ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η πρώτη ανάγνωση της απόφασης για παραχώρηση κρατικής γης στα πανεπιστήμια
Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση κρατικής γης για σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας ακαδημαϊκών ιδρυμάτων έρχεται να ταράξει τα νερά στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας, σκοπός της συγκεκριμένη απόφασης, η οποία εντάσσεται στο πλάνο για τα μέτρα ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποσκοπεί στην ενθάρρυνση αναπτύξεων στο χώρο, προσέλκυση επενδύσεων, αξιοποίηση του ενδιαφέροντος επέκτασης των τοπικών και ξένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, δημιουργία επιπλέον επιλογών και ευκαιριών για Κύπριους και ξένους φοιτητές, όπως και στην αξιοποίηση της κρατικής γης για το δημόσιο συμφέρον. Οι τροποποιητικοί Κανονισμοί που αποφάσισε το Υπουργικό θα κατατεθούν στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση σε μεταγενέστερο στάδιο.
Λίγες μέρες μετά την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Παιδείας για παράταση της εξέτασης του νομοσχεδίου για τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, η Κυβέρνηση έρχεται να βάλει περαιτέρω πίεση προχωρώντας στην απόφαση για παραχώρηση γης στα πανεπιστήμια, με έναν από τους στόχους, την προσέλκυση ξένων ιδρυμάτων και επενδύσεων. Υπενθυμίζεται, πως με την απόφαση της Επιτροπής για συζήτηση του θέματος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προκλήθηκε έκπληξη στις τάξεις του ΥΠΑΝ, με το υπουργείο να προχωρά σε επίσημη ανακοίνωση. Μάλιστα, η ανακοίνωση ανάφερε πως «η προσπάθεια της Κυβέρνησης για περαιτέρω αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, δεν μπορεί να ανακοπεί στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Η ίδρυση παραρτημάτων ξένων ποιοτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Κύπρο θα έπρεπε να είναι κοινός στόχος όλων».
Οι κινήσεις της κυβέρνησης προκαλούν «βασανιστικά ζητήματα και ερωτήματα»
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Παιδείας, κ. Χρίστος Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει στην «Κ» την απόφαση της Προεδρίας για παραχώρηση της κρατικής γης σε πανεπιστήμια, δήλωσε πως η κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο τέμπο, ακόμη και μετά την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον ίδιο και αφορά την παραχώρηση γης στα πλαίσια πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο ίδιος είχε λάβει τη σύμφωνη άποψη της κυβέρνησης και περίμενε το πλαίσιο κανονισμών που θα ετοιμαζόταν. Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, η απόφαση αυτή για παραχώρηση της κρατικής γης αποτελεί σκανδαλώδης ενέργεια και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στα πανεπιστήμια και άδικη μεταχείριση δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων. «Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ξεχνά πως είναι ιδιοκτήτες δημόσιων πανεπιστημίων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για το πλάνο της κυβέρνησης να προσελκύσει ξένα πανεπιστήμια και σε σχέση με τις οικονομικές οφειλές, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι βλέποντας πώς λειτουργούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όλα τα έσοδα θα φεύγουν και θα πηγαίνουν στο εξωτερικό, αφού το προσωπικό έρχεται αστραπιαία εδώ και φεύγει χωρίς να δίνεται η δέουσα σημασία. Επί τούτου ανέφερε πως θα πρέπει να παρουσιαστεί συγκεκριμένη στρατηγική μετά από διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς, ήτοι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. κλπ. «Θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο κοστολογημένο για το πώς θα γίνει το πλάνο και τι θα αποσκοπεί», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς ο κ. Χριστοφίδης για τη συζήτηση στην Επιτροπή αναφορικά με τα ξένα πανεπιστήμια, δήλωσε πως οι κινήσεις της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα προκαλούν μεγάλα και βασανιστικά ζητήματα όταν έρχεται άρον άρον η πρόταση για εξέταση του νομοσχεδίου. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε πως γίνεται μια προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Κύπρο. Αναφορικά με τους λόγους που η συζήτηση για τα ξένα πανεπιστήμια οδηγήθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή για τον Σεπτέμβριο, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι για αυτήν την απόφαση υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι. Πρόκειται για μια πρόταση μερικών γραμμών που δεν απαντούσε στα βασικά ζητήματα για τη στρατηγική, χωρίς μάλιστα να γνωρίζει κάποιο πανεπιστήμιο ή οι αρμόδιοι για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ο δεύτερος λόγος αφορά στο ότι εκκρεμούν σοβαρά ζητήματα για τα δημόσια πανεπιστήμια και το αίτημα για ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, ενώ η τρίτη παράμετρος θα έπρεπε να αφορά τα κίνητρα που θα δίνονται σε ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια για να έχουν την έδρα τους στην Κύπρο.
Κατανόηση στρατηγικού πλάνου – «Η πίτα της Κύπρου είναι μικρή»
«Θα θέλαμε να δοθεί η δυνατότητα να ανταγωνιζόμαστε επί ίσοις όροις», δήλωσε στην «Κ» ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Τάσος Χριστοφίδης. Κληθείς από την πλευρά του να σχολιάσει την απόφαση της Κυβέρνησης για την παραχώρηση κρατικής γης στα πανεπιστήμια, ο Πρύτανης είπε πως η παραχώρηση γης δεν είναι κάτι το οποίο απασχολεί το πανεπιστήμιο, αλλά είναι θέμα του κράτους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η απόφαση αυτή συνδέεται με την πρόταση για λειτουργία ξένων παραρτημάτων στην Κύπρο. Στόχος των ξένων ιδρυμάτων είναι να έρθουν και να προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα προσελκύοντας ξένους φοιτητές, είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ως γνωστόν από το 2025 θα ανοίξει παραρτήματα στην Κύπρο και θα προσφέρει προγράμματα σπουδών και στα αγγλικά, ενώ το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν θα μπορεί. Ο κ. Χριστοφίδης χαιρετίζει την ενέργεια αυτή (σημείωσε και την άριστη σχέση Πανεπιστημίου Κύπρου-ΕΚΠΑ), απλά ζητά από την πολιτεία να μπορούν τα δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν και αυτά ξενόγλωσσα προγράμματα.
Γενικότερα για τις δράσεις της παρούσας κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τη βελτίωση του ανώτατου εκπαιδευτικού συστήματος, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως οι αποφάσεις που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση θα πρέπει να στοχεύουν στην ικανοποίηση των αναγκών της επιστημονικής κοινότητας. Η απουσία ξεκάθαρου στρατηγικού πλάνου για την ανώτατη εκπαίδευση είναι κάτι που προβληματίζει, καθώς ο Πρύτανης λέει πως θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο στρατηγικό πλάνο. Αν δηλαδή θέλουμε να στοχεύσουμε σε ποσότητα ή ποιότητα. «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποσκοπεί στο δεύτερο, στην ποιότητα. Θέλουμε να προσελκύσουμε φοιτητές για ανάπτυξη και αναβάθμιση. «Η πίτα της Κύπρου είναι μικρή, πρέπει να διαφυλάξουμε την ποιότητα», είπε καταληκτικά.
Όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και με ποιο μάτι είδαν την απόφαση της κυβέρνησης, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως βρίσκονται ακόμη σε συντονισμό για αξιολόγηση της πρότασης, χωρίς να προκύπτει κάτι επίσημο για την ώρα.
Πηγή: Kathimerini
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ
Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:
Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου
Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ
Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ
Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος
🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.
🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.
📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:
• Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
• Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.
🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;
Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.
📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ
Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record1 week agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record1 week agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record5 days agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record5 days agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών

