Off the Record
Η τοκογλυφία στην Κύπρο: Σκιώδες δίκτυο πίεσης, καταγγελίες για εκβιασμούς και ανθρώπινες τραγωδίες
Υπόθεση αγρότισσας, η οποία σύμφωνα με καταγγελία της έχασε ακίνητη περιουσία αξίας περίπου 400.000 ευρώ μετά τη λήψη άτυπου δανείου 20.000 ευρώ, φέρνει στο φως ένα σκοτεινό κεφάλαιο που – όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές – συνεχίζει να λειτουργεί σιωπηρά στο περιθώριο της κυπριακής οικονομίας.
Η γυναίκα περιγράφει ότι, αδυνατώντας να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, στράφηκε σε ιδιώτη δανειστή. Αυτό που ξεκίνησε ως «λύση ανάγκης» εξελίχθηκε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή, με διαρκείς πιέσεις, αυξανόμενες απαιτήσεις και τελικά απώλεια της περιουσίας που αποτελούσε το μοναδικό αποκούμπι της.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρόμοιες υποθέσεις εξετάζονται τα τελευταία χρόνια από τις Αρχές, με μοτίβα που περιλαμβάνουν υψηλά επιτόκια, αιφνιδιαστικές απαιτήσεις άμεσης αποπληρωμής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταγγελίες για επιτόπιες επισκέψεις ατόμων που στόχο είχαν την «υπενθύμιση» των οφειλών. Πρόκειται για πρακτικές που, σύμφωνα με Αστυνομία και νομικούς, συνδέονται με παράτυπες δομές δανεισμού.
Στη μαρτυρία της, η αγρότισσα τονίζει ότι βρέθηκε αντιμέτωπη με πιέσεις που μεγάλωναν μήνα με τον μήνα, σε μια περίοδο όπου τα έσοδά της από τις γεωργικές δραστηριότητες μειώνονταν σημαντικά. Όπως αναφέρει, η κατάσταση την οδήγησε σε ψυχολογική κατάρρευση και σε απώλεια ολόκληρης της περιουσίας της, αφήνοντάς τη — όπως λέει — οικονομικά και συναισθηματικά εξαντλημένη.
Νομικός που παρακολουθεί τέτοιες υποθέσεις δηλώνει στη στήλη μας ότι τα επιτόκια που επιβάλλονται σε παράτυπες συμφωνίες μπορούν να φτάσουν ακόμη και το 60%, όταν η νομοθεσία ορίζει ανώτατο επιτόκιο 9%. Τονίζει πως δεκάδες πολίτες έχουν ζητήσει τα τελευταία χρόνια νομική συμβουλή για παρόμοια αδιέξοδα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου, όπως αναφέρει, οι οικογένειες των δανειζόμενων βρέθηκαν αντιμέτωπες με σοβαρές απώλειες περιουσίας και βαρύ ψυχολογικό φορτίο.
Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι αναφορές που φτάνουν κατά καιρούς στην Αστυνομία και σε κοινωνικές υπηρεσίες, ότι ορισμένοι συμπολίτες μας — σύμφωνα με τα στοιχεία των οικογενειών τους — δεν άντεξαν τις πιέσεις και έθεσαν τέλος στη ζωή τους.
Οι επίσημες αρχές αποφεύγουν να αποδώσουν συγκεκριμένα περιστατικά αποκλειστικά στη δράση άτυπων δανειστών, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι οικονομικός εκβιασμός και ψυχολογική πίεση αποτελούν σοβαρούς επιβαρυντικούς παράγοντες σε ήδη ευάλωτες καταστάσεις.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι κατά καιρούς διερευνώνται υποθέσεις στις οποίες εμφανίζονται άτομα να λειτουργούν ως «ενδιάμεσοι», επιβλέποντας οφειλές ή ασκώντας πίεση στους δανειζόμενους για άμεση καταβολή χρημάτων. Αν και τέτοιες πρακτικές δύσκολα τεκμηριώνονται ενώπιον δικαστηρίων, παραμένουν στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών, λόγω της αυξημένης τους παρουσίας.
Την ίδια ώρα, νομικοί επισημαίνουν ότι από το 1960 υπάρχει ψηφισμένος νόμος που θα ρύθμιζε αποτελεσματικά τον ιδιωτικό δανεισμό, αλλά ουδέποτε τέθηκε σε εφαρμογή, καθώς δεν δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Εκτιμούν ότι η ενεργοποίησή του θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο εργαλείο για τον περιορισμό εκμεταλλευτικών πρακτικών και για την παροχή ουσιαστικής προστασίας στους πολίτες.
Η υπόθεση της αγρότισσας και οι αντίστοιχες μαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν έντονη ανησυχία. Αποκαλύπτουν ότι ένα «παράλληλο» σύστημα δανεισμού συνεχίζει να λειτουργεί στον τόπο μας, συχνά μακριά από τον έλεγχο των θεσμών. Οι κοινωνικές διαστάσεις του φαινομένου, οι οικονομικές καταστροφές αλλά και οι ανθρώπινες τραγωδίες που το συνοδεύουν συνιστούν πλέον ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, το οποίο απαιτεί άμεση και συντονισμένη πολιτική αντιμετώπιση.
Υ.Γ.: Μικρό καλάθι στις συνομιλίες.
Η αναμενόμενη επανέναρξη ενός νέου – και ενδεχομένως ελπιδοφόρου – γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε υπερβολικές προσδοκίες ή βιαστικά συμπεράσματα. Παραμένει δεδομένο ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εξυπηρετεί τους πάγιους στρατηγικούς της στόχους στην περιοχή, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σκοπεύει να μεταβάλει ουσιαστικά τη στάση της στο παρόν στάδιο. Η συμμετοχή της στη διαδικασία μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της στη διεθνή σκηνή, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αλλαγή θέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η δική μας πλευρά οφείλει να επιδείξει σύνεση, αλλά και σταθερότητα στην προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του κυπριακού λαού. Με προσεκτικούς και αποτελεσματικούς χειρισμούς, είναι σημαντικό να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο επίρριψης ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ παράλληλα να αναδεικνύονται με σαφήνεια οι πραγματικές επιδιώξεις της τουρκικής πολιτικής.
Η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Ερχιουρμάν δημιούργησε ένα θετικό κλίμα, το οποίο αποτελεί χωρίς αμφιβολία θετική εξέλιξη. Παρά τη διαφοροποιημένη ρητορική σε σχέση με το παρελθόν, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι βασικές θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό παραμένουν αμετάβλητες. Υπογραμμίζουν επίσης ότι ο ενδοκυπριακός διάλογος έχει φθάσει στα όριά του και δύσκολα θα υπάρξει ουσιαστική μετατόπιση χωρίς ουσιαστική μεταβολή της τουρκικής πολιτικής.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να αποφεύγονται αφηγήματα που παρουσιάζουν ότι η πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών προέκυψε δήθεν από μονομερείς πρωτοβουλίες της τουρκοκυπριακής πλευράς ή ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχασε ευκαιρίες στο παρελθόν. Η συζήτηση για το ιστορικό των συνομιλιών πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε επικοινωνιακές προσεγγίσεις.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των πολιτικών δυνάμεων, είναι θεμιτό να διεξάγεται δημόσιος διάλογος γύρω από τις θέσεις που έχει λάβει κάθε κόμμα διαχρονικά στο Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό, το ΑΚΕΛ μπορεί να καταθέσει τη δική του τεκμηριωμένη άποψη σχετικά με την περίοδο διακυβέρνησης κατά την οποία υπήρχε παράλληλα και ηγεσία των Τουρκοκυπρίων με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ένας ηγέτης που είχε ταχθεί τότε υπέρ της προόδου στις συνομιλίες.
Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα φάση απαιτεί νηφαλιότητα, ενότητα και συνετή διαχείριση, ώστε να διασφαλιστεί ότι η πλευρά μας θα παραμείνει προσηλωμένη σε μια δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.
ΚΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛ
Off the Record
Το προεδρικό του στίγμα για ΔΗΣΥ κατέθεσε ο Δίπλαρος
Ο ΒΕΒΗΛΟΣ Γαβριήλ τελικά υποβοήθησε τον ΕΥΘΥΜΙΟ ΔΙΠΛΑΡΟ να αποτυπώσει το ΓΑΛΑΖΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ του και να αποσαφηνίσει ότι στην επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ θα ήθελε να ήταν ο ηγέτης του κόμματος. Άου εγκαίρως γαλάζια χάπια και ο ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ, που είναι ο προστάτης όλων των αγαπημένων ζώων των ανθρώπων ου και την μνήμη επιτελούμε, να δώσει φώτιση και στους ΒΛΑΣΦΗΜΟΥΣ των Μέσων Μαζικής εξημέρωσης( ιδιαίτερα τους ΠΟΛΙΤΕΣ και τους συγκεκαλυμμένους επικοινωνιολόγους του ΑΚΕΛ Σταν- ΧρυΜα) που ευκαιρίας δοθείσης εξέφρασαν την αθεΐα τους.
Αντιπαρερχόμαστε τους ζωγράφους των μίντια, που ενίοτε όπως ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ μπορεί και να φιλοτεχνήσουν αντί πινάκων ζωγραφικής και κείμενα αντίστοιχα με τα ειδεχθή κατασκευάσματα του πρώην καθηγητή. Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ είναι η κλασική περίπτωση ανθρώπου που υποκινεί τον διχασμό και το μίσος σε γιορτινές μέρες, για να πάρει 10 λεπτά προβολής. Σε λίγες ώρες θα πέσει και πάλι στην λήθη και θα κλειστεί στο καβούκι του, μέχρις ότου θυμηθεί και πάλι να εκτονωθεί, ΒΡΙΖΟΝΤΑΣ τα ΘΕΙΑ.
Η ανίχνευση των προθέσεων του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΙΠΛΑΡΟΥ ήταν σαφής και ξεκάθαρη, χωρίς μακιγιάζ και συγκαλύψεις. Η τουρνέ του στα ΜΜΕ, ήθελε να καταδείξει ότι είναι πλέον έτοιμος για να αναλάβει την Προεδρία του ΔΗΣΥ, εκφράζοντας με το δικό του ύφος και πολιτική πρακτική, τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει στο κόμμα.
ΓΑΛΑΖΙΟΣ
Off the Record
Από ΟΥΡΑΓΟΙ πλέον ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Άλλη μια επιτυχία στις διεθνείς σχέσεις της Κύπρου πιστώνεται στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος κατόρθωσε να απαγκιστρώσει τη χώρα μας εντελώς από μια γεωπολιτική στειρότητα που ακολουθούσαμε χρόνια τώρα και η οποία απέκλειε το Ισραήλ από χώρα σύμμαχό μας.
Στο Ισραήλ θα μεταβεί σήμερα Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για την πραγματοποίηση τόσο διμερούς επίσκεψης, όσο και για τη συμμετοχή του στη 10η Τριμερή Σύνοδο Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.
Η πραγματοποίηση της 10ης Τριμερούς Συνόδου επιβεβαιώνει την ολοκλήρωση μιας περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία βασικός ΠΑΙΚΤΗΣ είναι – όσο κι αν για κάποιους φαίνεται περίεργο- και η χώρα μας.
Μέσα από αυτή τη συνεργασία ανοίγει σταδιακά και ο δρόμος για ζητήματα όπως η ενέργεια, η οικονομία, η άμυνα, η κυβερνοασφάλεια, η θαλάσσια ασφάλεια και η περιφερειακή συνδεσιμότητα ενώ εντάσσει την Κύπρο σε σύγχρονες γεωπολιτικές και οικονομικές συζητήσεις και πραγματικότητες της περιοχής.
Εκτός αυτού, αναμένεται όπως συζητηθεί και η ενίσχυση των τριών κρατών με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Κύπρος πλέον έπαψε να είναι ο «φτωχός συγγενής» των διεθνών σχέσεων με την Ελλάδα και το Ισραήλ να αποτελούν βασικούς εταίρους στην όλη προσπάθεια. Από ουραγοί στις διεθνείς εξελίξεις, καλούμαστε πια να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας και όχι ΜΟΝΟ…
Και αυτό είναι μόνο η ΑΡΧΗ!!!
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ
Off the Record
Μια αστεία χώρα σε σοβαρούς καιρούς
Λίγος χρόνος απομένει μέχρι τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται προκαλεί περισσότερο προβληματισμό παρά ελπίδα. Είτε κοιτάξει κανείς πίσω, είτε επιχειρήσει να διακρίνει το αύριο, η αίσθηση που κυριαρχεί είναι βαριά. Η χώρα μοιάζει εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ένα παρελθόν γεμάτο χαμένες ευκαιρίες και σε ένα μέλλον που δεν πείθει ότι θα είναι καλύτερο.
Ανατρέχοντας στα προηγούμενα χρόνια, τα γεγονότα που στιγμάτισαν τον δημόσιο βίο είναι γνωστά: θεσμικές εκτροπές, σκάνδαλα, ελλείμματα αξιοπιστίας, πρόχειρες πολιτικές αποφάσεις που κόστισαν οικονομικά και κοινωνικά. Όλα αυτά συνέβαλαν όχι μόνο στην υλική ζημιά, αλλά και στη διάβρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Η Κύπρος δεν έγινε απλώς φτωχότερη· έγινε πιο καχύποπτη, πιο κουρασμένη και πιο ευάλωτη στον εύκολο λόγο.
Ακόμη πιο ανησυχητική, ωστόσο, είναι η εικόνα όταν στρέφεται το βλέμμα προς το παρόν και το άμεσο μέλλον. Η προεκλογική περίοδος, που κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί πεδίο ουσιαστικού διαλόγου, προγραμματικών θέσεων και σοβαρών προτάσεων, συχνά μετατρέπεται σε θέαμα. Το κοινοβούλιο παρουσιάζεται όχι ως χώρος ευθύνης και λογοδοσίας, αλλά ως σκηνή προσωπικής προβολής.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η εμφάνιση υποψηφίων που βασίζουν σχεδόν αποκλειστικά την πολιτική τους παρουσία στη διαδικτυακή απήχηση και στην επικοινωνιακή υπερβολή. Με λόγο απλοϊκό, εικόνα προσεκτικά σκηνοθετημένη και συνεχή ροή βίντεο και μηνυμάτων, επιχειρούν να πείσουν – κυρίως τη νεολαία – ότι αποτελούν τη ριζική τομή με το «παλιό σύστημα». Η πολιτική, όμως, δεν είναι παράσταση ούτε παιχνίδι εντυπώσεων. Και η αλλαγή ενός συστήματος δεν επιτυγχάνεται με συνθήματα, αλλά με γνώση, συνέπεια και σχέδιο.
Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι κατά πόσο αυτή η νέα μορφή πολιτικής παρουσίας συνοδεύεται από ουσιαστικές θέσεις και πραγματική διάθεση προσφοράς. Πέρα από τη δημοσιότητα και την επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σπανίως ακούγονται ξεκάθαρες απαντήσεις για κρίσιμα ζητήματα: οικονομία, κοινωνική πολιτική, θεσμικές μεταρρυθμίσεις, εθνικά θέματα. Η πολιτική ευθύνη δεν εξαντλείται στη συγκίνηση ή στην οργή που μπορεί να προκαλέσει ένα βίντεο· απαιτεί λογοδοσία και σαφή προσανατολισμό.
Ο κίνδυνος είναι προφανής. Όταν η αγανάκτηση των πολιτών συναντά τον λαϊκισμό, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η είσοδος στο κοινοβούλιο προσώπων που δεν διαθέτουν ούτε την εμπειρία ούτε την αντίληψη του θεσμικού τους ρόλου. Τότε, η Βουλή κινδυνεύει να υποβαθμιστεί, όχι μόνο σε επίπεδο κύρους, αλλά και λειτουργικότητας. Και όταν αυτό γίνει αντιληπτό από όσους παρασύρθηκαν από την εύκολη υπόσχεση της «ολικής ανατροπής», ίσως να είναι αργά για διορθώσεις.
Βεβαίως, η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους νέους και γραφικούς επίδοξους «σωτήρες». Τα παραδοσιακά κόμματα και οι επαγγελματίες πολιτικοί οφείλουν να αναλογιστούν τον ρόλο τους στη διαμόρφωση αυτής της πραγματικότητας. Όταν παραπονιούνται για την απαξίωση και την απομάκρυνση των πολιτών, οφείλουν ταυτόχρονα να αναζητούν τις αιτίες. Και αυτές οι αιτίες βρίσκονται, σε μεγάλο βαθμό, στον τρόπο που πολιτεύτηκαν: στην αλαζονεία, στη μικροπολιτική, στην απουσία αυτοκριτικής, στην αδυναμία να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Η κρίση εμπιστοσύνης δεν γεννήθηκε τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα συμπεριφορών που επαναλήφθηκαν, υποσχέσεων που δεν τηρήθηκαν και ευθυνών που δεν αναλήφθηκαν. Σε μια περίοδο κρίσιμη για τον τόπο, άλλοι θα έπρεπε να είναι οι πολιτικοί που διεκδικούν ρόλο και λόγο στα κοινά. Πολιτικοί με γνώση, σοβαρότητα και αίσθηση καθήκοντος. Όχι πρόσωπα που επενδύουν στην απαξίωση των θεσμών για να αντλήσουν προσωπικό όφελος.
Το τι θα επακολουθήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές δεν είναι ζήτημα τύχης. Θα είναι το άμεσο αποτέλεσμα των επιλογών που θα γίνουν. Την κύρια ευθύνη θα τη φέρουν τα κόμματα και οι πολιτικοί, αλλά και οι πολίτες που με την ψήφο τους θα καθορίσουν ποιοι θα εκπροσωπούν τη χώρα στο ανώτατο νομοθετικό σώμα. Η ψήφος δεν είναι πράξη διαμαρτυρίας χωρίς συνέπειες· είναι πράξη ευθύνης με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.
Σε σοβαρούς καιρούς, η χώρα δεν αντέχει να φαντάζει αστεία. Αν η πολιτική συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως θέαμα, τότε οι επιπτώσεις δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικές. Θα είναι, για ακόμη μια φορά, βαριές για τον τόπο και τους πολίτες του.
ΚΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛ

-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
Off the Record1 month agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis4 weeks ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Off the Record4 weeks ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…
-
#exAformis1 month ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 2 | Παρασκευή 21/11 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ3 weeks ago«Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: Ο όρκος δεν ανέχεται υπεκφυγές – ή ενεργείς, ή παραιτείσαι.»
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΟ πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανοικτός σε επαφές με πολιτικούς από άλλους χώρους
-
#exAformis3 weeks ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΠαραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα
-
#exAformis4 weeks agoΟ κύκλος των αυταπάτων και της θεσμικής παρακμής

