Τα μέτρα που εξήγγειλε για τους Τουρκοκυπρίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης «είναι για το θεαθήναι και κενού περιεχομένου», υποστηρίζει η τ/κ συντεχνία δασκάλων KTÖS.
Η «Κίμπρις Ποστασί» γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της KTÖS, Μπουράκ Μαβίς (Burak Maviş), σε γραπτή του δήλωση «ότι αν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν ειλικρινής, θα έπρεπε να έρθει σε επαφή με τις τουρκοκυπριακές δημοκρατικές μαζικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια, τις συντεχνίες και τα πολιτικά κόμματα και να ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες».
Σύμφωνα με τη τ/κ συντεχνία, «η δέσμη μέτρων δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτε άλλο παρά μόνο μια κίνηση εντυπωσιασμού». Επίσης, «δεν είναι ορθό τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία είναι ιδρυτικός ισότιμος εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να χρησιμοποιούνται ως πολιτικό εργαλείο». Υποστηρίζει, επίσης, ότι «τα κράτη δεν αποφασίζουν ποιον παντρεύεται ένα άτομο, ούτε έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν τους γονείς ενός ατόμου. Ενώ τα γεγονότα αυτά είναι προφανή, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το θέμα της ιθαγένειας της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάζεται ως πολιτικό εργαλείο και ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
Σε μια άλλη εξέλιξη, σύμφωνα με την «Αβρούπα», ο «πρόεδρος» του «Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος» Αρίφ Χασάν, Τασχίν Σιενέρ Ελτσίλ, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς τη βούληση των Τουρκοκυπρίων. Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Ελτσίλ σχολίασε το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών στο εγγύς μέλλον και είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού θα γίνουν σε ένα τραπέζι όπου δεν θα εκπροσωπείται η τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «οι Αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι οποίες παρενέβηκαν ανοιχτά στις εκλογές που διεξήχθησαν το 2020, προέβησαν σε εκκαθάριση στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας τοποθετώντας τον κ. Ερσίν Τατάρ στη θέση του ηγέτη της κοινότητας» και σημείωσε ότι δημιουργήθηκε ένα σημαντικό εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού με τη θέση των «δύο χωριστών κρατών». «Οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες με πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, θα διεξαχθούν σε ένα τραπέζι στο οποίο δεν εκπροσωπείται η τουρκοκυπριακή κοινότητα», ανέφερε ο Ελτσίλ.
Πηγή: Dialogos
Comments are closed for this post.