Η πρόσφατη διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό έφερε στην επιφάνεια σημαντικές αντιφάσεις και διαφωνίες σχετικά με τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η διαδικασία εξελίχθηκε σε ένα περίπλοκο παιχνίδι διαπραγματεύσεων και πιέσεων, με το θέμα του διορισμού να είναι αμφιλεγόμενο και η τελική συμφωνία να επιτυγχάνεται έπειτα από έντονες συζητήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενεύη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε αρχικά αντίθετος με τον διορισμό οποιουδήποτε προσωπικού απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Τατάρ αντιτάχθηκε σφοδρά στην πρόταση αυτή, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες και οι προτάσεις που είχαν γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν προσέφεραν κανένα κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών και ότι η αποδοχή ενός προσωπικού απεσταλμένου δεν θα έφερνε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπερασπίστηκε τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, δείχνοντας ετοιμότητα να συμβιβαστεί με την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για προσωπικό απεσταλμένο, αν και αρχικά η προτίμησή του ήταν να προχωρήσουν με έναν ειδικό απεσταλμένο που θα αναλάμβανε την προετοιμασία των επόμενων βημάτων προς τη λύση. Η διαφωνία μεταξύ Χριστοδουλίδη και Τατάρ έθεσε εμπόδια στην πρόοδο της συζήτησης, με την ένταση να κορυφώνεται, καθώς ο Τατάρ συνέχιζε να εμμένει στην άρνησή του για έναν τέτοιο διορισμό.
Όμως, μετά από αρκετό χρόνο διαβουλεύσεων και με τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, φάνηκε να βελτιώνεται η κατάσταση. Ο Τατάρ, έπειτα από συζητήσεις με τον Φιντάν, συμφώνησε εν τέλει να αποδεχθεί τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Ο απεσταλμένος, σύμφωνα με τον Τατάρ, θα έπρεπε να περιοριστεί στον τομέα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και να μην αναλάβει ευρύτερους ρόλους στην προώθηση της λύσης του Κυπριακού.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ωστόσο, δεν αποδέχθηκε αυτή την περιοριστική πρόταση. Αμέσως επανήλθε με τρεις επιλογές: διορισμός ειδικού απεσταλμένου για την Κύπρο, διορισμός ειδικού απεσταλμένου για την προώθηση της διαδικασίας ή ειδικός σύμβουλος για την ανάληψη αποστολής καλών υπηρεσιών. Καθώς η συζήτηση παρέμενε ανοιχτή, η τελική απόφαση ήταν ο διορισμός ενός προσωπικού απεσταλμένου για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων στο Κυπριακό.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αν ήταν στο χέρι του Τατάρ, πιθανότατα ούτε η συμφωνία για τον διορισμό απεσταλμένου θα επιτυγχάνονταν, ούτε θα καθοριζόταν νέα συνάντηση για το Κυπριακό. Η επιμονή του Τατάρ στην αντίθεσή του έθεσε σε κίνδυνο την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αλλά η τελική συμφωνία για τον προσωπικό απεσταλμένο δείχνει την αποφασιστικότητα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να διατηρήσει τη διαδικασία ζωντανή.
Η εξέλιξη αυτή είχε μια διπλωματική διάσταση, καθώς η Τουρκία, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, επανέλαβε την υποστήριξή της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την ανάγκη για μια «επικοδομητική στάση» όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Ο Φιντάν, ωστόσο, αναφέρθηκε στην πραγματικότητα του νησιού, υποστηρίζοντας ότι οι δύο κοινότητες ζουν χωριστά, με διαφορετικούς θεσμούς και ότι η αδικία που υπάρχει μεταξύ τους πρέπει να αποκατασταθεί
Be the first to write a comment.