Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ θα συνεχίσει σήμερα τις συναντήσεις της στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Η κα Ολγκίν έφτασε στην Κύπρο την Κυριακή το βράδυ και χθες το πρωί είχε συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Σύμφωνα με ανάρτηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στην πλατφόρμα Χ, η κα Ολγκίν έφθασε στην προστατευόμενη περιοχή του ΟΗΕ, όπου την καλωσόρισε ο κ. Στιούαρτ, επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Επίσης, χθες το απόγευμα είχε διαβουλεύσεις με την ομάδα των καλών υπηρεσιών, προετοιμάζοντας τις σημερινές συναντήσεις της με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της η κ. Ολγκίν θα έχει συναντήσεις με ομάδες της κοινωνίας των πολιτών καθώς και με τους πρεσβευτές της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Θα έχει επίσης συνάντηση και με τον διαπραγματευτή της ε/κυπριακής πλευράς, Μενέλαο Μενελάου.

Επιστολή Αννίτας Δημητρίου προς Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Στο μεταξύ, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, απέστειλε χθες επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με επίκεντρο το Κυπριακό, ενόψει και των συναντήσεων στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Η κα Δημητρίου τονίζει ότι «μοναδική μας έγνοια είναι να συμβάλουμε και να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει σε άρση του παρατεταμένου αδιεξόδου». Προς τούτο, όπως αναφέρει, χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία και όπως δηλωθεί με σαφήνεια η θέση μας για έναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με βάση το Πλαίσιο Γκουτέρες και εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Αναφορικά με τα μέτρα για τους Τ/κ, είναι μια -αναμφίβολα- θετική πρωτοβουλία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη καλού κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα στέλνει και τα ορθά μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα ως προς την ειλικρινή μας βούληση. Επί των συγκεκριμένων μέτρων, αναφέρει η κα Δημητρίου, κρίνουμε ότι απαιτούνται διευκρινίσεις έτσι ώστε να υπάρξει διαφάνεια. Ταυτόχρονα υποβάλλονται συγκεκριμένες εισηγήσεις για να υπάρξει η πλέον κατάλληλη προετοιμασία.

Επείγουσα η ανάγκη  λύσης του Κυπριακού

Κοινή δήλωση με την οποία συγχαίρουν την προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για το διορισμό της εξέδωσαν οι οργανώσεις Κυπριακό Κέντρο Ειρήνης και Διαλόγου (ΚΚΕΔ) και Απόφαση Ειρήνης, λέγοντας ότι τα μέλη είναι ενωμένα στην «ανησυχία για το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο και την έλλειψη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια συνολική λύση στην Κύπρο».

Το παρατεταμένο status quo στην Κύπρο είναι «επικίνδυνο και μη βιώσιμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, και προστίθεται ότι δημιουργεί μια βαθύτερη κοινωνική και πολιτιστική διαίρεση που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος δεν είναι απλώς επιθυμητή, αλλά απαραίτητη και επείγουσα, αναφέρουν.

Πηγή: Dialogos

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.