Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανδρέας Βύρας: «Δεν έχω πλάνα για την Προεδρία της Δημοκρατίας»

Published

on

Εξήγγειλε και έβαλε πλώρη για νέα θητεία στο πηδάλιο του Δήμου Λάρνακας. Ο Ανδρέας Βύρας είναι μέχρι στιγμής ο υποψήφιος χωρίς ανθυποψήφιο, τυγχάνοντας ευρείας αποδοχής στην πόλη του Ζήνωνα, με τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας του να τροφοδοτούν σενάρια ακόμα και για υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές.

Ο δήμαρχος Λάρνακας μιλά στον «Φ» για το όραμα του για την πόλη του και τα μεγάλα έργα που δημιουργούν μια νέα δυναμική στον Δήμο. Σχολιάζει τις καταστατικές αλλαγές που έγιναν στο ΑΚΕΛ και την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κόμματος, υποδεικνύοντας πώς δεν αρνήθηκε ποτέ την κομματική του ταυτότητα. Ξεκαθαρίζει, όμως, πώς ούτε ο ίδιος ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας λειτούργησαν ποτέ με κομματικά κριτήρια και υποδεικνύει πώς χωρίς συναίνεση και συνεργασία δεν υπάρχει πρόοδος.

Θα έχετε τελικά ή όχι ανθυποψήφιο για τη Δημαρχία Λάρνακας;

Αυτό δεν το γνωρίζω.

Από τον ΔΗΣΥ σας προσέγγισαν ή σας έγινε κάποια νύξη για να έχετε και τη δική τους στήριξη; Η υπέρβαση είναι κάτι το οποίο συζητείται ως σενάριο…

Δεν είχα τέτοια προσέγγιση, ούτε γνωρίζω ποια είναι τα σχέδια του ΔΗΣΥ. Έτυχε να βρεθούμε με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, έχουμε φιλικές σχέσεις αλλά ποτέ δεν συζητήσαμε το θέμα αυτό.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως τυγχάνετε ευρείας αποδοχής στη Λάρνακα από ψηφοφόρους που ανήκουν σε όλους τους κομματικούς χώρους. Πού πιστεύετε οφείλεται αυτό;

Η άποψή μου είναι πως χωρίς συνεργασία και συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Εκεί και όπου χρειάζεται να συγκρουστείς, πρέπει να το κάνεις και έχω συγκρουστεί με πολλούς στη Λάρνακα. Η σύγκρουση όμως δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να ακούς και να προσπαθείς μέσα από διάλογο να βρεις κοινά αποδεκτές λύσεις. Για παράδειγμα στο θέμα των επιτρεπόμενων χρήσεων στο Λιμάνι της Λάρνακας υπήρχαν διαφορετικές έντονες απόψεις, όμως, μέσα από τον διάλογο βρέθηκε κοινή θέση.

Εάν εκλεγείτε θα είναι η τελευταία σας θητεία ως δήμαρχος;

Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές μια θητεία δεν είναι αρκετή για να ολοκληρώσεις το έργο σου, αλλά και από την άλλη ούτε η προσκόλληση σε θέσεις πέραν από τις δύο θητείες είναι κάτι που με βρίσκει σύμφωνο.

Μπορεί να σας δούμε και υποψήφιο στις επόμενες προεδρικές εκλογές; Λόγω της δημοτικότητας σας υπάρχει μια φημολογία γύρω από το όνομα σας…

Δεν έχω πλάνα για κάτι τέτοιο και ούτε είναι σωστό να κάνεις πλάνα στην πολιτική. Πραγματικά είναι κάτι που δεν περνά ούτε από το μπροστά, αλλά και ούτε από το πίσω μέρος του μυαλού μου. Δεν με έχει απασχολήσει και θεωρώ πως είναι πολύ μα πολύ απομακρυσμένο.

Κομματικές παρεμβάσεις έχετε στο έργο σας ως δήμαρχος;

Δεν υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό κομματικές παρεμβάσεις. Ποτέ δεν αρνήθηκα πως ανήκω στο ΑΚΕΛ, ως δήμαρχος, όμως, δεν λειτουργώ κομματικά. Τα τελευταία επτά χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν λήφθηκε καμία απόφαση με κομματικά κριτήρια και είχαμε να λάβουμε αποφάσεις για πολύ σοβαρά θέματα, όπως το λιμάνι-μαρίνα και οι πετρελαιοδεξαμενές.

Ως μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ ποια είναι η άποψή σας για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΑΚΕΛ;

Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τη στηρίζω επειδή το ΑΚΕΛ πρέπει ν’ ανοίξει περεταίρω προς την κοινωνία και να γίνουν ανοίγματα σε ευρύτερες μάζες.

Για να γίνει ξανά κόμμα εξουσίας;

Για να είναι ένα κόμμα που έχει επίδραση σήμερα στην καθημερινότητα και τη ζωή του πολίτη με θέσεις και απόψεις για την κοινωνία, την οικονομία, την εργασία. Θεωρώ πως τα άτομα που απαρτίζουν την ηγεσία του ΑΚΕΛ έχουν όραμα που μπορεί να εφαρμοστεί.

Φαίνεται πως έχουν ξεφύγει οι τιμές των ακινήτων στη Λάρνακα. Επεξεργάζεστε κάποια μέτρα;

Η αύξηση στις τιμές είναι κάτι που μας προβληματίζει, αλλά είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να δούμε πώς το λύνουμε με το κράτος, μέσω στρατηγικής με παροχή κινήτρων. Ο Δήμος από μόνος του δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει αυτήν την αύξηση. Θα είναι έτοιμες σε λίγο καιρό οι κοινωνικές κατοικίες του ΚΟΑΓ, ενώ στα έργα που ωριμάζουμε υπάρχουν και δημοτικές κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο, αλλά δεν επιλύεται το πρόβλημα. Η αύξηση στις τιμές οφείλεται στην τεράστια αύξηση της ζήτησης ιδιαίτερα μετά τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών.

Πέραν από τις γνωστές υπάρχει ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις;

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, δεν προλαβαίνουμε τις άδειες. Υπάρχει ενδιαφέρον για γραφεία, ξενοδοχεία και οικιστικές αναπτύξεις. Είναι τριπλάσιος ο αριθμός των αδειών που εκδίδονται σήμερα, σε σχέση με το 2016 που ανέλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πιο μεγάλη επένδυση που ανακοινώθηκε αφορά στην ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας για την οποία συνεχίζονται οι ψίθυροι. Πότε θα ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα;

Είχαμε πρόσφατα συνάντηση με αξιωματούχους της εταιρείας και οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε είναι πως τα μεγάλα έργα θα ξεκινήσουν τον Μάιο. Επίσης, είμαστε σε διαρκή επαφή και με το Υπουργείο Μεταφορών, που παρακολουθεί την σύμβαση. Είναι πλέον καθαρά στους επενδυτές να τηρήσουν τις υποσχέσεις, αλλά και τις νομικές τους υποχρεώσεις.

Η μεγάλη ανησυχία των κατοίκων της Λάρνακας είναι να μην αρχίσουν να ξεπηδούν πύργοι μέσα στην πόλη. Ποια είναι η πολιτική του Δήμου για τα ψηλά κτήρια;

Δεν δαιμονοποιούμε τα ψηλά κτήρια. Το κλειδί για μένα είναι η σωστή χωροθέτηση. Άποψη μου είναι ότι στις λεωφόρους που γίνεται η μεγάλη συζήτηση σήμερα, το ύψος των κτηρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15 ορόφους, κάτι που εξυπηρετεί και τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά χωρίς να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό οι ανέσεις των κατοίκων ή ο χαρακτήρας της πόλης.

Αναμένουμε την πρόταση του Υπουργικού για την πανεπιστημιακή σχολή

Πότε θα έχουμε ανακοινώσεις για την πανεπιστημιακή σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης;

Το ΤΕΠΑΚ έκανε τη Μελέτη για τη στρατηγική και τα οικονομικά δεδομένα και αυτό που αναμένουμε είναι την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως είναι η υπόσχεση του Προέδρου.

Πού θα γίνει η νέα σχολή;

Ο χώρος που εξετάζεται είναι στο Μακένζι, δίπλα από το CMMI. Είναι επιτυχία για τη Λάρνακα η δημιουργία του Κέντρου Αριστείας, αφού εξασφαλίστηκαν €30 εκατ. και αυτήν τη στιγμή εργοδοτούνται πάνω από 40 ερευνητές. Το CMMI είναι και ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε να γίνει η σχολή στη Λάρνακα.

Άρα να αναμένουμε και περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για στέγαση ή υπάρχει πλάνο για να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες;

Εμάς η στρατηγική μας είναι πως όταν θα λειτουργήσει το πανεπιστήμιο, θα υπάρχει και ο αντίστοιχος αριθμός φοιτητικών εστιών είτε από τον Δήμο, είτε από ιδιωτικούς φορείς, όπως η Μητρόπολη Κιτίου που εξέφρασε ενδιαφέρον. Η πρώτη φουρνιά φοιτητών εκτιμάται πως θα είναι περίπου 300 άτομα.

Η Λευκωσία είναι η πανεπιστημιούπολη της Κύπρου, η Λεμεσός είναι η πόλη της ανάπτυξης, η Λάρνακα τι θα είναι στο μέλλον;

Η πόλη της βιώσιμης ανάπτυξης, αυτό είναι το όραμά μας.

Διαφώνησα με την εκλογή περιφερειάρχη

Ως πρόεδρος της Ένωσης Δήμων γνωρίζεται καλά τα προβλήματα που ανακύπτουν αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της ΤΑ. Πιστεύετε πως θα γίνει κατορθωτό να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα;

 Υπάρχουν ζητήματα και προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά δεν θεωρώ πως είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Εμείς στη Λάρνακα, για παράδειγμα, συνεργαζόμαστε άψογα, δεν θεωρούμε πως θα έχουμε σοβαρά θέματα. Ένας τομέας που δεν έχουμε επαρκείς απαντήσεις, όμως, είναι ο τομέας των αδειοδοτήσεων.

Προσωπικά διαφώνησα έντονα με τη θέση να εκλέγεται ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης. Ήταν μια θέση που άλλαξε στις τελευταίες συνεδρίες της Βουλής και εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει.

Πηγή: Philenews

Άρθρα Χάρη Θεραπή

ΑΚΕΛ: Στήνει το μέτωπο για το 2028 – Ποιοι χωρούν και ποιοι μένουν εκτός

Avatar photo

Published

on

Το ΑΚΕΛ ανοίγει τον δρόμο για το 2028: Πρώτα οι συμμαχίες, μετά το πρόσωπο

Το ΑΚΕΛ περνά πλέον από τη θεωρία στην πράξη για τις Προεδρικές Εκλογές του 2028. Η Κεντρική Επιτροπή καλείται να οριστικοποιήσει το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η πρόταση του κόμματος και, αμέσως μετά, ανοίγει ένας νέος κύκλος: οι επαφές για τη δημιουργία ευρύτερων συνεργασιών.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, βρίσκεται περισσότερο σε αυτό που δεν κάνει ακόμη το ΑΚΕΛ.

Δεν ξεκινά από το όνομα του υποψηφίου.

Ξεκινά από το πολιτικό πλαίσιο και επιχειρεί πρώτα να διαπιστώσει ποιοι μπορούν να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι. Μόνο τότε αναμένεται να περάσει στην εξίσωση του προσώπου που θα κληθεί να εκφράσει αυτή τη συνεργασία.

Τα βασικά σημεία

  • Το ΑΚΕΛ οριστικοποιεί το πολιτικό του πλαίσιο για τις Προεδρικές του 2028.
  • Επόμενο βήμα είναι οι επαφές με άλλες πολιτικές δυνάμεις για πιθανές συνεργασίες.
  • Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκονται το Κυπριακό, η κοινωνική πολιτική, η οικονομία, η βιώσιμη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου.
  • ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ βρίσκονται εκτός του σχεδιασμού συνεργασιών.
  • Το ΑΛΜΑ, οι Οικολόγοι και άλλες δυνάμεις βρίσκονται στο ευρύτερο πεδίο των πιθανών συνομιλητών.
  • Η συζήτηση για συγκεκριμένο υποψήφιο παραμένει για μεταγενέστερο στάδιο.

Πρώτα το πλαίσιο, μετά οι συμμαχίες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reporter, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνεδριάζει με στόχο να «κλειδώσει» το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες συζητήσεις.

Η διαδικασία δεν ξεκίνησε σήμερα. Προηγήθηκε συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσης, ενώ το κόμμα αναμένεται να επιστρέψει στη βάση και για τη συζήτηση γύρω από τα χαρακτηριστικά —και αργότερα τα ονόματα— του υποψηφίου.

Ο οδικός χάρτης, σύμφωνα και με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Χάρη Πολυκάρπου στο Philenews, έχει τρία βασικά στάδια: πολιτικό πλαίσιο, αναζήτηση συνεργασιών και στη συνέχεια επιλογή υποψηφίου.

Η σειρά μόνο τυχαία δεν είναι.

Το ΑΚΕΛ επιχειρεί να αποφύγει μια διαδικασία στην οποία θα παρουσιάσει πρώτα ένα πρόσωπο και στη συνέχεια θα αναζητήσει κόμματα που θα το ακολουθήσουν. Η επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί πρώτα ένα πεδίο πολιτικής συνεννόησης και μέσα από αυτό να προκύψει η συζήτηση για το πρόσωπο.

Ποια θα είναι η «προοδευτική αλλαγή»;

Η έννοια της «προοδευτικής αλλαγής» βρίσκεται στον πυρήνα της επιχειρηματολογίας της Εζεκίας Παπαϊωάννου.

Στο πολιτικό πλαίσιο αναμένεται να περιλαμβάνονται συγκεκριμένες θέσεις για το Κυπριακό, με αναφορά στη συμφωνημένη βάση λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, καθώς και θέσεις για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της φτώχειας, βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση του κράτους δικαίου.

Το πολιτικό στοίχημα για το ΑΚΕΛ είναι σαφές: να παρουσιάσει την εκλογική μάχη του 2028 όχι ως μια απλή προσπάθεια επιστροφής του κόμματος στην εξουσία, αλλά ως μια ευρύτερη πρόταση συνεργασίας διαφορετικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Το κατά πόσο αυτή η προσπάθεια μπορεί να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο θα εξαρτηθεί από τις συγκλίσεις που θα προκύψουν στις επαφές που ακολουθούν.

Με ποιους μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι;

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ βρίσκονται εκτός του σχεδιασμού συνεργασιών που περιγράφεται στα σημερινά δημοσιεύματα. Για το ΔΗΚΟ, η εικόνα είναι περισσότερο σύνθετη: τα ρεπορτάζ καταγράφουν σημαντικές πολιτικές διαφορές, μεταξύ άλλων σε οικονομία, εξωτερική πολιτική και σχέσεις με το Ισραήλ.

Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ΑΛΜΑ του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Υπάρχουν σημεία στα οποία μπορούν να αναζητηθούν συγκλίσεις, αλλά υπάρχουν και διαφορετικές αφετηρίες ως προς το πρόσωπο και τη μορφή μιας πιθανής κοινής υποψηφιότητας. Το Reporter σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το ενδεχόμενο Ανδρέα Μαυρογιάννη δεν αποτελεί επιλογή για το ΑΛΜΑ, ενώ το ίδιο το κόμμα δεν αποκλείει αυτόνομη πορεία με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Στο ευρύτερο κάδρο των συνομιλιών εμφανίζονται επίσης οι Οικολόγοι, ενώ διαφορετικά δημοσιεύματα αναφέρονται σε ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις ως πιθανούς συνομιλητές, ανάλογα και με τη δική τους πορεία μέχρι το 2028.

Και το όνομα;

Εδώ το ΑΚΕΛ κρατά προς το παρόν κλειστά χαρτιά.

Παρά την ονοματολογία που ήδη αναπτύσσεται στη δημόσια συζήτηση, κομματικές πηγές που επικαλείται ο Reporter επιμένουν ότι είναι νωρίς για επιβεβαιώσεις ή διαψεύσεις. Η βάση του κόμματος αναμένεται να έχει λόγο και στην κατάθεση εισηγήσεων, ενώ η ουσιαστική συζήτηση για συγκεκριμένα ονόματα ενδέχεται να μεταφερθεί ακόμη και στο νέο έτος.

Και ίσως αυτό να είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της στρατηγικής.

Το ΑΚΕΛ θέλει αυτή τη φορά να βρει πρώτα τη συμμαχία και μετά τον άνθρωπο που μπορεί να τη στεγάσει πολιτικά.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι δυνητικοί σύμμαχοι μπορούν πράγματι να συμφωνήσουν σε κοινό πολιτικό πλαίσιο — και, κυρίως, αν όταν φτάσει η ώρα του ονόματος θα εξακολουθούν όλοι να κάθονται στο ίδιο τραπέζι.

Οι Προεδρικές του 2028 μπορεί να απέχουν ακόμη, αλλά οι κινήσεις των κομμάτων δείχνουν ότι η πολιτική προετοιμασία έχει ήδη αρχίσει.

*Διευθυντής του Vouli.TV

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Παμπορίδης βγάζει το «μαγικό ραβδί» και προειδοποιεί: «Θα ξηλωθεί το τρικό»

Avatar photo

Published

on

ΔΗΣΥ σε «άτακτη κατάσταση» και Παμπορίδης με… μαγικό ραβδί: «Η επιλογή μου λύνει τα προβλήματα»

  • Ο Γιώργος Παμπορίδης περιγράφει την κατάσταση στον ΔΗΣΥ ως «άτακτη» και παρουσιάζει τη δική του υποψηφιότητα ως διέξοδο.
  • Υποστηρίζει ότι η επιλογή του θα μπορούσε να λύσει «με έναν μαγικό τρόπο» προβλήματα που, όπως λέει, ταλανίζουν το κόμμα από το 2022.
  • Αβέρωφ Νεοφύτου και Παμπορίδης βρίσκονται πλέον επισήμως απέναντι ο ένας στον άλλο για το χρίσμα ενόψει του 2028.
  • Και μέσα σε όλα αυτά, ο Παμπορίδης σχολιάζει τις θέσεις Αβέρωφ για τη Ρωσία με την ατάκα ότι «στις εκλογές λέμε πελλάρες».

Ο ΔΗΣΥ ψάχνει ενότητα, ψάχνει κατεύθυνση και, αν κρίνουμε από τις τελευταίες τοποθετήσεις του Γιώργου Παμπορίδη, ίσως χρειάζεται και κάτι ακόμη: λίγη… πολιτική μαγεία.

Ο διεκδικητής του χρίσματος δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την εικόνα που ο ίδιος βλέπει στην Πινδάρου. Μίλησε για μια «άτακτη» κατάσταση και συνέδεσε τα σημερινά προβλήματα με όσα συμβαίνουν στο κόμμα από το 2022 και μετά.

Και κάπου εκεί ήρθε η φράση που δύσκολα περνά απαρατήρητη.

Ο Γιώργος Παμπορίδης υποστήριξε ότι η δική του επιλογή θα μπορούσε να λύσει «με ένα μαγικό τρόπο» τα ζητήματα που βασανίζουν τον ΔΗΣΥ, ώστε η παράταξη να στραφεί ξανά προς την κοινωνία και να επιχειρήσει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της.

Μαγικός τρόπος λοιπόν.

Στην πολιτική, βέβαια, τα μαγικά ραβδιά συνήθως εμφανίζονται ευκολότερα πριν από τις κάλπες παρά μετά από αυτές.

Από το «μαγικό» στις… «πελλάρες»

Αν όμως το «μαγικό» ήταν η μία ατάκα της ημέρας, η άλλη ήταν ακόμη πιο χαρακτηριστική.

Ερωτηθείς για τη θέση του Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με τις ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Παμπορίδης εξέφρασε σαφή διαφωνία, λέγοντας ότι μια τέτοια θέση βρίσκεται εκτός της λογικής του ΔΗΣΥ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Και ακολούθησε η ατάκα:

«Δείξετε λίγη κατανόηση γιατί στις εκλογές λέμε “πελλάρες”».

Μια φράση που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία σε μια εσωκομματική αναμέτρηση που ήδη μόνο αδιάφορη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο ένας απέναντι στον άλλο — και η «ενότητα» στη μέση

Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Παμπορίδης έχουν πλέον υποβάλει επίσημα τις υποψηφιότητές τους και η βάση του ΔΗΣΥ καλείται στις 28 Νοεμβρίου να επιλέξει ποιος θα πάρει το κομματικό χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2028.

Την ίδια στιγμή, η συζήτηση περί ενότητας συνεχίζεται.

Οι δύο διεκδικητές βρέθηκαν μάλιστα πλάι-πλάι στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, σε μια εικόνα με εμφανή πολιτικό συμβολισμό, την ώρα που δημοσιεύματα περιγράφουν βαρύ κλίμα και συνεχιζόμενη εσωστρέφεια στο συναγερμικό στρατόπεδο.

Η αντίφαση είναι δύσκολο να αγνοηθεί: από τη μία, όλοι μιλούν για την ανάγκη ενότητας. Από την άλλη, η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Παμπορίδης: «Δεν είμαι μέρος της κρίσης»

Ο Γιώργος Παμπορίδης επιχείρησε παράλληλα να κρατήσει αποστάσεις από τις εσωκομματικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών.

Δήλωσε ότι δεν είχε ανάμειξη στην κρίση ενότητας του κόμματος και παρουσίασε την υποψηφιότητά του ως επιλογή που μπορεί να βοηθήσει τον ΔΗΣΥ να αφήσει πίσω του τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Αυτό αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά πολιτικά επιχειρήματα της δικής του υποψηφιότητας.

Απέναντί του, όμως, βρίσκεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ένας πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ που επιστρέφει στη μάχη διεκδικώντας το χρίσμα και επιχειρώντας να πείσει τη βάση ότι η δική του πολιτική πρόταση είναι εκείνη που πρέπει να εκπροσωπήσει την παράταξη στις προεδρικές εκλογές.

Η κάλπη θα λύσει το ένα πρόβλημα. Τα υπόλοιπα;

Στις 28 Νοεμβρίου ο ΔΗΣΥ θα γνωρίζει ποιος από τους δύο θα έχει πάρει το χρίσμα.

Αυτό είναι το εύκολο μέρος: κάποιος θα κερδίσει και κάποιος θα χάσει.

Το δυσκολότερο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στις 29 Νοεμβρίου.

Διότι η εσωκομματική κάλπη μπορεί να επιλέξει υποψήφιο για το 2028. Δεν μπορεί από μόνη της να εξαφανίσει τις διαφωνίες, τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και τα πολιτικά τραύματα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια.

Και κάπως έτσι, ο «μαγικός τρόπος» του Γιώργου Παμπορίδη αποκτά μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον.

Γιατί το πραγματικό στοίχημα δεν είναι μόνο ποιος θα πάρει το χρίσμα.

Είναι εάν, όταν τελειώσει η μάχη για το χρίσμα, θα υπάρχει πράγματι τρόπος —μαγικός ή μη— να μπουν ξανά όλοι κάτω από την ίδια κομματική στέγη.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάρης Γεωργιάδης: «Όχι» σε προεκλογική με Αβέρωφ – Νέα ένταση στον ΔΗΣΥ

Avatar photo

Published

on

Η «ενότητα» στον Δημοκρατικό Συναγερμό φαίνεται να περνά μια ακόμη δύσκολη δοκιμασία. Και αυτή τη φορά δεν χρειάστηκαν διαρροές, πηγαδάκια ή πολιτικοί χρησμοί. Ο Χάρης Γεωργιάδης το έγραψε, το υπέγραψε και το έστειλε στην Αννίτα Δημητρίου: αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου πάρει το χρίσμα για τις Προεδρικές του 2028, ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στην προεκλογική του εκστρατεία.

Και κάπως έτσι, η πολυσυζητημένη προσπάθεια να παρουσιαστεί ένας ΔΗΣΥ που αφήνει πίσω του τις πληγές του 2023 αποκτά ένα μικρό… τεχνικό πρόβλημα.

Η πρίζα της «ενότητας» φαίνεται να βγήκε από τον τοίχο.

Το μήνυμα Χάρη δεν σηκώνει πολλές παρερμηνείες

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ιστορικό στέλεχος του ΔΗΣΥ ενημέρωσε επισήμως την πρόεδρο του κόμματος ότι, εάν η εσωκομματική διαδικασία αναδείξει τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως υποψήφιο για τις Προεδρικές του 2028, ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στην εκστρατεία στήριξής του.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί.

Στην επιστολή του αποδίδει το πολιτικό σκηνικό που προηγήθηκε σε συνθήκες πίεσης και κάνει λόγο ακόμη και για «απροκάλυπτο πολιτικό εκβιασμό», συνδέοντας την εκτίμησή του με το ενδεχόμενο ανεξάρτητης υποψηφιότητας που, σύμφωνα με τον ίδιο, διατηρούσε ανοικτό ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται απλώς για:

«Δεν προτιμώ τον συγκεκριμένο υποψήφιο».

Πρόκειται για πολύ βαθύτερη πολιτική διαφοροποίηση.

Το καλύτερο; «Θα σεβαστώ την πλειοψηφία, αλλά…»

Και εδώ βρίσκεται ίσως το πολιτικά πιο ενδιαφέρον σημείο.

Ο Χάρης Γεωργιάδης αναγνωρίζει ότι ο Αβέρωφ μπορεί να αποτελέσει την επιλογή της πλειοψηφίας των μελών.

Αλλά ξεκαθαρίζει ότι, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος θεωρεί πολιτικό του καθήκον να διαφοροποιηθεί.

Δηλαδή:

Τα μέλη αποφασίζουν.

Το αποτέλεσμα γίνεται σεβαστό.

Αλλά η προεκλογική εκστρατεία… βλέπουμε.

Καλώς ήρθατε στην κυπριακή εκδοχή της κομματικής ενότητας.

Και τώρα, ποιος ακριβώς θα ενώσει ποιον;

Το πρόβλημα πλέον για την Πινδάρου δεν είναι μόνο ποιος θα πάρει το χρίσμα.

Είναι τι θα υπάρχει την επόμενη μέρα.

Διότι αν ένα ιστορικό στέλεχος του κόμματος δηλώνει προκαταβολικά ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στην εκστρατεία ενός συγκεκριμένου υποψηφίου, τότε το πραγματικό ερώτημα ξεπερνά την προσωπική αντιπαράθεση.

Μπορεί ο ΔΗΣΥ να βγει από αυτή τη διαδικασία ως μία παράταξη ή θα βγει ως άθροισμα στρατοπέδων;

Ήδη οι αντιδράσεις είναι ενδεικτικές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Δημητρίου εξέφρασε τη διαφωνία του με την προσέγγιση Γεωργιάδη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση των μελών και ότι τέτοιες κινήσεις μεγαλώνουν την εσωστρέφεια.

Με απλά λόγια:

Πριν ακόμη επιλεγεί ο υποψήφιος, άρχισε η συζήτηση για το ποιοι θα αρνηθούν να τον στηρίξουν.

Εξαιρετική αφετηρία για μια παράταξη που θέλει να μιλά για συσπείρωση.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο λέγεται 2023

Και φυσικά υπάρχει κάτι που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί.

Οι Προεδρικές του 2023.

Ο ΔΗΣΥ πέρασε τότε μια από τις σοβαρότερες εσωτερικές κρίσεις της ιστορίας του. Ο ίδιος ο Γεωργιάδης φροντίζει μάλιστα στην επιστολή του να υπενθυμίσει ότι τότε στήριξε πλήρως την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, παρά τις δυσμενείς εκτιμήσεις που υπήρχαν για την εκλογική της προοπτική.

Γι’ αυτό και επιμένει ότι η σημερινή του διαφοροποίηση δεν αφορά την «εκλεξιμότητα» του Αβέρωφ.

Αφορά πολιτικές θέσεις, διαδικασίες και αρχές.

Αυτό κάνει τη σύγκρουση πολιτικά σοβαρότερη.

Διότι άλλο είναι να λες «δεν πιστεύω ότι μπορεί να κερδίσει».

Και άλλο να λες ουσιαστικά:

«Ακόμη κι αν τον επιλέξει το κόμμα μου, εγώ δεν μπορώ να κάνω εκστρατεία για να εκλεγεί».

Και μέσα σε όλα αυτά… Γλαύκος Κληρίδης

Υπάρχει και η λεπτομέρεια με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Ο Χάρης Γεωργιάδης έθεσε στη διάθεση της Αννίτας Δημητρίου την παραίτησή του από την προεδρία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν αποστασιοποιείται από τον ΔΗΣΥ.

Άρα έχουμε ένα εξαιρετικά κυπριακό πολιτικό σχήμα:

Δεν φεύγω από το κόμμα.

Πιστεύω στο κόμμα.

Στηρίζω το κόμμα.

Αλλά εάν το κόμμα επιλέξει τον συγκεκριμένο υποψήφιο, δεν θα τον στηρίξω στην προεκλογική.

Και, παρεμπιπτόντως, η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας.

Αν αυτό δεν είναι πολιτικό μήνυμα με κεφαλαία γράμματα, τότε τι είναι;

Η μάχη πλέον δεν είναι μόνο Αβέρωφ – Παμπορίδη

Η εξέλιξη αλλάζει και την πολιτική διάσταση της εσωκομματικής διαδικασίας.

Με τις υποψηφιότητες Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργου Παμπορίδη να βρίσκονται στο προσκήνιο, η συζήτηση δεν αφορά πλέον απλώς δύο πρόσωπα. Η δημόσια παρέμβαση Γεωργιάδη μεταφέρει τη σύγκρουση στο ερώτημα για την κατεύθυνση και την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος.

Και εκεί αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα.

Γιατί οι εσωκομματικές εκλογές κάποτε τελειώνουν.

Οι δηλώσεις όμως μένουν.

Οι επιστολές επίσης.

Και όταν έρθει η ώρα της οικογενειακής φωτογραφίας με τον νικητή, κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει πώς ακριβώς θα χωρέσουν όλοι στο ίδιο κάδρο.

Η Πινδάρου ήθελε εκλογή υποψηφίου. Μπορεί να πάρει και ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Η παρέμβαση Χάρη Γεωργιάδη κάνει ένα πράγμα απολύτως σαφές:

Η διαδικασία επιλογής υποψηφίου του ΔΗΣΥ δεν είναι απλώς μια ψηφοφορία για το ποιος θα διεκδικήσει την Προεδρία το 2028.

Εξελίσσεται παράλληλα σε συζήτηση για το ποιος εκφράζει τον ΔΗΣΥ, ποια πολιτική γραμμή θεωρείται συνέχεια της παράδοσής του και –κυρίως– πόσο πραγματικά ενωμένη είναι η παράταξη μετά τις συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων.

Ο Αβέρωφ ζητά την ψήφο της βάσης.

Ο Παμπορίδης διεκδικεί το χρίσμα.

Ο Χάρης βάζει κόκκινη γραμμή.

Η Αννίτα καλείται να κρατήσει τις ισορροπίες.

Και η Πινδάρου;

Η Πινδάρου μάλλον χρειάζεται μεγαλύτερο τραπέζι.

Γιατί μέχρι το 2028 θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουν ποιος θα καθίσει δίπλα σε ποιον.

Και μετά βλέπουμε για την Προεδρία.

Continue Reading
Advertisement
Off the Record18 hours ago

Οι Κύπριοι μαθητές διαβάζουν αλλά δεν καταλαβαίνουν…

Άρθρα Χάρη Θεραπή2 days ago

ΑΚΕΛ: Στήνει το μέτωπο για το 2028 – Ποιοι χωρούν και ποιοι μένουν εκτός

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ2 days ago

Αλλάζει τους υπολογισμούς της Άγκυρας ο πόλεμος με το Ιράν;

Off the Record3 days ago

Αβέρωφ Νεοφύτου: Όνειρο ζωής η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 days ago

Ο Παμπορίδης βγάζει το «μαγικό ραβδί» και προειδοποιεί: «Θα ξηλωθεί το τρικό»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ6 days ago

Χάρης Γεωργιάδης: «Όχι» σε προεκλογική με Αβέρωφ – Νέα ένταση στον ΔΗΣΥ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ7 days ago

Ιράν, τράπεζες και LNG: Το γεωπολιτικό ντόμινο που φτάνει μέχρι τις κορυφές της εξουσίας

Άρθρα Χάρη Θεραπή7 days ago

Η Ευρώπη χάνει τον βηματισμό της: Τραμπ, πόλεμοι και εσωτερικές ρωγμές

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ7 days ago

ΔΗΣΥ: Αβέρωφ ή Παμπορίδης; Επιστροφή ή αλλαγή σελίδας για το 2028

Off the Record2 weeks ago

Η ανάπτυξη ως κοινή υπόθεση – Πέντε χρόνια Πρωτοβουλίας Παγκόσμιας Ανάπτυξης

Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks ago

Η Ιφιγένεια του ΔΗΣΥ: Αρκεί η «θυσία» της Αννίτας για να φυσήξει ούριος άνεμος;

Off the Record3 weeks ago

Ο Μεσσίας ορμώμενος από την Αργάκα θα σώσει την Κύπρο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ7 days ago

ΔΗΣΥ: Αβέρωφ ή Παμπορίδης; Επιστροφή ή αλλαγή σελίδας για το 2028

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ6 days ago

Χάρης Γεωργιάδης: «Όχι» σε προεκλογική με Αβέρωφ – Νέα ένταση στον ΔΗΣΥ

Off the Record2 weeks ago

Ελλάδα – Τουρκία: Ισχυρή αποτροπή, αποφασιστική απάντηση και ο στρατηγικός ρόλος του Ισραήλ

Άρθρα Χάρη Θεραπή7 days ago

Η Ευρώπη χάνει τον βηματισμό της: Τραμπ, πόλεμοι και εσωτερικές ρωγμές

Off the Record2 weeks ago

Η ανάπτυξη ως κοινή υπόθεση – Πέντε χρόνια Πρωτοβουλίας Παγκόσμιας Ανάπτυξης

Off the Record2 weeks ago

Η Κύπρος έχει πολλά να κερδίσει από την Ινδία

Off the Record3 days ago

Αβέρωφ Νεοφύτου: Όνειρο ζωής η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ7 days ago

Ιράν, τράπεζες και LNG: Το γεωπολιτικό ντόμινο που φτάνει μέχρι τις κορυφές της εξουσίας

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia