ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ατζέντα Κασουλίδη – Δένδια γεμάτη με Κυπριακό, τριμερείς συνεργασίες και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα βήματά τους επί όλων των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος συντόνισαν Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Δένδιας, κατά την πρώτη τους συνάντηση στην Αθήνα. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ταξίδεψε στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσει τον Ν. Δένδια και να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.
Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερό και διαχρονικό στήριγμα της Κύπρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες.
«Ανταλλάξαμε απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από το Κυπριακό, τις τριμερείς συνεργασίες, και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα αλλά και για περιφερειακά, ευρωπαϊκά, διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι «Κύπρος και Ελλάδα διατηρούν έναν αυτόματο μηχανισμό συντονισμού και διαβούλευσης για τα θέματα που μας απασχολούν».
Παράλληλα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σταθεροί πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και πρόσθεσε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. «Οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου διαμορφώνουν δυσχερές περιβάλλον που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Κασουλίδης, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες παραμένουν σταθερές σε έναν δρόμο ορθολογισμού, ο οποίος όπως είπε, «είναι ο δρόμος του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των ευρωπαϊκών αξιών».
Καταλήγοντας ο Ι. Κασουλίδης τόνισε πως «ο στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει σταθερά η βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αμέριστη στήριξη για βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού με Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και με βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αναφερόμενος στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι αυτές συνοδεύονται πλέον και με έξαρση της επιθετικής ρητορικής, ακόμα και κατά συγκεκριμένων προσώπων και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να θέτει τα συγκεκριμένα ζητήματα και στην ΕΕ και σε διεθνή φόρα. «Από την πλευρά μας επαναλαμβάνουμε την πρόθεση μας για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου δεν είναι μονοθεματική αλλά αφορά μια μεγάλη γκάμα. «Κοινός μας στόχος μας είναι επίσης να εμπεδώσουμε και εί δυνατόν να ενισχύσουμε τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες. Αυτή η συνεργασία αποτελεί ορόσημο της πολυμέρειας στην περιοχή, δεδομένου ότι συμμετέχει ο στρατηγικός μας εταίρος, οι ΗΠΑ», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Ντούτζαρικ: Δεν ευθύνονται τα Ηνωμένα Έθνη
Τα ΗΕ προσπαθούν να κρατήσουν τις δυο πλευρές πιο κοντά και να καταλήξουν σε συμφωνία προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ Στεφάν Ντούτζαρικ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση που βρισκόμαστε (στην Κύπρο) δεν οφείλεται στην έλλειψη συμμετοχής των ΗΕ, συμπληρώνοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας στη διαδικασία.
Ο κ. Ντούτζαρικ απαντούσε σε ερώτηση κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στα κεντρικά γραφεία των ΗΕ.
Σε ερώτηση για την ορολογία η οποία χρησιμοποιείται πολλές φορές από τον ΓΓ στις αναφορές του και την απουσία ορολογίας όπως “τουρκική εισβολή, τουρκική κατοχή, τουρκικές παραβιάσεις” αλλά αντίθετα, στη χρήση όρων από μέρους του που εξισώνουν τις δύο πλευρές, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι “ο ΓΓ προσπαθεί να αντικατοπτρίσει στις εκθέσεις του την πραγματικότητα όπως τη βλέπουμε”, συμπληρώνοντας ότι “οι εκθέσεις μιλούν από μόνες τους είτε πρόκειται για έκθεση για την Κύπρο είτε για οπουδήποτε αλλού”, διευκρινίζοντας ότι τα ΗΕ “ήταν πάντα πολύ ξεκάθαρα για την επιτακτικότατα της ανάγκης και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο να σέβονται και να τηρούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας”.
Πηγή: philenews.com
#exAformis
#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 2 | Παρασκευή 21/11 στις 7μμ
Στην εκπομπή «Εξ Αφορμής» της 21ης Νοεμβρίου, ο Χάρης Θεραπής και ο Στέλιος Ξιούρης σχολιάζουν την πολιτική επικαιρότητα και τις εξελίξεις που απασχολούν την κοινή γνώμη.
