ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έκθεση-καταπέλτης για Τουρκία με επίκεντρο το Κυπριακό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Τουρκία να επιβεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευσή της στις συνομιλίες για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας στην ετήσια έκθεση προόδου ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να μπλοκάρουν την επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών της Ένωσης.
Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία δημοσιοποιήθηκε μετά την έγκριση από το Κολλέγιο των Επιτρόπων και καλύπτει την περίοδο Σεπτέμβριος 2024 – Σεπτέμβριος 2025. Αν και αποτυπώνει μικρές βελτιώσεις σε ορισμένους οικονομικούς και τεχνικούς τομείς, υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη υποχώρηση σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Μάρτα Κος, δήλωσε ότι «η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, όμως η συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων και του κράτους δικαίου παραμένει σοβαρή ανησυχία. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα από το 2018».
Η έκθεση τονίζει ότι η ΕΕ αναμένει σαφή δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση διαφορών, αν χρειαστεί με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Οι βασικές απαιτήσεις είναι:
-
Αποφυγή απειλών και ενεργειών που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.
-
Ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.
-
Σεβασμός της κυριαρχίας όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS.
Η έκθεση καταγράφει την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει και να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία και σημειώνει τη συνέχιση στρατιωτικών ασκήσεων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, την παρενόχληση κυπριακών αλιευτικών σκαφών και παραβίαση του εναέριου χώρου.
Σχετικά με το Κυπριακό, η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει λύση δύο κρατών, αντίθετα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η «τδβκ» συμμετέχει ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών από το 2022. Η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και τονίζει ότι κάθε ενέργεια που διευκολύνει την αναγνώριση της τουρκοκυπριακής οντότητας υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ.
Η έκθεση επαναλαμβάνει την ανάγκη η Τουρκία να αναθεωρήσει μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια, σε πλήρη συμμόρφωση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (550, 789, 1251), ενώ τονίζει τη σημασία σεβασμού του διεθνούς δικαίου και συνεργασίας για δίκαιη λύση στο Κυπριακό.
Στον τομέα της δημοκρατίας, η έκθεση αναφέρει ότι αν και το γενικό πλαίσιο των εκλογών επιτρέπει ελεύθερη επιλογή, δεν παρέχεται ισότιμο πεδίο για όλους τους πολιτικούς φορείς. Η δικαστική πίεση περιορίζει την πολιτική πολυφωνία, ενώ η αντικατάσταση εκλεγμένων δημάρχων με κρατικούς διοικητές, με κατηγορίες για τρομοκρατία ή διαφθορά, είναι ανησυχητικό φαινόμενο.
Στον τομέα του κράτους δικαίου, η Τουρκία συνεχίζει να υποφέρει από έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, επιλεκτική εφαρμογή νόμων και έλεγχο από την εκτελεστική εξουσία, ενώ αρνείται την εφαρμογή αποφάσεων του ΕΔΔΑ και του Τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Στα ανθρώπινα δικαιώματα, η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την ελευθερία έκφρασης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και του Τύπου, με αυξημένες συλλήψεις και καταδίκες δημοσιογράφων, δικηγόρων και ακτιβιστών, ενώ νέες νομοθεσίες οδηγούν σε λογοκρισία και περιορισμένη πρόσβαση στην πληροφορία.
Στον οικονομικό τομέα, η Τουρκία έχει προχωρήσει στη δημιουργία λειτουργικής αγοράς, αλλά αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, αστάθεια νομίσματος, εξάρτηση από εξωτερικά δάνεια και δομικά προβλήματα όπως υποαπασχόληση, υψηλή ανεργία νέων και χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Στον τομέα μετανάστευσης και προσφύγων, η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2,5 εκατ. Σύρους με προσωρινή προστασία, αλλά η πρόσβαση σε υγεία και εκπαίδευση παραμένει περιορισμένη, ενώ οι επιστροφές παράνομων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά δεν έχουν επαναλειτουργήσει, παρά τις δεσμεύσεις της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, επανεκλέγηκε στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας με 29 ψήφους.
Η κ. Δημητρίου εξασφάλισε τη στήριξη των 17 βουλευτών του ΔΗΣΥ, των 8 του ΔΗΚΟ και των 4 της Άμεσης Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επανεκλογή της στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έλαβε συνολικά 19 ψήφους, προερχόμενες από τους 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ και τους 4 βουλευτές του κινήματος Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο. Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ επέλεξαν να τηρήσουν αποχή κατά τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας.
Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, η κ. Δημητρίου είχε συγκεντρώσει 21 ψήφους από τον ΔΗΣΥ και την Άμεση Δημοκρατία, ενώ ο κ. Στεφάνου είχε λάβει επίσης 19 ψήφους από το ΑΚΕΛ και το Άλμα. Εκτός δεύτερου γύρου έμειναν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, οι οποίοι εξασφάλισαν από 8 ψήφους έκαστος.
Η πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 υπό την προεδρία του πρεσβύτερου βουλευτή, Ζαχαρίας Κουλίας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η διαβεβαίωση των 56 νεοεκλεγέντων βουλευτών καθώς και των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.
Πολιτικό μήνυμα της ψηφοφορίας: Η επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου επιβεβαίωσε τη συνεργασία ΔΗΣΥ–ΔΗΚΟ–Άμεσης Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα κατέδειξε ότι η νέα Βουλή ξεκινά τη θητεία της με έντονη πολυκομματικότητα και νέες ισορροπίες δυνάμεων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών
Η πολύμηνη υπόθεση που συντάραξε την κοινή γνώμη και άγγιξε κορυφαίους θεσμούς του κράτους φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, μετά τα συμπεράσματα της Αστυνομίας που καταρρίπτουν το σύνολο των ισχυρισμών γύρω από την επονομαζόμενη «Σάντη». Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν από την ηγεσία της Δύναμης, τα μηνύματα, τα ηχητικά αποσπάσματα και το ευρύτερο αφήγημα που προωθήθηκε δημόσια κρίθηκαν κατασκευασμένα και χωρίς πραγματική τεκμηρίωση.
Η έρευνα διήρκεσε δύο μήνες και κατέληξε στην αποδόμηση δεκάδων ισχυρισμών που αφορούσαν δικαστές, κρατικούς αξιωματούχους, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα δημόσια πρόσωπα. Η ίδια η 45χρονη φέρεται να παραδέχθηκε ότι κατασκεύασε τα επίμαχα μηνύματα, γεγονός που δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα ως προς τις ποινικές και αστικές ευθύνες που ενδέχεται να προκύψουν.
Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται πλέον ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος είχε υιοθετήσει και προβάλλει δημόσια τους ισχυρισμούς της υπόθεσης. Η Αστυνομία ανακοίνωσε νέα ποινική διερεύνηση για τη διακίνηση των πλαστών μηνυμάτων και πιθανές ψευδείς ειδήσεις, με τον ίδιο και τη «Σάντη» να θεωρούνται τα βασικά πρόσωπα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.
Παρά τις αντιδράσεις του Δρουσιώτη, ο οποίος επιμένει ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και συνδέει τις εξελίξεις με το επικείμενο πόρισμα για το «Κράτος Μαφία», η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ίδιο. Το αφήγημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν σοβαρές καταγγελίες κατά προσώπων και θεσμών έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, αφήνοντάς τον πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένο.
Πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τις αρχικές καταγγελίες στις ευθύνες όσων τις κατασκεύασαν, τις διέδωσαν ή τις αξιοποίησαν δημόσια, σε μια υπόθεση που δοκίμασε την αξιοπιστία θεσμών και προσώπων και η οποία απέχει ακόμη από το οριστικό της τέλος.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προεδρία της Βουλής: Η μάχη των ισορροπιών και οι πραγματικοί νικητές
Η σημερινή εκλογή Προέδρου της Βουλής δεν αποτελεί απλώς μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση της νέας Βουλής και ταυτόχρονα μια δοκιμασία ισχύος για τα κόμματα, τις συμμαχίες και τις μελλοντικές πολιτικές ισορροπίες.
Η απόφαση του ΑΚΕΛ να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα του, Στέφανο Στεφάνου, άλλαξε τα δεδομένα και μετέτρεψε την αναμέτρηση σε μια τριπλή μάχη ανάμεσα στην Αννίτα Δημητρίου, τον Στέφανο Στεφάνου και, υπό προϋποθέσεις, τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Οι αριθμοί δείχνουν ότι κανείς δεν διαθέτει από μόνος του την απαιτούμενη πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά καθοριστικές τις αποφάσεις μικρότερων πολιτικών δυνάμεων όπως η Άμεση Δημοκρατία, το ΕΛΑΜ και το ΑΛΜΑ.
Πέρα όμως από τα πρόσωπα, το πραγματικό διακύβευμα είναι πολιτικό. Το ΔΗΚΟ βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος: να επιμείνει σε μια αυτόνομη πορεία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή να επιλέξει στρατόπεδο μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Κάθε επιλογή συνοδεύεται από πολιτικό κόστος αλλά και πιθανές μελλοντικές απολαβές.
Την ίδια στιγμή, η Άμεση Δημοκρατία αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Οι τέσσερις ψήφοι της μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και ποιος τελικά θα αναλάβει το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει πρόγευση των πολιτικών συσχετισμών που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια. Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής δεν θα αναδείξει μόνο έναν νικητή, αλλά και τους νέους άξονες συνεργασίας, αντιπαράθεσης και επιρροής που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record4 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20263 weeks agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΣάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΤι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

