ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Για ιστορική μέρα στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου έκανε λόγο ο ΠτΔ
Για μια ιστορική μέρα στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου με την υπογραφή της Συνολικής και Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαιώνοντας ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δει αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση να καρποφορεί, ιδιαίτερα με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά και της οικονομικής ευημερίας στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σήμερα αργά το απόγευμα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Κάιρο, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, μετά το πέρας της συνάντησής τους και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για την Συνολική και Στρατηγική Εταιρική Σχέση ΕΕ-Αιγύπτου.
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι μια μέρα που αφορά την πολιτική δέσμευση για τη συνεργασία ΕΕ-Αιγύπτου.
Υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος δεν είναι μόνο το γεωγραφικά εγγύτερο κράτος μέλος της ΕΕ στην Αίγυπτο και πως Κύπρος και Αίγυπτος μοιράζονται μια βαθιά ιστορική φιλία που στα πρόσφατα χρόνια έχει γίνει μια πραγματικά και σε βάθος στρατηγική συνεργασία που αντανακλά τα γερά θεμέλια της αληθινής φιλίας των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι «η Κύπρος γνωρίζοντας πολύ καλά τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου».
«Σήμερα είμαστε περήφανοι που γινόμαστε μάρτυρες αυτής της εξέλιξης» δήλωσε ο ΠτΔ, τονίζοντας πως η Κοινή Διακήρυξη που υπεγράφη πριν από λίγο σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου.
Σημείωσε ακόμη ότι το ευρύ φάσμα και η στρατηγική φύση των πολλών τομέων που αναφέρονται στη Διακήρυξη αντανακλούν πλήρως τον αναντικατάστατο ρόλο της Αιγύπτου στην νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης.
«Σήμερα κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση του να καταστούμε πιο δυνατοί στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της συνεργασίας μας που δεν έχει όρια και αναμένει την περαιτέρω αξιοποίηση της» ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Σημείωσε επίσης πως Κύπρος, ΕΕ και Αίγυπτος μοιράζονται επίσης ένα κοινό όραμα για μια ειρηνική Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. «Είναι ένα όραμα του οποίου ο Πρόεδρος Σίσι είναι βασικός αρχιτέκτονας σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση και την εφαρμογή του επιδεικνύοντας πραγματική ηγετική ικανότητα» είπε και τόνισε ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση αρκετών κρίσεων, από τη Λιβύη, το Σουδάν, την Παλαιστίνη και την Ερυθρά Θάλασσα.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ασκεί τεράστιες προσπάθειες για να πετύχει κατάπαυση του πυρός, για να αποτρέψει την εξάπλωση της διένεξης, για να πετύχει μια διαρκή ειρήνη και για να παράσχει την πολύ αναγκαία ανθρωπιστική ανακούφιση για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και ευχαρίστησε εκ νέου τον Πρόεδρο Σϊσι για τις άοκνες προσπάθειες της χώρας του προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε σε αυτό το πλαίσιο ότι ο εκτοπισμός των κατοίκων της Γάζας είναι απαράδεκτος και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια γειτονικών χωρών, τονίζοντας πως «όλοι συμφωνούμε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να παράσχουμε περισσότερη βοήθεια στη Γάζα».
Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος από την αρχή του πολέμου εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και για την παροχή συμπληρωματικής επιλογής για τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με την παροχή βοήθειας, ο ΠτΔ ανέφερε ότι την περασμένη βδομάδα, η Κύπρος μαζί με άλλους εταίρους περιλαμβανομένης της ΕΕ, πάντοτε υπό την ηγεσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιούργησε ένα ασφαλή ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τονίσω ότι αυτή η προσπάθεια είναι καθαρά ανθρωπιστικής φύσεως και συμπληρωματική στις ήδη υπάρχουσες διαδρομές και στους υπάρχοντες μηχανισμούς».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δει αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση να καρποφορεί, ιδιαίτερα με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά και της οικονομικής ευημερίας στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής.
Πηγή: Dialogos
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα συνάντηση 3+1 με επίκεντρο την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο
Συνάντηση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) αναμένεται να πραγματοποιηθεί έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή τη φορά σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας. Η συνάντηση θα διεξαχθεί στο περιθώριο της Συνόδου της Σύμπραξης για τη Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια (The Partnership for Transatlantic Energy Cooperation/P-TEC), η οποία θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα στις 6 και 7 Νοεμβρίου, με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η συνάντηση του σχήματος 3+1 έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου, καθώς στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθούν, εκτός από τον οικοδεσπότη Σταύρο Παπασταύρου, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ, καθώς και οι ομόλογοί του από το Ισραήλ, Ελι Κοέν, και την Κυπριακή Δημοκρατία, Γιώργος Παπαναστασίου. Η εκδήλωση θα αποτελέσει, παράλληλα, την πρώτη δημόσια εμφάνιση της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ενώ παρόντες θα είναι και δύο ακόμη εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης — ο υπουργός Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκαμ και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάικ Ρήγας.
Εφόσον τελικά ενεργοποιηθεί το σχήμα σε επίπεδο 3+1 (οι προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως πληροφορείται η «Κ»), Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν πολλά να συζητήσουν με την αμερικανική πλευρά, καθώς όλες προσβλέπουν στην υποστήριξη και την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών για την προώθηση κοινών ενεργειακών έργων.
Είναι γνωστό ότι για τους Αμερικανούς προτεραιότητα αποτελεί ο Κάθετος Διάδρομος προς την Ουκρανία, αλλά και, γενικότερα, η ενίσχυση της διάθεσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αμερικανικής προέλευσης, κάτι που διευκολύνεται από κράτη της περιοχής, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Ένα έργο που συνδέει και τις τρεις χώρες είναι το Great Sea Interconnector (GSI), το ηλεκτρικό καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Το έργο, ωστόσο, έχει «παγώσει» λόγω των διαφορών μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας σχετικά με την κατανομή ευθυνών και κόστους, αλλά και εξαιτίας της σταθερής αντίδρασης της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να παρεμβαίνει στο συγκεκριμένο πεδίο.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ φαίνεται να επιδιώκουν την υποστήριξη σειράς ενεργειακών έργων στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο τη διεύρυνση του αποτυπώματος των αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών. Αναμένεται, λοιπόν, με ενδιαφέρον να φανεί κατά πόσο οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να εκφράσουν τη βούληση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για ειλικρινείς συζητήσεις και ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.
Επιπλέον, οι τρεις χώρες αποτελούν σταθερούς υποστηρικτές του Διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC), ενός φιλόδοξου σχεδίου που προωθείται από τις ΗΠΑ και συνδέει την Ασία με την Ευρώπη μέσω της Μέσης Ανατολής. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να αποτελέσει, εκτός απροόπτου, κεντρικό θέμα των συζητήσεων μεταξύ των τεσσάρων υπουργών Ενέργειας. Ο IMEC διαθέτει έντονη γεωπολιτική διάσταση, καθώς θεωρείται αντίβαρο στη διείσδυση της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή, και επομένως έχει σημαντικό στρατηγικό χαρακτήρα για την Ουάσιγκτον.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, επισκέφθηκε την Ινδία, όπου είχε ιδιαίτερα εποικοδομητικές συνομιλίες με τον ομόλογό του, Δρα Σ. Τζαϊσανκάρ, για την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Νέου Δελχί, Λευκωσίας και Αθήνας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ επιδιώκουν εδώ και μήνες την αναζωογόνηση του σχήματος 3+1 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ωστόσο η Ουάσιγκτον δείχνει προτίμηση σε τεχνοκρατικά σχήματα, όπως αυτό της ενέργειας, τα οποία εστιάζουν στην οικονομική συνεργασία και δεν εκπέμπουν έντονα πολιτικά μηνύματα για την περιοχή. Παράλληλα, η Αθήνα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουάσιγκτον για τον επόμενο γύρο στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής.
IBNA
Fidan: Η Άγκυρα διαμορφώνει τη νέα γεωπολιτική της στρατηγική από τη Γάζα έως την Ευρώπη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan, παρουσίασε το αποτύπωμα της τουρκικής διπλωματίας σε τρία κομβικά μέτωπα — Γάζα, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ — τονίζοντας πως ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας είναι να παραμείνει καθοριστικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή και στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας.
Μετά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Εσθονό ομόλογό του, Margus Tsahkna, ο Fidan υπογράμμισε ότι η Τουρκία «δεν θα αφήσει ούτε ένα δευτερόλεπτο κενό» στις προσπάθειες για διατήρηση της εκεχειρίας στη Γάζα και προώθηση ενός βιώσιμου πλαισίου ειρήνης. Όπως ανέφερε, ο Benjamin Netanyahu «αναζητά προσχήματα» για παραβίαση της εκεχειρίας, τονίζοντας πως η τήρησή της αποτελεί προϋπόθεση για «διαρκή ειρήνη» και περιφερειακή σταθερότητα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πολυμερή διάσκεψη στις 3 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας, Ινδονησίας, Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ, Ιορδανίας, Πακιστάν και Αιγύπτου. Η πρωτοβουλία, όπως είπε, αποτελεί συνέχεια των επαφών που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη μεταξύ αρχηγών κρατών και του Donald Trump, δημιουργώντας «βάση» για ένα ιστορικό σχέδιο ειρήνης στη Γάζα. Παράλληλα, κατήγγειλε πως το Ισραήλ εξακολουθεί να παρεμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Fidan γνωστοποίησε ότι συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει οριστεί ο πρέσβης Mehmet Güllüoğlu, με τη στήριξη της AFAD και της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη δεύτερη φάση του σχεδίου, που αφορά τη συγκρότηση Διεθνούς Δύναμης Σταθερότητας, με στόχο πιθανή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στο ευρωπαϊκό πεδίο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Friedrich Merz «μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις» στις σχέσεις Τουρκίας–ΕΕ, επισημαίνοντας την επαναβεβαίωση της βούλησης τόσο του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan όσο και του Merz υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Ο Fidan τόνισε ότι ο στρατηγικός στόχος παραμένει η ένταξη στην ΕΕ, ζητώντας επανεκκίνηση των διαλόγων υψηλού επιπέδου, πρόοδο στην απελευθέρωση θεωρήσεων και επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης.
Παράλληλα, πρότεινε κοινή συζήτηση μεταξύ Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΕΕ και Νορβηγίας για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ. Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία η Τουρκία να έχει ουσιαστικό ρόλο στον μηχανισμό SAFE (European Security Action Program), χαρακτηρίζοντάς την κρίσιμο παράγοντα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις.
Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, σημείωσε πως η Τουρκία παραμένει ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της στην ανατολική πτέρυγα και προανήγγειλε ότι το 2026 θα αναλάβει αποστολή στο πρόγραμμα Baltic Air Policing. Παράλληλα, υπενθύμισε την αναβάθμιση της τουρκικής συμμετοχής σε πρωτοβουλίες διασυνδεσιμότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε σχέση με τη Συρία, ο Fidan ζήτησε πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της 10ης Μαρτίου, με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της χώρας, κάνοντας λόγο για στοχευμένα έργα στους τομείς των μεταφορών, της υγείας και της ενέργειας. Τέλος, για τον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας, επανέλαβε τη σταθερή θέση της Άγκυρας υπέρ μιας «δίκαιης και βιώσιμης» διπλωματικής λύσης.
ΠΗΓΗ: IBNA
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιπαράθεση ΔΗΣΥ – ΕΛΑΜ για την “πατρότητα” της πρότασης περί απελάσεων
Τα πρόσφατα περιστατικά βίας στο Πλατύ Αγλαντζιάς, τα οποία οδήγησαν στην κατάθεση πρότασης νόμου από τον Νίκο Τορναρίτη για την απέλαση αλλοδαπών που διαπράττουν ποινικά αδικήματα, άνοιξαν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ σχετικά με το ποιος είχε πρώτος την πρωτοβουλία στο συγκεκριμένο θέμα.
Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ κατηγορεί τον ΔΗΣΥ και τον κ. Τορναρίτη ότι «με επικοινωνιακά τεχνάσματα επιχειρούν να μας πείσουν πως μόλις τώρα αντιλήφθηκαν το πρόβλημα», υποστηρίζοντας ότι «καταθέτουν πρόταση νόμου για ένα ζήτημα που το ΕΛΑΜ είχε ήδη θέσει από το 2020». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόταση του ΕΛΑΜ είχε συζητηθεί πρόσφατα στην Επιτροπή Εσωτερικών, ενώ η φιλοσοφία της «υιοθετήθηκε από τους αρμόδιους φορείς». Το κόμμα διερωτάται, «έπρεπε να ζήσουμε τα τελευταία περιστατικά σε Αγλαντζιά, Λεμεσό, Πάφο και οδό Λήδρας για να έρθουν να αντιγράψουν την πρότασή μας και να τη παρουσιάζουν ως δική τους;».
Το ΕΛΑΜ καλεί τον ΔΗΣΥ «να ανοίξει τα συρτάρια του και να μελετήσει την πρότασή μας, την οποία είχαμε καταθέσει όταν οι ίδιοι κυβερνούσαν». Παράλληλα, τονίζει ότι παραμένει «ανοιχτό σε οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να επιφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις». Κλείνοντας, το κόμμα σχολιάζει σκωπτικά πως «μέχρι πρόσφατα μας αποκαλούσαν ακραίους επειδή τολμήσαμε να προτείνουμε λύσεις για το μεταναστευτικό. Δεν βρέχει».
Η απάντηση του ΔΗΣΥ και το “ανεφάρμοστο πυροτέχνημα”
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός απάντησε άμεσα, απορρίπτοντας «πλήρως την προσπάθεια του ΕΛΑΜ να εμφανίσει τη δική του πρόταση ως ταυτόσημη με τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ».
Όπως επισημαίνει, «η πρόταση του ΕΛΑΜ δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας. Ήταν ένα ανεφάρμοστο πυροτέχνημα χωρίς νομική βάση και χωρίς πρόνοιες για εφαρμογή, που απορρίφθηκε από τις αρμόδιες αρχές κατά τη συζήτησή της στη Βουλή».
Ο ΔΗΣΥ υπογραμμίζει ότι η δική του πρόταση «είναι πλήρως τεκμηριωμένη και απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», καθώς «εισάγει τη δικαστική απέλαση ως ποινή μετά από τελεσίδικη καταδίκη για σοβαρά αδικήματα, διασφαλίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιλαμβάνει ρητές εγγυήσεις για τις ευάλωτες ομάδες».
«Η κοινωνία δεν χρειάζεται επικοινωνιακές κινήσεις ή προτάσεις χωρίς ουσία», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, «αλλά ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις».
-
#exAformis5 days ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
#exAformis5 days ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή5 days agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20265 days agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis5 days agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ5 days agoΛευκωσία – Παρίσι σε τροχιά στρατηγικής συμμαχίας: Σύντομα στην Κύπρο ο Μακρόν
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ5 days agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ

