Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεταναστευτικό, μια πρόκληση πίσω από αριθμούς

Published

on

Το μεταναστευτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε ως μια τεράστια πρόκληση για την Κύπρο και υπό το πρίσμα αυτό αντιμετωπίσθηκε από τον Μάρτιο του 2023 που τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Οι δυσανάλογες πιέσεις που δεχόταν η Κύπρος με τις μαζικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών δυσχέραινε την προσπάθεια για αποτελεσματική διαχείρισή τους. Ως αποτέλεσμα των αφόρητων πιέσεων το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας είχε φθάσει σε οριακό σημείο όπου ο αριθμός φιλοξενουμένων ήταν σχεδόν τριπλάσιος από τις τότε δυνατότητές του, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα. Κάπως έτσι περιγράφεται η κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου τον Μάρτιο του 2023. Ενάμιση χρόνο αργότερα και ενώ την Τετάρτη αναλαμβάνει και επίσημα ο πρώτος υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης παρά την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ισραήλ η κατάσταση έχει εκτονωθεί κάτι που φαίνεται και στα επίσημα νούμερα. Πραγματικότητα που θα διευκολύνει το έργο του νέου υφυπουργού και θα θέσει τις βάσεις για επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Με θετικό πρόσημο ως προς τις μεταναστευτικές ροές αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά του ο πρώτος υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης.

Η εικόνα με αριθμούς

Η κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό από τον Μάρτιο του 2023 κινήθηκε σε τέσσερις πυλώνες που αφορούσαν τον περιορισμό των ροών-μείωση των αφίξεων, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων, τη βελτίωση των υποδομών και την αύξηση του αριθμού των επιστροφών. Για καθένα από τους 4 πυλώνες, εφαρμόστηκαν μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα:

– 50% μείωση στον αριθμό των αφίξεων το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

– 65% μείωση στον αριθμό αφίξεων μέσω Πράσινης Γραμμής: Το πρόβλημα με τις μαζικές χερσαίες αφίξεις μέσω κατεχομένων έχει εν πολλοίς επιλυθεί.

– 85% μείωση στον αριθμό αφίξεων Αφρικανών υπηκόων, μεταξύ άλλων, εξαιτίας της γρήγορης εξέτασης της αίτησης ασύλου τους (εντός 3 μηνών, ενώ πριν ήταν πέραν των 12 μηνών), αποκοπής των επιδομάτων σε περιπτώσεις απόρριψης της αίτησης και της εντατικοποίησης των ελέγχων σε χώρους εργασίας για πάταξη της παράνομης εργοδότησης. Πραγματοποιήθηκε επίσης ενημερωτική καμπάνια σε Νιγηρία, Κογκό, Καμερούν για παρουσίαση των πραγματικοτήτων που επικρατούν στην Κύπρο.

– 50% αύξηση στον αριθμό των επιστροφών. Ποσοστό ιδιαίτερα ικανοποιητικό και επιδόσεις που έτυχαν εγκωμιαστικών σχολίων από ευρωπαίους αξιωματούχους.

– Χαμηλότερος αριθμός διαμενόντων στο ΚεΠΥ «Πουρνάρα» από το 2020, που οι συνολικές αφίξεις ήταν χαμηλές εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Λίβανος

Αναμφίβολα η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο γειτονικό Ισραήλ με την έναρξη των εχθροπραξιών θορύβησε τη Λευκωσία η οποία κινητοποιήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καθημερινές αφίξεις από τον γειτονικό Λίβανο. Με την προσοχή στη γειτονική χώρα και το βλέμμα προς την Ε.Ε. ο ΥΠΕΣ προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του Λιβάνου λόγω του μεγάλου αριθμού Σύρων που βρίσκονται στα εδάφη του (εκτιμάται γύρω στα 2 εκατ.) και προωθούσε τη θέση για στήριξη του Λιβάνου, ώστε να αυξήσει την ικανότητα επιτήρησης των συνόρων του και να αναπτύξει υποδομές για υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων. Μέσα στο κλίμα που είχε δημιουργηθεί γινόταν αντιληπτό και στη Λευκωσία πως ο Λίβανος αδυνατούσε να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων και των ακτών του με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί έξαρση στις αφίξεις βαρκών με Σύρους από τον Λίβανο. Η κατάσταση γινόταν περισσότερο ανησυχητική από τη δράση οργανωμένων δικτύων που εκμεταλλευόντουσαν τους παράνομους μετανάστες για μια ασφαλή ζωή, παρουσιάζοντας την Κύπρο ως οικονομικό παράδεισο και ως τον ενδιάμεσο σταθμό για μετάβασή τους σε άλλα κράτη της Ε.Ε. (κυρίως στη Γερμανία).

Τα μέτρα

Μπροστά στο ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο η κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ προχώρησαν με μέτρα όπως η αναστολή της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου Σύρων υπηκόων και την ανάκληση του καθεστώτος από Σύρους που αποδεδειγμένα διαπιστώθηκε ότι μεταβαίνουν στη Συρία μέσω Κατεχομένων. Παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετέβη στη Βηρυτό δύο φορές, τη μία μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανακοίνωσε πακέτο οικονομικής ενίσχυσης στον Λίβανο, ύψους €1 δισ. Παράλληλα σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε βάθος χρόνου πιστεύεται πως θα διαδραματίσει η επαναξιολόγηση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας ως ασφαλείς, ώστε να επιτραπούν υπό προϋποθέσεις οι επιστροφές. Προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν αρκετές κινήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους που είχαν ως επιστέγασμα τη συνάντηση ΥΠΕΣ της Αυστρίας, Τσεχίας, Δανίας, Πολωνίας, Ελλάδας, Μάλτας και Ιταλίας στη Λευκωσία.

Σημαντική μείωση

Η κατάσταση στο μεταναστευτικό σε σύγκριση με το 2022 είναι σαφώς βελτιωμένη, ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το στοίχημα δεν έχει κερδηθεί. Η κατάσταση παραμένει ρευστή και μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή αφού επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Πέρα από τα γενικά στοιχεία από τις σημαντικές επιτυχίες θεωρείται η αντιμετώπιση των παράνομων αφίξεων από την Πράσινη Γραμμή. Μέχρι και το 2023 ο κύριος όγκος, το 95% των αφίξεων έφτανε μέσω της Πράσινης Γραμμής, με στοχευμένες προωθήσεις από την Τουρκία, κυρίως Αφρικανών υπηκόων με «φοιτητικές θεωρήσεις». Τα πρόσωπα αυτά έφταναν στα κατεχόμενα ως «φοιτητές» και στη συνέχεια περνούσαν στις ελεύθερες περιοχές και αιτούνταν άσυλο. Τον φετινό Μάιο ο αριθμός από τετραψήφιος έχει γίνει τριψήφιος, όπως φαίνεται και στον πίνακα. Εντυπωσιακά είναι και τα νούμερα στο ευρύτερο θέμα των αφίξεων, ενώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι επιστροφές.

Πηγή: Kathimerini

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» στην πολιτική τηλεόραση του Vouli TV, με τον δημοσιογράφο Μίκη Κασάπη.

Στο πάνελ φιλοξενήθηκαν τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές της Λευκωσίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους:

Πόλυς Κουρουσίδης (ΔΗΣΥ)
Μάριος Αργυρίδης (ΑΚΕΛ)
Πέτρος Κουντουρέσιης (ΕΛΑΜ)
Μιχάλης Σπαστρής (ΑΛΜΑ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες της πρωτεύουσας, με έμφαση στο κυκλοφοριακό και την αστική κινητικότητα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια στην παλιά Λευκωσία, καθώς και τη στήριξη των ορεινών και ακριτικών περιοχών.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο αφθώδης πυρετός, η ασφάλεια των πολιτών ενόψει γεωπολιτικών εξελίξεων και η καταλληλότητα των καταφυγίων.

Η εκπομπή προσέφερε στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των υποψηφίων, συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

📺 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ39 minutes ago

Ο Νετανιάχου για Τραμπ: Βλέπει ευκαιρία συμφωνίας με το Ιράν

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ5 hours ago

Δυσαρέσκεια για αναπομπή νόμου περί οχημάτων εκφράζουν ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.-ΣΕΚ – ΕΚΥΣΥ

EKLOGES20267 hours ago

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 hours ago

Αναβαθμίζονται η ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης και τη αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου ανεξάρτητα από την εξωτερική χρηματοδότηση

voulitv8 hours ago

Συναντήθηκε με τον Χριστοδουλίδη η Προεδρική Επιτροπή ΚΣΣΕ-Εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Κύπρο

Off the Record12 hours ago

ΔΗΚΟ ψηφίζουν ΜΟΝΟ οι… ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Off the Record13 hours ago

Ο «τραπεζίτης» Χάμπας και Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

EKT: Σε επιφυλακή για τις επόμενες κινήσεις για επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

G7 ζητά από το Ιράν άμεσο και άνευ όρων τερματισμό των επιθέσεων

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Ιράν: Απειλεί να βυθίσει τον Κόλπο στο «σκοτάδι»

EKLOGES20263 weeks ago

Ekloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Μακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Χαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας

EKLOGES20263 days ago

EKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ4 weeks ago

Θύελλα στη Βουλή για τον αφθώδη πυρετό – Κτηνοτρόφοι κατά Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

EKLOGES20262 weeks ago

Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Εκδρομή αντί κάλπης και η αποχή που τρομάζει

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ4 weeks ago

Εθνική Φρουρά και Αμερικανικές Δυνάμεις σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας

MILITAIRE4 weeks ago

Από τον Περσικό Κόλπο ως την Ανατολική Μεσόγειο: Η «επιβλητική αρμάδα» του Τραμπ

IBNA4 weeks ago

Ινδία–Ισραήλ και η νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική: Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia