Connect with us

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αρκτική στην Εποχή του Τραμπ και της Κλιματικής Αλλαγής: Ευκαιρίες και Προκλήσεις για τους Έλληνες Εφοπλιστές

Avatar photo

Published

on

Η Αρκτική, μια περιοχή που για χρόνια συνδέθηκε με το απέραντο ψύχος και τις πολικές αρκούδες, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η κλιματική αλλαγή και η συνεπαγόμενη τήξη των πάγων έχουν αναδείξει την περιοχή σε στρατηγικό και οικονομικό κόμβο, προσελκύοντας τις ισχυρότερες παγκόσμιες δυνάμεις. Ο Mads Qvist Frederiksen, εκτελεστικός διευθυντής του Arctic Economic Council, μιλά για τη γεωπολιτική σημασία της Αρκτικής, τις επενδυτικές προοπτικές και το ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Η αυξημένη εστίαση των μεγάλων δυνάμεων στην Αρκτική δεν είναι τυχαία. Όπως εξηγεί ο κ. Frederiksen, η περιοχή αποτελεί το πεδίο όπου η Ρωσία διατηρεί ξεκάθαρη υπεροχή: το 50% της Αρκτικής ανήκει στη ρωσική επικράτεια, ενώ το 75% της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή συνδέεται με τη Ρωσία. Επιπλέον, η Μόσχα διαθέτει περισσότερα παγοθραυστικά από τις ΗΠΑ, γεγονός που ενισχύει τον έλεγχό της στις εμπορικές διαδρομές.

Η Ουάσιγκτον, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, έχει στραμμένο το βλέμμα της σε τρεις στρατηγικές χώρες: τον Καναδά, τη Γροιλανδία και την Ουκρανία. Ο κοινός παρονομαστής; Οι κρίσιμες πρώτες ύλες και οι εξορυκτικές δυνατότητες. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία είναι δεδομένη, ενώ οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις εξορυκτικές επενδύσεις τους στο νησί, χωρίς να χρειάζεται να το προσαρτήσουν.

Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει αναπτύξει τον λεγόμενο Polar Silk Road, ωστόσο οι επενδύσεις της στην περιοχή είναι περιορισμένες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Η οικονομία της Αρκτικής στηρίζεται κυρίως σε τρεις τομείς:

  1. Αλιεία: Το 95% των εξαγωγών της Γροιλανδίας και ένα σημαντικό ποσοστό των εξαγωγών της Νορβηγίας προέρχονται από την αλιευτική βιομηχανία. Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για αυτά τα προϊόντα.
  2. Ενέργεια: Η Αρκτική διαθέτει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ιδίως στη Ρωσία και την Αλάσκα. Στην Ισλανδία, ωστόσο, κυριαρχεί η γεωθερμική ενέργεια.
  3. Εξορυκτική βιομηχανία: Παρότι η Κίνα έχει πραγματοποιήσει κάποιες επενδύσεις, οι μεγάλες ευκαιρίες εξακολουθούν να είναι ανοιχτές για εταιρείες που ενδιαφέρονται για κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως χαλκός, νικέλιο και ουράνιο.

Με την τήξη των πάγων, νέες θαλάσσιες διαδρομές αρχίζουν να διαμορφώνονται, προσφέροντας εναλλακτικές στο Σουέζ και τον Παναμά. Οι τρεις κύριες διαδρομές είναι:

  • Βορειοδυτικό Πέρασμα (πάνω από τον Καναδά): Παραμένει αβέβαιο εάν θα γίνει πλήρως πλωτό στο άμεσο μέλλον.
  • Βορειοανατολικό Πέρασμα (κατά μήκος των ρωσικών ακτών): Προς το παρόν χρησιμοποιείται κυρίως από ρωσικά και κινεζικά πλοία.
  • Transpolar Route: Πιθανό να καταστεί πλωτό μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια, απαιτεί όμως τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές.

Για να αξιοποιηθούν οι διαδρομές αυτές, απαιτούνται επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. δολάρια τα επόμενα 15 χρόνια. Η βιωσιμότητα αποτελεί κεντρικό ζητούμενο, καθώς η περιοχή φιλοξενεί μόλις 4 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων το 10% είναι ιθαγενείς. Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συνδυαστεί με περιβαλλοντική προστασία, ιδιαίτερα στον τομέα της αλιείας, της ενέργειας και της εξόρυξης.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αρκτικής είναι η προσέλκυση και διατήρηση εργατικού δυναμικού. Στο παρελθόν, το αφήγημα επικεντρωνόταν στην αγάπη για τη φύση και τα χειμερινά σπορ. Σήμερα, οι ευκαιρίες εργασίας εστιάζουν στην πράσινη μετάβαση και τις εξορυκτικές δραστηριότητες. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ήδη επενδύουν σε άμυνα και εξόρυξη στη Φινλανδία και τη Σουηδία, αυξάνοντας τη ζήτηση για εργατικό δυναμικό.

Ο κ. Frederiksen στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους Έλληνες εφοπλιστές: η Αρκτική αποτελεί έναν νέο εμπορικό και επενδυτικό ορίζοντα. Η ελληνική ναυτιλία, ως παγκόσμια δύναμη, έχει ήδη παρουσία στην περιοχή και μπορεί να επωφεληθεί από τις αναδυόμενες ναυτιλιακές διαδρομές και τις επενδύσεις στις θαλάσσιες υποδομές.

«Η Ελλάδα πάντα είχε σχέση με την Αρκτική μέσω των ναυτιλιακών της εταιρειών. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε περισσότερο με τους Έλληνες. Η ναυτιλία είναι στο DNA της Ελλάδας και της Αρκτικής. Αν συνδυάσουμε την εμπειρία από τον νότο και τον βορρά, θα δημιουργηθεί κάτι μαγικό», επισημαίνει.

Το μέλλον της Αρκτικής είναι αβέβαιο αλλά γεμάτο προκλήσεις και ευκαιρίες. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αλλάξει το τοπίο, καθιστώντας την περιοχή πιο προσβάσιμη. Η αύξηση των επενδύσεων, οι νέες ναυτιλιακές διαδρομές και η ανάγκη για φυσικούς πόρους καθιστούν την Αρκτική έναν ανερχόμενο οικονομικό και γεωπολιτικό πυλώνα. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η ελληνική ναυτιλία έχει τη δυνατότητα να παίξει καθοριστικό ρόλο, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του εμπορικού μέλλοντος της περιοχής.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ Κύπρου: «Απαράδεκτες» οι ενέργειες του Μπεν-Γκβιρ

Avatar photo

Published

on

Η Λευκωσία τοποθετήθηκε με σαφήνεια απέναντι στον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταδικάζει ως «απαράδεκτες» τις ενέργειές του απέναντι στους ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε και στο οποίο ο Μπεν-Γκβιρ εμφανίζεται να χλευάζει ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα, οι οποίοι συνελήφθησαν εν πλω και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ασντόντ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι πράξεις που επέδειξε ο Υπουργός Μπεν Γκβιρ απέναντι στους συμμετέχοντες στον στολίσκο είναι εντελώς απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τους δημοκρατικούς κανόνες και τις θεμελιώδεις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι «παρότι καταγράφονται οι δηλώσεις μελών της ισραηλινής κυβέρνησης που αποστασιοποιούνται από αυτή την ασεβή συμπεριφορά, απαιτείται η άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων».

Τονίζεται επίσης ότι «μια τέτοια καταδικαστέα συμπεριφορά δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή και θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη λογοδοσία».

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φον ντερ Λάιεν και Ερντογάν συζήτησαν Κυπριακό και σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

Avatar photo

Published

on

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το Κυπριακό.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι στη συνομιλία τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, σημειώνοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να στηρίξει τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη σε όλα τα στάδια». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «υπογραμμίσαμε τη σημασία των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τη συνομιλία της με τον κ. Ερντογάν ως «πολύ καλή», περιγράφοντας την Τουρκία ως «βασικό εταίρο σε μια περιοχή που βρίσκεται σε αναταραχή».

Όπως ανέφερε η ίδια, τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας «συμπίπτουν», με στόχο να παραμείνουν ανοιχτές οι εμπορικές οδοί, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή ενέργειας και να διατηρηθεί η σταθερότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού. Η κ. φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ακόμη ότι η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστεί πάνω σε αυτές τις προτεραιότητες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά τις προσπάθειες της Τουρκίας για τη στήριξη της αποκλιμάκωσης και μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση με το Ιράν», σημείωσε επίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Ερντογάν. Όσον αφορά την ατζέντα της συνομιλίας, τα θέματα επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Κυπριακό και στη σημασία επίτευξης συμφωνίας για λύση, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης στην Ινδία με ισχυρή επιχειρηματική αποστολή για επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες

Avatar photo

Published

on

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναχωρεί σήμερα για την Ινδία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη Κρατική Επίσκεψη. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο επίσημης υποδοχής που μπορεί να παραχωρηθεί από ένα κράτος σε ξένο ηγέτη. Η επίσκεψη πραγματοποιείται ως συνέχεια της παρουσίας του Πρωθυπουργού της Ινδίας, Narendra Modi, στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2025 και έπειτα από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Κύπρου και Ινδίας ενισχύονται ουσιαστικά, ενώ η Ινδία εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς, τεχνολογικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες διεθνώς. Την ίδια στιγμή, η αναβαθμισμένη συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ινδίας, αλλά και η πρόσφατη πολιτική συμφωνία για Ελεύθερο Εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω συνεργασίες. Η επίσκεψη συμπίπτει επίσης με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που προσδίδει πρόσθετη πολιτική βαρύτητα.

Βασικός στόχος της επίσκεψης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Ινδία, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης 2025-2029 που συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού στην Κύπρο. Οι δύο χώρες εισέρχονται πλέον σε μια πιο πρακτική και θεσμοθετημένη φάση συνεργασίας, με έμφαση στην υλοποίηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν ζητήματα πολιτικής συνεργασίας, οικονομίας, επενδύσεων, τεχνολογίας, καινοτομίας, ναυτιλίας, συνδεσιμότητας, άμυνας, ασφάλειας, εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει δύο κύριους σταθμούς, τη Μουμπάι και το Νέο Δελχί. Η επιλογή αυτή αντικατοπτρίζει τον διττό χαρακτήρα της αποστολής, που συνδυάζει την οικονομική διπλωματία, τις επενδυτικές επαφές και τις επιχειρηματικές συνεργασίες με πολιτικές επαφές υψηλού επιπέδου, με στόχο την περαιτέρω θεσμική εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Στη Μουμπάι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει χαιρετισμό στο Κυπροϊνδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με Ινδούς επιχειρηματίες και επενδυτές, θα παραστεί στα εγκαίνια των γραφείων αντιπροσωπείας της Eurobank και θα επισκεφθεί το Εθνικό Χρηματιστήριο της Ινδίας. Παράλληλα, κατά την άφιξή του, θα μεταβεί στο σημείο μνήμης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Taj Mahal Palace, όπου θα καταθέσει στεφάνι προς τιμήν των θυμάτων της επίθεσης του 2008, ανάμεσά τους και ενός Κύπριου πολίτη.

Στο Νέο Δελχί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μνημείο Gandhi, όπου θα καταθέσει στεφάνι. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, καθώς και ανταλλαγή συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ινδίας, Droupadi Murmu, η οποία θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στο οικονομικό σκέλος της επίσκεψης. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει πολυμελής επιχειρηματική αποστολή, στοιχείο που υπογραμμίζει τον ουσιαστικό χαρακτήρα της επίσκεψης και την επιδίωξη για απτά αποτελέσματα. Η έμφαση επικεντρώνεται σε τομείς όπως οι επενδύσεις, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η τεχνολογία, η καινοτομία, η ναυτιλία, η αμυντική βιομηχανία και η συνδεσιμότητα.

Κεντρική θέση στις συνομιλίες αναμένεται να έχει και ο Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης, ο γνωστός IMEC. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο IMEC θεωρείται στρατηγική ευκαιρία, καθώς μπορεί να μετατρέψει τη γεωγραφική θέση της χώρας σε σημαντικό ευρωπαϊκό πλεονέκτημα. Η Κύπρος φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο στους τομείς της ναυτιλίας, των εφοδιαστικών αλυσίδων, της ενέργειας, των ψηφιακών υποδομών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της περιφερειακής συνδεσιμότητας.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ινδία επιβεβαιώνει το διαχρονικό κλίμα πολιτικής εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και τη σταθερή υποστήριξη της Ινδίας στις θέσεις αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό. Παράλληλα, αναδεικνύει την κοινή πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση μιας σχέσης που αποκτά πλέον πιο ουσιαστικό οικονομικό και γεωπολιτικό χαρακτήρα. Πρόκειται για μια επίσκεψη με ξεκάθαρη πολιτική βαρύτητα και συγκεκριμένη στόχευση. Εντάσσεται στη διαρκή επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να διατηρεί ενεργό παρουσία στα νέα οικονομικά, τεχνολογικά και γεωπολιτικά δίκτυα που διαμορφώνονται διεθνώς, προβάλλοντας την Κύπρο ως αξιόπιστο εταίρο, ευρωπαϊκό κόμβο και γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην Ινδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στο επιχειρηματικό σκέλος της αποστολής συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και μέλη της επιχειρηματικής αποστολής

Continue Reading
Advertisement
Βουλευτικές Εκλογές 20262 hours ago

Προεκλογικός πυρετός: Τα τελευταία χαρτιά των κομμάτων πριν την κάλπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ8 hours ago

Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας

Off the Record8 hours ago

Τα καύσιμα και το καρτέλ εταιρειών πετρελαιοειδών- Κυβέρνησης

Βουλευτικές Εκλογές 20268 hours ago

Πότε ανοίγουν οι κάλπες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ8 hours ago

ΥΠΕΞ Κύπρου: «Απαράδεκτες» οι ενέργειες του Μπεν-Γκβιρ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ8 hours ago

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος έτοιμη να γίνει επιχειρηματικός κόμβος για την Ινδία

Πόλεμος στη Γάζα19 hours ago

Αντιδράσεις εντός και εκτός Ισραήλ για τον ”καχανιστή” Μπεν Γκβιρ

Off the Record1 day ago

Το μαχαίρι φτάνει στο κόκκαλο… ή στην ηγεσία;

MILITAIRE1 day ago

Γιατί η Τουρκία φέρνει τώρα το νόμο για τη «Γαλάζια Πατρίδα»….

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 day ago

Νικόλας Παπαδόπουλος: Τα έσοδα από το φυσικό αέριο να στηρίξουν τις συντάξεις

EKLOGES20263 weeks ago

EKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ

Off the Record2 days ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

EKLOGES20263 weeks ago

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ

EKLOGES20264 weeks ago

EKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Με μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE3 weeks ago

THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Φ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»

LIVE3 weeks ago

65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00

EKLOGES20263 weeks ago

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Πέμπτη 30/04 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks ago

Στο ΥΠΑΜ κυπριακή σημαία από το αεροδρόμιο Λευκωσίας του 1974-Την κατείχε στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia