Η κυβέρνηση διαχειρίζεται διπλωματικά το θέμα ενός ξενοδοχείου στη Βαρώσια που, όπως υποστηρίζεται, ανήκει στον Βασιλιά Κάρολο του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης την Τρίτη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ στην Κύπρο, με ερωτήματα που αφορούν τη Βαρώσια να εγείρονται μετά από αναφορές στη βρετανική εφημερίδα Daily Express ότι ένα ξενοδοχείο στην περιοχή ανήκε στη βασιλική οικογένεια της χώρας.

«Παρακολουθούμε όλες τις αναφορές και έχουμε δει παρόμοιες αναφορές πολλές φορές στο παρελθόν. Η διπλωματική μας αποστολή, η Ανώτατη Αποστολή μας στο Λονδίνο, ερευνά το θέμα», δήλωσε ο Χριστοδουλίδης.

«Να είστε βέβαιοι, γίνονται όλα όσα χρειάζεται να γίνουν μέσω διπλωματικών καναλιών».

Το ξενοδοχείο που αναφέρεται είναι το Golden Sands, το οποίο βρίσκεται σε κεντρική θέση στη Βαρώσια. Το Daily Express υποστήριζε ότι ήταν το «πρώτο ξενοδοχείο με επτά αστέρια στον κόσμο», αν και αυτή η διακήρυξη διαφωνείται.

Επίσης είπε ότι η βρετανική βασιλική οικογένεια είχε προηγουμένως αρνηθεί την ιδιοκτησία του ξενοδοχείου.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με την υποτιθέμενη ιδιοκτησία του Βασιλιά Κάρολου ενός ξενοδοχείου στη Βαρώσια είναι το τελευταίο επεισόδιο στον συνεχιζόμενο αγώνα για την προγραμματισμένη επαναφορά της περιοχής.

Συνοδεύονταν από σχόλια του Μουχάμετ Γιασαράτα, διευθυντή της τουριστικής εταιρείας Cyprus Paradise, ο οποίος δήλωσε ότι σχεδιάζει να μετατρέψει τη Βαρώσια στο «Λας Βέγκας της Μεσογείου».

Η πρόταση από ένα συνδυασμό δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο καθώς και ορισμένων από τους πιο επιτυχημένους ξενοδόχους του κόσμου έχει ταυτίσει την παραθαλάσσια πόλη της Βαρώσιας ως την καλύτερη τοποθεσία για αυτό το νέο δισεκα

τομμυριούχο έργο.

Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, θα αποκατασταθεί στη θέση της ως μία από τις κορυφαίες τουριστικές προορισμούς του κόσμου. Είναι προγραμματισμένες δεκάδες καζίνο, πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα, καταστήματα και εστιατόρια υψηλής κουζίνας.

Προηγουμένως, ένας ανώνυμος τουρκικός επιχειρηματίας είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να διενεργήσει διαγωνισμό για την ανακατασκευή και την ενίσχυση δομικά μιας σειράς ξενοδοχείων που είχε αγοράσει στη Βαρώσια, αν και ο διαγωνισμός δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Πριν από δύο χρόνια, αναφορές υποδείκνυαν ότι θα κατασκευαζόταν μια μαρίνα στη Βαρώσια, αλλά αυτό επίσης δεν συνέβη.

Η Βαρώσια είχε απαγορευτεί στο κοινό για 46 χρόνια μετά το 1974, πριν από την ανακοίνωση ορισμένων περιοχών τον Οκτώβριο του 2020.

Η κίνηση ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών για την τουρκοκυπριακή ηγεσία εκείνης της χρονιάς από τον τότε “πρωθυπουργό” και υποψήφιο για την ηγεσία Ερσίν Τατάρ κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέσα σε λίγες ημέρες, ο Τατάρ άνοιξε διάπλους υπό μια φράχτη και οδήγησε εκατοντάδες επισκέπτες στη Βαρώσια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια. Εξελέγη ως ηγέτης των Τούρκων Κυπρίων εννέα ημέρες αργότερα.

Πηγή: CyprusMail

Δημήτρης Νικολάου