Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Συρία υπέβαλε επίσημο αίτημα για στρατιωτική συνδρομή από την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, η προσωρινή κυβέρνηση της Συρίας ζήτησε την υποστήριξη της Τουρκίας για την ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας και την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας που μεταδόθηκαν από την τουρκική έκδοση της Deutsche Welle.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, πηγές του Υπουργείου ανέφεραν πως η Δαμασκός ζήτησε παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης, συμβουλευτικών υπηρεσιών και τεχνικής υποστήριξης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενισχύσει τις εθνικές αμυντικές της δομές και να αντιμετωπίσει οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ISIL).
«Συνεργαζόμαστε στενά με τη νέα συριακή κυβέρνηση», σημείωσε το Υπουργείο. «Μετά από επίσημο αίτημα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης, τεχνικής υποστήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών, με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Η προτεραιότητα της Τουρκίας παραμένει η στήριξη της πολιτικής ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της μακροπρόθεσμης σταθερότητας της Συρίας».

Η Άγκυρα είχε στο παρελθόν ταχθεί υπέρ των ενόπλων αντικαθεστωτικών φατριών ενάντια στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ωστόσο, μετά την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2024 και την ανάληψη της προεδρίας από τον προσωρινό πρόεδρο Αχμέντ αλ-Σαράα, η τουρκική πολιτική μεταστράφηκε. Η Άγκυρα πλέον υιοθετεί ενεργότερη στάση, εναρμονιζόμενη με τις περιφερειακές δυνάμεις στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης της Συρίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο σύναψης επίσημης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία και ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, Τομ Μπάρακ, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Associated Press πως η Ουάσιγκτον «δεν έχει θέση» σε μια τέτοια συμφωνία.

«Δεν είναι ευθύνη, ούτε και συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να υπαγορεύουν στις γειτονικές χώρες της Συρίας τις κινήσεις τους», ανέφερε ο Μπάρακ, σύμφωνα με το AP. Οι δηλώσεις του έγιναν λίγο μετά τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία, οι οποίες οδήγησαν σε νέα διπλωματική προσπάθεια και σε συμφωνία εκεχειρίας, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ιορδανίας.

Κάλεσμα συμμόρφωσης των SDF με τη συμφωνία της 10ης Μαρτίου

Αξιωματούχοι του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας τοποθετήθηκαν επίσης αναφορικά με την καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας της 10ης Μαρτίου μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και της προσωρινής κυβέρνησης της Συρίας. Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν ο διοικητής των SDF Μαζλούμ Αμπντί και ο πρόεδρος αλ-Σαράα, προβλέπει την πλήρη ενσωμάτωση των μονάδων των SDF, καθώς και των κουρδικών διοικητικών δομών, στον συριακό εθνικό στρατό και τους κυβερνητικούς θεσμούς.

«Οι SDF οφείλουν να επιδείξουν έμπρακτη συμμόρφωση προς τη συμφωνία», υπογράμμισαν Τούρκοι αξιωματούχοι. «Παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και συνεργαζόμαστε με όλους τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή των προβλεπομένων».

Η Άγκυρα εξακολουθεί να θεωρεί τις SDF, και ειδικά την κύρια ένοπλη δύναμή τους – τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) – ως παρακλάδι του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Τουρκία όσο και από τη Δύση.

ΠΗΓΗ: MILITAIRE.gr