Έντονες πιέσεις φέρεται να ασκεί η γαλλική κυβέρνηση προς την Αθήνα, προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει στην απόκτηση της νέας έκδοσης των μαχητικών Rafale F5, που κατασκευάζει η εταιρεία Dassault. Η πρόθεση του Παρισιού να ενισχύσει τις πωλήσεις αμυντικού υλικού στην Ελλάδα εγείρει ωστόσο ερωτήματα, ειδικά σε σχέση με τη στάση της Γαλλίας απέναντι στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία –μέλος της πανευρωπαϊκής κοινοπραξίας MBDA που κατασκευάζει τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor– δεν έχει δώσει σαφείς εγγυήσεις ότι θα μπλοκάρει πιθανή πώληση του συγκεκριμένου προηγμένου οπλικού συστήματος στην Τουρκία, η οποία σχεδιάζει την ενσωμάτωσή του στα μελλοντικά μαχητικά Eurofighter Typhoon.

Η Τουρκία, παρότι δεν έχει ακόμη πρόσβαση στο F-35 λόγω των σχέσεών της με τη Ρωσία και του ρωσικού συστήματος S-400, επιδιώκει να αποκτήσει Eurofighter και να τα εξοπλίσει με σύγχρονους πυραύλους, όπως ο Meteor, που προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα σε αποστάσεις πέραν της οπτικής επαφής (beyond visual range).

Αν η Γαλλία δεν διασφαλίσει ότι θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο για να αποτρέψει τέτοια εξέλιξη, τότε η ηθική βάση της συμφωνίας για τα Rafale F5 τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι εκείνη μιας πολιτικής δύο μέτρων και δύο σταθμών – με το Παρίσι από τη μία να επιδιώκει εμπορικά οφέλη από την Ελλάδα, και από την άλλη να αποφεύγει τη σύγκρουση με την Άγκυρα για κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα.

Αντιθέτως, σε περίπτωση που η Γαλλία καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την προμήθεια Meteor στην Τουρκία, η επιλογή του Rafale F5 αποκτά διαφορετική δυναμική: ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια της Πολεμικής Αεροπορίας, σε πλήρη συνέργεια με τα ήδη παραγγελθέντα αμερικανικά μαχητικά F-35A.

Η Ελλάδα, η οποία διαθέτει ήδη μια ισχυρή μοίρα Rafale και προχωρά στην ενίσχυση του αεροπορικού της οπλοστασίου, εξετάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα Rafale F5, με τις προηγμένες δυνατότητές τους σε ηλεκτρονικό πόλεμο, εντοπισμό και στοχοποίηση, μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τα F-35A, παρέχοντας στην Ελλάδα πολλαπλές επιλογές αποτροπής απέναντι στις τουρκικές αεροπορικές φιλοδοξίες.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο τεχνικό ή εμπορικό – είναι πρωτίστως πολιτικό και γεωστρατηγικό. Η Ελλάδα ζητά από τους Ευρωπαίους συμμάχους της –και ειδικά από τη Γαλλία– συνέπεια λόγων και πράξεων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τελική στάση του Παρισιού στο ζήτημα των Meteor θα κρίνει εν πολλοίς και την εμβάθυνση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας.