Την δέσμευση του Invest Cyprus να διατηρήσει τον διάλογο με τους ξένους επενδυτές και να αντιμετωπίσει τις εξελισσόμενες ανάγκες της ξένης επενδυτικής κοινότητας στο νησί μας, εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Μάριος Ταννούσης.

Μιλώντας για την πρόσφατη-στις 8 Φεβρουαρίου-, νέα συνάντηση που διοργανώθηκε από τον Invest Cyprus και την Προεδρία της Δημοκρατίας με ξένους επενδυτές στο Προεδρικό, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης, ο κ. Ταννούσης εκφράζει την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες συναντήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση του επενδυτικού τοπίου στην χώρα μας.

Όπως επισημαίνει, από τους επενδυτές εκτιμάται και αναγνωρίζεται η επίδειξη από πλευράς κυβέρνησης, γνήσιου ενδιαφέροντος για την κατανόηση των προκλήσεων και των ανησυχιών τους, με στόχο την παροχή υποστήριξης.

Την ίδια ώρα, και σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον Invest Cyprus, ο Μάριος Ταννούσης τονίζει πως η δέσμευση του οργανισμού να λαμβάνει και να ενεργεί βάσει της τροφοδότησης της οποίας τυγχάνει από τους επενδυτές, αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της αποστολής του.

«Και συντονιζόμαστε ενεργά με διάφορα υπουργεία», επισημαίνει, «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων».

Είχαμε προ μερικών ημερών την δεύτερη συνάντηση που διοργάνωσαν ο Invest Cyprus και η Προεδρία της Δημοκρατίας με τους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Πώς αξιολογείτε το αποτέλεσμα της συνάντησης και πόσο ικανοποιημένους σας βρίσκει ως Invest Cyprus;

Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης.

Τα σχόλια και οι ανησυχίες που εξέφρασαν οι επενδυτές στην πρώτη συνάντηση, του Ιουλίου του 2023, εξετάστηκαν διεξοδικά από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς.

Εκείνη η συνάντηση λειτούργησε ως μια πολύτιμη πλατφόρμα για τους επενδυτές να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις επενδυτικές τους δραστηριότητες και το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα, τις οποίες κυβέρνηση αντιμετώπισε αποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα, πρωτοβουλίες όπως η εφαρμογή του Νόμου για τη Στρατηγική Ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και η επικείμενη νομοθεσία για τη «μπλε κάρτα», αποτελούν αξιέπαινα βήματα προόδου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μέτρα για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας πολιτογράφησης για υπαλλήλους υψηλής ειδίκευσης, επιδεικνύοντας βούληση για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Έχετε λάβει σχόλια από τους επενδυτές σχετικά με την τελευταία συνάντηση; Πόσο ευχαριστημένοι είναι με αυτά που άκουσαν;

Ναι, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους επενδυτές, οι οποίοι εξέφρασαν όλοι την ικανοποίησή τους για την τελευταία συνάντηση.

Εκτίμησαν ιδιαίτερα την προορατική προσέγγιση της κυβέρνησης για την παροχή σχολίων και την επίδειξη γνήσιου ενδιαφέροντος για την κατανόηση των προκλήσεων και των ανησυχιών τους, με στόχο την παροχή υποστήριξης.

Η δέσμευσή μας να λαμβάνουμε και να ενεργούμε βάσει των σχολίων των επενδυτών αποτελεί βασικό μέρος της αποστολής μας και συντονιζόμαστε ενεργά με τα διάφορα υπουργεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων.

Τα δύο από τα κύρια ζητήματα που έθεσαν

Δύο από τα κύρια ζητήματα που έθεσαν οι επενδυτές ήταν η απουσία ιδιωτικών σχολείων και η οικονομικά προσιτή στέγαση. Πώς μπορεί να βοηθήσει ο Invest Cyprus σε αυτά; Ποια μέτρα πιστεύετε ότι μπορούν να ληφθούν για την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων;

Ο Invest Cyprus έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας της εκπαίδευσης και της στέγασης για την προσέλκυση και τη διατήρηση διεθνών εταιρειών και του προσωπικού τους.

Υποστηρίζουμε την επέκταση των υφιστάμενων δυνατοτήτων των ιδιωτικών σχολείων και την αδειοδότηση νέων σχολείων όπου απαιτείται.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να επιτρέψει την κατ’ εξαίρεση εγγραφή παιδιών που μετεγκαταστάθηκαν σε κατάλληλα σχολεία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση για οικογένειες που μετακομίζουν στην Κύπρο.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, η Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων (Business Facilitation Unit-BFU), σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ολοκλήρωσαν την καταγραφή της διαδικασίας ίδρυσης ιδιωτικού σχολείου.

Το έγγραφο θα μεταφραστεί και θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της BFU ως επίσημες οδηγίες το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η διαδικασία ταχείας εξέτασης από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Όσον αφορά τη στέγαση, ενώ η πρόκληση της οικονομικά προσιτής στέγης δεν αφορά μόνο την Κύπρο, μας ενθαρρύνουν οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που στοχεύουν στη βελτίωση της κατάστασης.

Αυτές περιλαμβάνουν κίνητρα για έργα που στοχεύουν σε νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος, όπως είναι αύξηση του οικοδομήσιμου εμβαδού και τα φορολογικά οφέλη.

Πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα, μαζί με τη φυσική προσαρμογή της προσφοράς και της ζήτησης, θα βελτιώσουν σταδιακά την αγορά κατοικίας, ευθυγραμμίζοντας με τον στόχο μας να κάνουμε την Κύπρο ελκυστικό προορισμό για διαβίωση, εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα έως το 2035.

Να αναμένουν την πραγματοποίηση και νέας συνάντηση με τους επενδυτές;

Μετά τις επιτυχημένες συναντήσεις τον Ιούνιο του 2023 και την πρόσφατη, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είναι δεσμευμένη να εμπλακεί βαθύτερα και να στηρίξει τους ξένους επενδυτές.

Ο Invest Cyprus θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση αυτών των συναντήσεων, παράλληλα με την Προεδρία.

Τέτοιες συναντήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση του επενδυτικού τοπίου, τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ξένων επενδύσεων.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτό τον διάλογο και να αντιμετωπίσουμε τις εξελισσόμενες ανάγκες της επενδυτικής κοινότητας.

Πηγή: Reporter

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.