλ πραγματοποιεί επιθέσεις τόσο στο Ιράν όσο και στον Λίβανο, ενώ η Τεχεράνη απαντά με πυραυλικά και μη επανδρωμένα χτυπήματα σε στόχους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με αμερικανικές πρεσβείες, προξενεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις να θεωρούνται πλέον πιθανοί στόχοι, οι ΗΠΑ προχωρούν στην απομάκρυνση διπλωματικού προσωπικού από διάφορες χώρες της περιοχής. Παρόμοια οδηγία εκδόθηκε και για την Κύπρο, όπου κατέπλευσαν οι ελληνικές φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά», ενώ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί και δύο ζεύγη μαχητικών F-16. Παράλληλα, η Γαλλία ενισχύει την παρουσία της στη Μεγαλόνησο με την αποστολή φρεγάτας και μαχητικών Rafale.
Την ίδια ώρα, ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο έπληξε ξενοδοχείο στο προάστιο Χαζμία, ενώ νέες εκρήξεις καταγράφονται και στην Τεχεράνη. Στην ιρανική πρωτεύουσα πραγματοποιούνται σήμερα τελετές αποχαιρετισμού για τον Αλί Χαμενεΐ. Την προηγούμενη ημέρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ανέδειξε ως νέο ανώτατο ηγέτη της χώρας τον γιο του, Μοτζτάμπα Χοσεϊνί Χαμενεΐ. Υπό τη δική του καθοδήγηση σημειώθηκαν τα πρόσφατα πλήγματα στο αμερικανικό προξενείο στο Ντουμπάι καθώς και σε στρατιωτική βάση στο Κατάρ, τη μεγαλύτερη αμερικανική εγκατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Οι δραματικές αυτές εξελίξεις ενισχύουν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας ενεργειακής και οικονομικής κρίσης. Στις διεθνείς αγορές επικρατεί έντονη αναστάτωση, ενώ το πρωί της Τετάρτης τα χρηματιστήρια της Ασίας καταγράφουν έντονες απώλειες. Σήμα κινδύνου εκπέμπει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τις οικονομικές εξελίξεις.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr
-
Off the Record1 month agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
EKLOGES20265 days agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record1 month agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Behind Politics2 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
Off the Record4 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record3 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ

