ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κοινή σύσκεψη Κύπρου, ΗΠΑ και Ισραήλ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο
Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους της Γάζας, στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς την παλαιστινιακό θύλακα, βρίσκεται στο επίκεντρο Αμερικανών αξιωματούχων που έχουν κινητοποιηθεί από την Ουάσιγκτον. Η κινητοποίηση των Αμερικανών είχε διπλό στόχο: να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα.
Η Κύπρος αποτελεί μέρος των σχεδιασμών των Αμερικανών για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών βρέθηκε στην Κύπρο ο Κέρτις Ριντ, αρχηγός του επιτελείου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο Ριντ συμμετείχε σε κοινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.
Ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη συνεργασία με το Ισραήλ, την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, για την αντιμετώπιση των έντονων ανθρωπιστικών αναγκών των αμάχων στη Γάζα. Ο κ. Ριντ συζήτησε επίσης την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις απερίσκεπτες και παράνομες επιθέσεις των Χούθι εναντίον της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών πλοίων, σημειώνεται. Οι επιθέσεις αποτελούν απαράδεκτη απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Πρεσβεία των ΗΠΑ. Προσθέτει πως στις συναντήσεις του με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ριντ συζήτησε τη δυναμική των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-ΚΔ και διερεύνησε τρόπους για συνέχιση της εμβάθυνσης των πολιτικών, οικονομικών και διαπροσωπικών δεσμών και δεσμών ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών.
Παράλληλα με την παρουσία Ριντ στην Κύπρο και τη συζήτηση που είχε εδώ με Ισραηλινούς αξιωματούχους, η Ουάσιγκτον διατηρεί ανοικτή γραμμή με την Ιερουσαλήμ για θέματα που αφορούν την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Ο δίαυλος επικοινωνίας λειτουργεί μέσω διπλωματών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, του περιφερειακού γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή και του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα ανθρωπιστικά ζητήματα της περιοχής, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η αμερικανική εφημερίδα New York Times σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρονται να ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ προκειμένου να περιλάβει το λιμάνι Ασντόντ στον νότο της χώρας, στη διαδικασία μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου με αφετηρία το λιμάνι της Λάρνακας.
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται, η ισραηλινή Κυβέρνηση πιέζεται να αποδεχθεί ανθρωπιστικό υλικό που θα φθάνει απευθείας από τη Λάρνακα στο Ασντόντ και στη συνέχεια θα προωθείται στο φυλάκιο Κέρεμ Σιαλόμ στη νότια δίοδο Ισραήλ-Γάζας. Εκεί, αφού πραγματοποιείται έλεγχος ασφαλείας από ειδικά εκπαιδευμένο ισραηλινό κλιμάκιο, θα μεταφέρεται στην Αίγυπτο με σκοπό την προώθησή του στην Λωρίδα της Γάζας, μέσω του φυλακίου της Ράφα. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτυγχάνεται η διασφάλιση της απαίτησης του Ισραήλ να πραγματοποιεί έλεγχο ασφαλείας στο ανθρωπιστικό υλικό πριν την είσοδό του στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει στην απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, σημειώνοντας ότι η αξιοποίηση του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου εξακολουθεί να αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πηγή: Philenews
VOULI REPORT
Vouli Report — Γιώργος Πενηνταέξ | Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Γιώργος Πενηνταέξ, ο 56ος βουλευτής που εισήλθε πρόσφατα στη Βουλή, μετά τον διορισμό του Μαρίνος Μουσιούττας στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σε μια ουσιαστική και ανθρώπινη συζήτηση, μιλά για:
Συζητάμε:
• 🏛️ Τα νέα του κοινοβουλευτικά καθήκοντα και τον ρόλο που καλείται να αναλάβει στη Βουλή.
• 🎗️ Την προεδρία του Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
• 🧑🦽 Τη ζωή του και τις προσωπικές του εμπειρίες, μιλώντας ανοιχτά για τον τραυματισμό του κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
• 🇨🇾 Μνήμες πολέμου και αντοχή, πώς οι εμπειρίες αυτές διαμόρφωσαν τη στάση ζωής και την κοινωνική του δράση.
🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV
#exAformis
#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικεφαλής του ΑΛΜΑ – Πολίτες της Κύπρου, και τον Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών.
Στην εκπομπή συζητούνται:
- Η εκτίμηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του Vouli TV
- Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τα δεδομένα της έρευνας
- Η παρουσίαση των βασικών θέσεων και προτεραιοτήτων του κόμματος ΑΛΜΑ
Μια συζήτηση για τις τάσεις, τις επιλογές και το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στον δρόμο προς τις εκλογές.
exAformis – Πολιτική συζήτηση με ουσία και καθαρό λόγο.
Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 18/12 στις 9μμ
🗣️ ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με τον Πέτρο Φαναρή
Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής, ο Πέτρος Φαναρής φιλοξενεί στο στούντιο:
🔹 Παναγιώτη Σαββίδη, Οικονομικό Αναλυτή
μια συζήτηση ευθεία, χωρίς φίλτρα, για όσα καθορίζουν την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.
🔍 Στο τραπέζι της συζήτησης:
• Ευχές και πολιτικά μηνύματα ενόψει Χριστουγέννων – τι σημαίνει «Καλά Χριστούγεννα» για την κοινωνία
• Πρωτογενής τομέας και πράσινη πολιτική: η μεγάλη «κολοτούμπα» της Ε.Ε. – ξαφνικά ξεχάστηκαν οι εκπομπές και τα πράσινα αφηγήματα
• Προϋπολογισμός στη Βουλή: τι δείχνουν οι αριθμοί και τι κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες
• Κρατικό μισθολόγιο: οι δηλώσεις Αβέρωφ και οι αυξήσεις – ποιος πληρώνει τελικά τον λογαριασμό
• Παιδεία – συνέχεια και σύγκρουση: κλιμάκωση μέτρων από τους εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση
• Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: αποφάσεις, αντιδράσεις και πολιτικό κόστος
🎯 Καθαρός λόγος
🎯 Οικονομική και πολιτική τεκμηρίωση
🎯 Απλή Πραγματικότητα
🗓️ Πέμπτη 18/12 στις 9μμ
📺 Αποκλειστικά στο Vouli.TV
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
Off the Record1 month agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis4 weeks ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Off the Record4 weeks ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…
-
#exAformis1 month ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 2 | Παρασκευή 21/11 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks ago«Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: Ο όρκος δεν ανέχεται υπεκφυγές – ή ενεργείς, ή παραιτείσαι.»
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΟ πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανοικτός σε επαφές με πολιτικούς από άλλους χώρους
-
#exAformis3 weeks ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΠαραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα
-
#exAformis1 month agoΟ κύκλος των αυταπάτων και της θεσμικής παρακμής

