Η εμπλοκή της Αστυνομίας στο κομμάτι των ερευνών που αφορούν τα τεράστια ποσά σε μετρητά που διατηρούσε η Μονή του Οσίου Αββακούμ ενδεχομένως να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου διευρύνοντας τον κύκλο των υπό έρευνα προσώπων πολύ πέρα της Μονής. Τα όσα έρχονται στην επιφάνεια και αφορούν το κοσμικό κομμάτι των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της μοναστικής κοινότητας δημιουργούν εύλογες υποψίες για τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην αποκάλυψη των όσων διαδραματιζόντουσαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Μονής στα οποία δόθηκε και χρώμα ροζ. Η παρέλαση μοναχών αλλά και του οικείου Μητροπολίτη Ησαΐα από τα ανακριτικά γραφεία θα συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα και ενδεχομένως να δώσουν μια νέα τροπή στην όλη υπόθεση πολύ πιο δύσκολη από το ηθικό σκέλος των κατηγοριών με πρωταγωνιστές μέλη της μοναστικής κοινότητας. Ζήτημα το οποίο βρίσκεται ενώπιον του εκκλησιαστικού δικαστηρίου. Τα στοιχεία που παρουσίασε στην Ιερά Σύνοδο ο οικείος Μητροπολίτης Ησαΐας είναι ισχυρά, λένε εκκλησιαστικές πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι θα οδηγήσουν στην καθαίρεση των μοναχών που εμπλέκονται στα ηθικής φύσεων παραπτώματα.

Τα ερωτήματα

Υπό τις περιστάσεις ο φάκελος που έχει ανοίξει στην υποδιεύθυνση Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος αναμένεται να μονοπωλήσει το δημόσιο ενδιαφέρον. Εκκλησιαστικές πηγές με γνώση του παρασκηνίου θεωρούν βέβαιο πως οι έρευνες επί οικονομικών θεμάτων θα επεκταθούν πέραν της Μονής ανοίγοντας ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Εκκλησία που θεωρείται Ιερό Δισκοπότηρο. Τα έσοδα από προσκυνήματα και άλλες ιερές δραστηριότητες οι οποίες όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση της Μονής του Οσίου Αββακούμ ήταν χρυσοφόρες. Θέμα το οποίο διερευνάται από τις αστυνομικές αρχές σε συνάρτηση με τις παράλληλες ροζ αποκαλύψεις. Η τροπή που λαμβάνει μέρα με την ημέρα η όλη υπόθεση με μοναχούς να εκφράζουν ακόμα και φόβους για την ζωή τους, δημιουργεί εύλογες υποψίες για την αθέατη, επί του παρόντος, πλευρά της. Άσχετα με τα όσα ισχυρίζεται η κάθε πλευρά εκ των πραγμάτων δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά για τον οικείο Μητροπολίτη και τον εκκλησιαστικό έλεγχο που ασκούσε στην περιφέρειάς του. Στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο επιρρίπτονται ήδη ευθύνες στον Μητροπολίτη Ησαΐα για τα όσα λάμβαναν χώρα στην Μονή του Οσίου Αββακούμ. Ένα ερώτημα στο οποίο δεν έχει απαντήσει δημόσια ο Ησαΐας είναι ο χρόνος κατά τον οποίο πληροφορήθηκε τις ροζ περιπτύξεις μοναχών αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της μονής.

Οι ιερές 800 χιλιάδες

Οι 800 χιλιάδες ευρώ που βρέθηκαν σε χρηματοκιβώτιο της Μονής είναι ποσό το οποίο απαιτεί χρόνο να εισπραχθεί από τις ιερές δραστηριότητες της Μονής. Επίσης ο Μητροπολίτης Ταμασού θα πρέπει να ενημερώσει τους πιστούς την περιφέρειάς του αν ισχύουν τα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια ότι η Μονή του Οσίου Αββακούμ ήταν οικονομικός αιμοδότης της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής. Επί του προκειμένου εκκλησιαστικές πηγές αφήνουν να αιωρείται πως με λεφτά της Μονής ο Μητροπολίτης πρόσφερε βοηθούσε όμορες Εκκλησίες όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά την ειρηνική επίσκεψή του στο Φανάρι τον Δεκέμβριο του 2022 και λίγο πριν της Αρχιεπισκοπικές εκλογές. Μια πρακτική που ακολουθείται και από άλλες πλούσιες Μονές οι οποίες κατά διαστήματα στηρίζουν οικονομικά όμορες Εκκλησίες.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.