Η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την υπογραφή μεγάλης εξοπλιστικής συμφωνίας με ευρωπαϊκούς αμυντικούς κολοσσούς, για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal (21 Ιουλίου 2025). Πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις εκτιμούν ότι η Άγκυρα είναι πιθανό να οριστικοποιήσει τη συμφωνία εντός της εβδομάδας. Η συνολική αξία της σύμβασης ανέρχεται σε περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παραμένει υπό συζήτηση τόσο ο τελικός αριθμός όσο και η διαμόρφωση των αεροσκαφών.
Τα Eurofighter Typhoon αποτελούν προϊόν κοινοπραξίας τριών κορυφαίων εταιρειών του ευρωπαϊκού αμυντικού κλάδου: της BAE Systems, της Airbus και της Leonardo. Αν και στο παρελθόν οι παραγγελίες του τύπου είχαν περιοριστεί, κυρίως λόγω της κυριαρχίας των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 αλλά και των γαλλικών Rafale, η κοινοπραξία στρέφεται πλέον σε αγορές που δεν έχουν πρόσβαση στα F-35.
Οι εναλλακτικές λύσεις που αναζητά η Τουρκία
Η Τουρκία, μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400, αναζητά εναλλακτικές επιλογές για την αναβάθμιση της Πολεμικής της Αεροπορίας. Παράλληλα, επιχειρεί στρατηγική διείσδυση στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία – κάτι που ήδη ξεκίνησε με την εξαγορά της ιταλικής Piaggio Aerospace.
Ένα σημαντικό εμπόδιο που έπρεπε να αρθεί ήταν η στάση της Γερμανίας, καθώς για την εξαγωγή των Eurofighter απαιτείται ομοφωνία όλων των κρατών της κοινοπραξίας. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση υπό τον Φρίντριχ Μερτς φαίνεται να εμφανίζει μεγαλύτερη προθυμία για συνεργασία.
Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και, σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, είναι πιθανό να καταλήξουν σε προκαταρκτική συμφωνία που θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη (22–27 Ιουλίου 2025).
Επιπλέον, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας φέρεται να σχεδιάζει την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία, η οποία θα προβλέπει τεχνικούς ελέγχους και δοκιμές των αεροσκαφών μέχρι το τέλος του 2025.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αναζωογόνηση των εξαγωγών του Eurofighter, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες παραγγελίες από χώρες όπως το Κατάρ και η Αυστρία.
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή προκαλεί και αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνδικαλιστικές ενώσεις εργαζομένων στον αμυντικό τομέα επέκριναν την κυβέρνηση Στάρμερ για την απόφασή της να συνεχίσει τις αγορές αμερικανικών F-35 εις βάρος του εγχώριου προϊόντος, τονίζοντας τις αρνητικές συνέπειες για τη βρετανική αμυντική βιομηχανία.
Be the first to write a comment.