Η πλήρης ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου, σημείωσε μια σημαντική καμπή στην ιστορία της μεταπολεμικής Ευρώπης. Αυτή η σύγκρουση δεν αποτέλεσε απλά τη μεγαλύτερη γεωπολιτική ανατροπή μετά την κατάρρευση του διπολικού κόσμου της δεκαετίας του 1990, αλλά και τη σοβαρότερη στρατιωτική αναμέτρηση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τρία χρόνια αργότερα, η Ρωσία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες, με το κόστος του πολέμου να ανέρχεται σχεδόν στα 32 δισ. δολάρια σε καταστραφέντα στρατιωτικά υλικά, ενώ το Κίεβο δεν έπεσε σε τρεις ημέρες, όπως είχαν προφητέψει πολλοί αναλυτές, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αντίθετα, η σύγκρουση συνεχίζεται με τεράστιο ανθρώπινο κόστος, καθώς η Ουκρανία, παρά τις σοβαρές προκλήσεις, κατάφερε να ανακαταλάβει εδάφη και να εισέλθει σε ρωσικό έδαφος. Η έκβαση του πολέμου θα καθορίσει όχι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας και τις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, αλλά και τη συνολική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και του διεθνούς συστήματος τα επόμενα χρόνια.
Η Παρούσα Κατάσταση του Πολέμου
Μετά από τρία χρόνια, ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει αμφίρροπος. Η Ρωσία, παρά τις σοβαρές απώλειες, εξακολουθεί να διατηρεί εδαφική κυριαρχία στο περίπου 20% της Ουκρανίας, ενώ η Ουκρανία δεν έχει καταφέρει να επανακαταλάβει όλες τις στρατηγικές περιοχές των ανατολικών επαρχιών και την Κριμαία. Παράλληλα, η Ρωσία βασίζεται σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα για να συνεχίσει τον πόλεμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, έχει απομονώσει την Ρωσία του Πούτιν, επιβάλλοντας 16 γύρους κυρώσεων μέχρι την τρίτη επέτειο της εισβολής. Την ίδια στιγμή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την επέτειο, ανακοίνωσε επιπλέον στήριξη στην Ουκρανία.
Σε διεθνές επίπεδο, δεν διαφαίνεται άμεσος τερματισμός του πολέμου. Οι συζητήσεις για την εκεχειρία επικεντρώνονται σε τρία βασικά ζητήματα: την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, τις εγγυήσεις ασφαλείας για το μέλλον και τον εξωτερικό προσανατολισμό της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Ο Παράγοντας Τραμπ
Η ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ τον τελευταίο μήνα έφερε νέες αβεβαιότητες στην διεθνή σκηνή. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ, οι οποίες αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της βοήθειας προς την Ουκρανία και επανέλαβαν ρωσικές θέσεις περί παραπληροφόρησης, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη. Ο Τραμπ αποκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «δικτάτορα» και επικρίνοντας την αμερικανική βοήθεια, απέκλεισε την Ουκρανία και την Ευρώπη από οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, υποστηρίζοντας μια εκεχειρία που επρόκειτο να «παγώσει» τη σύγκρουση. Ο τρόπος που οι ΗΠΑ θα χειριστούν το θέμα του Ουκρανικού υπό την ηγεσία του Τραμπ θα έχει σημαντική επίδραση στις επόμενες εξελίξεις, αλλά διεθνώς κυριαρχεί η αίσθηση ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για το άμεσο μέλλον.
Η Θέση της Κύπρου
Η Κύπρος από την αρχή του πολέμου στήριξε την Ουκρανία σε διπλωματικό επίπεδο, τόσο διμερώς όσο και εντός της ΕΕ. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου υπενθύμισε τη δέσμευση για την υποστήριξη της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε σημείο καμπής για την κυπριακή εξωτερική πολιτική, οδηγώντας στην απορωσοποίηση της κυπριακής οικονομίας και στην αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας. Η Κύπρος, σταδιακά, φαίνεται να απομακρύνεται από τις παραδοσιακές της σχέσεις με τη Μόσχα και να προσανατολίζεται πιο σαφώς προς τη Δύση, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή της θέση και το φιλοδυτικό προσανατολισμό της. Παράλληλα, η κυπριακή ηγεσία παρακολουθεί με προσοχή τις δηλώσεις και τις κινήσεις του Τραμπ, καθώς η ρητορική του δημιουργεί ανησυχία και αβεβαιότητα στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ.
Συμπερασματικά, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και οι παγκόσμιες αντιδράσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, φέρνουν στην επιφάνεια τις μεγάλες γεωπολιτικές και στρατηγικές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, καλείται να αντιμετωπίσει τα διπλωματικά αδιέξοδα και να χαράξει την πορεία της σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε πλήρη αναδιάρθρωση.
Be the first to write a comment.