Σε δήλωσή του στο Ekloges.2021, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗ.ΚΟ., κ. Πανίκος Λεωνίδου, επεσήμανε πως «η παιδεία και η εκπαίδευση αποτελούν θεμέλιο λίθο για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας και αποτελούν το κλειδί για τη σφυρηλάτηση αξιών, ιδανικών και συνειδήσεων.

Ο θεσμός της Εκπαίδευσης στην Κύπρο έχει πληγεί και χρήζει άμεσης αναθεώρησης για την προστασία και την ανάπτυξη της Κυπριακής Κοινωνίας.»

Στη συνέχεια ο κ. Λεωνίδου υπενθύμισε ότι καθόλη τη βουλευτική του θητεία τα θέματα που αφορούν στην παιδεία, υπήρξαν προτεραιότητά του και με την ευκαιρία αυτή παρουσίασε τις πλέον σημαντικές από τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του:

  • Διόρθωση των στρεβλώσεων του νέου συστήματος διορισίμων, άρση των αδικιών κατά των εκπαιδευτικών και επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αντικαταστάτες, συμβασιούχοι και αορίστου χρόνου εκπαιδευτικοί, καθώς και επαναξιολόγηση του θεσμού του σχολικού συνοδού και νομοθετική κατοχύρωση των επαγγελματιών του κλάδου.
  • Αναδιαμόρφωση των κριτηρίων για τη φοιτητική χορηγία, ώστε να καταστεί δικαιότερη η κατανομή των κονδυλίων και να αυξηθούν οι δικαιούχοι.
  • Ενίσχυση των μουσικών και αθλητικών σχολείων, δημιουργία δομών ψυχολογικής στήριξης των παιδιών, ιδιαίτερα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και αύξηση του αριθμού πρόσληψης των εκπαιδευτικώνψυχολόγων, εισαγωγή προγράμματος αξιοποίησης και στήριξης των προικισμένων παιδιών, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν χορηγείται κανένα κίνητρο και ενίσχυση των τάξεων υποδοχής για μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία και σχεδιασμός πολιτικών ενισχυτικής διδασκαλίας.
  • Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός εσπερινών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών με παράλληλη ενίσχυση της ενσωμάτωσης και αξιοποίησης των Τεχνολογιών, της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και ένταξη διδασκαλίας του μαθήματος της Πολιτικής Αγωγής σε Γυμνάσια και Λύκεια από Πτυχιούχους Πολιτικών Επιστημών.

Vouli TV