🟦 Τα θέματα που σχολιάζουν στην εκπομπή:
-
Σχέδιο Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών
-
Μαλλιά κουβάρια στον ΔΗΣΥ για την Υγεία
-
Πυρ ομαδόν κατά Ταλιαδώρου για σεξισμό
-
Η πολιτική γίνεται show: Το “σήριαλ” Χασαπόπουλου
📺 Δείτε την εκπομπή αποκλειστικά στο Vouli.TV.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΛΑΜ απαιτεί δημόσια τοποθέτηση Οδυσσέα για τα μηνύματα του Γενικού Ελεγκτή
Αντίδραση από το ΕΛΑΜ καταγράφηκε σχετικά με τις δημόσιες καταγγελίες του Ανδρέα Χασαπόπουλου κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, καθώς και με τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων, στα οποία κατηγορεί τον επικεφαλής του κινήματος Άλμα ότι ήταν το πρόσωπο πίσω από τη σελίδα στήριξης του Γενικού Ελεγκτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας σοβαρές κατηγορίες και καταγγελίες που αφορούν τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «δεδομένου ότι διεκδικεί την ψήφο των πολιτών και επιθυμεί να εκλεγεί βουλευτής, είναι αδιαμφισβήτητο ότι οφείλει να τοποθετηθεί άμεσα και με πλήρη σαφήνεια για όλα όσα του καταλογίζονται».
Επιπρόσθετα, το ΕΛΑΜ τονίζει ότι «η σιωπή ή οι ασαφείς απαντήσεις στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την αλήθεια πριν αποφασίσουν ποιον θα στηρίξουν».
«Η διαφάνεια που ευαγγελίζεται και ισχυρίζεται ότι υπηρετεί δεν μπορεί να αφορά μόνο τους άλλους ή να είναι “αλά καρτ”. Θα πρέπει να εφαρμόζεται και να αφορά και τον ίδιο, χωρίς καμία εξαίρεση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΑΜ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πριν το τέλος του έτους θα συγκαλεστεί Εθνικό Συμβούλιο, δηλώνει ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο των Προέδρων του Business Europe στη Λευκωσία ότι θεωρεί πως θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό πριν από το τέλος του έτους.
Ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Τουφάν Έρχιουρμαν, και αν προτίθεται να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «θεωρώ ότι θα καλέσω Εθνικό Συμβούλιο πριν από το τέλος του χρόνου».
Σχολιάζοντας τη συνάντηση, είπε ότι «ήταν μια θετική συνάντηση η χθεσινή. Υπάρχει προοπτική και δημιουργείται η υποδομή μιας θετικής προοπτικής για επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς αυτός αποτελεί τον βασικό στόχο».
Σχετικά με την κοινή συνάντηση με την κ. Ολγκίν, ο Πρόεδρος τόνισε ότι «είναι σημαντικό ότι συμφωνήσαμε για τη συνάντηση με την κ. Ολγκίν. Είναι εξίσου σημαντικό ότι οι διαπραγματευτές θα προετοιμάσουν όλο αυτό το διάστημα τη συνάντηση με στόχο τη διευρυμένη συνάντηση υπό τον Γενικό Γραμματέα».
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή διάσταση, πρόσθεσε ότι «υπάρχει επίσης ο προγραμματισμός της κ. Ολγκίν για επίσκεψη σε Ελλάδα και Τουρκία, έρχεται ο κ. Χαν, και όλα αυτά δημιουργούν ένα σκηνικό που εμείς θα αξιοποιήσουμε έτσι ώστε η προοπτική να μετατραπεί σε απτά αποτελέσματα, δηλαδή στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».
Μερικά από τα κόμματα, όπως το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ, σε χθεσινές τους ανακοινώσεις σχετικά με το αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησης των δύο ηγετών, είχαν ζητήσει από τον Πρόεδρο να συγκαλέσει άμεσα Εθνικό Συμβούλιο. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η σύγκληση θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους.
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ3 weeks agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
Off the Record2 weeks agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis4 weeks ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
#exAformis4 weeks ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή4 weeks agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
#exAformis4 weeks agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ4 weeks agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ

