Εξήγγειλε και έβαλε πλώρη για νέα θητεία στο πηδάλιο του Δήμου Λάρνακας. Ο Ανδρέας Βύρας είναι μέχρι στιγμής ο υποψήφιος χωρίς ανθυποψήφιο, τυγχάνοντας ευρείας αποδοχής στην πόλη του Ζήνωνα, με τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας του να τροφοδοτούν σενάρια ακόμα και για υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές.

Ο δήμαρχος Λάρνακας μιλά στον «Φ» για το όραμα του για την πόλη του και τα μεγάλα έργα που δημιουργούν μια νέα δυναμική στον Δήμο. Σχολιάζει τις καταστατικές αλλαγές που έγιναν στο ΑΚΕΛ και την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κόμματος, υποδεικνύοντας πώς δεν αρνήθηκε ποτέ την κομματική του ταυτότητα. Ξεκαθαρίζει, όμως, πώς ούτε ο ίδιος ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας λειτούργησαν ποτέ με κομματικά κριτήρια και υποδεικνύει πώς χωρίς συναίνεση και συνεργασία δεν υπάρχει πρόοδος.

Θα έχετε τελικά ή όχι ανθυποψήφιο για τη Δημαρχία Λάρνακας;

Αυτό δεν το γνωρίζω.

Από τον ΔΗΣΥ σας προσέγγισαν ή σας έγινε κάποια νύξη για να έχετε και τη δική τους στήριξη; Η υπέρβαση είναι κάτι το οποίο συζητείται ως σενάριο…

Δεν είχα τέτοια προσέγγιση, ούτε γνωρίζω ποια είναι τα σχέδια του ΔΗΣΥ. Έτυχε να βρεθούμε με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, έχουμε φιλικές σχέσεις αλλά ποτέ δεν συζητήσαμε το θέμα αυτό.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως τυγχάνετε ευρείας αποδοχής στη Λάρνακα από ψηφοφόρους που ανήκουν σε όλους τους κομματικούς χώρους. Πού πιστεύετε οφείλεται αυτό;

Η άποψή μου είναι πως χωρίς συνεργασία και συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Εκεί και όπου χρειάζεται να συγκρουστείς, πρέπει να το κάνεις και έχω συγκρουστεί με πολλούς στη Λάρνακα. Η σύγκρουση όμως δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να ακούς και να προσπαθείς μέσα από διάλογο να βρεις κοινά αποδεκτές λύσεις. Για παράδειγμα στο θέμα των επιτρεπόμενων χρήσεων στο Λιμάνι της Λάρνακας υπήρχαν διαφορετικές έντονες απόψεις, όμως, μέσα από τον διάλογο βρέθηκε κοινή θέση.

Εάν εκλεγείτε θα είναι η τελευταία σας θητεία ως δήμαρχος;

Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές μια θητεία δεν είναι αρκετή για να ολοκληρώσεις το έργο σου, αλλά και από την άλλη ούτε η προσκόλληση σε θέσεις πέραν από τις δύο θητείες είναι κάτι που με βρίσκει σύμφωνο.

Μπορεί να σας δούμε και υποψήφιο στις επόμενες προεδρικές εκλογές; Λόγω της δημοτικότητας σας υπάρχει μια φημολογία γύρω από το όνομα σας…

Δεν έχω πλάνα για κάτι τέτοιο και ούτε είναι σωστό να κάνεις πλάνα στην πολιτική. Πραγματικά είναι κάτι που δεν περνά ούτε από το μπροστά, αλλά και ούτε από το πίσω μέρος του μυαλού μου. Δεν με έχει απασχολήσει και θεωρώ πως είναι πολύ μα πολύ απομακρυσμένο.

Κομματικές παρεμβάσεις έχετε στο έργο σας ως δήμαρχος;

Δεν υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό κομματικές παρεμβάσεις. Ποτέ δεν αρνήθηκα πως ανήκω στο ΑΚΕΛ, ως δήμαρχος, όμως, δεν λειτουργώ κομματικά. Τα τελευταία επτά χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν λήφθηκε καμία απόφαση με κομματικά κριτήρια και είχαμε να λάβουμε αποφάσεις για πολύ σοβαρά θέματα, όπως το λιμάνι-μαρίνα και οι πετρελαιοδεξαμενές.

Ως μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ ποια είναι η άποψή σας για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΑΚΕΛ;

Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τη στηρίζω επειδή το ΑΚΕΛ πρέπει ν’ ανοίξει περεταίρω προς την κοινωνία και να γίνουν ανοίγματα σε ευρύτερες μάζες.

Για να γίνει ξανά κόμμα εξουσίας;

Για να είναι ένα κόμμα που έχει επίδραση σήμερα στην καθημερινότητα και τη ζωή του πολίτη με θέσεις και απόψεις για την κοινωνία, την οικονομία, την εργασία. Θεωρώ πως τα άτομα που απαρτίζουν την ηγεσία του ΑΚΕΛ έχουν όραμα που μπορεί να εφαρμοστεί.

Φαίνεται πως έχουν ξεφύγει οι τιμές των ακινήτων στη Λάρνακα. Επεξεργάζεστε κάποια μέτρα;

Η αύξηση στις τιμές είναι κάτι που μας προβληματίζει, αλλά είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να δούμε πώς το λύνουμε με το κράτος, μέσω στρατηγικής με παροχή κινήτρων. Ο Δήμος από μόνος του δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει αυτήν την αύξηση. Θα είναι έτοιμες σε λίγο καιρό οι κοινωνικές κατοικίες του ΚΟΑΓ, ενώ στα έργα που ωριμάζουμε υπάρχουν και δημοτικές κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο, αλλά δεν επιλύεται το πρόβλημα. Η αύξηση στις τιμές οφείλεται στην τεράστια αύξηση της ζήτησης ιδιαίτερα μετά τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών.

Πέραν από τις γνωστές υπάρχει ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις;

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, δεν προλαβαίνουμε τις άδειες. Υπάρχει ενδιαφέρον για γραφεία, ξενοδοχεία και οικιστικές αναπτύξεις. Είναι τριπλάσιος ο αριθμός των αδειών που εκδίδονται σήμερα, σε σχέση με το 2016 που ανέλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πιο μεγάλη επένδυση που ανακοινώθηκε αφορά στην ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας για την οποία συνεχίζονται οι ψίθυροι. Πότε θα ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα;

Είχαμε πρόσφατα συνάντηση με αξιωματούχους της εταιρείας και οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε είναι πως τα μεγάλα έργα θα ξεκινήσουν τον Μάιο. Επίσης, είμαστε σε διαρκή επαφή και με το Υπουργείο Μεταφορών, που παρακολουθεί την σύμβαση. Είναι πλέον καθαρά στους επενδυτές να τηρήσουν τις υποσχέσεις, αλλά και τις νομικές τους υποχρεώσεις.

Η μεγάλη ανησυχία των κατοίκων της Λάρνακας είναι να μην αρχίσουν να ξεπηδούν πύργοι μέσα στην πόλη. Ποια είναι η πολιτική του Δήμου για τα ψηλά κτήρια;

Δεν δαιμονοποιούμε τα ψηλά κτήρια. Το κλειδί για μένα είναι η σωστή χωροθέτηση. Άποψη μου είναι ότι στις λεωφόρους που γίνεται η μεγάλη συζήτηση σήμερα, το ύψος των κτηρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15 ορόφους, κάτι που εξυπηρετεί και τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά χωρίς να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό οι ανέσεις των κατοίκων ή ο χαρακτήρας της πόλης.

Αναμένουμε την πρόταση του Υπουργικού για την πανεπιστημιακή σχολή

Πότε θα έχουμε ανακοινώσεις για την πανεπιστημιακή σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης;

Το ΤΕΠΑΚ έκανε τη Μελέτη για τη στρατηγική και τα οικονομικά δεδομένα και αυτό που αναμένουμε είναι την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως είναι η υπόσχεση του Προέδρου.

Πού θα γίνει η νέα σχολή;

Ο χώρος που εξετάζεται είναι στο Μακένζι, δίπλα από το CMMI. Είναι επιτυχία για τη Λάρνακα η δημιουργία του Κέντρου Αριστείας, αφού εξασφαλίστηκαν €30 εκατ. και αυτήν τη στιγμή εργοδοτούνται πάνω από 40 ερευνητές. Το CMMI είναι και ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε να γίνει η σχολή στη Λάρνακα.

Άρα να αναμένουμε και περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για στέγαση ή υπάρχει πλάνο για να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες;

Εμάς η στρατηγική μας είναι πως όταν θα λειτουργήσει το πανεπιστήμιο, θα υπάρχει και ο αντίστοιχος αριθμός φοιτητικών εστιών είτε από τον Δήμο, είτε από ιδιωτικούς φορείς, όπως η Μητρόπολη Κιτίου που εξέφρασε ενδιαφέρον. Η πρώτη φουρνιά φοιτητών εκτιμάται πως θα είναι περίπου 300 άτομα.

Η Λευκωσία είναι η πανεπιστημιούπολη της Κύπρου, η Λεμεσός είναι η πόλη της ανάπτυξης, η Λάρνακα τι θα είναι στο μέλλον;

Η πόλη της βιώσιμης ανάπτυξης, αυτό είναι το όραμά μας.

Διαφώνησα με την εκλογή περιφερειάρχη

Ως πρόεδρος της Ένωσης Δήμων γνωρίζεται καλά τα προβλήματα που ανακύπτουν αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της ΤΑ. Πιστεύετε πως θα γίνει κατορθωτό να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα;

 Υπάρχουν ζητήματα και προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά δεν θεωρώ πως είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Εμείς στη Λάρνακα, για παράδειγμα, συνεργαζόμαστε άψογα, δεν θεωρούμε πως θα έχουμε σοβαρά θέματα. Ένας τομέας που δεν έχουμε επαρκείς απαντήσεις, όμως, είναι ο τομέας των αδειοδοτήσεων.

Προσωπικά διαφώνησα έντονα με τη θέση να εκλέγεται ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης. Ήταν μια θέση που άλλαξε στις τελευταίες συνεδρίες της Βουλής και εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει.

Πηγή: Philenews

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.