Connect with us

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί η Ευρώπη προσπαθεί να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις Τραμπ-Πούτιν

Avatar photo

Published

on

 

Διστακτικά, αν όχι απορριπτικά, αντέδρασαν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο απερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς στην τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πουτιν. «Συμφωνούμε και οι δύο ότι η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί σε εμάς, ότι η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη και ότι δεν θα την απογοητεύσουμε», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο  με τον Εμανουέλ Μακρόν. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον ουκρανικό στρατό στον πόλεμο αντίστασης ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τόσο ο Μακρόν, όσο και ο Σολτς, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, θεωρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Ταυτόχρονα, στις κατ` ιδίαν συζητήσεις θεωρούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ «έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, ασκώντας μεγάλη πίεση στο Κίεβο και ελάχιστη στη Μόσχα», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

«Βρώμικη συμφωνία »

Οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον έχουν επιδεινωθεί πάντως πολύ από τα μέσα Φεβρουαρίου, που η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάγια Κάλας χαρακτήρισε το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ «βρώμικη συμφωνία». Χωρίς να συνειδητοποιεί ή πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας ότι δεν μιλά εκ μέρους της κυβέρνησης του Ταλίν, αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν ο Τραμπ παλαιότερα θεωρούσε τους Ευρωπαίους άσχετους, τώρα, εκτός από το ότι μισεί τις Βρυξέλλες, θα πειστεί ότι η ΕΕ αποτελεί απλά ένα … πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση «η ΕΕ είναι το μεγάλο ερωτηματικό, επειδή έχει λάβει μια θέση πεισματικά αντίθετη με τις διαπραγματεύσεις Τραμπ-Πούτιν, ενώ την ίδια ώρα οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Η Ευρώπη δεν θέλει να δεχτεί ότι στους πολέμους οι όροι τίθενται από τους νικητές και όχι από τους νικημένους».

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, «δεν αποκλείεται μάλιστα την άνοιξη και το καλοκαίρι να δούμε μεγάλες Ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις σε όλο το μήκος του μετώπου. Είναι δύσκολο για τον Πούτιν να θέλει να σταματήσουν οι δυνάμεις του εκεί που βρίσκονται σήμερα, καθώς θα έλειπε ένα σημαντικό μέρος των  ουκρανικών εδαφών, που κατοικούνται

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα συμφωνήσουν να σταματήσουν να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και αναγκαστεί να το κάνει μόνη η Ευρώπη, το ρήγμα με τις Βρυξέλλες θα μεγαλώσει.

Το ίδιο ισχύει και για τον συνασπισμό των λεγόμενων «προθύμων» που προσπαθεί να συγκεντρώσει ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Μια πρωτοβουλία, αντίθετη με τις διαπραγματεύσεις Τραμπ-Πούτιν, η οποία θεωρείται μάλιστα από τη Μόσχα ως «επίθεση στην ασφάλεια της Ρωσίας».

«Σνίτσελ»…Κιέβου

Στους πολέμους πάντως, δυστυχώς, οι όροι της ειρήνης τίθενται από τους νικητές και όχι από τους νικημένους. Και είναι σαφές ότι είτε μας αρέσει είτε όχι, οι Ρώσοι κρατούν σήμερα όλα τα χαρτιά στα πεδία της μάχης, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Τραμπ. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνεται να θέλουν να το αποδεχτούν, γιατί  παραμένουν προσκολλημένοι στην ιδέα της νίκης επί της Ρωσίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας στη διαδικτυακή πλατφόρμα Χ την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Πούτιν, υποστήριξε μάλιστα πώς υπάρχουν μόνο δύο συνομιλητές. «Υπάρχουν μόνο Ρωσία και Αμερική στην τραπεζαρία», έγραψε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Το κυρίως πιάτο είναι ένα σνίτσελ σε στιλ Κιέβου. Απολαύστε το!»

Ο Ράινερ Σβαμπ, ταξίαρχος εν αποστρατεία και επί χρόνια στρατιωτικός ακόλουθος στη γερμανική πρεσβεία στη Μόσχα, τονίζει ότι «η Ρωσία βελτίωσε αργά αλλά σταθερά τη θέση της στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες και παρά τη βοήθεια της Δύσης στο Κίεβο. Μετά από αυτές τις στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσίας, κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει περίπτωση επανακατάκτησης από το Κίεβο των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία. Αυτό φαίνεται εντελώς μη ρεαλιστικό. Δεν υπάρχει επίσης κανένα σημάδι βελτίωσης της διαπραγματευτικής θέσης της Ουκρανίας, όπως προπαγανδίζεται επανειλημμένα από τη Δύση. Στην καλύτερη περίπτωση, πρόκειται για την αποτροπή της επιδείνωσης των διαπραγματευτικών θέσεων. Αυτό, με τη σειρά του, φέρνει τον Πούτιν σε σχετικά καλή θέση για διαπραγματεύσεις».

