Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναυάγιο στη Γενεύη; Πώς ξεπεράστηκε η άρνηση του Τατάρ

Avatar photo

Published

on

 

Η πρόσφατη διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό έφερε στην επιφάνεια σημαντικές αντιφάσεις και διαφωνίες σχετικά με τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η διαδικασία εξελίχθηκε σε ένα περίπλοκο παιχνίδι διαπραγματεύσεων και πιέσεων, με το θέμα του διορισμού να είναι αμφιλεγόμενο και η τελική συμφωνία να επιτυγχάνεται έπειτα από έντονες συζητήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενεύη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε αρχικά αντίθετος με τον διορισμό οποιουδήποτε προσωπικού απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Τατάρ αντιτάχθηκε σφοδρά στην πρόταση αυτή, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες και οι προτάσεις που είχαν γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν προσέφεραν κανένα κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών και ότι η αποδοχή ενός προσωπικού απεσταλμένου δεν θα έφερνε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπερασπίστηκε τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, δείχνοντας ετοιμότητα να συμβιβαστεί με την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για προσωπικό απεσταλμένο, αν και αρχικά η προτίμησή του ήταν να προχωρήσουν με έναν ειδικό απεσταλμένο που θα αναλάμβανε την προετοιμασία των επόμενων βημάτων προς τη λύση. Η διαφωνία μεταξύ Χριστοδουλίδη και Τατάρ έθεσε εμπόδια στην πρόοδο της συζήτησης, με την ένταση να κορυφώνεται, καθώς ο Τατάρ συνέχιζε να εμμένει στην άρνησή του για έναν τέτοιο διορισμό.

Όμως, μετά από αρκετό χρόνο διαβουλεύσεων και με τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, φάνηκε να βελτιώνεται η κατάσταση. Ο Τατάρ, έπειτα από συζητήσεις με τον Φιντάν, συμφώνησε εν τέλει να αποδεχθεί τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Ο απεσταλμένος, σύμφωνα με τον Τατάρ, θα έπρεπε να περιοριστεί στον τομέα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και να μην αναλάβει ευρύτερους ρόλους στην προώθηση της λύσης του Κυπριακού.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ωστόσο, δεν αποδέχθηκε αυτή την περιοριστική πρόταση. Αμέσως επανήλθε με τρεις επιλογές: διορισμός ειδικού απεσταλμένου για την Κύπρο, διορισμός ειδικού απεσταλμένου για την προώθηση της διαδικασίας ή ειδικός σύμβουλος για την ανάληψη αποστολής καλών υπηρεσιών. Καθώς η συζήτηση παρέμενε ανοιχτή, η τελική απόφαση ήταν ο διορισμός ενός προσωπικού απεσταλμένου για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων στο Κυπριακό.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αν ήταν στο χέρι του Τατάρ, πιθανότατα ούτε η συμφωνία για τον διορισμό απεσταλμένου θα επιτυγχάνονταν, ούτε θα καθοριζόταν νέα συνάντηση για το Κυπριακό. Η επιμονή του Τατάρ στην αντίθεσή του έθεσε σε κίνδυνο την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αλλά η τελική συμφωνία για τον προσωπικό απεσταλμένο δείχνει την αποφασιστικότητα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να διατηρήσει τη διαδικασία ζωντανή.

Η εξέλιξη αυτή είχε μια διπλωματική διάσταση, καθώς η Τουρκία, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, επανέλαβε την υποστήριξή της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την ανάγκη για μια «επικοδομητική στάση» όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Ο Φιντάν, ωστόσο, αναφέρθηκε στην πραγματικότητα του νησιού, υποστηρίζοντας ότι οι δύο κοινότητες ζουν χωριστά, με διαφορετικούς θεσμούς και ότι η αδικία που υπάρχει μεταξύ τους πρέπει να αποκατασταθεί

Continue Reading

VOULI REPORT

Vouli Report — Γιώργος Πενηνταέξ | Δευτέρα 22/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Γιώργος Πενηνταέξ, ο 56ος βουλευτής που εισήλθε πρόσφατα στη Βουλή, μετά τον διορισμό του Μαρίνος Μουσιούττας στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε μια ουσιαστική και ανθρώπινη συζήτηση, μιλά για:

Συζητάμε:
• 🏛️ Τα νέα του κοινοβουλευτικά καθήκοντα και τον ρόλο που καλείται να αναλάβει στη Βουλή.
• 🎗️ Την προεδρία του Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
• 🧑‍🦽 Τη ζωή του και τις προσωπικές του εμπειρίες, μιλώντας ανοιχτά για τον τραυματισμό του κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
• 🇨🇾 Μνήμες πολέμου και αντοχή, πώς οι εμπειρίες αυτές διαμόρφωσαν τη στάση ζωής και την κοινωνική του δράση.

🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV

 

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικεφαλής του ΑΛΜΑ – Πολίτες της Κύπρου, και τον Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών.

Στην εκπομπή συζητούνται:

  • Η εκτίμηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του Vouli TV
  • Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τα δεδομένα της έρευνας
  • Η παρουσίαση των βασικών θέσεων και προτεραιοτήτων του κόμματος ΑΛΜΑ

Μια συζήτηση για τις τάσεις, τις επιλογές και το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στον δρόμο προς τις εκλογές.

exAformis – Πολιτική συζήτηση με ουσία και καθαρό λόγο.
Παρασκευή 19/12 στις 7μμ

📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 18/12 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

🗣️ ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με τον Πέτρο Φαναρή

Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής, ο Πέτρος Φαναρής φιλοξενεί στο στούντιο:

🔹 Παναγιώτη Σαββίδη, Οικονομικό Αναλυτή

μια συζήτηση ευθεία, χωρίς φίλτρα, για όσα καθορίζουν την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.

🔍 Στο τραπέζι της συζήτησης:
• Ευχές και πολιτικά μηνύματα ενόψει Χριστουγέννων – τι σημαίνει «Καλά Χριστούγεννα» για την κοινωνία
• Πρωτογενής τομέας και πράσινη πολιτική: η μεγάλη «κολοτούμπα» της Ε.Ε. – ξαφνικά ξεχάστηκαν οι εκπομπές και τα πράσινα αφηγήματα
• Προϋπολογισμός στη Βουλή: τι δείχνουν οι αριθμοί και τι κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες
• Κρατικό μισθολόγιο: οι δηλώσεις Αβέρωφ και οι αυξήσεις – ποιος πληρώνει τελικά τον λογαριασμό
• Παιδεία – συνέχεια και σύγκρουση: κλιμάκωση μέτρων από τους εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση
• Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: αποφάσεις, αντιδράσεις και πολιτικό κόστος

🎯 Καθαρός λόγος
🎯 Οικονομική και πολιτική τεκμηρίωση
🎯 Απλή Πραγματικότητα

🗓️ Πέμπτη 18/12 στις 9μμ 
📺 Αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia