Ικανοποιημένες εμφανίζονται Αθήνα και Λευκωσία με την υιοθέτηση των συμπερασμάτων για την στρατηγική σχέση Ε.Ε – Τουρκίας το βράδυ της Πέμπτης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη την έκθεση (κοινή δήλωση) του επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και της Κομισιόν του περασμένου Νοεμβρίου για την κατάσταση των σχέσεων Ε.Ε – Τουρκίας σε πολιτικό, οικονομικό επίπεδο και στον τομέα του εμπορίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στρατηγικό συμφέρον ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα, ενώ προστίθεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει πλέον στους μόνιμους αντιπροσώπους (Coreper)- σεβόμενο τις αρμοδιότητες των σχετικών θεσμών- να προωθήσουν το έργο όσων συστήνει η σχετική έκθεση (κοινή δήλωση) Μπορέλ και σε πλήρη ευθυγράμμιση με προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και ανατρέψιμο και με την επιφύλαξη πρόσθετων οδηγιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στα συμπεράσματα επισημαίνεται, παράλληλα, ότι η εποικοδομητική διάθεση της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλλει στην προώθηση διαφόρων τομέων της συνεργασίας, όπως αυτές καταγράφονται στην έκθεση Μπορέλ.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας» υπογραμμίζεται. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε προηγούμενα συμπεράσματα και τονίζεται ότι το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει προσηλωμένο σε μια συνολική επίλυση του Κυπριακού εντός των αρχών των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές της Ενωσης και του κοινοτικού κεκτημένου».

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν τον διορισμό της Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουέγιαρ ως προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει» καταλήγουν τα συμπεράσματα.

Η Λευκωσία

Για την κυπριακή πλευρά υπάρχει ικανοποίηση σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς έχει επιτευχθεί σαφής διασύνδεση των Ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ενώ τονίζεται η ανάγκη για εποικοδομητική εμπλοκή της Τουρκίας, ως καθοριστικό κριτήριο για την πρόοδο όλων των θεμάτων που αναφέρονται στην έκθεση Μπορέλ συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακό.

Ελλάδα και Κύπρος σε συντονισμό με τη Γαλλία προσέθεσαν, εξάλλου, την αναφορά για ανάθεση στους μόνιμους αντιπροσώπους Coreper να κατευθύνουν τις μελλοντικές εργασίες, γεγονός που αποτελεί πρόσθετη ασφαλιστική «δικλείδα».

Ικανοποίηση υπάρχει και για την αναφορά σε προηγούμενα συμπεράσματα καθώς και στις αιρεσιμότητες, που εμπεριέχονται σε αυτά όπως «σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση» αλλά και υπό την αίρεση «πρόσθετων οδηγιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την πρόοδο αναφορά με τις συστάσεις της έκθεσης Μπορέλ.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο καθώς κάποια κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, ήθελαν να σταλεί από την Ε.Ε όχι μόνο ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά να συνοδεύεται από κάτι απτό, ιδιαίτερα λόγω της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ στην Άγκυρα.

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως ήταν ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα έως εκείνη την ώρα καθώς «αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια».

«Σε απόλυτη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά, η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού. Με ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα και βέβαια εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας, η νέα αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται υπό τη νέα απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς» είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.