Και ο ρόλος της Ευρώπης;

«Εμείς οι Ευρωπαίοι, λέει ο Σβαμπ. ανεξάρτητα από το πώς αξιολογούμε τον Πρόεδρο Τραμπ και τον Πούτιν, θα πρέπει να δούμε την τρέχουσα κατάσταση ως μια ευκαιρία να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας του μέλλοντος…Δεν συμμερίζομαι την ανησυχία ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Απλά επειδή η Μόσχα είχε έναν παρανοϊκό φόβο ότι το ΝΑΤΟ πλησίαζε όλο και πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα. Η μόνη πραγματική αδυναμία που βλέπει η Ρωσία στο ΝΑΤΟ είναι η προφανώς, όχι πάντα, διατήρηση της ενότητας της Συμμαχίας».

 

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση Guardian: Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα στο Ιράν – Από ελεγχόμενη διαδοχή έως εμφύλια σύγκρουση και το χάος

Avatar photo

Published

on

Η στρατιωτική επίθεση των Ηνωμένες Πολιτείες και του Ισραήλ κατά του Ιράν εγκαινιάζει μια νέα, ιδιαίτερα αβέβαιη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το πλήγμα στόχευσε κομβικούς πυλώνες ισχύος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα, καθώς και το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), επαναφέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο βαθιών πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο αλλαγής καθεστώτος στο Ιράν έχει ενταθεί, με την αμερικανική πλευρά να παρουσιάζει τις εξελίξεις ως μια πιθανή ευκαιρία για τον ιρανικό λαό να αμφισβητήσει την εξουσία της θεοκρατικής ηγεσίας που κυβερνά τη χώρα εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Τα 4 σενάρια για το μέλλον του Ιράν

Τα σενάρια αυτά δεν κατατάσσονται με βάση την πιθανότητα να συμβούν, αλλά με βάση το επίπεδο σταθερότητας που θα μπορούσαν να επιφέρουν.

1. Μια γρήγορη πολιτική μετάβαση

Το πρώτο σενάριο θεωρείται το πιο επιθυμητό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις και το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης θα εγκατέλειπαν την αντίσταση, ενώ οι διάφορες αντιπολιτευτικές ομάδες θα συμφωνούσαν στη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση αυτή θα μπορούσε να σχηματιστεί υπό την ηγεσία του εξόριστου πρώην πρίγκιπα Ρεζά Παχλαβί, γιου του τελευταίου σάχη του Ιράν. Στο πλαίσιο της μετάβασης θα προετοιμάζονταν εκλογές, ενώ το νέο καθεστώς θα παρέδιδε στις ΗΠΑ το εναπομείναν πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των φυγοκεντρικών μηχανών και των αποθεμάτων υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου.

Παράλληλα θα εγκατέλειπε τα προγράμματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και θα άνοιγε την ενεργειακή αγορά του Ιράν σε αμερικανικές εταιρείες.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το πιο «ειρηνικό» σενάριο, οι αναλυτές το θεωρούν το λιγότερο πιθανό, καθώς η ιστορία δείχνει ότι η κατάρρευση αυταρχικών καθεστώτων σπάνια οδηγεί άμεσα σε δημοκρατική μετάβαση.

2. Το «μοντέλο Μαδούρο»

Ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι το καθεστώς θα παραμείνει στην εξουσία, αλλά με αλλαγή ηγεσίας και σημαντικές παραχωρήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως στη Βενεζουέλα. Ένας νέος ηγέτης, ενδεχομένως πιο μετριοπαθής, θα μπορούσε να αντικαταστήσει την υπάρχουσα ηγεσία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την ανάλυση, το Ιράν θα μπορούσε να συμφωνήσει στην εγκατάλειψη του πυρηνικού του προγράμματος και στην επιβολή αυστηρών περιορισμών στους πυραύλους του, ενώ θα παραχωρούσε σημαντικές ενεργειακές συμβάσεις σε αμερικανικές εταιρείες.

Σε αντάλλαγμα, το καθεστώς θα διατηρούσε την εξουσία του στο εσωτερικό της χώρας και θα συνέχιζε να ελέγχει την πολιτική κατάσταση.

3. Το καθεστώς αντέχει τις πιέσεις

Σύμφωνα με ένα τρίτο σενάριο, το υπάρχον καθεστώς θα μπορούσε να αντέξει τη στρατιωτική πίεση και να διατηρηθεί στην εξουσία. Οι επιζώντες της ηγεσίας θα συνέχιζαν να εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ ένας νέος σκληροπυρηνικός θρησκευτικός ηγέτης θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία.

Στο πιο δυσμενές ενδεχόμενο αυτού του σεναρίου, το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας θα μπορούσε να μεταφερθεί ακόμη βαθύτερα σε υπόγειες εγκαταστάσεις και να επιταχυνθεί η προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων ως μέσο αποτροπής.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, το Ιράν θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα απομονωμένο και στρατιωτικοποιημένο κράτος.

4. Εμφύλιος πόλεμος και γενικευμένο χάος

Το τέταρτο και πιο επικίνδυνο σενάριο αφορά την πλήρη αποσταθεροποίηση της χώρας.

Παρατεταμένοι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν σοβαρά το καθεστώς, οδηγώντας σε αποσκιρτήσεις μέσα στις δυνάμεις ασφαλείας και σε μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Παράλληλα, εθνοτικές και αποσχιστικές ομάδες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το κενό εξουσίας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται μειονότητες όπως οι Κούρδοι και οι Μπαλούτσι. Η αστάθεια θα μπορούσε να επεκταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα διεκδικούσαν την εξουσία.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ακόμη και τα αποθέματα υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο σύγκρουσης μεταξύ αντιμαχόμενων ομάδων.

protothema.gr

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» σπεύδει στη Μεσόγειο

Avatar photo

Published

on

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε σημερινό του διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ να πλεύσει προς την Μεσόγειο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα από το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, καθώς και από τις εντάσεις στο κανάλι του Σουέζ και στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για την οικοδόμηση μιας συμμαχίας που θα έχει τα κατάλληλα στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει τις θαλάσσιες μεταφορές που είναι σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία.

Εκ παραλλήλου δήλωσε ότι θα παρασχεθούν πρόσθετα μέσα αεράμυνας στην Κύπρο και ότι θα κατευθυνθεί εκεί η γαλλική φρεγάτα Λαγκεντόκ, η οποία αναμένεται να φθάσει σε λίγες ώρες. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Κύπρος είναι μία σύμμαχος χώρα με την οποία η Γαλλία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνίες και ότι σε συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες, αρχής γενομένης με την Ελλάδα, θα εργαστεί για την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Γάλλος πρόεδρος δικαιολόγησε, ως ένα βαθμό, την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν εκφράζοντας ταυτόχρονα την λύπη του για το γεγονός ότι οι στρατιωτικές ενέργειες έγιναν «εκτός διεθνούς Δικαίου». Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν την ταχύτερη δυνατή παύση των στρατιωτικών χτυπημάτων, σημειώνοντας πως η επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης στην περιοχή δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε επίσης ότι ο λαός του Ιράν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του, τονίζοντας ωστόσο ότι την βασική ευθύνη για την σημερινή κατάσταση την φέρει το καθεστώς του Ιράν το οποίο ανέπτυξε ένα επικίνδυνο πυρηνικό πρόγραμμα και χρηματοδότησε την τρομοκρατία στις γειτονικές χώρες. Επισήμανε επίσης ότι τον Ιανουάριο, το καθεστώς του Ιράν έδωσε για ακόμα μια φορά εντολή για βίαιη καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στον Λίβανο, ο Μακρόν είπε ότι η Χεζμπολάχ έκανε το μεγάλο λάθος να χτυπήσει το Ισραήλ και να θέσει τους Λιβανέζους σε κίνδυνο, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου και να σεβαστεί την εδαφική του ακεραιότητα, διότι αλλιώς θα πρόκειται για επικίνδυνη κλιμάκωση και ένα στρατηγικό λάθος. Ο πρόεδρος Μακρόν είπε επίσης ότι η Γαλλία θα πράξει τα δέοντα για τον επαναπατρισμό των πολιτών της που βρίσκονται στην Μέση Ανατολή, ο αριθμός των οποίων είναι περίπου 400.000 και κατέληξε λέγοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα «μεγάλη αστάθεια», αλλά η Γαλλία «παραμένει μία δύναμη που προστατεύει τους πολίτες της, μία δύναμη αξιοπιστίας, ειρήνης και αποφασιστικότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στάρμερ: Η Βρετανία στέλνει αντιτορπιλικό και ελικόπτερα στην Κύπρο

Avatar photo

Published

on

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλήρως δεσμευμένο στην ασφάλεια της Κύπρου και του βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού που εδρεύει εκεί», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ με ανάρτηση στο Χ.

«Συνεχίζουμε τις αμυντικές μας επιχειρήσεις και μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο της Κύπρου (Νίκο Χριστοδουλίδη) για να τον ενημερώσω ότι αποστέλλουμε ελικόπτερα με δυνατότητες αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone), ενώ το (πολεμικό πλοίο) HMS Dragon πρόκειται να αναπτυχθεί στην περιοχή. Θα ενεργούμε πάντοτε προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου και των συμμάχων μας», τόνισε, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν από νωρίς σήμερα το πρωί για την αποστολή στρατιωτικών μέσων στην Κύπρο ώστε να ενισχυθεί η άμυνα των Βρετανικών Βάσεων που βρίσκονται στο νησί.

Ο Στάρμερ δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία στέλνει στην Κύπρο ελικόπτερα με δυνατότητες αναχαίτισης drones.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Στάρμερ ρωτήθηκε, «τι θα κάνουμε ως εγγυήτές» αφού Ιρανός Στρατηγός απείλησε την Κύπρο.

 

Βίντεο από το αντορπιλικό HMS Dragon:

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia